Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door IzMi
#1215070
Benieuwd wat ervaren BARF-ers hierover te zeggen hebben.

Groetjes

Onderstaand een, wat ouderwets geformuleerd, artikel over de 12 meest gemaakte fouten van het voeren!


Fouten ivm Voeding


De top 12 van gemaakte fouten i.v.m. voeding van onze huisdieren

(bron: Dierenkliniek Vvd)

1) Melk geven:

a) Kat
Het klassieke beeld van een kat likkend aan een kommetje melk is alom vertegenwoordigd. En hoewel menige kat dol is op melk, is melk meestal niet gezond voor de darmen, met diarree als resultaat.


De verklaring hiervoor is vrij simpel : koeienmelk heeft een andere samenstelling dan kattenmoedermelk, en de grootste boosdoener is lactose (melksuiker) in de melk. Deze melksuikers worden door jonge dieren vrij vlot verteerd, maar naarmate het dier ouder wordt, verandert de flora in de darm (die voor de vertering zorgt) zodat lactose minder en minder verteerd wordt. De lactose gaat i.p.v. te verteren, vergisten in de darm met diarree als gevolg. Lactose vindt men zowel in volle als in halfvolle melk, in magere melk en eveneens in melk verdund met water, door te verdunnen krijgt men de lactose niet weg !!! Dus als poes last krijgt van diarree, moet men meteen met melk als drinken stoppen. Sommige katten zullen dat niet zonder slag of stoot aanvaarden en kunnen weigeren gewoon water te drinken. Andere “melk” kan gebruikt worden, zoals de speciale “kattenmelk” door Whiskas op de markt gebracht, of sojamelk zonder lactose. Vergeet niet dat in kaas ook lactose zit !!!

Het enige “veilige” zuivelproduct is natuuryoghurt met levende fermenten : in de yoghurt is de lactose al omgezet tot andere producten !
b) HondPupjes die net bij de nieuwe eigenaar komen, zien er meestal erg hulpeloos en jong uit, zodat al gauw een troostend kommetje melk op de grond wordt gezet, om het moederdier te vervangen. Resultaat : diarree! Vergeet niet dat een pupje vanaf de leeftijd van twee, drie weken al “vast” voer eet en de moedermelkopname op de leeftijd van zes weken al flink gedaald is. Zo’n pup heeft echt geen melk meer nodig. Kan de baas het psychologisch toch niet aanvaarden, kan hij beter melk geven op basis van hondenmelkpoeder. Dit is te koop bij de dierenarts (Nutriwelp, Welpidog, Aescomel hond enz...).

Ook voor volwassen dieren is melk niet goed en heeft vaak diarree als resultaat
Natuuryoghurt is wel een aanrader!

2) Botten/beenderen van gevogelte, varken of schapenkotelet:
Dit type is absoluut niet geschikt voor ons huisdier : het bot is te klein en splintert gemakkelijk. Te kleine stukken worden in zijn geheel ingeslikt en zorgen niet zelden voor darmverstopping (obstructie). Veelal draait de obstructie op een operatie uit, om het vastgeknelde botje uit de darm te verwijderen. Splinters zijn zo mogelijk nog gevaarlijker : de scherpe punten prikken tijdens de darmperistaltiek (beweging) doorheen de darmwand. Dit heeft lekkage van de darminhoud in de buikholte met buikvliesontsteking (peritonitis) als gevolg.

Zware antibioticabehandeling en operatie zijn de gevolgen. Welke beenderen zijn dan wel veilig ? Voor kat geen enkele. Voor hond: een koeien- of kalfsschenkel. Dit bot moet een tweetal uurtjes afkoken. Zo’n bot vergruist helemaal, wat goed is om de tanden op een natuurlijke manier te reinigen en geeft een harde stoelgang, wat dan weer goed is voor het ledigen van de anaalklieren.

3) Varkensvlees
Varkensvlees kan gevaarlijk zijn, het kan namelijk een virus herbergen, het virus van Aujeszki. Dit virus, totaal ongevaarlijk voor de mens, is zeer gevaarlijk voor de hond en kat. Eens dat hond/kat besmet zijn en uiterlijke symptomen vertonen, verloopt de infectie altijd dodelijk, na maximaal drie dagen. De symptomen lijken op rabies=razernij, daarom wordt de ziekte van Aujeszki ook pseudorabies of pseudorazernij genoemd. Het symptomenbeeld omvat speekselen, veel blaffen of miauwen, karakterveranderingen, zenuwsymptomen enz...). Helaas kan er medicamenteus NIETS gedaan worden, dus in dit geval : zeker voorkomen ! Vooral RAUW varkensvlees (vooral slachtafval, zoals tong, longen enz...) is gevaarlijk.

Daarom : geef geen varkensvlees te eten en indien het toch niet anders kan, moet het vlees 100 % doorgekookt worden, teneinde het virus te vernietigen.

Gedroogd vlees werkt ook 'star' in de hand

4) Veel rauwe lever
Een kat/hond is vaak een moeilijke eter, en de eigenaar begaat helaas ook vaak de fout aan die kieskeurigheid toe te geven. Blikvoeding of korrels worden achterwege gelaten om kat/hond te voeren met vers vlees.

