Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Siobhan
#1238001
Hoi allemaal,

Ik heb net gehoord dat mijn bolognezer in haar linkerachterpoot haar knieband heeft gescheurd. De da dacht het al eerder, maar toch geprobeerd met rust en langzaam opbouwen met lopen om haar spieren eromheen sterk te krijgen. Helaas is ze van de week opzij gesprongen waardoor ze meteen weer kreupel liep. Er schijnt een nieuwe techniek te zijn TPLO. Kennen jullie dit en hebben jullie hier ervaring mee? Of eventueel TTA?
Ik wel gegoogled, maar kom er niet echt wijs uit.

Alvast bedankt
Door vitess
#1238029
Hoi, onze Vitess van elf jaar had ook haar knieband gescheurd. We hadden toen ook de keuze uit twee mogelijkheden. TPLO (die technisch wat ingewikkelder schijnt te zijn) werkt vooral goed bij het corrigeren van een scheve stand of een losse knieschijf. Bij Vitess was een TTA-operatie het meest voor de hand liggend. Zes weken geleden is ze geopereerd. Hoewel ze de volgende dag al weer liep, werd ons stevig op het hart gedrukt erg voorzichtig te zijn. Per week mochten we de beweging verhogen met 10 minuten. Inmiddels zitten we dus op zo'n 50 minuten per dag, dit is dan gewoon wandelen. Heel rustig, rechtuit. Het bleek een grote opgave te zijn haar zo rustig mogelijk te houden, maar ik ben blij dat we hiervoor hebben gekozen. Morgen moeten we terugkomen om weer foto's te laten maken en te zien of het allemaal goed aangroeid. Ben zelf erg tevreden, Vitess is na de operatie zelf de kliniek uitgelopen en de volgende dag liep ze al beter dan het gestrompel in de maanden ervoor. Kan het je zeker aanraden!

Groeten van Angel
Door Siobhan
#1238064
Hoi Angel,

Waar heb je dat laten doen? Ik ben nu doorverwezen naar een dierenkliniek in Putten. Is redelijk ver weg voor mij, (woon vlakbij Amsterdam) maar als dat het beste is, dan gaan we zeker naar Putten. Ze doen daar TPLO, maar nu ga ik toch twijfelen.


Groetjes
Siobhan
Door bloemetje
#1238085
Ik heb geen idee wat TPLA is of wat dan ook.. Maar ik ben in de specialistische dierenkliniek in Utrecht geweest met Nimmie bij Theo Ottoson (of was het Ottenson..). Dat ging prima en is een stuk dichterbij voor jou. Mijn schoonvader is met zijn Rottweiler bij een specialist in Amsterdam geweest.
Door vitess
#1238086
Hoi, als je twijfelt zou ik me toch nog meer laten voorlichten. We kregen van de chirurg uitgebreide informatie mee over de operatie zodat we precies wisten wat er ging gebeuren. Beide hadden we er een goed gevoel over en dat is belangrijk, het is niet zomaar iets wat je hond zal ondergaan. Vooral de voordelen op lange termijn wogen bij ons zwaar. Wij zijn naar Oldenzaal gegaan, maar wonen dan ook in Neede en dat is niet erg ver van elkaar. Waarom vraag je niet wat info op bij DSA (www.dierenartsspecialistenamsterdam.nl) en de DOCA, Diergeneeskundig Orthopedisch Centrum Amsterdam (www.dierenorthopeed.nl).
Wie weet kunnen zij je meer dingen vertellen en het is voor jou ook dichterbij.
Ik wens je heel veel succes en ontzettend veel beterschap voor je hond, hou je ons op de hoogte?

Groeten van Angel
Door Siobhan
#1238106
Ik ga zeker meer informatie opvragen. Amsterdam was ook een optie zei de DA, maar daar doen ze alleen traditionele operaties, geen TTA of TPLO. Voor mij wegen de resultaten op lange termijn heel zwaar. Ze is namelijk pas 2. Jullie horen wat het geworden is en wanneer ze onder het mes moet.

