Hier kun je al je vragen en problemen kwijt over het zelf samenstellen voeding voor katten.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

Door tommy_wood
#1263979
Hallo allemaal,

De nieuwe bestelling was woensdag binnen. 30 kilo met vanalles. Bot spier en organen. Heb er twee dagen over gedaan om alles in proties te verdelen. De keuken is nog nooit zo smerig geweest maar alles is nu klaar en heb voor de komende 3 maanden eten voor m'n schatjes.

Ik heb alles al in verhoudingen besteld, spierbot, spier en orgaan. Ook de organen in verhouding besteld.

Eerst heb ik spier en spierbot pakketjes gemaakt. 140gram spierbot en 140 gram spiervlees. Voor beide per dag voor 3-4 dagen in de week. Het is afwisselend paardenvlees kalfsnippers en kalkoen dijvlees samen met kippennenkken want daar zijn ze zo gek op.

Toen heb ik alle organen op een hoop gegooid en door elkaar gesneden en de kip en eendkarkassen in stukken gehakt. Hiervan ook pakketjes met 140 gram orgaan en 140 gram karkas gemaakt. Dit heb ik helemaal fijn gehakt en door elkaar gemixt zodat ze niet de orgaan er tussenuit kunnen eten. Nu heb ik een soort kvv met hoge concentraties orgaan (is niet compleet meer he? :doh:) voor 2-3 dagen in de week.

Daarnaast heb ik nog wat porties met alleen kippennekken in de vriezer gelegd om tussendoor ook 1 dag in de week te voeren.

Hele prooien laat ik voorlopig achterwege omdat ze die nog niet zo graag willen. Eerst maar eens zorgen dat ze dit allemaal goed eten. Bij de volgende lading laat ik de stukken wat groter maar voor nu is het denk ik wel handig om eerst dit te voeren.

Hiermee heb ik ongeveer 33% spiervlees, 22% orgaan en ongeveer 45% spierbot

groeten Tom
Gebruikersavatar
Door koekje
#1263988
fijn hè, zo'n volle vriezer  :D

ik vind het wel erg ruim aan orgaan, zeker omdat je er ook nog een beetje kvv (das ook al ruim aan orgaan) bij geeft. kijk maar even hoe ze er het er op doen, anders misschien dan even percentages beetje aanpassen (iets meer spiervlees en minder orgaan).
Door tommy_wood
#1264959
Zolang de vriezer het maar niet begeeft! gisteravond maakte hij al wat rare geluiden  :-\ Maar hij vriest gelukkig nog goed.
@ koekje, ik voer geen kvv bij denk dat ik wat onduidelijk geschreven heb. Ik heb de orgaan samen met kipkarkas heel fijn gehakt en door elkaar gemengd en nu lijkt het wat op kvv. Daar reageren ze trouwens goed op, ik voer 2 keer per dag en iedere keer liggen er alleen nog wat kleine harde botjes in het bakje. Waarschijnlijk te hard voor ze. Maar ze eten iig spierbot en daar gaat het mij om :D

Mevrouw is trouwens weer krols ;D Ze mauwt en koert aan een stuk door, is de tweede keer in 1 maand!
Gebruikersavatar
Door koekje
#1264970
ow, ik heb gewoon scheel gelezen :-[

is de andere birmaan het broertje?
ik denk dat het tijd is voor een donatie aan de ballenbak en een ontstokking ;)
(ook als de andere birmaan geen broertje is, krols zijn put een poes erg uit en geeft iedere keer schade aan de voortplantingsorganen door de hormonen).
Door tommy_wood
#1265301
Jep het is broer en zus. Hij is al geholpen, ontzettend zielig verhaal was dat :( Hij had op de weg terug z'n kooitje en zichzelf onder gepist en vond dat zelf heel erg :-[. Was zo zielig om te zien.
We willen nog even wachten met Helena steriliseren want we willen nog een nestje met haar doen... maar dat moet dus wel snel... Ik wist niet dat het schade aan de voortplantingsorganen toe bracht! Dat is minder...
Gebruikersavatar
Door koekje
#1265373
maar fokken met een poes onder het jaar is ook niet aan te raden, want dan heb je een tienerzwangerschap. veel fokkers onder het jaar proberen uit 2 kwaden te kiezen door een hele hormonale poes licht op de pil te zetten. dit is geen goede optie, want de pil heeft dezelfde bijwerkingen als je poes open laten (grotere kans op mamatumoren op latere leeftijd, tumoren en cystes aan de eierstokken, etc).