Rauwe lever is zeer populair omdat ze dit meestal erg lekker vinden. Benevens het feit dat uitsluitend vlees GEEN uitgebalanceerde voeding is, wat problemen geeft op oudere leeftijd, is rauwe lever gevaarlijk omwille van het hoog gehalte aan vitamine A.
Vitamine A heeft de kat wel nodig via de voeding omdat ze het niet in haar lichaam kan maken. Vitamine A is echter een vetoplosbare vitamine, en deze vitaminen worden NIET afgevoerd via urine, maar worden opgeslagen in het vet van het lichaam. Er kan dus makkelijk een overdosis ontstaan. Een overdosis vitamine A resulteert bij de kat in bot- en gewrichtsproblemen : botwoekering ter hoogte van verschillende gewrichten geeft een stijfheid en in ver gevorderde gevallen onvermogen tot gewrichtsplooing of het onstaan van gewrichtsontsteking. Gelukkig is deze aandoening gedeeltelijk omkeerbaar : stopt de toevoer van vitamine A, zullen de problemen zich langzaam herstellen tot een bepaald stadium...M.a.w. geef zo min mogelijk rauwe lever, door koken (verhitting) gaat de vitamine A kapot.

5) Teveel zonnebloemenpitten voor je papegaai
Een papagaai is helemaal niet makkelijk wat voeding betreft, en als het dier een bepaalde voeding gewend is, is het erg moeilijk om de vogel te doen overschakelen op een evenwichtig dieet. Het probleem is dat de papegaai een zaadmengeling krijgt en eerst (en soms alleen) de zaden opeet die hij het lekkerst vindt. De eigenaar gooit zoals het hoort elke dag het eetbakje leeg en vult het met nieuwe mengeling, de vogel eet weer enkel zijn favoriete zaden en totaal onbewust creëert de eigenaar een vogel die uitsluitend één bepaalde graansoort eet.

Helaas is de zonnebloempit de favoriet van de papegaai : zonnebloempitten bevatten zeer veel vet, wat na enkele jaren tot leververvetting kan leiden. Deze leververvetting is onomkeerbaar,is dus NIET met medicatie te genezen en heeft vroegtijdig overlijden van de vogel tot gevolg. Teveel zonnebloempitten kan tevens krampaanvallen veroorzaken : zo’n aanvallen duren twee, drie minuten en ontstaan plots zonder andere symptomen. Het ontstaan is te verklaren door een tekort aan calcium, waarvoor de zonnebloempitten verantwoordelijk zijn.

6) Kattenvoer geven aan honden OF hondenvoer aan katten

a) Kat krijgt hondenvoerDit wordt soms gedaan uit economische overwegingen (hondenvoer is goedkoper dan kattenvoer) of voor het gemak wanneer er een hond en een kat tesamen in huis rondlopen. Toch is dit volledig fout : immers katten hebben zeer specifieke voedingsbehoeften, die anders zijn dan de behoeften van de hond . Daarmee wordt rekening gehouden in de dierenvoederindustrie : goede kattenvoeders hebben een voldoende hoeveelheid taurine (een aminozuur), niacine, vitamine A en arachidondzuur (een vetzuur). Al deze producten kan een kat niet zelf aanmaken in haar lichaam, dus moet de toevoer ervan via de voeding komen. Tekorten van deze zaken resulteren in allerhande ziekten. Daarenboven komt nog dat een kat een meer obligate vleeseter is dan een hond, maw meer eiwit nodig heeft, waarmee ook rekening gehouden wordt met de productie van kattenvoer.

b) Hond krijgt kattenvoerDit wordt gedaan bij kieskeurige honden : kattenvoer is immers veel smakelijker dan hondenvoer. Het enige gevaar schuilt in het feit dat kattenvoer veel eiwit (vlees) bevat, te veel voor de behoeften van een hond. Een teveel aan eiwit geeft op lange duur nadelige effecten ter hoogte van de nieren. Het is zo dat men de nadelige effecten van te veel vlees pas na jaren ziet en wanneer men de effecten ziet, is het uiteraard te laat. Daarom moet een correct uitgebalanceerde voeding gegeven worden van het prilste begin

7) Droge vlokken voor waterschildpadden
Een waterschildpadje krijgt in zeer veel gevallen enkel de commerciële droge vlokken te eten. Deze vlokken zijn ontoereikend om een volledig, evenwichtig dieet te vormen. Vooral de tekorten aan bepaalde vitaminen en een foutieve mineralenconcentratie leiden tot schildproblemen en na een langere periode : lichamelijke problemen, die een vroegtijdige sterfte tot gevolg hebben. Een ideale voeding zijn droge kattenbrokken, voorgeweekt in water. Als extraatje (dus geen hoofdmaaltijd !) : meelwormpjes, stukjes vlees en/of lever, blaadje sla, witloof enz...

8) Geen water geven aan de cavia.

Weer zo’n oude volkswijsheid die geen steek houdt: een cavia heeft geen drinken nodig ! Mis !
Zoals elk levend wezen heeft een cavia vocht nodig om te overleven. Het is zo dat een cavia die veel groenvoer eet, al heel wat vocht binnen krijgt via het verse groen en minder behoefte zal hebben aan water. De moderne cavia krijgt echter een uitgebalanceerde voeding, die bestaat uit droge caviapellets, hooi, stro en als extraatje : zaden, stukjes appel, peer, wortel, loof van de wortel, andijvie enz..Deze hoofdvoeding is erg droog, dus cavia heeft dagelijks vers water nodig. Best gebruikt u als drinkbak het type “ drinkfles met nippel” omdat de cavia een gewoon bakje snel zal vervuilen, en vermits hij met volle mond drinkt en de nippel doet verstoppen met etensresten moet het nippeltje dagelijks gereinigd worden ! Voeg vitamine C poeder toe aan het water !
9) Rauw vlees geven aan hond/kat of te veel vlees geven

