Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door mandyy
#1248667
Al een tijdje is ons oude Westie'tje Balou van 12 jaar niet meer zo lekker. Moeilijk lopen, erg moe, moeilijk liggen, verminderde eetlust, etc.
Vandaag zijn we bij de DA geweest en de lymfeklieren bij de keel en knieën waren gezwollen. Volgens hun duidt dit op een tumor.

Naar aanleiding hiervan hebben we biopties genomen, waarvan we morgen de uitslag krijgen. Als inderdaad het geval is dat hij een tumor (of meerdere) heeft (en of dat goed- of kwaadaardig is) wilt de DA direct overgaan op een behandeling.
Die bestaat uit een injectie waardoor de zwelling van de klieren afneemt. Een week later zouden we met de chemo starten.
In totaal zouden we een jaar bezig zijn.

Heeft iemand ervaringen met deze soort kanker, de genezing ervan en het herstel na de chemo's?
Is er een grote kans dat ons hondje dit überhaupt wel overleeft of hiervan geneest? En is er een grote kans dat deze kanker weer terug komt?

Oftewel, heeft het eigenlijk wel nut?
Door DJARA
#1250358
Oef... veel serkte hoor!!!!
Leg je oor te luisteren bij De Wagenrenk. daar zit op maandag en woensdag dhr Rutteman.
Deze man is oncoloog.
Ik heb veel met deze beste man te maken gehad ivm GAIA.
Hier staat ons verhaal beschreven:
ttp://www.barfplaats.nl/forum/index.php/topic,44847.0.html

EN het starten van de behandeling is zeker het overwegen waard, denk ik.

Die eerste injectie zal L- Asparginase zijn denk ik, deze zou ik zeker doen, dan heb je iig een week de tijd even goed na te denken.
Sterkte en een knuf voor Balou.
Groet Jeroen
Gebruikersavatar
Door mandyy
#1250853
Bedankt voor de reacties :)

Gisteren hebben we de uitslag van de biopties gekregen, het is inderdaad kanker. Of het goed- of kwaadaardig is weten we nog niet dat horen we dus vrijdag.

Gisteravond hebben we ook gelijk een prik gehaald om de zwellingen van de lymfeklieren (lymfoom toch?) te laten afnemen. Vanmorgen was dit aanzienlijk minder (ik denk al meer dan 50% :D ). Ook is hij al weer wat vrolijker en actiever. Hij ligt in ieder geval niet meer de hele dag chago onder bed te liggen. Hij kwam al echt weer kijken wat ik aan het doen was!!

Als we vrijdag de uitslag hebben horen we ook wat voor chemotherapieën er kunnen worden gegeven of welke er gegeven gaat worden. M'n moeder en ik gaan dan dat weekend een beslissing nemen samen.

We hebben ook een veiligheidsprotocol meegekregen, die ik even goed heb doorgenomen.
M'n moeder vind het eigenlijk nu al onmogelijk om dit een jaar lang te kunnen doorstaan, i.v.m. onze andere hond (die we dan apart moeten houden van Balou, althans, dat willen we graag om het risico te verkleinen voor de ander), visite en voor onszelf.
Het geeft natuurlijk een grote impact op je leven.

We hebben wel ander voer meegekregen. Greenheart brokken, dit is een speciaal dieet voor honden met kanker. Met behulp van onze dierenarts is dit dieet ontwikkeld.
De dierenarts die ons gaat begeleiden (ook gespecialiseerd in oncologie) is opgeleid door Johan de Vos, waar ik veel over heb gelezen (en positief). Het telefoonnummer van Johan de Vos hebben we gelijk meegekregen voor eventuele vragen.

Al met al nog steeds een hele moeilijke keuze. Het diertje is eenmaal al 12 jaar, ging al wat aftakelen (zoals vermoedelijk staar, vermoeden van dementie en andere ouderdomsverschijnselen). Maar zoals ik hem vandaag heb meegemaakt knapt ie ontzettend op, en dat van maar 1 prikje.


Nu is het zo dat kankercellen zich voeden met koolhydraten (heb ik hier en daar gelezen en de dierenarts heeft dit nogmaal bevestigd). In de normale brokken zitten op zich best veel koolhydraten (met dit nieuwe dieet aanzienlijk minder). Nu weet ik dat er in vlees geen koolhydraten zitten. Dus zou het eigenlijk beter zijn om hem BARF/NRV te gaan voeren. Maar Balou heeft nooit in zijn leven rauw vlees gegeten en omdat ie al verzwakt is, zou ik het eigenlijk niet aandurven om hem nu nog op dit dieet te zetten, zeker niet vlak voor de chemo's omdat hij daardoor toch een tijdje iets verzwakt.
M'n moeder is niet helemaal voor BARF/NRV, maar het argument over de koolhydraten sprak haar wel degelijk aan.
Kan iemand mij hier raad in geven?