ben je al geregistreerd bij de rasvereniging? heb je al een catterynaam? is je poes iig getest op fiv,felv en hcm en pkd?
mag je van de fokker van de poes uberhaupt fokken? (soms mag je met de poes contractueel niet fokken)
vergeet niet dat ieder nest een risico is, voor zowel moederpoes als kittens.
Door Too
#1265432
tommy_wood schreef:
Mevrouw is trouwens weer krols ;D Ze mauwt en koert aan een stuk door, is de tweede keer in 1 maand!
Er zijn idd poezen die bijna zonder pauze krols zijn.... dat is echt een enorme aanslag op t lijffie, bedenk / overdenk wat jullie met/voor haar willen! ;)
Door tommy_wood
#1265590
We denken er al een tijdje over en we hebben ook al die dingen al uitgezocht. Catterynaam hebben we nog niet, ook geen registratie maar was ook niet van plan om morgen al een nestje te nemen. Van de fokker mogen we doen wat we willen. hij heeft ze ons verkocht zonder contract. Wel met alle andere papieren en het ze zijn wel raszuiver. Hij wou zelf ook met Helena fokken alleen hij vond haar wat te klein en heeft haar daarom verkocht.
Het fokken van raskatten kost ook nogal wat geld wat ik niet 1 2 3 over heb. Dat is ook een van de redenen om nog niet te beginnen met fokken.
Helios hebben we goedkoper omdat hij scheve tandjes (maloclusie?) had. Hier hebben we veel geluk mee gehad want voor z'n scheve melkgebit heeft hij een recht permanent gebit terug gekregen.
Maar terug naar Helena, zij mag niet te vaak krols zijn? Als dit zo door gaat is ze ongeveer 1 keer per maand krols. Ze is 1 juni een jaar dus daarna zouden we een nestje kunnen doen en daarna laten steriliseren.
Gebruikersavatar
Door koekje
#1265619
ik zal je eerlijk zeggen dat ik er niet zo van ben om nestjes te nemen. niet met huiskatten, maar ook niet met raskatten. ik snap bij raskatten wel de overweging om de genenpoel uit te breiden, omdat deze in dat geval vaak al wat aan de kleine kant is. door een interessante stamboom kan je op die manier zien in hoeverre dit mogelijk is. helaas zie ik tegenwoordig ook bij de birmanen een soort verarming van de soort op dat gebied (er wordt nogal veel gebruik gemaakt van een selectief aantal dekkaters).
doe je het niet via bepaalde regels, of zelfs uitkruisen met allerlei rassen op eigen houtje, ben je dan in mijn optiek met niets anders bezig dan kattenvermeerderen. de katten die er dan uitkomen, hebben misschien een wat aparter uiterlijk, maar zijn in feite dan ook gewone huiskatten.

kittens zijn echt heel leuk en schattig. ot en sien waren ook van die geweldige pluizige bolletjes.
als je echt alleen kittens voor de leuk wilt, kan je misschien ook eens opvangadres worden voor kittens uit het asiel. deze moeten vaak nog wat extra gesocialiseerd worden, of de moeder is zwerfpoes, of men heeft ze liever gewoon bij mensen in huis dan in het asiel. als de kittens oud genoeg zijn, mogen ze geadopteerd worden.
henkje vangt ook kittens op. zij kan je vast er iets meer over vertellen.
Door Henkje
#1265702
Koekje, ik vind het heel fijn dat je dit zegt. Ik deel je mening ook 100% :-* :-*
Er zijn echt veel en veel te katten en door al die leuke kittens hebben de oudere katten weer minder kans (denk ik)
Door tommy_wood
#1266603
ik wil natuurlijk vooral fokken omdat het leuk is maar ook om de genenpoel te vergroten. Misschien is Helena niet de beste poes om dat te doen omdat ze zo vaak krols is. Misschien kunnen we haar beter laten helpen en dan tegen de tijd dat ik genoeg geld voor een nestje heb een moederpoes uit het buitenland halen en daar met nederlandse katers mee fokken om zo de kans van een gemeenschappelijke voorouder te verkleinen
Gebruikersavatar
Door koekje
#1266624
er zijn over dat onderwerp wel eens lezingen geweest.
mocht je er meer over te weten willen komen, is het wellicht handiger je ook te registreren op een algemeen kattenforum en/of een birmanenforum.
 Terug naar “Vragen, problemen en discussie BARF en KVV”

Barfplaats wordt gesponsord door