Groetjes
Siobhan
Door bloemetje
#1238218
Aha.. Dan zal dat in Utrecht ook het geval zijn. Heb je ook gedacht aan Eersel? Ofwel Maarten Kappen? Ik ben daar voor iets anders geweest en werd er meer dan fantastisch geholpen.
Door marsieyenna
#1238279
Ik heb van verschillende mensen  hele goed berichten gehoord van de TPLO behandeling door dr. Rasenberg.
Er staat informatie over die behandeling op hun websiet :  www.rashof.nl  In Berkel Enschot
Bij zwaardere honden schijnt dit de meest effectieve behandeling te zijn.
Je kunt ze ook gerust bellen voor informatei.
Door Elizaw
#1238851
Mijn Cane Corso is ook geopereerd aan gescheurde kniebanden, alleen wilde ik geen zware TPLO of TTA operatie. Bij Dijkshoorn in Zeist hebben ze nu op een redelijk ouderwetse manier, van eigen weefsel een nieuwe knieband gemaakt.
Hij is nu drie jaar verder en heeft geen problemen verder gehad.
De kosten liggen ook een stuk lager dan de TPLO.
Ik ken overigens ook iemand die daar met verschillende bordeaux doggen is geweest. Dus misschien is dit ook nog een optie voor je!
Door Siobhan
#1245612
Ik ben inmiddels naar de orthopeed geweest. Ze heeft in beide achterpoten geen kniebanden meer. Aangezien het een klein hondje is en niet veel weegt, gaan we voor de 'ouderwetse' manier. Van eigen weefsel wordt een knieband gemaakt. Dit heeft bij kleine hondjes het beste resultaat. Gelukkig geen TPLO of TTA. Volgende week moet ze voor haar eerste poot.
Door vitess
#1245829
Ha, fijn dat je eruit bent gekomen over wat precies te doen. Het is moeiijk als je keuzes moet maken terwijl je niet zeker bent over de uitkomst. Waren beide kniebanden afgescheurd? En hoe gaat het na de operatie, ook een hele tijd 'bedrust'?

Groeten van Angel
Door Siobhan
#1246240
Ik vond het best moeilijk, maar het is een geweldige arts. Hij vond dat deze operatie het beste was en dit 'voelde' ook goed. Die zware TPLO of TTA had ik gewoon geen goed gevoel over. Gelukkig hoeft dat dus ook niet, al zie ik er natuurlijk wel tegenop. Ze moet na de operatie 6 weken rusten en dan terug voor controle en dan hoor ik meer over bv. fysio of hydrotherapie. En in beiden achterpoten zit helemaal niks meer, dus dat is best heftig.

Groetjes
Siobhan
Door vitess
#1246472
Dat is inderdaad heftig, vooral omdat het om beide poten gaat. Volgende week de eerste operatie he? Vitess moest ook minimaal zes weken heel rustig aan doen, dit was wel moeilijk soms omdat ze zich al heel snel weer de oude voelde en dacht dat ze zich dan ook zo moest gedragen. Plus natuurlijk die kap die om moest, en dit had ze nog nooit gehad in haar 11-jarig bestaan... gelukkig was er de comfy-cone, een fijne variant op de plastic lampekap. Dit ging hartstikke goed. Wat bedoel je met 'in beide achterpoten zat niks meer'? De kniebanden zijn toch wel ergens gebleven? Of konden ze niks meer voelen?
Door Siobhan
#1248170
Het is inderdaad heftig omdat het beide poten is en ze dus 2x geopereerd moet worden. 6 weken totale rust en dan terug voor controle en een indicatie krijgen wanneer de 2de poot onder het mes moet. Ik heb allerlei spelletjes bedacht, zodat ze geestelijk bezig gehouden kan worden. Hopelijk houdt haar dat genoeg bezig, zodat ze verder veel rust. Ik ga haar geen kap omdoen, maar een babypyjamabroekje.an trekken. Dat is bij de vorige operaties (castratie en anaalklieroperatie) ook goed gegaan en 's nachts nog een rompertje, zodat ze de broek niet uit kan trekken. Je zag helemaal geen kniebanden meer, er zitten nog wel resten, maar die waren op de foto niet terug te vinden.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door