Eigenlijk hebben wij nog een beetje het idee dat onze dierenarts geld uit ons wilt halen. Kan ik natuurlijk begrijpen want deze behandelingen leveren hun ook weer €1000,- - €2500,- op, minimaal. Zij zeggen dat hij een grote overlevingskans heeft en weinig tot geen last heeft van de chemo's. Hun praten, naar mijn zin, het positief naar onze kant toe (want als hij zelfs maar 4 maanden langer kan leven, hebben we al heel wat bereikt..) .
Nu lezen wij vrijwel overal dat de overlevingskans maar 3% is en in het veiligheidsprotocol staat wel degelijk dat hij grote last kan hebben van de chemo's (zoals kaalheid, beenmerg beschadiging en beschadiging van het darmslijmvlies).
Iemand die dit kan bevestigen of juist een totaal ander verhaal er van heeft?


Sorry voor het lange verhaal :shy:
Door K&D
#1250954
Nu is het zo dat kankercellen zich voeden met koolhydraten (heb ik hier en daar gelezen en de dierenarts heeft dit nogmaal bevestigd). In de normale brokken zitten op zich best veel koolhydraten (met dit nieuwe dieet aanzienlijk minder). Nu weet ik dat er in vlees geen koolhydraten zitten. Dus zou het eigenlijk beter zijn om hem BARF/NRV te gaan voeren. Maar Balou heeft nooit in zijn leven rauw vlees gegeten en omdat ie al verzwakt is, zou ik het eigenlijk niet aandurven om hem nu nog op dit dieet te zetten, zeker niet vlak voor de chemo's omdat hij daardoor toch een tijdje iets verzwakt.
M'n moeder is niet helemaal voor BARF/NRV, maar het argument over de koolhydraten sprak haar wel degelijk aan.
Kan iemand mij hier raad in geven?
Ik wens jullie veel sterkte, het is heel naar als je hond kanker krijgt. Over de behandeling kan ik niets zinnigs zeggen - geen ervaring mee.
Wat ik wel weet is dat inderdaad een koolhydraat-vrij dieet beter is voor honden met kanker. Onze bruine Sheltie heeft een fibrosarcoom gehad. Ik voerde al rauw, maar heb me er toch wat beter in ingelezen. Ik ben ervan overtuigd dat een koolhydraatvrij dieet ondersteuning biedt omdat de kankercellen zich minder goed kunnen voeden met alleen eiwitten. Of de conditie van jullie hondje goed genoeg is om overgezet te worden is zo niet te bepalen. Maar er zijn veel meer mensen hier die hun oude hond op vers hebben gezet, en nagenoeg allemaal zijn de ouwetjes ervan opgeknapt.
Je zou het best kunnen proberen, maar ik zou het langzaam introduceren. Dus per dag opbouwen, en de brok afbouwen.  Je ziet heel snel aan de ontlasting van de hond of het verteren goed gaat.
Daarnaast zou ik probiotica gaan geven. Als je probiotica bij de zoekfunctie bovenaan intypt krijg je wel een aantal topics te zien.
Door DJARA
#1250990
Hoi Mandy.
Goed dat jullie die injectie gedaan hebben!!!
En inderdaad ik was ook zo "verbaasd" over de snelheid waarmee de opgezette Lymfeknopen afnamen.
Het lijkt me inderdaad een lastige keuze, mede doordat Balou al redelijk oud is.
Dat veiligheids protocol daar ben ik wel benieuwd naar....
Het enige wat ik meekreeg toen bij dhr Rutteman was dat je de hond 36 tot 48 uur na de chemo even niet mag aanhalen en knuffelen.
Dat hij uit gescheiden bakken moest eten ;D Alsof ze al samen uit één bak zouden eten..........
EN dat je hem in die tijd bij andere honden en evt kinderen vandaan moet houden.
Ik had in die tijd een fel gekleurde halsband, die ik GAIA omdeed in de dagen dat hij "besmet" was.
Dit was een heel goede reminder die zei AFBLIJVEN!!!!.
Als je in een woonwijk woont dan moet je in die dagen ook de ontlasting even oprapen.

Ik vindt het een raar en dubbel advies wat je DA geeft, dit mbt de brokken.

