Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#1296070
Het gaat niet over m'n eigen hond, maar blijft wel een vraag voor mij. even als voor het baasje.
Het gaat over een border Collie van 1 1/2 jaar oud. Tijdens de training (behendigheid) gister kreeg die ineens erge last van z'n poten. begon te trappelen en liep moeilijk/pijnlijk. viel ook even om. beestje was wel gewoon bij en alert. heel naar om te zien!
Had hier al gezocht, maar kon er niets over vinden wat in dit plaatje paste.
Op internet hadden ze het over maandagziekte...maar ook dat past niet geheel in het plaatje.
want het gebeurt acuut tijdens inspanning.
Wel is deze hond wat mager. ze krijgt hem niet dikker vertelde ze, (staat op brok met macaroni) maar ze gaat wel wat kvv aanschaffen om dat eens te proberen.
Nou dachten we dat het te maken kon hebben dat ie te weinig energie heeft en daardoor de spieren aangesproken worden tijdens training, met die aanvallen als gevolg. dachten ook aan druivensuiker geven ofzo.
Na een tijdje met hem rustig gelopen te hebben zwakte het wel wat af, maar hij bleef dronken lopen en af en toe pijnlijk z'n achterpoten optrekken.

Heeft iemand van jullie dit weleens meegemaakt? en waar lag het in dat geval aan?
Laatst gewijzigd door May Linn op do 23 jul 2009, 16:21, 1 keer totaal gewijzigd.
#1296079
Hmmm. Ik heb het zelf nooit meegemaakt, maar kan denk ik wel een gokje doen.

Eén mogelijkiheid is toch verzuring. (tying up is ook een vorm van verzuren)
Het was gisteren erg warm, en mijn ervaring is dat heel magere borders nog minder tegen de warmte kunnen dan andere honden.
Ik weet niet op welk niveau ze trainen , maar met van die piekbelastingen moet je erg goed uitkijken.

Een andere mogelijkheid is misschien toch epilepsie.

Verrder nog een paar vragen ;

Wanneer heeft de hond voor het laast gegeten voor de training?
Was dit de eerste keer?
Hoe is de warming up en cooldown gedaan ?
hoe ziet de verder werklast voor de hond eruit?
#1296095
Ik heb een sheltie met een stofwisselingsziekte, zij heeft deze verschijnselen ook. Ze begint dan moeilijk te lopen onder het rennen en valt ineens om. Dit zie ik alleen bij haar als ze dus veel energie verbruikt. Gelukkig heb ik dit nog niet vaak bij haar gezien.

Bij mijn sheltie is het probleem dat ze voedingsstoffen niet om kunnen zetten in energie. Zij krijgt daar diverse voedingsupplementen voor. Vers vlees is het beste wat je dan kan geven, want dat kan in zijn totaal worden opgenomen door de hond. Brokken worden niet volledig opgenomen ;) Daar zitten veel afvalstoffen in waar het lichaam niets mee kan, van vlees blijft heel weinig over zegt de Specialist.  Wellicht dat het met vlees al stukken beter gaat. Ik heb ook wel eens druivensuiker gegeven om haar wat meer energie te geven, maar het beste is de voeding aan te passen. Wellicht gebruikt deze hond meer energie dan dat hij van brokken en macaroni binnenkrijgt?
#1296098
Tja het stukje voeding, daar heb ik het niet eens over gehad hè.

Lijkt me wel duidelijk dat brokken met macaronie niet de ideale manier van voeren is.....

Is het trouwens niet toevallig dat steeds meer sporthonden (in de behendigheid) op kvv of barf staan, en daar prima op presteren ;) :)
#1296106
Ik heb een sheltie als haar bloedsuiker omlaag gaat krijgt ze aanvallen, sinds ze vers vlees krijgt bijna geen aanvallen meer gehad en nu 22 1/2 maand vrij van aanvallen :)
pallas schreef: Een andere mogelijkheid is misschien toch epilepsie.
#1296110
Een hond doet het gewoon beter op vlees. Ik heb acht shelties en die zijn er alle acht op vooruit gegaan. Als je nu 1 of 2 honden overzet op vers vlees, dan kan je dat altijd nog op toeval toeschuiven. Maar het is echt geen toeval dat het met een hele roedel honden ineens veel beter gaat op vers vlees. Mijn eigen da die maakte al de opermerking, eigenlijk zou je alle baasjes van zieke honden moeten adviseren om vers te gaan voeren. Bij deze da was ik elke week vaste klant aan huis toen ik nog brokken voerde. Overgeven, misselijk, diarree, allerlei pijntjes en overgewicht, sinds ze op vers vlees staan ziet zij ze vrijwel alleen nog na ongelukjes.
pallas schreef: Tja het stukje voeding, daar heb ik het niet eens over gehad hè.

