Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door Furious_Olive
#1261777
Ik vraag me het volgende af:

Wat valt er precies onder botvlees, orgaanvlees en spiervlees. Ik heb bijvoorbeeld een stuk hertenvlees (zonder bot of organen). Valt dit dan onder spiervlees? Het ziet eruit als een biefstukje..  ::)

En zalmkoppen, zalmmoten en sardientjes, vallen die ook onder 1 van bovenstaande noemers? Ik kom vis namelijk nergens als aparte categorie tegen..

Misschien is er al ergens een topic hierover, dan hoor ik het graag!
Iig alvast bedankt  :)

Gr. Nathalie
Gebruikersavatar
Door *Monique
#1261782
hertevlees zonder bot is spiervlees
Zalmkop valt bij mij onder vleesbot, zalmmoot spiervlees en sardien is discutabel omdat het natuurlijk maar miniscuul kleine/fijne botjes zijn. Ik voer sardientjes niet als volledige maaltijd, maar ze krijgen het er zo af en toe gewoon bij.
Door kojak
#1261807
-
Laatst gewijzigd door kojak op zo 04 apr 2010, 17:56, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Furious_Olive
#1261824
Oh, hij reageert goed op vis hoor!  :)

Maar ik vraag me gewoon af wat voor vlees en vissoorten onder welke noemer vallen..

Dus onder botvlees valt:
- Karkassen
- Vleugels
- enz
- enz

En dat van alle categorieen.
Of misschien heeft iemand wel een link naar waar ik dat precies kan vinden..

;)
Door Furious_Olive
#1261835
Ja, ik heb het zelf al gevonden.. Had misschien eerst wat beter moeten zoeken  :-[

Echter, er staat een aparte categorie van Wild en gevolgelte. Daar staan ook eendennekken, vleugels en karkassen ed. tussen. Dat valt toch weer onder botvlees???

Botten
Botten van lam of kalf of geit of konijn of gevogelte (zie hieronder).
Bijzonderheden:
Alle botten moeten rauw gegeven worden
De botten moeten van jonge dieren afkomstig zijn.
De botten moeten van niet-dragende delen komen (slijten van de tanden, niet verteerbaar).
Grote botten van grote dieren (ook wel recreatiebotten genoemd) bevatten VEEL calcium EN veel fosfor geef deze maximaal 2 X per week.
Geen varkensbotten in verband met ziekte van Aujeszky (dodelijk).
Ossenstaartbotten kunnen gevaarlijk zijn.

Spiervlees
Spiervlees/vleessnijdsels van rund, lam, schaap, geit, paard, konijn, etc.
Bijzonderheden:

Geen varkensvlees in verband met ziekte van Aujeszky (dodelijk).

Wild en Gevogelte
Karkassen van konijn, haas, ree, kip, eend, parelhoen, kalkoen, duif en andere hoenders.
Kippenvleugels, kippennekken, eendernekken kunnen gegeven worden.
Ook hele dieren kunnen gegeven worden.
Bijzonderheden:

Sommige honden lusten absoluut geen duif.
Kalkoenbotten zijn scherp en het verdient de voorkeur ze te malen. Kalkoennekken kunnen gevaarlijk zijn: sommige honden slikken ze in 1 keer in (te groot en scherp!).
Vries wild altijd eerst 10 dagen in op minus 18 graden om parasieten te doden.
Het eten van de botten van wild/gevogelte moet langzaam opgebouwd worden.

Vis
Alle soorten vis zoals sardientjes, makreel, kabeljauw, wijting, etc.
Bijzonderheden:

Sommige vissoorten hebben grote graten (wijting, poon), verstandig is om deze eerst te malen.
Leg verse (zelf gevangen) zoetwatervis altijd eerst 10 dagen in de vriezer i.v.m. parasieten.
Geef vis het liefst heel en rauw en niet vaker dan 1 maal per week.
Een blikje vis is niet rauw maar veel honden vinden het een traktatie! Geef niet te vaak tonijn ivm kwik.

Orgaanvlees
Orgaanvlees van lam, kalf, rund en kip.
Organen zijn onder andere: (boek)maag, nier, lever, pens.
Bijzonderheden:

Geen varkensvlees in verband met ziekte van Aujeszky (dodelijk).
Orgaanvlees laxeert (vooral lever). Geef orgaanvlees met mate.
Lever van rund niet geven: lever is de opslagplaats voor reststoffen van medicijnen en gif.
Vries lamspens altijd 20 dagen in ivm leverbot.
Gebruikersavatar
Door *Monique
#1261840
in principe is alles bij mij waar geen bot in zit, spiervlees, op orgaan na dan ;)
Dus ook het wild en gevogelte waar geen bot in zit
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door