Eigenaars die zelf koken voor hun huisdier geven soms rauw vlees te eten. Rauw vlees is minder verteerbaar en kan daarom maag/darmstoornissen veroorzaken, onder de vorm van braken of diarree. Rauw vlees kan daarenboven lintwormkapsels bevatten. Indien zo’n lintwormkapsel opgegeten wordt, komt de lintworm tot ontwikkeling in de darm, wat ook spijsverteringsstoornissen kan veroorzaken. Vlees wordt daarom beter verhit : koken, met behoud van vleesnat, geniet de voorkeur boven bakken.
Ook wat de hoeveelheid vlees betreft wordt er vaak gezondigd : er wordt namelijk te veel vlees gegeven wat resulteert in nierproblemen op latere leeftijd. Een dier in volle groei mag 20 gr vlees per kg lichaamsgewicht te eten krijgen. Een volwassen hond of kat komt ruimschoots toe met 10 gr vlees per kg lichaamsgewicht. Waar een nierpatiënt al toekomt met 5 gr vlees per kg lichaamsgewicht. Wel vlees van een goede kwaliteit, maw de eiwitten moeten van een hoogwaardig niveau zijn. Dit type eiwit vindt men in spiervlees. Laagkwalitatieve eiwitten (en dus te vermijden) vindt men in organenvlees (pensmaag, maag in het algemeen, lever, niertjes...) en in vlees met veel pezen.

10) Tafelrestjes aan hond of kat
tafelrestjes kunnen onmogelijk zorgen voor een uitgebalanceerde voeding voor het huidsdier. Stel dat in het beste geval alles opgegeten wordt van vlees, groenten en aardappelen/rijst/brood, krijgt het dier een mensenvoeding binnen en een hond en kat zijn nu eenmaal geen kleine mensjes en hebben heel andere voedingsbehoeften. In praktijk laten hond, en zeker kat, groenten en dergelijke liggen, zodat er zeker geen sprake is van uitgebalanceerde voeding. Daarbij komt dat onze voeding bereid wordt met veel te veel vet (boter, olie, sausjes allerhande), zout en specerijen. Dit is voor de mens niet gezond en ook niet voor een dier. Als de mens tegen beter weten in ongezond eet, moet hij nog niet zijn huisdier opzadelen met obesitas, vaatproblemen en dergelijke.

11) Extra vitaminen/kalksupplementen geven

De eigenaar wil steeds het beste voor zijn dier. Vitaminen, kalk en andere mineralen hebben de naam van gezond te zijn, dus wordt het huisdier ook bedolven onder die supplementen. De eigenaar doet dit om goed te doen maar een teveel aan vitaminen/mineralen geeft ook afwijkingen en ziekten, net zo goed als tekorten hieraan. Dieren die gevoed worden met goede commerciële voeders, hebben GEEN extra vitaminen of kalk nodig. Die voeders zijn perfect uitgebalanceerd en door zelf extra vitaminen/mineralen toe te voegen, brengt men de balans uit evenwicht. De gevaarlijkste elementen zijn calcium, kalk en fosfor. Wanneer deze niet in balans zijn, krijg het dier last van bot- en gewrichtsproblemen, die vaak onomkeerbaar zijn.

EEN GOUDEN REGEL : commerciële voeding = geen extra vitaminen, kalkpreparaten, mineralen.
Wanneer de eigenaar zelf kookt voor zijn huisdier moeten er uiteraard wel vitaminen/mineralen toegevoegd worden, maar niet in het wilde weg. De eigenaar bespreekt dit best met de dierenarts om, naargelang de diersoort, de leeftijd en de activiteit van het dier, een correcte mengeling van vitaminen/mineralen samen te stellen.

12. Slechts eenmaal per dag het dier eten geven

a) KatPoes is een vreemde eter. In principe zal ze frequent per dag kleine porties eten, zogenaamde “muisgrote” porties. Het maagdarmstelsel is volledig ingesteld op kleine maaltijden verspreid over de dag. Daarom moet de eigenaar minstens twee kleine blikvoedingen geven per dag, en continu korrels laten staan zodat poes kan eten wanneer ze honger/zin heeft. Vaak ziet men poes enkele korreltjes eten, weer gaan slapen/spelen, terug wat korrels eten enz...Vaak zal ze trachten de overgebleven korrels te “begraven” : dit is een oud instinct : in de natuur zal ze niet alles ineens opeten, doch de overschot van de prooi begraven tot later. Verplicht men poes om alles tot zich te nemen in 1 grote maaltijd, zal ze onvoldoende voeding opeten en maagdarmproblemen krijgen.

b) Hond
Weer eens tijd om een oude volkswijsheid uit de doos te vissen : de hond heeft slechts één grote maaltijd per dag nodig. Mis !! Een volwassen hond wordt best in minstens twee keer per dag gevoed. Een eerste punt is het maagdarmstelsel : twee kleiner maaltijden worden veel beter verteerd. Een grote maaltijd heeft vaak het uitbraken van de ganse maaltijd, of braken tussendoor omdat verteringssappen actief zijn zonder dat er voedsel aanwezig is in het maagdarmkanaal. Een ander gevaar is de beruchte “maagdilatatie en -kanteling” bij grotere rassen (frequent bij Dobermann, Boxer, Engelse Bulldog, doch elke (grotere) hond kan het in principe meemaken). Wat gebeurt er juist ? De maag draait om haar as, sleurt de milt mee in haar draaiing, snoert bloedvaten af. De maag gaat dan opzwellen met gas (maagdilatatie). Het dier gaat in shock en sterft. Een zeer snelle interventie (chirurgisch) kan helpen, maar is vaak teleurstellend. In een ander geval, gaat het alleen om maagdilatatie, wat iets minder gevaarlijk is maar toch ook levensbedreigend. De juiste oorzaken zijn nog niet precies aangetoond: verschillende zaken spelen een rol , oa een erfelijke aanleg, een zwakke maagmusculatuur, bezenuwingsstoornissen ter hoogte van de maag, de hoeveelheid voedsel, het soort voedsel enz...Een grote hoeveelheid voer in 1 keer in de maag, kan dus een behoorlijke rol spelen in het ontstaan van maagkanteling /-dilatatie. Daarom beter voorkomen dan genezen : minstens twee kleinere maaltijden en een uurtje rust na de maaltijd.
Laatst gewijzigd door IzMi op wo 22 apr 2009, 10:04, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
Door Angelique
#1215093
Eigenlijk een wonder dat onze honden nog leven. ;D

