Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Sunny
#1298890
Dag allemaal,

Ik ben voor het eerst hier en ik ben mijn poezen Mosji en Minous aan het wennen aan KVV sinds gisteren. Een van hen had een gemene oxalaatblaassteen en toen ik las dat dat mede door disbalans in brokvoeding kon komen heb ik besloten om dan maar alle brokken de deur uit te doen want ik gun haar dat ze dit nooit meer mee hoeft te maken.

Daarbij heb ik moeite met de fabrikanten die doodleuk daarna zeggen dat ze op hun gespecialiseerde voer over moet voor de rest van haar leven dat globaal zo vier keer over de kop gaat ten opzichte van het toch al dure premium voer.  :o Terwijl de kans best aanwezig is dat het is gekomen doordat zij voer maken dat struviet alvast maar moet voorkomen zodat oxalaat volop de kans krijgt zich te ontwikkelen. Ik doe niet meer mee!  ;)

Ik vind het niet erg om extra te betalen voor goed voer voor mijn katten, maar dan wel aan iets wat hun echt past. ik hoop dat dit het is.

Ik ben eerlijk: wel even wennen voor me, dat rauwe vlees. Maar de betreffende kat Minous eet het letterlijk zo uit mijn hand, helemaal goed. de ander, Mosji een echt karaktervol oudje, keek me aan alsof ik nu echt helemaal gek geworden was toen ik haar een bakje met een minuscule theelepel KVV gemengd door veel natvoer voorzette. Toch mooi hoe ze prima duidelijk kunnen maken hoe ze ergens over denken. Ben best trots op haar, vandaag at ze dat blikvoer gemengd met 25% KVV en een beetje warm water, hele bakje leeg. Knap kind. Ik ga haar gewoon veel tijd geven om te wennen aan het nieuwe voer. Vind het zelf in ieder geval al een stuk frisser ruiken dan die blikjes natvoer van vriend fabrikant.

Ben wel blij met dit forum waar voor zover ik kan beoordelen echt veel waardevolle info te vinden is, ik zal me nu en dan nog wel melden als ik iets te vragen heb.

Dan nu nog een vraag ivm bederf: hoe lang kun je KVV in het bakje laten staan overdag? Nu haal ik weg wat ze niet eten binnen 20 minuten zeg maar, dan hebben ze dat 's avonds erbij, maar zou ik het ook kunnen laten staan?

Alvast dank!

Sunny
Door Mevroi Kruim
#1298899
Hartstikke goed dat je vers gaat voeren! En boffen dat ze het allebei eten  :biggrin2:

Ik laat zelf nooit eten staan voor de katten. Ik heb er nu nog 4, 2 dunne en 2 dikke, en ik hou streng toezicht zodat de dikkerds niet het eten van de dunnerds opeten. Ze krijgen een minuut of 10, 15, en daarna gaat het weer in de koelkast.

Afgezien daarvan blijft vlees niet lang goed, zeker niet met deze temperaturen. Honden zitten daar niet mee maar de meeste katten eten het dan ook niet meer. En dan nog al die vliegen  :-X

Beter weghalen dus en later nog een keer aanbieden.
Door ibbi
#1298926
welkom op 't forum sunny  :)

wat goed dat je vers gaat voeren.
helaas - zo ging 't hier ook - komen we pas achter de voordelen van vers ( en de waarheid over brok ) op 't moment dat er al gezondheidproblemen zijn.

ik geef de katten die kvv eten ook 2 x per dag hun bakje, ze eten 't hier al een tijd dus ik kan goed inschatten hoeveel en meestal zijn de bakjes wel leeg.  anders gaat t terug in de koelkast tot s'avonds.

andere dingen van barf en prooidieren kunnen wel langer blijven liggen ( alhoewel niet met deze temperaturen! )

voor hun tandjes is 't wel goed in de toekomst ook wat kauwwerk toe te gaan voegen, een lekkere lap vlees of kippennekjes of een kwartel of iets dergelijks.