Wat ik raar vindt is dat een DA het heeft over een soort kankerdieet brokken....
Volgens mij, en bij vele bij wie ik dit navroeg, is dit ONZIN!!!!

Wat ik dubbel vindt is dat de DA dit zelf heeft samengesteld en verkoopt dus er denk ik behoorlijk aan verdient......


GAIA is bij mij gekomen nadat er bij hem die nare ziekte was geconstateerd.
Hij was toen een br*kken hond.
Ik ben vanaf het eerste moment dat hij bij me was overgestapt op vers en BARF!!!!
Ik ben van mening dat er geen beter en voedzamer voeding is die tevens meer aansterkt dan VERS!!!!!
Wel zou ik in jou geval dit stap voor stap opbouwen, te meer omdat Balou al een beetje op leeftijd is en nooit anders dan brokken heeft gegeten.

De "genezingskans" is 3% dat is inderdaad erg weinig.
Ik kon toen geen andere keuze maken dan wel in dit "traject"te stappen we zijn nu bijna een jaar verder en denk dat ik al met al zo'n 4000 euro armer ben.
Dit geld is allemaal naar de Wagenrenk gegaan en nog eens 500 denk ik naar de DA hier omdat GAIA verzwakt en erg vatbaar is voor alles.
Zoals laatst had hij ineens een dikke ontsteking aan een van zijn poten hopla weer iets meer dan 100 euro verder.

GAIA heeft nooit echt heftig last gehad van de chemo en is ook niet kaal geworden, of iets van die strekking.
Bij GAIA is is ook het beenmerg beschadigd.
Dit merk je oa door dat hij bloedarmoede heeft en blijft houden terwijl dit toch vrij uitzonderlijk schijnt te zijn als je hond vers eet.

Uiteindelijk wordt door de chemo het hele afweer systeem van de hond platgelegd.

Jullie staan voor een erg moeilijke keuze.
Die eigenlijk ook weer heel makkelijk is denk ik zelf.
Als je een Lymfeklierkanker onbehandeld laat heeft de hond nog 10 tot 12 weken gemiddeld.

Kijk naar het leefgenot van de hond, dat is eigenlijk het meeste wat telt denk ik.
Heel heel veel sterkte en nog een dike knuffel voor Balou!!!
Gebruikersavatar
Door mandyy
#1251170
Hoi allemaal..Ik ben de moeder van Mandy en Balou is mijn hondje  ::)  Ik wil jullie even bedanken voor de lieve en meelevende reakties. Toch is het maken van de keuze nog steeds heel moeilijk. Mandy heeft al uitgelegd dat ie al wat ouderdoms verschijnselen ging vertonen etc.
Die injectie gisterenavond heeft wonderen gedaan en de 2e injectie van het zelfde soort gaat ie volgende week woensdag krijgen. Tot die tijd heb ik m op Greenheart Cancer Diet brokken gezet omdat dit zo natuurgetrouw mogelijk is. Onze dierenarts Jurgen Tan heeft de opleiding genoten van Johan de Vos. Arno Roos (mede-arts) heeft i.s.m. andere dierenartsen deze brokken samengesteld. Dit is na te lezen op www.greenheart.nl. Mandy en ik hebben besloten om van t weekend een beslissing te nemen over het feit of we m laten behandelen. Die 2e injectie krijgt ie sowieso. Dus dat geeft ons weer een week extra om van m te kunnen genieten. Dat veiligheidsprotocol houd veel meer in dan alleen de hond voor een tijd niet aanraken en ontlasting met handschoenen opruimen. De honden schijnen aan de diarree te raken en te gaan braken. Wanneer dat in huis gebeurt moet dit 5x volgens een bepaald schema te worden gereinigd. Speeksel en zweet etc mogen niet met onze huid in aanraking komen. Ikvind dat een hele opgave om zo een jaar lang met Baloutje om te gaan. Daarnaast heb je niet de zekerheid dat ie t einde van dat jaar gaat halen. Ik zou het heel vervelend vinden als ie het na bijvoorbeeld 4 maanden al moest opgeven.
Wij blijven verder denken en lezen en ons laten informeren. Hopelijk komen wij optijd tot een juiste beslissing  :-\.
Ik blijf in ieder geval al jullie reacties volgens.
Heel erg bedankt voor alle medeleven  :-*
Btw ik vind dit een heel erg goed forum.
Door *wendy*
#1251186
Ik wens jullie allemaal veel sterkte.
Johan de Vos is een hele goed DA, hij was mijn dierenarts.
Mede daarom ga ik ook met Angelique mee. Het is JULLIE keus of jullie laten behandelen ja of nee.
En volg ALTIJD je gevoel.

