Hier kun je je BARF menu plaatsen. Andere leden kunnen daar op reageren. Leerzaam!

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door choopy
#1250765
Barf menu Djilly (hond van 16 kg, 2,5%)

30% vleesbot van 2800 gram voer in totaal = 840 gram vleesbotten
10% groente van 2800 gram voer in totaal = 280 gram groentemix
40% havermout van 2800 gram voer in totaal = 1120 gram havermout
20% spiervlees van 2800 gram voer in totaal = 560 gram spiervlees
Dagelijks eitje of scheutje yoghurt of Kefir, 1x per week beetje hart.

Vleesbot: Kippennekken, kipkarkas (zonder vel), smuldier kip enkelvoudig
Spiervlees: Witvis filet en kipfilet.


Maandag   120 gram vleesbot, 160 gram havermout 160 gram spiervlees
Dinsdag   120 gram vleesbot 160 gram havermout 80 gram groentemix
Woensdag 120 gram vleesbot, 160 gram havermout 160 gram spiervlees
Donderdag 120 gram vleesbot, 160 gram havermout 80 gram groentemix
Vrijdag      120 gram vleesbot, 160 gram havermout 160 gram spiervlees
Zaterdag   120 gram vleesbot 160 gram havermout 80 gram groentemix
Zondag   120 gram vleesbot, 160 gram havermout 3 eendenhartjes


Graag jullie mening hierover. Heb de percentages van een ouder topic over een leverbesparend dieet.
Ook krijgt ze op advies van hier mariadistel capsules erbij.
Door Lizzy
#1250866
Had je dit topic in de bieb ook gezien? http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 610.0.html

Bij leverproblemen wordt een laag eiwit-dieet aangeraden maar dat ook weer in de laatste studies blijkt dat je niet te weinig eiwit moet geven, omdat dat het probleem alleen maar erger kan maken. En ook zou een dieet gegeven moeten worden dat weinig vet bevat, maar ze schrijven dat ook te weinig vet weer problemen kan veroorzaken. Dus voer weinig vet (geen schapenvet, geen olijfolie, geen grote hoeveelheden vet vlees) maar voer niet vetvrij.

Ze raden gemiddelde hoeveelheden eiwit aan die van hoge kwaliteit zijn: huttekase/cottage cheese (hetzelfde), ricotta, eieren, yoghurt zijn van hoge kwaliteit en produceren minder ammoniak als vlees. Ze raden verder witte vis aan (kabeljauw, wijting, etc). En verder mag kip, kalkoen, zonder vel. Dit maakt gemiddeld ammoniak aan.

Rood vlees produceert het meest ammoniak en moet daarom vermeden worden. Dit geldt ook voor orgaanvlees.

Bij leverziektes is het voeren van graan goed/zinvol is. Het lichaam dient glucose op constant niveau te houden. De hersenen kunnen alleen functioneren door glucose te verbranden, de rest van het lichaam kan ook vetzuren verbranden. Glucose wordt gemaakt in de lever uit aminozuren en dat gaat dus niet als je een slechte leverfunctie hebt. Dus vandaar dat je beter glucose in een directe vorm aan kan bieden in de vorm van koolhydraat.

Met dank aan Dorothea voor de uitleg waarom bij leverproblemen wel koolhydraat gegeven moet worden

Het beste voer je havermout, volgens de diverse dierenartsen (waarvan ik hun boeken heb geraadpleegt). In diverse boeken van dierenartsen schrijven ze dat je de helft vlees en de helft graan moet voeren. Minder eiwitten vinden ze niet verantwoorden, tenzij je hond een specifiek geval is en aan hepatic encephalopathy lijdt. Ik kan me daar wel in vinden. Ik denk dat als je te weinig eiwit geeft, de hond z'n eigen spierweefsel af gaat breken en daar zit je ook niet op te wachten...

Ook zij vinden het beter om meerdere malen per dag kleinere porties te voeren. Vier per dag is het beste.

Ze vinden dat je geen supplementen moet geven die veel koper bevatten en ook orgaanvlees moet je niet/weinig geven. Je kunt eventueel een zink supplement geven om koper te binden.

Goede supplementen zijn: vitamine B complex, knoflook, vitamine E en vitamine C. Kelp en alfalfa mag ook gegeven worden. Ze schrijven dat je met vitamine A supplementen uit moet kijken bij lever ziektes en vooral geen levertraanolie mag geven. Ze schrijven dat je dus ook weinig tot geen lever moet voeren. Heel af en toe mag je kleine beetjes (1 tot 3 theelepels) lever voeren. Ik zou zeggen, 1 maal per 2 a 3 weken maximaal een beetje lever.

Dan schrijven ze dat je dus vooral witte vis, huttekase, eieren, moet voeren voor de eiwitten. En dat je daar groentes aan toe moet voegen. Aan de groentes mag je zelfs aardappel en zoete aardappel toevoegen. Ik zou aanhouden: 50% eiwitten in de vorm van vlees, vis, eieren, zuivel en 50% groente + graan (en ik zou zelf van die 50% groente en graan weer 30% a 40% graan geven en 20% a 10% groente).  Ik zou 1 keer per week wat hart geven, maar: weinig. Een paar theelepeltjes.

Als ondersteunend middel bij leverproblemen kun je Mariadistel geven.
Door Lizzy
#1250870
[quote="choopy"]
Barf menu Djilly (hond van 16 kg, 2,5%)

30% vleesbot van 2800 gram voer in totaal = 840 gram vleesbotten
10% groente van 2800 gram voer in totaal = 280 gram groentemix
40% havermout van 2800 gram voer in totaal = 1120 gram havermout
20% spiervlees van 2800 gram voer in totaal = 560 gram spiervlees
Dagelijks eitje of scheutje yoghurt of Kefir, 1x per week beetje hart.