harstikke goed dat Minous 't zo eet! en lekker mengen voor Mosji, dat gaat soms langzaam maar dat geeft inderdaad niet, prima zo! succes  :)
Door monica71
#1298979
Hoi Sunny

Ja ook hier kwamen pas achter de voordelen van vers, toen onze kater blaasgruis (chronisch struviet) kreeg en na een operatie, de nodige medicijnen en natuurlijk en het speciale voer van de da, waren we eigenlijk nog stap verder. >:(
Hij krijgt nu alleen nog kvv en barf en doet er het ontzettend goed en is sinds jaren nu dan toch struviet vrij.
Nu hebben we ook nog een pup van 14 weken en ook hij vind het verse heerlijk, hij weegt nog geen 2 kilo maar werkt net als gizmo complete kippennekken, zalmkoppen enzo weg.
Ik hoop dat het voor jouw kat ook zo goed uitpakt.

Groetjes Monica
Door Sunny
#1298994
Dag allemaal,

Dank voor jullie welkom en jullie tips.
Ik ga gewoon het bakje weghalen na een kwartiertje en dan gaat het weer de koelkast in voor later.
En later, als blijkt dat het allemaal lekker loopt zo wil ik best eens wat te kluiven voeren aan de dames, voor het plezier en voor de tandjes. Denk dat vooral Minous daar van gaat genieten, het lijkt me in alle opzichten een kat die zelf ook gejaagd heeft ooit (weet niet zeker, ze is uit het asiel, maar die klauwen en dat temperament... :)).

Nou, dank jullie wel en ik houd jullie op de hoogte, ook van de leuke verhalen!
Groetjes,
Sunny
Door Sunny
#1299811
Hoi allemaal,

Even een korte update: het gaat heel goed! ik ben blij! Minous is al bijna over op 100% kvv, die vindt het heerlijk geloof ik en maakt geluiden die ik nog nooit eerder van haar gehoord heb als ik het klaarmaak voor haar  ;). Een beetje alsof ze naar een duif op het dak zit te kijken maar dan anders.

Mosji mijn ouwetje doet het fantastisch. ze zit nu op  fifty-fifty, ik gooi er lekker wat warm water overheen (bij Minous ook - lekker doorspoelen) en alles gaat schoon op. het lijkt nu al alsof haar buik weer wat meer begroeid met haar wordt (ze had een kale buik en rug) - was al onderzocht maar alles leek ok, DA zei dat het stress was... maar nu begin ik toch wat anders te denken) en dat kan ook komen door de warmte, dat ze wat minder fanatiek wordt. Maar er wordt wel gespeeld dus ja, als je daar energie voor hebt..

Er wordt verder minder gezeurd om eten en tja, ik moet zelf ook echt toegeven: ik vind het zelf smakelijker ruiken er zelfs er uit zien dan het blikvoer. Wel nog steeds voor mij wat wennen omdat het rauw vlees is, en we zo geleerd hebben dat je daar mee moet oppassen, maar daar kom ik wel overheen. Ik geniet als ik zie hoe ze nu al zo genieten van het eten. En ik vind het heerlijk dat er niet de hele dag schaaltjes met eten staan, voelt lekker schoon en ik weet dat wat ze krijgen gewoon netjes uit de koelkast komt.

Nou, al met al ben ik blij met hoe het gaat, en doe het met Mosji rustig aan, maar die komt er ook heus wel.

veel groetjes,
sunny
Laatst gewijzigd door Sunny op zo 05 jul 2009, 09:04, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Too
#1300005
Wat doen ze dat snel, overstappen zonder al teveel gemier!!
Hartstikke goed!
Door Sunny
#1301606
Dag allemaal,

En dank voor jullie reacties, leuk dat jullie meeleven!

Nou, het wordt bijna saai, maar het gaat hartstikke goed!!! Minous heeft vandaag haar eerste bakje 100% kvv gegeten. Het ging er in als koek, alsof ze ervaren vleeseter is :) wat is het toch een makkelijk katje (voor mij dan).

