Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid van de kat. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderators: koekje, pearlsofpassion

#1244194
de poes van de buuf bevalt en het eerste kitten is geboren, is helemaal schoongelikt en gepoetst, maar de navelstreng is nog niet door.

Kan buuf dit met een gesterriliseerd schaartje doorknippen of is dat heel link?
Poes maakt verder geen aanstalte om voor doorbijten te gaan.
Laatst gewijzigd door Jolly op ma 04 mei 2009, 18:46, 1 keer totaal gewijzigd.
#1244218
Niet zomaar doorknippen, eerst afbinden of afknijpen. Dan "rafelig" met je goedgewassen nagels losmaken en eventueel een klein tipje jodium erop. Als het goed is zit het zwakste punt op ongeveer 2 cm afstand van het buikje van het kitten. Het is overigens niet zo dat alle poezen dit zelf doen, ik heb het bij 1 poes ook bij alle 6 de kittens moeten doen.

Is de nageboorte er wel al uit? Hier moet je wel op letten want als dit niet gebeurd kan dat voor lelijke ontstekingen zorgen.
#1244227
Eerst moet de nageboorte er uit zijn, is die er niet uit dan laat je het kitten liggen, zelfs als het een half uur duurt!
Handen heel goed wassen.
Op ca. 2 cm van het buikje van het kitten met je nagels de navelstreng induwen, nog verder en nog verder (seconde of 10) en dan met je nagels het uit elkaar trekken.
Heb het bij vele nesten zo gedaan en nooit een probleem geweest. Wel op 2 cm afsprand van het buikje, mag meer zijn maar niet minder.

Meestal doet de moederpoes het zelf als de nageboorte er uit is, doe je het daarvoor dan loop je het risico dat die er in blijft zitten.
#1244237
Jolly schreef: dank voor alle snelle reacties.
ondertussen nummer 2 en 3 zeer rap achter elkaar aan gekomen.
nummer 1 idd geknipt.

Moeders doet het heel goed en da komt eind van de middag even langs om te checken.
Mooi zo!
Laat haar de nageboortes tellen en als moeders die op wil eten dan is dat prima krachtvoer (als ze er maar niet 4 of meer gaat eten ivm diarree risico).
 Terug naar “Vragen en Problemen gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door