Heel veel sterkte :bigarmhug:
Door Bullmastiff gek
#1251191
Jeetje, wat een triest verhaal zeg, bah.
Altijd weer die vervelende ziekte!
Ik zelf geloof ook niet helemaal in dat speciale brokvoer, maar ik kan me voorstellen dat je het wilt proberen.

Dit blijft een moeilijke keuze, die jullie zelf moeten nemen, ikzelf heb een hond gehad die op 10 jarige leeftijd ineens heel ziek werd,
Hij werd binnen een tweeetal weken  ineens heel ziek, en wij hebben er toen voor gekozen om hem in te laten slapen.
Als ik zo allemaal lees, wat die chemo-therapie inhoud, en alle nadelige gevolgen eraan , dan zou ik persoonlijk mijn toch al wat oudere hond dit niet aandoen, ik denk dat het alleen maar pijn, en stress veroorzaakt. Ik vind het best wel heftig als ik het allemaal zo lees.
Maar nogmaals dat is een persoonlijke mening, jullie moeten daar echt zelf uitkomen.

Heel veel sterkte toegewenst bij het nemen van jullie beslissing.
Door DJARA
#1251315
mandyy schreef: Dat veiligheidsprotocol houd veel meer in dan alleen de hond voor een tijd niet aanraken en ontlasting met handschoenen opruimen. De honden schijnen aan de diarree te raken en te gaan braken. Wanneer dat in huis gebeurt moet dit 5x volgens een bepaald schema te worden gereinigd. Speeksel en zweet etc mogen niet met onze huid in aanraking komen. Ikvind dat een hele opgave om zo een jaar lang met Baloutje om te gaan. Daarnaast heb je niet de zekerheid dat ie t einde van dat jaar gaat halen. Ik zou het heel vervelend vinden als ie het na bijvoorbeeld 4 maanden al moest opgeven.

Hallo moeder van Mandyy.
Ik wil toch nog even op bovenstaande inhaken......

Hier in een jaar tijd nooit last gehad van diarhee en/of braken ondanks de chemo.
Maar dit zal wel van hond tot hond verschillen waarschijnlijk, hoewel me verteld werd dat honden niet zo gevoelig zijn voor deze "bijwerkingen"
En mij is nooit verteld dat je het zo grondig moet reinigen, mocht het onverhoopt in huis gebeuren.
En de chemo zou binnen een paar uur uit de ontlasting verdwenen zijn, buiten onder invloed van uv straling......
En het niet aan raken en/of knuffelen binnnen de 36/48 uur grens, dat zijn tevens de uren dat zweet en speeksel "besmet"zijn, dus dit is maar even in vergelijk met de overige tijd dat dit geen probleem is.

Blijft dat het een zeer heftige beslissing is.
Maar het lijkt mij dat een goede dierenarst je "helpt" met het maken van deze keuze.
In de zin van dat hij kijkt naar het totaalbeeld van de hond.
Is het dier te oud of anderszins, dan lijkt mij dat hij je afraad deze behandelingen te starten.

Hoe dan ook sterkte!!!!
Gebruikersavatar
Door mandyy
#1251358
Haha..De moeder van Mandyy heet Eva.
Ik heb hier op mn prikbord een hele lijst met gevarenpunten hangen die de dierenarts ons heeft meegegeven. Uiteraard moeten wij daarbij ook rekening houden met onze andere hond. Dat die niet aan Balou zn drink/eetbak mag komen weet ie wel, maar daar heeft ie maling aan. Dus dat is extra goed opletten. Van die fel gekleurde halsband was trouwens een prima idee. Dat zn ontlasting chemo vrij is binnen n paar uur (buiten) klopt. Maar toch heb ik heel veel klanten in mn winkeltje gehad die met dit zelfde probleem te maken hebben gehad en die honden kregen allemaal diaree, braken viel mee. Als ik dan die gevarenlijst goed lees, staat daar echt dat je het tapijt minimaal 5x met handschoenen moet reinigen. Nou is dat uiteraard niet zo'n probleem en dat hebben we er wel voor over, maar het punt is dat Mandy en ik vaak niet thuis zijn overdag. We moeten dan echt spoorzoekertje gaan doen om te ontdekken of ie ergens wat heeft laten vallen. Hij heeft van zn levenlang nog niet in n bench gezeten, dus vind ik t zielig om dat nu ineens wel te gaan doen. Uiteraard kunnen we wel zn ruimte beperken.
In ieder geval heel erg bedankt voor de info en we gaan zeker nog heel veel studeren en denken.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door