Ja sorry, ik moet er eigenlijk alleen maar van gapen en van " alles wat we geleerd hebben over Barf wordt met de grond gelijk gemaakt" is bij mij absoluut geen sprake. Meer dan wat loze standaardkreten van een brokkoloog kom ik niet tegen.
Door Borke
#1215098
Een enthousiast verhaal van iemand die brokken voert, het geeft mij geen enkel nieuw gezichtspunt, maar er staat wel onzin in o.a. over die splinterende botten.

Iedereen kan een lap tekst neerzetten en vroeger was 'geschreven woord wet', maar gelukkig kunnen wij moderne mensen zelf nadenken.

Die brokken waar zij zo blij mee is, hebben bijna het leven gekost van onze Franny, een poes met voedselintolerantie en een nierprobleem.
Toen ik haar op haar 10e jaar overzette op vers vlees heeft dat haar leven gered en heeft zij gezond doorgeleefd totdat ze 14.5 jaar was, een hele leeftijd voor een raskat  ;D
Door ibbi
#1215105
weet die mevrouw wel wat katten in het wild eten??  :D

goh ik kom de hele dag al mensen tegen die niet zelf na kunnen denken...  :o


ach ja.... geweldig toch die brokken  ;)
Door Lizzy
#1215159
wLindaw schreef: Ik, als beginnend BARF-er, stond werkelijk versteld van wat ik hier allemaal las.
Alles wat we eindelijk geleerd hebben over het BARF-en wordt in mijn ogen met de grond gelijk gemaakt...
Het is een bijzonder LANG stuk om te lezen, maar ik ben benieuwd waar het hier toe leidt.

(Ik kreeg `t ook doorgestuurd maar was direct benieuwd naar reacties vandaar dat ik `m plaats..)
De introductiemail van ene Tineke: heb je toestemming om die op een ander forum te plaatsen? Want ik zou het zelf niet zo prettig vinden, wanneer mijn teksten ongevraagd op andere fora verschijnt. Indien je geen toestemming hebt, graag haar tekst verwijderen totdat zij toestemming heeft gegeven.

En bedoel je dat de top 12 het barfen met de grond gelijk maakt? Mag ik vragen in hoeverre jij je dan verdiept hebt in barf? Want zoveel interessants staat er toch niet? Het moet toch niet moeilijk voor je zijn om de domme dingen te weerleggen en van andere dingen weer in te zien dat ze kloppen? Ik ga het lijstje even voor je langs (en behandel dan alleen de honden en kattendingen).

(overigens is dit stukje tekst afkomstig van een dierenkliniek. Dus brokkenverkoper. Dat zijn wel dingen die je in je achterhoofd moet houden).
1) Melk geven:

a) Kat
Het klassieke beeld van een kat likkend aan een kommetje melk is alom vertegenwoordigd. En hoewel menige kat dol is op melk, is melk meestal niet gezond voor de darmen, met diarree als resultaat.


De verklaring hiervoor is vrij simpel : koeienmelk heeft een andere samenstelling dan kattenmoedermelk, en de grootste boosdoener is lactose (melksuiker) in de melk. Deze melksuikers worden door jonge dieren vrij vlot verteerd, maar naarmate het dier ouder wordt, verandert de flora in de darm (die voor de vertering zorgt) zodat lactose minder en minder verteerd wordt. De lactose gaat i.p.v. te verteren, vergisten in de darm met diarree als gevolg. Lactose vindt men zowel in volle als in halfvolle melk, in magere melk en eveneens in melk verdund met water, door te verdunnen krijgt men de lactose niet weg !!! Dus als poes last krijgt van diarree, moet men meteen met melk als drinken stoppen. Sommige katten zullen dat niet zonder slag of stoot aanvaarden en kunnen weigeren gewoon water te drinken. Andere “melk” kan gebruikt worden, zoals de speciale “kattenmelk” door Whiskas op de markt gebracht, of sojamelk zonder lactose. Vergeet niet dat in kaas ook lactose zit !!!

