Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#1211937
Ik heb besloten dat ik het nog eens ga proberen....proberen uit te vogelen wat er nu precies is met Yuki. Ja, hij heeft spondylose....tenminste dat was er enigzins te zien op de foto's van 3 jaar geleden.
Maar hij loopt mank met zijn linker voorpoot en dat veranderd nauwelijks met bv pijnstillers of supplementen of meer of minder beweging...

Ik wil toch weten waardoor dat komt en of ik daar nog iets aan kan doen wat we nog niet gedaan hebben....Yuki wil nog zo graag rennen en lopen en gek doen en zijn lijf belemmerd hem echt daarin....

Iemand suggesties, ook tav de te bewandelen weg???
#1211953
Is hij al wel bekeken vanwege de klachten met z'n voorpoot?
En zijn er daar al rontgenfoto's  van gemaakt?
Van welk gedeelte precies afhankelijk van waar hij pijn aangeeft of waar er veranderingen te voelen zijn.
Ik vindt het zelf prettig om ze door een specialist beoordeeld te hebben, radioloog of bij de Tweede Lijn.
Afhankelijk van of dat al wel/niet gedaan is en wat daar resultaat van was er mee door naar de specialist.
#1211955
Het hele verhaal is begonnen met mank lopen met zijn linker voorpoot, zo'n 8 jaar geleden alweer (nadat hij de laatste treden van de trap had gemist...de dag erna liep ie mank). Foto's gemaakt van zijn poot, maar niets op te zien, behalve wat ruimte in de banden (verrekking?). In een spalk voor een week, luidde het advies. Is gebeurd.
Echter, het bleef terug komen. Dan ging het weer even goed en dan liep ie weer enigzins mank. Uiteindelijn doorgestuurd naar de fysio. Die concludeerde dat het vanuit de nekwervels kwam.
Toen Yuki later weer eens onder narcose moest vanwege een bultje op zijn poot, heb ik gevraagd meteen foto's te maken van zijn wervelkolom.
Daar zag de da spondylose op...zowel in nek- als in lendewervels.
Zijn nek heeft is de laatste tijd minder last van, maar hij loopt wel erg slecht met zijn linker voorpoot (en daardoor ondertussen ook met rechts achter...). Zijn elleboog draait ook meer en meer naar buiten, lijkt het. Ik wil graag weten wat dat veroorzaakt. Een zenuw? Artrose?? Artritis?? iets in zijn poot, of toch puur de nek??
Dan kan ik er misschien nog iets op afstemmen qua supplementen of medicatie...
#1212068
Ik was gisteren in de praktijk van Eric Laarakker en daar had hij het over een onderzoek van ik geloof 30 paarden met gewrichts(artrose) klachten. Deze paarden zijn geröntgent en er daar kwamen allerlei 'afwijkingen' uit.
Vervolgens is er een controle groep van 30 paarden zónder klachten geröntgend, met hetzelfde resultaat aan % afwijkingen!!
Hiermee wilde hij oa duidelijk maken dat niet alleen foto's maken alles zegt. Soms moet je verder zoeken.

Kijk naar mijn maffe Sam, als zijn allergie opspeelt, worden zijn knieën dikker en speelt de artrose op!!

Ik heb weinig verstand van orthopaedie etc. maar ik zou ook eens verder kijken dan alleen de botjes en gewrichten. Is Yuki ook niet erg gevoelig qua allergie? voeding? Tuurlijk is het wellicht begonnen met het verstappen van de trap af...

Mijn advies zou zijn, kijk of je (bijv. dus de praktijk van Eric Laarakker) een holistisch werkend dierenarts vind die zijn hele systeem eens doormeet, hoe alle orgaanwerking etc is. Of een homeopaat? Of Tannetje  ;)
#1212141
@Lizzy en Hitam; zonder duidelijke diagnose / foto's etc??
Of stelt een chiropractor / orthopeed ook eerst een nauwkeurige diagnose???
(ben bang voor behandeling i.c.m. de spondylose-bruggen namelijk...)

@ Roos79 Zo denk ik er zeker ook over. Yuki is inderdaad nogal een gevoelige hond, zowel qua voeding als qua omgevingsfactoren. Maar heb met hem bioresonantie gedaan en daaruit zijn een aantal allergieen gekomen (meeste eiwitten, behalve vis en kip; gluten; zonnebloemolie). Hij krijgt dus nu al een tijdje 'gepaste' voeding  ;) en de grote verandering zit em in de stemming...hij lijkt zich gewoon weer jaren jonger te voelen, maar des te harder knalt ie dan toch telkens tegen zijn lichamelijke beperkingen op, die helaas niet zoveel verbeterd zijn (hoewel hij al lang geen nekpijn meer heeft gehad/aangegeven!...maar wel des te manker loopt met zijn voorpoot)

Mijn eigen da zou mij doorsturen naar Wageningen of Utrecht.
Van Tannetje kreeg ik het advies om naar een chiroprator/da in Zeist te gaan.
Zelf dacht ik aan acupuntuur in Zelhem, aan Atjo Westerhuis of aan Martine Burgers (osteopaat).
Maar ik durf niet goed iemand aan mijn hond te laten 'prutsen' zonder een duidelijke diagnose (bang dus voor breken van bruggen)...

:-\  :-\  :-\
#1212284
orthopeed= specialist die de diagnose moet stellen en dan kijken of en wat voor behandelingsmogelijkheden er zijn.