Lijkt me wel duidelijk dat brokken met macaronie niet de ideale manier van voeren is.....

Is het trouwens niet toevallig dat steeds meer sporthonden (in de behendigheid) op kvv of barf staan, en daar prima op presteren ;) :)
#1296189
pallas schreef: Hmmm. Ik heb het zelf nooit meegemaakt, maar kan denk ik wel een gokje doen.

Eén mogelijkiheid is toch verzuring. (tying up is ook een vorm van verzuren)
Het was gisteren erg warm, en mijn ervaring is dat heel magere borders nog minder tegen de warmte kunnen dan andere honden.
Ik weet niet op welk niveau ze trainen , maar met van die piekbelastingen moet je erg goed uitkijken.

Een andere mogelijkheid is misschien toch epilepsie.

Verrder nog een paar vragen ;

Wanneer heeft de hond voor het laast gegeten voor de training?
Was dit de eerste keer?
Hoe is de warming up en cooldown gedaan ?
hoe ziet de verder werklast voor de hond eruit?
bedankt voor je antwoord!
De hond had die middag gegeten.
Tying up las ik dus ook over, maar kan dat ook acuut optreden en is het dan net zo gevaarlijk?
Dit was niet de 1e keer, de hond heeft dit ook al paar laten zien bij het trainen bij de schapen.
Warming up is gedaan dmv wat draven, wat draaien, wat sprintjes op het eind ervan. cooling down erg goed, want dat moest wel anders trok de kramp er gelijk weer in. geloof dat ze zeker 20min rondgelopen heeft met hem. daarna was het nog niet goed over.

Ik had dit nog nooit eerder gezien bij behendigheid of welke sport dan ook. De hond stondt echt met z'n achterpoten te trappelen alsof ie op hete kolen stond...heel vreemd.
Het baasje dacht ook aan epelepsie. Maar kan dat als je hond verder volledig bij is? hij gaf ook gewoon pijnreactie bij die vermoedelijke krampen. verder reageerde hij erna heel normaal.
Wij (instructeurs) dachten dus dat het naar alle waarschijnlijkheid te maken heeft dat ie gewoon te weinig energie heeft om te verbranden. Maarja ik ben natuurlijk geen da  ;)
#1296191
Over de voeding, ik ben er geheel van overtuigd dat kvv of barf veel beter is dan brok! ook om te presteren.
Hoop echt dat ze dat uit gaat proberen... maar erg enthousiast klonkt ze niet, waren al veel meer mensen geweest met verschillende adviezen. waaronder macaroni dus. al zou ze wat moeten, want dit is ook zo geen doen voor het hondje en haar.
ik verwacht dat met vers vlees iig wat gewicht aankomt.
#1296272
Ik lees dat een hoog zetmeel gehalte bij de greyhounds juist een oorzaak is van tying up!
Naar ik gelezen heb is dit een klassiek voorbeeld ervan, de beschrijving past er precies bij.

Nu is het niet altijd makkelijk om een border van 18 maand op gewicht te krijgen.
(er zijn trouwens ook nog steeds te dikke borders hoor, je mag rustig de heupbotten en de ruggenwervel voelen bij borders)
Didot heb ik rond die tijd weer op twee maaltijden per dag gezet om dat hij anders wel heel veel in één keer moest eten . Hij at toen 1300 gr barf per dag en woog 18 kilo. Hij is een hele ranke border. Hij is nu helemaal volgroeid , weegt 21 kilo. Geen vetrandje eraan.

Een heel klein beetje koolhydraat is niet zo erg, maar ik heb er meer aan gehad om ietwat vetter te voeren en ook gewoon méér.
De dag van een training krijgen ze hier geen eten, dat zit dan alleen maar in de weg.
Een te vermoeide hond krijgt bij mij een paar uur na de training wat groenten en wat spiervlees met extra water. De maaltijd kan dan wel tot de volgende ochtend wachten.
Als de hond na de training niet te moe is, krijgen ze wel een normale hap.

Verder lijkt het me verstandig om met de hond naar de d.a te gaan. Na laten kijken op nierfunctie en spierschade. Ook is het mogelijk dat er toch ng een achterliggend probleem de oorzaak is. (denk aan bloedarmoede/ vit gebrek)
Bij tying up beschadigen de spieren en ze zal dus eerst een goede voeding moeten gaan geven en ook na een paar weken rust weer een goed opbouwschema gaan volgen.
een hond die dit eenmaal heeft gehad , loopt de kans dat ie het snel weer krijgt!

uitkijken dus!