Het enige “veilige” zuivelproduct is natuuryoghurt met levende fermenten : in de yoghurt is de lactose al omgezet tot andere producten !
b) HondPupjes die net bij de nieuwe eigenaar komen, zien er meestal erg hulpeloos en jong uit, zodat al gauw een troostend kommetje melk op de grond wordt gezet, om het moederdier te vervangen. Resultaat : diarree! Vergeet niet dat een pupje vanaf de leeftijd van twee, drie weken al “vast” voer eet en de moedermelkopname op de leeftijd van zes weken al flink gedaald is. Zo’n pup heeft echt geen melk meer nodig. Kan de baas het psychologisch toch niet aanvaarden, kan hij beter melk geven op basis van hondenmelkpoeder. Dit is te koop bij de dierenarts (Nutriwelp, Welpidog, Aescomel hond enz...).
Bla bla bla. Ja, het klopt enerzijds natuurlijk wel, koemelk heeft een andere samenstelling dan kattenmelk. Sommige dieren gaan er van aan de diarree. Heel veel dieren (die met een fatsoenlijk sterk spijsverteringssysteem en dus die rauw/vers eten) krijgen er niks van. Yoghurt is prima om te geven maar ook dat heeft een hond/kat natuurlijk niet nodig. Kattenmelk en sojamelk geef je natuurlijk als goede katten/hondenmoeder niet aan je kat/hond! En wie Juliette de Bairacli Levy kent, weet dat je pups het best rauwe geitenmelk kunt geven.
2) Botten/beenderen van gevogelte, varken of schapenkotelet:
Dit type is absoluut niet geschikt voor ons huisdier : het bot is te klein en splintert gemakkelijk. Te kleine stukken worden in zijn geheel ingeslikt en zorgen niet zelden voor darmverstopping (obstructie). Veelal draait de obstructie op een operatie uit, om het vastgeknelde botje uit de darm te verwijderen. Splinters zijn zo mogelijk nog gevaarlijker : de scherpe punten prikken tijdens de darmperistaltiek (beweging) doorheen de darmwand. Dit heeft lekkage van de darminhoud in de buikholte met buikvliesontsteking (peritonitis) als gevolg.
Ja hoor, deze kennen we nou zo langzamerhand wel, toch? Nou, ruim 50% van de leden hier barft. Laten we zeggen dat we dus 3500 mensen hebben die hun hond of kat barf geven. En de meeste hebben minimaal 1 hond, maar de meeste 1 of meer. Dus we praten over 7000 honden alleen al hier op Barfplaats. En die vallen dagelijks dood neer aan het eten van botten. Beenderen van gevogelte zijn dus hartstikke zacht. Harde schapen en varkensbotten moet je inderdaad niet geven.
Zware antibioticabehandeling en operatie zijn de gevolgen. Welke beenderen zijn dan wel veilig ? Voor kat geen enkele. Voor hond: een koeien- of kalfsschenkel. Dit bot moet een tweetal uurtjes afkoken. Zo’n bot vergruist helemaal, wat goed is om de tanden op een natuurlijke manier te reinigen en geeft een harde stoelgang, wat dan weer goed is voor het ledigen van de anaalklieren.
Bla bla bla. Ik zou zeggen: lees "honden en het eten van botten" in de barfplaats bieb. Wat deze dierenarts hier schrijft is natuurlijk onzin tot de macht 100. We weten allemaal dat je dus juist geen dragende botten moet geven en ze al helemaal niet moet koken omdat de structuur van het bot daarmee veranderd. Dit is gewoon een DA die ooit de kok heeft horen fluiten en niet weet waar de lepel hangt. En nooit de moeite heeft genomen om verder te kijken dan dat zijn neus lang is en verder te lezen dan het boekje van Robert van der Molen.
3) Varkensvlees
Varkensvlees kan gevaarlijk zijn, het kan namelijk een virus herbergen, het virus van Aujeszki. Dit virus, totaal ongevaarlijk voor de mens, is zeer gevaarlijk voor de hond en kat. Eens dat hond/kat besmet zijn en uiterlijke symptomen vertonen, verloopt de infectie altijd dodelijk, na maximaal drie dagen. De symptomen lijken op rabies=razernij, daarom wordt de ziekte van Aujeszki ook pseudorabies of pseudorazernij genoemd. Het symptomenbeeld omvat speekselen, veel blaffen of miauwen, karakterveranderingen, zenuwsymptomen enz...). Helaas kan er medicamenteus NIETS gedaan worden, dus in dit geval : zeker voorkomen ! Vooral RAUW varkensvlees (vooral slachtafval, zoals tong, longen enz...) is gevaarlijk.

Daarom : geef geen varkensvlees te eten en indien het toch niet anders kan, moet het vlees 100 % doorgekookt worden, teneinde het virus te vernietigen.
Dit klopt.
Gedroogd vlees werkt ook 'star' in de hand
Ke?
4) Veel rauwe lever
Een kat/hond is vaak een moeilijke eter, en de eigenaar begaat helaas ook vaak de fout aan die kieskeurigheid toe te geven. Blikvoeding of korrels worden achterwege gelaten om kat/hond te voeren met vers vlees.

Rauwe lever is zeer populair omdat ze dit meestal erg lekker vinden. Benevens het feit dat uitsluitend vlees GEEN uitgebalanceerde voeding is, wat problemen geeft op oudere leeftijd, is rauwe lever gevaarlijk omwille van het hoog gehalte aan vitamine A.
Vitamine A heeft de kat wel nodig via de voeding omdat ze het niet in haar lichaam kan maken. Vitamine A is echter een vetoplosbare vitamine, en deze vitaminen worden NIET afgevoerd via urine, maar worden opgeslagen in het vet van het lichaam. Er kan dus makkelijk een overdosis ontstaan. Een overdosis vitamine A resulteert bij de kat in bot- en gewrichtsproblemen : botwoekering ter hoogte van verschillende gewrichten geeft een stijfheid en in ver gevorderde gevallen onvermogen tot gewrichtsplooing of het onstaan van gewrichtsontsteking. Gelukkig is deze aandoening gedeeltelijk omkeerbaar : stopt de toevoer van vitamine A, zullen de problemen zich langzaam herstellen tot een bepaald stadium...M.a.w. geef zo min mogelijk rauwe lever, door koken (verhitting) gaat de vitamine A kapot.
Klopt voor een deel. Wanneer je je hond of kat kant en klaar voer geeft, moet je daarnaast niet OOK nog eens grote hoeveelheden lever gaan geven. Maar wie barft, geeft zijn hond/kat dus wel lever. Omdat een hond/kat vitamine A wel nodig heeft.
6) Kattenvoer geven aan honden OF hondenvoer aan katten