Mosji (mijn oudje) smult van haar hapje met 25% natvoer en 75% kvv met lekker warm water erbij. Ze is zo geconcentreerd aan het eten dat ze vergeet te spinnen als ik haar een aai geef tijdens het eten, nou, dat is wat hoor. Minous krijgt ook een flinke plens warm water er bij en alles gaat schoon op. Ik had van beide dierenartsen begrepen dat het eigenlijk het belangrijkste is dat er goed wordt doorgespoeld, voor de blaas (en goede voeding natuurlijk, maar dat water komt iedere keer als eerste er uit, ook bij de pro-vers dierenarts), dus ik ben blij dat mijn meissies alles naar binnen werken.

Al met al voel ik me wel een beetje gezegend hiermee: voor mij voelt het heel goed om ze vers te geven, veel 'schoner', geen kleur, geur en smaakstoffen, gewoon een eerlijk product en als ik Minous zo zie smikkelen dan wordt mijn hart blij. Ik voel en vind dat het klopt.

Ik begrijp wel dat ik een gelukkie heb met deze katjes, als ik zie hoe sommigen alles moeten doen om hun katjes vers te laten eten: petje af hoor voor jullie doorzettingsvermogen!!!!!

Veel groetjes!!

Sunny
Door ibbi
#1302229
ik vind het leuk je berichtjes te lezen sunny, en herken mijn eigen enthousiasme erin, toen ik net begon!
inmiddels 7 maanden verder en nog steeds super enthousiast erover en zo'n verandering gezien bij de katten, ja het voelt gewoon echt super om zo bezig te zijn :)

( ik heb nog steeds 3 katten die brok eten :-[ die willen gewoon niet! ik heb er 1 nu wel aan de kuikens, verder krijg ik er niks in. met 1 van de katten ben ik 4 maanden bezig geweest voor hij over was. het gaat inderdaad niet altijd makkelijk met die eigenwijze haarballen :D ;D )
Door Sunny
#1303080
Hoi Henk en Ibbi,

Thanks  ;)!

@ Ibbi: Ik ben ook werkelijk enthousiast!!! leuk dat jij het na al die tijd ook nog steeds bent!
En ja, als de kat niet wil, wil hij niet he, dan houdt het effe op. Want zo veel we van ze houden om hun eigenzinnige karaktertje...  ::) Toch knap dat een kippennek er ingaat dan.

Vandaag was ik wat later thuis en stonden ze ongeduldig (as usual) te wachten tot ze eten kregen. na het eten kreeg Mosji het oudje een felle speelaanval, niet te geloven! springen en racen over de banken heen.... geweldig. meestal is dat zo twee keer in de week maar dit is nu al twee keer in twee dagen dat ze notabene MIJ verleidt tot een spel met stoffen muizen. ben benieuwd waar dat heen gaat :-).

Groetjes!
Sunny
Door Sunny
#1303086
Too,

Ik denk dat je het helemaal bij het rechte eind hebt  :D ;D :D ;D :D ;D
ze heeft er wel wat moeite voor moeten doen... maar goed, eind goed al goed.

ik heb er een speelbeest bij, straks gaan ze de boel met z'n tweeen nog eens lekker afbreken, die twee 'rustige, volwassen huiskatten'.... nou laat maar komen!

groetjes,
Sunny
Door Too
#1303103
Dit soort verhalen maken me een beetje melancholisch... ik wist niet beter of ik deed t 'goed' voor t ouwetje...
'goeie' brok en af en toe kuiken, hart en een [gekookt] visje....
Daar werd ze zoo blij van

De jonge garde heeft al met al ook bijna een jaar brok geknaagd, maar t plezier waarmee ze nu de verse hap te lijf gaan is zo leuk!
Ennnn je hebt lekkere zachte, schone katten op schoot itt veel br*kbeesten die vaak nogal plakkerig en stroef zijn!!
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door