Vleesbot: Kippennekken, kipkarkas (zonder vel), smuldier kip enkelvoudig
Spiervlees: Witvis filet en kipfilet.


Maandag   120 gram vleesbot, 160 gram havermout 160 gram spiervlees
Dinsdag   120 gram vleesbot 160 gram havermout 80 gram groentemix
Woensdag 120 gram vleesbot, 160 gram havermout 160 gram spiervlees
Donderdag 120 gram vleesbot, 160 gram havermout 80 gram groentemix
Vrijdag       120 gram vleesbot, 160 gram havermout 160 gram spiervlees
Zaterdag   120 gram vleesbot 160 gram havermout 80 gram groentemix
Zondag   120 gram vleesbot, 160 gram havermout 3 eendenhartjes


Graag jullie mening hierover. Heb de percentages van een ouder topic over een leverbesparend dieet.
Ook krijgt ze op advies van hier mariadistel capsules erbij.
[/quote]

Ik zou dus zelf het menu uitbreiden met kalkoenvlees en parelhoenkarkas. Want alleen witvis en kip vind ik te weinig. Verder zou ik zelf ook eiwitten gaan geven in de vorm van zuivel en ei. Ook ter aanvulling en afwisseling. Omdat het toch eenzijdiger is dan een normaal BARF dieet, zou ik zelf wat goede extra's gaan geven. Ik zou door de groentemix zeker knoflook en zeegroenten (zoals lamsoor of zeekraal of zeewier) en waterkers en alfalfa-spruiten doen.
Gebruikersavatar
Door choopy
#1250937
Hoi Lizzy,

bedankt voor je antwoord. Heb het topic inderdaad al gelezen waar je het over had.
Ze krijgt ook dagelijks wat yoghurt, kefir of eitje erbij. Dit om die havermout ook wat aantrekkelijker te maken.
Door mij groentemix heb ik sowieso al alfalfa en knoflook zitten.

De internist had aangeraden om eerst een week kip en witvis te geven. Als dat weer goed gaat (dat ze dus echt weer eet) dan weer andere dingen introduceren. Ik zal dan zeker wat andere gevogelte opnemen in het menu.
Mag eend dan ook, of is dat dan weer te vet/ belastend voor de lever?? Of konijnkarkas?
Door Lizzy
#1250992
[quote="choopy"]
Hoi Lizzy,

bedankt voor je antwoord. Heb het topic inderdaad al gelezen waar je het over had.
Ze krijgt ook dagelijks wat yoghurt, kefir of eitje erbij. Dit om die havermout ook wat aantrekkelijker te maken.
Door mij groentemix heb ik sowieso al alfalfa en knoflook zitten.

De internist had aangeraden om eerst een week kip en witvis te geven. Als dat weer goed gaat (dat ze dus echt weer eet) dan weer andere dingen introduceren. Ik zal dan zeker wat andere gevogelte opnemen in het menu.
Mag eend dan ook, of is dat dan weer te vet/ belastend voor de lever?? Of konijnkarkas?

[/quote]

Aha, zo. Ik snap het. Zelf zou ik geen eend geven. Dat is behoorlijk vet. Ik zou het eerder zoeken in parelhoen maar volgens mij kan konijn ook. Ik ga even kijken of ik iets over het vet gehalte van konijn kan vinden.
Door Lizzy
#1251017
Taadaaaa:

Fat: Domestically produced rabbit meat contains less fat than other meats. Again, beginning with the rabbit we see only 10.2% fat per pound compared with chicken at 11.0%, turkey at 20.2%, veal at 14.0%, good beef at 28.0%, lamb comes in at 27.7% and once again pork has a whopping 45.0% fat per pound.

Met andere woorden: ja, je mag ook konijn gaan geven.
Gebruikersavatar
Door choopy
#1251047
Dat is mooi, vindt ze namelijk erg lekker.

Vond in dit topic ook nog een antwoord van je.
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 239.0.html

Bibimix is minder vet dan de natuurmix dus dit lijkt op wat Tieneke beschrijft. Misschien doe je er goed aan om te beginnen met een barf menu met magere diersoorten. Te denken valt aan kip, kwartel, kalkoen, parelhoen, konijn, haas en natuurlijk alle wild (behalve zwijn).

En kalfsvlees kan dus ook (veal is toch kalf)?
Laatst gewijzigd door choopy op wo 06 mei 2009, 17:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Lefki&Amy
#1251378
[quote="Lizzy"]
Taadaaaa:

Fat: Domestically produced rabbit meat contains less fat than other meats. Again, beginning with the rabbit we see only 10.2% fat per pound compared with chicken at 11.0%, turkey at 20.2%, veal at 14.0%, good beef at 28.0%, lamb comes in at 27.7% and once again pork has a whopping 45.0% fat per pound.

Met andere woorden: ja, je mag ook konijn gaan geven.
[/quote]
Maar dan wel tam knijn???
Door flin
#1251383
[quote="yuki13"]
Maar dan wel tam knijn???
[/quote]

hangt 't niet af van : met/zonder vel?

't meeste vet zit vlak onder 't vel ....
nijn idd niet veel,
maar zo kan kalkoendij met vetlaag behoorlijk vet zijn, terwijl kalkoendijvlees zonder vel natuurlijk vrij mager is..
netzoals kip trouwens...
 Terug naar “Hoe ziet jouw BARF menu eruit?”

Barfplaats wordt gesponsord door