a) Kat krijgt hondenvoerDit wordt soms gedaan uit economische overwegingen (hondenvoer is goedkoper dan kattenvoer) of voor het gemak wanneer er een hond en een kat tesamen in huis rondlopen. Toch is dit volledig fout : immers katten hebben zeer specifieke voedingsbehoeften, die anders zijn dan de behoeften van de hond . Daarmee wordt rekening gehouden in de dierenvoederindustrie : goede kattenvoeders hebben een voldoende hoeveelheid taurine (een aminozuur), niacine, vitamine A en arachidondzuur (een vetzuur). Al deze producten kan een kat niet zelf aanmaken in haar lichaam, dus moet de toevoer ervan via de voeding komen. Tekorten van deze zaken resulteren in allerhande ziekten. Daarenboven komt nog dat een kat een meer obligate vleeseter is dan een hond, maw meer eiwit nodig heeft, waarmee ook rekening gehouden wordt met de productie van kattenvoer.
Dit klopt wel. Een kat kun je niet fatsoenlijk in leven houden op hondenvoer. Een hond is een zeer succesvol wezen. Dat blijft op de grootste gorigheid in leven. Geef je hem dus eigenlijk ongeschikt voer, zoals brokken, blijft de hond zelfs daar nog op leven. Een kat is minder handig/succesvol qua ontwikkeling in evolutie en gaat geheid dood op hondenvoer.
b) Hond krijgt kattenvoerDit wordt gedaan bij kieskeurige honden : kattenvoer is immers veel smakelijker dan hondenvoer. Het enige gevaar schuilt in het feit dat kattenvoer veel eiwit (vlees) bevat, te veel voor de behoeften van een hond. Een teveel aan eiwit geeft op lange duur nadelige effecten ter hoogte van de nieren. Het is zo dat men de nadelige effecten van te veel vlees pas na jaren ziet en wanneer men de effecten ziet, is het uiteraard te laat. Daarom moet een correct uitgebalanceerde voeding gegeven worden van het prilste begin
Teveel ongeschikt eiwit is schadelijk voor de hond. Een vers/rauw menu van een kat kun je prima aan een hond geven. Vlees bevat niet teveel eiwit. Ik blijf daar maar op hameren maar vlees bevat gewoon niet teveel eiwit. Het bevat precies de juiste hoeveelheid eiwit.
Eigenaars die zelf koken voor hun huisdier geven soms rauw vlees te eten. Rauw vlees is minder verteerbaar en kan daarom maag/darmstoornissen veroorzaken, onder de vorm van braken of diarree. Rauw vlees kan daarenboven lintwormkapsels bevatten. Indien zo’n lintwormkapsel opgegeten wordt, komt de lintworm tot ontwikkeling in de darm, wat ook spijsverteringsstoornissen kan veroorzaken. Vlees wordt daarom beter verhit : koken, met behoud van vleesnat, geniet de voorkeur boven bakken.
Ook wat de hoeveelheid vlees betreft wordt er vaak gezondigd : er wordt namelijk te veel vlees gegeven wat resulteert in nierproblemen op latere leeftijd. Een dier in volle groei mag 20 gr vlees per kg lichaamsgewicht te eten krijgen. Een volwassen hond of kat komt ruimschoots toe met 10 gr vlees per kg lichaamsgewicht. Waar een nierpatiënt al toekomt met 5 gr vlees per kg lichaamsgewicht. Wel vlees van een goede kwaliteit, maw de eiwitten moeten van een hoogwaardig niveau zijn. Dit type eiwit vindt men in spiervlees. Laagkwalitatieve eiwitten (en dus te vermijden) vindt men in organenvlees (pensmaag, maag in het algemeen, lever, niertjes...) en in vlees met veel pezen.
Ja, dit verhaaltje kende we al. Het is uit het jaar prikkemans. Inmiddels weten we dat rauw vlees veel makkelijker verteerbaar is dan gekookt vlees. Het koken van vlees maakt de structuur van het vlees kapot en zorgt voor een slechtere vertering. Dat lintwormen geleuter is helemaal uit het jaar voor Christus want ons vlees wordt gekeurd. En besmet vlees komt niet door de keuring. Zou vlees wel door de keuring komen: bij het invriezen gaat het zooitje parasiet weer dood. Dat over het eiwit: pens is inderdaad lager in eiwit dan spiervlees. Maar daarnet zegt tie nog dat je hond teveel eiwit binnen krijgt als je hem vlees voert. Wat is het nou? Weet tie het zelf niet? Een hond heeft beide nodig. Spiervlees en orgaanvlees. Orgaanvlees voornamelijk voor de hogere hoeveelheden vitamines en mineralen.
10) Tafelrestjes aan hond of kat
tafelrestjes kunnen onmogelijk zorgen voor een uitgebalanceerde voeding voor het huidsdier. Stel dat in het beste geval alles opgegeten wordt van vlees, groenten en aardappelen/rijst/brood, krijgt het dier een mensenvoeding binnen en een hond en kat zijn nu eenmaal geen kleine mensjes en hebben heel andere voedingsbehoeften. In praktijk laten hond, en zeker kat, groenten en dergelijke liggen, zodat er zeker geen sprake is van uitgebalanceerde voeding. Daarbij komt dat onze voeding bereid wordt met veel te veel vet (boter, olie, sausjes allerhande), zout en specerijen. Dit is voor de mens niet gezond en ook niet voor een dier. Als de mens tegen beter weten in ongezond eet, moet hij nog niet zijn huisdier opzadelen met obesitas, vaatproblemen en dergelijke.
Dit klopt wel. Niet teveel ongezonde tafelrestjes aan je hond of kat geven.
11) Extra vitaminen/kalksupplementen geven

De eigenaar wil steeds het beste voor zijn dier. Vitaminen, kalk en andere mineralen hebben de naam van gezond te zijn, dus wordt het huisdier ook bedolven onder die supplementen. De eigenaar doet dit om goed te doen maar een teveel aan vitaminen/mineralen geeft ook afwijkingen en ziekten, net zo goed als tekorten hieraan. Dieren die gevoed worden met goede commerciële voeders, hebben GEEN extra vitaminen of kalk nodig. Die voeders zijn perfect uitgebalanceerd en door zelf extra vitaminen/mineralen toe te voegen, brengt men de balans uit evenwicht. De gevaarlijkste elementen zijn calcium, kalk en fosfor. Wanneer deze niet in balans zijn, krijg het dier last van bot- en gewrichtsproblemen, die vaak onomkeerbaar zijn.