Verder kan ze contact opnemen met Paul Groenenstein in Sneek.
Hij begeleid veel greyhounds en whippets in de races.
Ik neem aan dat hij hier wel meer van weet.

Ik kan me voorstellen dat je als instructrice er wel behoorlijk van schrikt als dit je overkomt.
Bij warm weer laat ik mijn border geen sprintjes trekken. Ik leg hem wel af en laat hem onder spanning even een paar meter vertrekken. Zo warmt hij toch de grote achterhandspieren op , zonder dat hij te warm wordt.
Verder tussen warming up en het starten van de training 10 min. aanhouden , in die tijd rustig in beweging houden.

Ik kan helaas geen adviezen vinden wat je nu het beste kan doen als het toch nog gebeurd. Ik denk dat voorzichtig in beweging houden wel goed is en ook wat laten drinken. (voor de nieren)
Laatst gewijzigd door pallas op di 30 jun 2009, 17:20, 1 keer totaal gewijzigd.
#1296280
Het laatste kende ik niet. maar lijkt beetje op wat m'n eigen hondje heeft. alleen bij haar heeft dit te maken met verteren van het eten, waarbij de maag teveel bloed gebruikt en dit niet naar de spieren gaat.
Maar ook past het wel bij wat ik gister zag.
Ik zal haar deze info ook doorspelen, miss heeft ze er wat aan.

@ pallas
Je schrijft een hoop nuttige info!
Ik had al zo'n vermoeden dat dit niet gewoon vermoeiheid is, of niet zo erg. hierbij wordt dat een stuk meer bevestigd. al ben ik pas weer wat minder ongerust als erachter gekomen wordt wat het is en wat eraan te doen.
Extra drinken heeft ie wel gehad. ook wat sinas en cola om suiker aan te vullen. maar of dit nou goed is???

Ik geef ze hier sinds ze barfen wel eten voor de training. meestal uur of 3-4 ervoor en dan halve dagportie. Dit bevalt me goed, maar zie geen verschil met niet voeren of wel. miss als we weer wedstrijd hebben dat ik dan wel verschil merk. maar das afwachten.
#1316873
Ws is ze erachter wat het nou is
De da vondt het beeld heel erg passen bij border collie myopathie. Is een spieraandoening die vaker voorkomt bij border collie's.
De oorzaak van ziekte is niet bekend. Wel wordt hier onderzoek naar gedaan.
De bewuste hond krijgt nu sinds een tijdje een 'spiercocktail' bestaande uit:
- extra vlees bij de normale voeding (brok)
- L-carnitine
- Co-enzym Q10
- Vitamine B

Had hier zelf nooit van gehoord.
Maar miss heeft iemand hier wat aan in de toekomst.
Met het hondje zelf gaat het nu ook beter. hij traind weer bijna volledig mee met behendigheid en sinds die tijd heeft ie niet meer van die erge krampen gehad. wel bijna, maar herstelde snel.
Ook moet hij tijdelijk op deze mix van toevoegingen, daarna zou het over moeten zijn.
#1316874
May Linn schreef: Ws is ze erachter wat het nou is
De da vondt het beeld heel erg passen bij border collie myopathie. Is een spieraandoening die vaker voorkomt bij border collie's.
De oorzaak van ziekte is niet bekend. Wel wordt hier onderzoek naar gedaan.
De bewuste hond krijgt nu sinds een tijdje een 'spiercocktail' bestaande uit:
- extra vlees bij de normale voeding (brok)
- L-carnitine
- Co-enzym Q10
- Vitamine B

Had hier zelf nooit van gehoord.
Maar miss heeft iemand hier wat aan in de toekomst.
Met het hondje zelf gaat het nu ook beter. hij traind weer bijna volledig mee met behendigheid en sinds die tijd heeft ie niet meer van die erge krampen gehad. wel bijna, maar herstelde snel.
Ook moet hij tijdelijk op deze mix van toevoegingen, daarna zou het over moeten zijn.
Hee, fijn dat je deze update geeft! An sich jammer dat de hond niet gewoon vers eet en geen brok. Verse/rauwe voeding bevat nou precies die stoffen die jij hier opnoemt in ruime hoeveelheden!
#1316877
Lizzy schreef: Hee, fijn dat je deze update geeft! An sich jammer dat de hond niet gewoon vers eet en geen brok. Verse/rauwe voeding bevat nou precies die stoffen die jij hier opnoemt in ruime hoeveelheden!
Ja is dat zo, ook L-carnitine en Q10?
Ik zou ook graag zien dat het baasje van deze hond over zou gaan op vers, maargoed das een keus die iedereen zelf moet maken  ;)
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door