Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door Kipsel
#1278131
Hallo allemaal,
Is er iemand hier bereid tot meedenken?

Mijn poesje van 9 jaar, eet al 3 jaar liever niets anders dan carnibest. Echter sinds de kerst van 2008 heeft zij regelmatig last van obstipatie. Ik ben van alles aan het uitproberen geweest: isogel, Psyllium Husk capsules, Darm Clear... Maar alles wat over het eten moet is een drama. Zodra er iets door haar eten heen moet, eet ze het niet, hoe lekker ze blikvoer soms bij vlagen toch nog vindt, als er iets doorheen zit is het duidelijk niet interessant.
Omdat ik van mijn dierenarts dagelijks iets moest gaan doen, ben ik haar Lactulose met een spuitje gaan ingeven.
Dit ging goed, mits ik het haar niet geef als ze te lang niet gegeten heeft, want op "nuchtere" maag kotst ze het weer uit.

Echter de laatste dagen wordt het ingeven van Lactulose steeds meer strijd. Ik moet haar in haar nekvel grijpen om haar in bedwang te houden, en dan probeert ze nu nog met haar pootjes mijn spuitje weg te duwen, of ze verslikt zich. Lactulose geven door haar voedsel doet ze dus ook niet aan, dus er is geen vriendelijkere weg, helaas.

Afgelopen week, heeft ze 2 dagen geen lactulose gehad. De eerste dag heb ik gedacht dat ze wel 1 dagje zonder kon (ik wilde haar even ontzien van de strijd) en de tweede dag heeft ze het uitgespuugd. Prompt zat ze 's avonds weer verstopt. Ze kan dus blijkbaar geen twee dagen meer zonder Lactulose  :-[

Mijn dierenarts wil niet verder onderzoeken zolang het goed gaat op de Lactulose. Ze zegt dat ze dit vaker heeft gezien bij katten, er bij doorsturen meestal geen oorzaak wordt gevonden en dat verder zoeken dus zinloos is, omdat dat het behandeladvies niet zal veranderen.
Zelf twijfel ik hieraan, want waarom droogt een poes van 9 jaar haar ontlasting zo ver in, dat zij het zelf niet meer uitpoepen kan?

Een jaar geleden is er voor het laatst nog bloedonderzoek gedaan, waar geen afwijkingen uit naar voren komen (nieren, schildklier, lever, alles ok).
Twee weken geleden heb ik een urineonderzoek laten doen waarmee in een vroeg stadium (eerder dan bij bloedonderzoek) nierfalen mee kan worden geconstateerd. Dat was in haar geval gelukkig goed.

In een poging een verandering in haar voeding door te voeren, heb ik haar nu toegang gegeven tot de nierdieetbrokjes van mijn brokken-poes. Hier snoept ze dus wel wat van mee, maar ik heb niet het idee dat dit echt verandering teweeg brengt.

In een ander topic las ik over Cholodin icm Mifloran bij chronische obstipatie, en ik wil dit uitproberen.
Of kan ik misschien toch beter een homeopatisch dierenarts bezoeken?! Het is jammer dat degene die ik heb gevonden zo duur is, en mijn poes haar verzekering dit helaas niet dekt  :-\
Als ik het zo uitreken kan ik voor 500 euro spenderen bij reguliere artsen (doorsturen naar specialist) en dan betaal ik dezelfde 100 euro als bij een homeopatisch arts...omdat ik van reguliere artsen 80% vergoed krijg en van homeopatische artsen niet.

Ik heb nu heel veel ideeen om mee aan de slag te gaan met haar, maar kan niet meer overzien wat ik het beste eerst kan doen. Heeft iemand hier tips/adviezen over?
Door maddoc
#1278927
Ik had in het andere topic al gereageerd;
Ik zou dus zeker de Cholodin en Mifloran een kans geven, eerst in combi met de lactulose en dan afhankelijk van het effect kijken of je de dosering
daarvan kunt verminderen.
De urine is getest op de aanwezigheid van eiwitten of de ratio?
Ik zou zelf toch ook de ureum en kreatinine waardes willen weten. (recente)

Ik zou haar zeker geen brokken gaan geven, ze moet juist (veel) meer vocht binnen krijgen,
wel andere merken KVV  (of zelf samenstellen en dan iig het botpercentage aanpassen) geven om te kijken of ze daar anders op reageert en extra vocht eraan toevoegen.

Vwb het ingeven, het handigste is om ze op een grote handdoek te zetten en dan daarmee strak omwikkelen, alleen de kop eruit laten steken.
En dan met de arm/elleboog tegen je aanklemmen en met de hand van die arm de kop sturen, kop op de kom van duim en wijsvinger laten rusten,  (zo licht mogelijk vasthouden, hoe strakker hoe meer verzet) en met de andere hand met spuitje de vloeistof ingeven.

Er zijn eerder ook topics geweest over obstipatie en dingen die je kunt proberen om de ontlasting soepeler te houden.
bv vis uit blik op olie, roosvice laxo (op basis van pruimensap)
Door flin
#1278936
'k zou ook zeker willen weten of de nieren idd nog goed werken,
  daarnaast zou je nog wat (gekookte) groenten kunnen proberen, extra vezel en vocht...mocht ze dat lekker vinden
en zekers vers blijven voeren
Door Kipsel
#1278977
@ maddoc: de ratio va het eiwit in de urine is bepaald. Het is niet het reguliere urineonderzoek geweest wat er is gedaan, maar bewust eentje die evt nierfalen er in een vroeger stadium als het bloedonderzoek had zullen aantonen.
Bedankt voor je hulp en ervaring in het andere topic met de Cholodin en Mifloran. Ik ben zelf verkooppunt van Carnibest, en aangezien ze bij de leverancier ook Mifloran kunnen leveren, heb ik gevraagd of ze ook kunnen kijken of ze me aan de Cholodin kunnen helpen. Ik hoop hier snel antwoord op te krijgen, anders moet ik een andere webshop zien te vinden waar ik Cholodin voor de kat krijgen kan.
Het idee van dit gaan geven icm de lactulose en dan de lactulose afbouwen spreekt mij wel erg aan!