EEN GOUDEN REGEL : commerciële voeding = geen extra vitaminen, kalkpreparaten, mineralen.
Wanneer de eigenaar zelf kookt voor zijn huisdier moeten er uiteraard wel vitaminen/mineralen toegevoegd worden, maar niet in het wilde weg. De eigenaar bespreekt dit best met de dierenarts om, naargelang de diersoort, de leeftijd en de activiteit van het dier, een correcte mengeling van vitaminen/mineralen samen te stellen.
Ja, dit klopt wel. Noooooooit extra calcium toevoegen. En wanneer de eigenaar zelf rauwe voeding aan de hond geeft, krijgen ze natuurlijk precies voldoende de ultieme vorm van calcium binnen namelijk via rauw vleesbot. Maar zoals we hierboven hebben kunnen lezen neemt deze meneer deze optie niet mee omdat botten 'levensgevaarlijk zijn'. Maar voor de rest klopt het verhaaltje wel.
12. Slechts eenmaal per dag het dier eten geven

a) KatPoes is een vreemde eter. In principe zal ze frequent per dag kleine porties eten, zogenaamde “muisgrote” porties. Het maagdarmstelsel is volledig ingesteld op kleine maaltijden verspreid over de dag. Daarom moet de eigenaar minstens twee kleine blikvoedingen geven per dag, en continu korrels laten staan zodat poes kan eten wanneer ze honger/zin heeft. Vaak ziet men poes enkele korreltjes eten, weer gaan slapen/spelen, terug wat korrels eten enz...Vaak zal ze trachten de overgebleven korrels te “begraven” : dit is een oud instinct : in de natuur zal ze niet alles ineens opeten, doch de overschot van de prooi begraven tot later. Verplicht men poes om alles tot zich te nemen in 1 grote maaltijd, zal ze onvoldoende voeding opeten en maagdarmproblemen krijgen.
Ik denk dat de meeste katten liever vaker eten ja.
b) Hond
Weer eens tijd om een oude volkswijsheid uit de doos te vissen : de hond heeft slechts één grote maaltijd per dag nodig. Mis !! Een volwassen hond wordt best in minstens twee keer per dag gevoed. Een eerste punt is het maagdarmstelsel : twee kleiner maaltijden worden veel beter verteerd. Een grote maaltijd heeft vaak het uitbraken van de ganse maaltijd, of braken tussendoor omdat verteringssappen actief zijn zonder dat er voedsel aanwezig is in het maagdarmkanaal. Een ander gevaar is de beruchte “maagdilatatie en -kanteling” bij grotere rassen (frequent bij Dobermann, Boxer, Engelse Bulldog, doch elke (grotere) hond kan het in principe meemaken). Wat gebeurt er juist ? De maag draait om haar as, sleurt de milt mee in haar draaiing, snoert bloedvaten af. De maag gaat dan opzwellen met gas (maagdilatatie). Het dier gaat in shock en sterft. Een zeer snelle interventie (chirurgisch) kan helpen, maar is vaak teleurstellend. In een ander geval, gaat het alleen om maagdilatatie, wat iets minder gevaarlijk is maar toch ook levensbedreigend. De juiste oorzaken zijn nog niet precies aangetoond: verschillende zaken spelen een rol , oa een erfelijke aanleg, een zwakke maagmusculatuur, bezenuwingsstoornissen ter hoogte van de maag, de hoeveelheid voedsel, het soort voedsel enz...Een grote hoeveelheid voer in 1 keer in de maag, kan dus een behoorlijke rol spelen in het ontstaan van maagkanteling /-dilatatie. Daarom beter voorkomen dan genezen : minstens twee kleinere maaltijden en een uurtje rust na de maaltijd.[/i]
Dit verhaal klopt wanneer je hem brokken te eten geeft. Dat zou ik ook niet in 1 maaltijd durven geven. Brokken doen de meest rare dingen met maag en maagzuur. Maar, inmiddels weten we dus allemaal dat voedsel nauwelijks een oorzaak is voor maagtorsie. Ja, we weten dat kleine brokjes en brokken met veel vitamine C een veroorzaker is van maagtorsie. Maar, ook honden die vers eten: kunnen een maagtorsie krijgen. En of je ze 2 keer per dag eten geeft of 3 keer per week: dat maakt dus helaas niet uit. Maar een hond kan dus prima een grote maaltijd veroberen hoor, want hij ziet er aan de binnenkant nog net zo uit als zijn broertje wolf. En die eet gerust in 1 keer 8 kilo prooi om vervolgens dagen lang te gaan liggen uitbuiken. OK, dat is met onze huishonden vandaag de dag wat lastig, wij willen met ze wandelen en sporten enzo, maar dan nog zijn er honden die uitstekend functioneren (al jaren) op 4 maaltijden per week. Er zijn zelfs hondeneigenaren zoals Mogens Eliasen die beweren dat een hond die een paar maaltijden per week een rauwe/verse maaltijd krijgt minder kans heeft op maagtorsie dan een hond die 2 keer per dag een rauwe/verse (of brokken) maaltijd krijgt. Nou is daar absoluut geen wetenschappelijk bewijs voor, maar gut, ik noem het toch maar even.
Door xolopodenco
#1215349
Alles wat we eindelijk geleerd hebben over het BARF-en wordt in mijn ogen met de grond gelijk gemaakt...
Nou ok dan, je bent een beginnende barfer, het zij je vergeven dat jij het gevoel hebt dat het barfen hier met de grond gelijk gemaakt wordt. Dat gevoel heb ik helemaal niet.
Dit soort Quatsch mit Soße hebben "we" nu al zo vaak gehoord dat we" er bijkans oostindisch doof voor zijn geworden.

