Besloten dat ik BARF wil gaan proberen voor mijn hond (2,5 jarige boxer van 40kg). Hier het BARF voor beginners topic doorgelezen en heb eigenlijk al direct een onduidelijkheid over het percentages gedeelte:
Lees dat je moet streven naar zo'n 60% RMB's die voor 50% uit bot bestaan.
Lees dat meer dan 15% bot in dieet niet heel realistisch is gezien dat prooidieren 10-15% bot zullen zijn
Dat klopt dan al sowieso niet met elkaar, want 60% RMB's die voor 50% bot zijn betekent 30% bot in dieet.
Maar vervolgens zegt Lizzy ook dat ze naar 40% RMB's is gegaan, wat (als 50% daarvan bot is) neerkomt op 20% bot.
Meer in de richting van die maximale 15%, maar nog steeds best hoog. Waar die andere 20% is gebleven (als je van 60% naar 40% gaat) is niet helemaal duidelijk, maar ik gok naar spiervlees. Ook omdat ik die extra catagorie (vergeleken met dat Ian Billunghurst recept) steeds terug zie komen in de posts die ik gelezen heb.
Wat ik nog steeds verwarrend blijf vinden is dat RMB's helemaal niet altijd 50% bot en 50% vlees zullen zijn.
Vroeg slager om een schatting en die schatte kippevleugels op 25% bot en kippenekken eerder op 75% bot. Kan zijn dat die schatting niet zo goed klopt, maar denk dat het redelijk lijkt om te stellen dat dat bot% flink kan varieren.
Nou kan ik me voorstellen dat alles niet ongelofelijk nauw luistert, maar als het bot% in RMB's met 50% kan varieren dan betekent dat een variatie van 25% qua hoeveelheid spiervlees (ervan uitgaande dat RMB's 50% uitmaken van het dieet). Dat is toch wel erg veel variatie? Dat betekent dat je hond op kippenvleugel-dag 25% meer vlees eet en 25% minder bot dan op kippennek-dag (even uitgaande van die schattingen van m'n slager).
Mijn vraag (behalve of ik misschien iets over het hoofd zie in deze argumentatie) is dan: Is het niet logischer die percentages anders en preciezer te definieren. Bijvoorbeeld:
15% bot (want dat is een realistisch bot% voor prooidieren)
10% groente
15% orgaanvlees
60% spiervlees
Hier zou ik namelijk wat mee kunnen: Bot% blijft constant en realistisch (enige probleem is in te schatten hoeveel bot er in je hompje RMB's zit, maar dat is lijkt me goed te doen) en is bijvoorbeeld niet de ene keer 12,5% (realistisch) en de volgende keer 37,5% (belachelijk hoog).
De catagorieen groente en orgaanvlees heb ik gewoon maar direct overgenomen van het Billinghurst recept en de catagorie spiervlees is wat er overblijft. Spiervlees komt dus gedeeltelijk uit de RMB's (alles wat niet bot is) en gedeeltelijk uit los toegevoegd spiervlees.
Klopt deze gedachtengang een beetje?