Haar grote probleem wat ik heb met zelf samenstellen is, dat zij geen kiesjes meer heeft. Voedsel (botten en stukken vlees) kan ze dus niet fatsoenlijk wegkauwen. Van de carnibest eet zij de kitten variant, omdat die qua samenstelling gelijk is aan het gewone natuurvoer, en fijner gemalen is. Dat is wat zij nu al jaren lang met smaak eet. Al het andere natvoer (blik/stukjes in saus e.d.) is voor een korte periode leuk, maar op de lange termijn eet ze het niet meer.

Het is makkelijk om haar de toegang tot de nierdieetbrokjes weer te ontzeggen. Ik heb voor mijn brokken-poes een kist gemaakt met een kattenluik met magneetsensor erin. Mijn brokken-poes droeg altijd als enigste in huis een halsbandje met de magneetsleutel daaraan. Nu hebben we dus ook mijn carnibest poesje zo'n halsbandje om gedaan zodat ze bij de brokjes kan, en ze eet ze best graag. Maar als ik haar haar halsbandje weer af doe is het brokjes eten voor haar ook over, en moet ze wel weer volledig aan de carnibest.

Het vocht, dat is en blijft een issue met haar. Ik heb een drinkfontein staan, in iedere kamer in huis een gewoon drinkbakje en nog drinkt ze blijkbaar niet voldoende. Ik heb geprobeerd water door de carnibest te mengen, haar dagelijks kattenmelk te geven, of Viyo maar niets hiervan werkt bij haar op de lange duur. Ik heb op internet gelezen over een vloeibare voeding voor senior katten met vanille smaak. Het heeft uiteraard niets met vers vlees te maken, maar als haar dat nou tot extra vochtinname stimuleert, heb ik dat er wel voor over.

En wanneer ik zelf een menu zou samenstellen, hoe pas ik dan de hoeveelheid calcium aan? Hoe kom ik op een voor haar logische combinatie uit? Prooidieren zijn mijns inziens ideaal qua samenstelling, dus ik heb onlangs een gehaktmolen te leen gekregen, omdat ik wilde proberen voor haar muizen te pureren. Maar die hoefde madame dus ook niet. Gepureerde eendagskuikens idem, helaas.
Wel heb ik haar een maand lang gepureerde kippenlever door haar carnibest gegeven. Dit at ze wel. Helaas heeft dit geen effect gehad op haar ontlasting. Ondanks de levertjes raakte ze ook weer verstopt.

Het geven van groente heb ik tot nog toe niet geprobeerd. Misschien kan ik proberen haar groentehapjes te geven, gepureerd met de staafmixer. Tot nu toe heeft ze 9 jaar lang nog geen interesse gehad in groenten, maar wie weet...
Wat zou dan een goed begin zijn qua groenten voor een kat?

Ook heb ik het idee dat granen (macaroni / rijst gepureerd?) goed kan zijn voor de vezels, dus voor haar stoelgang. Iemand enig idee hierover?
Laatst gewijzigd door Kipsel op wo 10 jun 2009, 04:51, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door spreeuwtje
#1279027
hoe dat met de voeding zit weet ik niet..
maar mijn noezels heeft een hele tijd enorme blaasontsteking gehad..
keer op keer op keer.. t ging maar niet over..
nu krijgt ze dus kvv (bibi, maar dat doet er niet toe) met heel veel water..
zoveel.. dat t bijna soep is..
noez drinkt uit zichzelf ook amper water..
en in t begin goot ik er een klein beetje extra water door.. dat was kennelijk niet voldoende..
nu met de bibi soep gaat dat hartstikke goed..
misschien toch wat meer water proberen?
Door Kipsel
#1279809
@spreeuwtje: Helaas heb ik naar mijn idee niet te weinig water gemengd hoor. Steeds een voerbakje met een hoge rand genomen, en dat verder zo vol gegoten met water als mogelijk was.

Morgen gaat de fabrikant van carnibest uitsluitsel geven of zij ook Cholodin kunnen leveren.
Hopelijk kan ik dat dan snel gaan proberen icm mifloran, want ik heb toch nog een klein beetje hoop dat dat een laatste redmiddel wordt...
Door flin
#1279928
Het geven van groente heb ik tot nog toe niet geprobeerd. Misschien kan ik proberen haar groentehapjes te geven, gepureerd met de staafmixer. Tot nu toe heeft ze 9 jaar lang nog geen interesse gehad in groenten, maar wie weet...
Wat zou dan een goed begin zijn qua groenten voor een kat?

Ook heb ik het idee dat granen (macaroni / rijst gepureerd?) goed kan zijn voor de vezels, dus voor haar stoelgang. Iemand enig idee hierover?
groente zou 'k denken aan broccolie, worteltjes, bietjes, spercieboontjes...en dan licht gekookt, geprakt door 't versvoer

macaronie of rijst, zou 'k niet aandurven: 't zijn triggers voor allergie, daarnaast  hoog in koolhydraat, en kwa vezels?
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door