Bedankt Lizzy dat je de tijd en de moeite hebt genomen om er op in te gaan :boxing:. Ik werd er zelf plaatsvervangend verschrikkelijk moe van en moet eerlijkheidshalve zeggen dat ik niet het hele stuk geconcentreerd heb doorgenomen.

Wil je dit alsjeblieft nooit meer doen wLindaw!!! Er zijn waarschijnlijk wel andere fora waar jan en alleman zin heeft om deze oude koeien nog eens uit de sloot te trekken.
Dat is hier toch niet echt het geval vrees ik.
Daarnaast zou het leuk zijn als je met je eigen twijfels en argumenten zou aankomen in plaats van 3 m tekst van iemand anders hier te copiëren...
Door IzMi
#1215994
Jeetje,

Nou sorry! Maar voor een beginnend BARFer en JA ik heb me heus wel goed verdiept, goed genoeg/ meer dan goed, hadden wij gewoon zoiets van OW. Het is nog relatief nieuw en er is zoooo veeeel over te lezen, nooit genoeg. Maar als beginnend is iets dergelijks interessant en  daarbij weten wij gewoon nog niet genoeg op gebied van discussie. Ik heb me namelijk voornamelijk verdiept in de filosofie van BARF en hoe dit op de juiste manier te voeren. Dus vandaar dat ik het plaatste, voor de reacties en meer duidelijkheid. Dus bedankt LIZZY dat je dit voor mij hebt verduidelijkt op deze manier en dat je daar de tijd voor heb genomen, erg fijn!!

Ik ga nu actie ondernemen om het topic te laten verwijden.
Excuus voor de mensen die hier verschrikkelijk moe van zijn geworden, zere vingers hebben gekregen etc.......

Vriendelijke groet
Laatst gewijzigd door IzMi op wo 25 mar 2009, 09:18, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#1216004
wLindaw schreef: Jeetje,

Nou sorry! Maar voor een beginnend BARFer en JA ik heb me heus wel goed verdiept, goed genoeg/ meer dan goed, hadden wij gewoon zoiets van OW. Het is nog relatief nieuw en er is zoooo veeeel over te lezen, nooit genoeg. Maar als beginnend is iets dergelijks interessant en  daarbij weten wij gewoon nog niet genoeg op gebied van discussie. Ik heb me namelijk voornamelijk verdiept in de filosofie van BARF en hoe dit op de juiste manier te voeren. Dus vandaar dat ik het plaatste, voor de reacties en meer duidelijkheid. Dus bedankt LIZZY dat je dit voor mij hebt verduidelijkt op deze manier en dat je daar de tijd voor heb genomen, erg fijn!!

Ik ga nu actie ondernemen om het topic te laten verwijden.
Excuus voor de mensen die hier verschrikkelijk moe van zijn geworden, zere vingers hebben gekregen etc.......

Vriendelijke groet
Ik snap wel dat je van de bovenstaande reacties schrikt. Maar ik zal uitleggen hoe dit soort reacties ontstaan. Barfplaats bestaat nu zo'n 5,5 jaar. En het is al minstens de 100ste keer dat er een artikel wordt geplaatst waar mensen beweren dat vleesbotten levensgevaarlijk zijn, zelf samenstellen alleen voor professoren is, alleen fabrieksvoer goed genoeg is voor de hond, etc. En de meeste van ons hebben na 100 keer wel een beetje zoiets van "pfft, gaaaaaan we weer". Dat is dus niet naar jou maar wel richting de schrijvers van zo'n artikel.

Je mag het artikel wel laten staan hoor, maar de intro van Tineke : het lijkt me goed om daar toestemming voor te vragen dit te mogen plaatsen.
Door IzMi
#1216108
Lizzy schreef: Ik snap wel dat je van de bovenstaande reacties schrikt. Maar ik zal uitleggen hoe dit soort reacties ontstaan. Barfplaats bestaat nu zo'n 5,5 jaar. En het is al minstens de 100ste keer dat er een artikel wordt geplaatst waar mensen beweren dat vleesbotten levensgevaarlijk zijn, zelf samenstellen alleen voor professoren is, alleen fabrieksvoer goed genoeg is voor de hond, etc. En de meeste van ons hebben na 100 keer wel een beetje zoiets van "pfft, gaaaaaan we weer". Dat is dus niet naar jou maar wel richting de schrijvers van zo'n artikel.

Je mag het artikel wel laten staan hoor, maar de intro van Tineke : het lijkt me goed om daar toestemming voor te vragen dit te mogen plaatsen.
Dat begrijp ik dan ook wel weer! Logisch dat als je al 5,5 jaar aan een dergelijke site deelneemt dat je er op een gegeven moment wel klaar mee bent!
Ik schrok niet echt hoor. Maar had wel zoiets van zoo hee rustig aan maar  :)
Voor mij was het wel fijn om jou reacties op de stukjes te lezen aangezien ik me nog niet héél erg verdiept heb in de discussie BARF-Brokken.
De filosofie sprak ons bijzonder aan. Na flink inlezen raakte we alleen maar meer van overtuigd en was het voor ons duidelijk dat we op deze manier onze kleintjes wilde voeren. De 'geef brok argumenten' en de 'bewijzen' (in hun ogen) kende wij nog niet. Vandaar.....

Bedankt iig! :D
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door