[quote="Simoon"]
Bij een karkas is neem ik aan een deel van het vlees er al af gehaald? Kun je dat gewoon bij de slager halen? Het lijkt me inderdaad wat veel voor één maaltijd... Tenminste, weet iemand hoeveel gram zo'n kipje ongveer is?
Pak je het karkas dan af als de hond genoeg gegeten heeft, of kun je er ook een deel van geven? Of is dat laatste gevaarlijk?
Ik begrijp dat voor lekker kluiven geldt: hoe vaker, hoe beter. Maar is er qua gebitsonderhoud een soort minimum? Moet je daarnaast dan nog poetsen?
Jullie merken 't al, ik kom echt pas net kijken...
Ben echt blij met deze site!
Groetjes, Simone
[/quote]
Kipkarkasje zijn meestal kipruggen en die haal je niet bij de slager, maar bij de poelier. Zo'n kiprug is grotendeels kraakbeen, dus niet hard te noemen. Hoe zwaar die zijn is afhankelijk van de uitbener, maar ga maar uit van 80 tot 150 gram. Je kunt er ook een deel van geven, maar dan loop je weer eerder risico dat het zonder al teveel knaagfwerk naar binnen wordt gewerkt en op zich is datr niet erg, maar als je het karkas juist als functie tandenborstel geeft schiet je net je doel voorbij.
Wat je zelf al zegt, hoe vaker hoe beter, niet alleen voor het gebit, amar de hond is er ook nog eens even zoet mee. Of je daarnaast nog moet tandenpoesten is moeilijk te zeggen. Helaas is knaagwerk niet voldoende bij een aantal honden om de gebitten helemaal schoon te houden. Een paar van mijn honden ontwikkelen af en toe een vies randje rond langs het tandvlees en dat krab ik er dan even met een nagel vanaf. Het staat in ieder geval niet in vergelijk met de tandsteensmoelekes van een groot deel van de brokgevoerde honden.