Ben je toen het probleem toendertijd begon ook bij een specialist geweest?
En zijn de klachten toen over geweest of altijd blijven bestaan?

De spondylose die toen geconstateerd is bevond die zich ook thv de voorpoot?
Denk je zelf dat het nu spondylosebruggen zijn geworden of was het toen al zo erg?
#1212340
maddoc schreef: orthopeed= specialist die de diagnose moet stellen en dan kijken of en wat voor behandelingsmogelijkheden er zijn.

Ben je toen het probleem toendertijd begon ook bij een specialist geweest?
En zijn de klachten toen over geweest of altijd blijven bestaan?

De spondylose die toen geconstateerd is bevond die zich ook thv de voorpoot?
Denk je zelf dat het nu spondylosebruggen zijn geworden of was het toen al zo erg?
Ben nooit bij een specialist geweest, alleen bij de da en bij de fysiotherapeut. Omdat de da niets kon vinden aan de poot, ben ik doorverwezen naar de fysio.
De klachten zijn altijd, in wisselende vorm blijven bestaan, echter lijkt het nu wat verschoven van snel pijnlijke nek, naar chronisch mank lopen.
De spondylose zit in zijn halswervels en zijn lendewervels, dus ja, thv zijn poten.
Ik denk dat in zijn nek wel het e.e.a vergroeid is ondertussen ja, aangezien de acute nekklachten minder lijken te zijn, maar dat weet ik natuurlijk niet zeker.
:( ??? :-\
#1212374
Bij mij komt er nooit meer iemand aan de rug van mijn honden (chiropractor of wie dan ook die maar correcties uitvoert) zonder dat duidelijk is wat er aan de hand is, dus zonder rontgenfoto's . En verder zou ik nooit naar een chiropractor gaan met een hond met spondylose. Ik heb persoonlijk teveel nare ervaringen met afbrekende spondylose bruggen. Dus ja, ik kan me je angst helemaal voorstellen. Ik heb van zeer dichtbij meegemaakt (een daarvan was mijn eigen hond Whoofer) dat ze eindigde met een verlamde achterhand na het afbreken van een brug, na het uitvoeren van correcties.
Laatst gewijzigd door Lizzy op vr 20 mar 2009, 14:56, 1 keer totaal gewijzigd.
#1212379
Osteopaat dan?

Ik heb hier voor onze kids en ons zelf wel veer ervaring mee, met honden niet. En eigenlijk ook niet met spondylose e.d. maar weet wel dat een osteopaat niet ergens 'doorheen' drukt, het gaat meer om spier/pees platen en doorstroming van energie etc. (oke, lekkere vage omschrijving, maar hoop dat je me een beetje volgt  :-[)
#1212435
@Lizzy...en als er wel foto's zijn waarop spondylose te zien is? Durf je het dan wel aan??? Want dan nog moet je maar vertrouwen op de deskundigheid en voorzichtigheid van de behandelaar...
@roos79 ja, ik volg je  ;) zeer goed zelfs  ;) zou ook eerder naar een osteopaat gaan met deze klachten, denk ik.
#1212448
Lizzy schreef: Bij mij komt er nooit meer iemand aan de rug van mijn honden (chiropractor of wie dan ook die maar correcties uitvoert) zonder dat duidelijk is wat er aan de hand is, dus zonder rontgenfoto's . En verder zou ik nooit naar een chiropractor gaan met een hond met spondylose. Ik heb persoonlijk teveel nare ervaringen met afbrekende spondylose bruggen. Dus ja, ik kan me je angst helemaal voorstellen. Ik heb van zeer dichtbij meegemaakt (een daarvan was mijn eigen hond Whoofer) dat ze eindigde met een verlamde achterhand na het afbreken van een brug, na het uitvoeren van correcties.
Er is verschil tussen een orthomanueel therapeut en een chiropracter (en een osteopaat) Een orthomanueel therapeut zet wervel die scheef staan recht. Dat gaat met enig geweld en dan kan er iets stuk gaan.
Een chiropracter kijkt of er voldoende beweeglijkheid is en herstelt de beweeglijkheid van de wervels. Dat gaat veel subtieler en er wordt uitgegaan van de natuurlijke beweeglijkheid van de wervel. Er wordt nooit door barrieres heen gemanipuleerd, dus er kan ook niets stuk gaan.
En een osteopaat werkt volgens mij met bindweefsel blokkades en dan kan er ook niets stuk gaan. Maar dat laatste moet Erwin maar eens uitleggen.

Ik weet hoe zeer het doet als er een botbrug breekt. Ik heb het zelf ook gehad na op een bokkend paard te hebben gezeten, maar daardoor verlamd? Dan moet er wel erg grof geweld zijn gebruikt.
#1212455
Maar is er dan beweeglijkheid te herstellen als er sprake is van spondylose?? Want is het niet juist zo dat de spondylose de 'oplossing' is voor teveel beweeglijkheid?? Of misschien is het wel mogelijk, maar dan ook wenselijk?? Of zijn we dan eigenlijk weer terug bij af, namelijk de instabiliteit des wervels???
:-\ ik kan het niet meer vatten hoor.....  :P
#1212472
yuki13 schreef: Maar is er dan beweeglijkheid te herstellen als er sprake is van spondylose?? Want is het niet juist zo dat de spondylose de 'oplossing' is voor teveel beweeglijkheid?? Of misschien is het wel mogelijk, maar dan ook wenselijk?? Of zijn we dan eigenlijk weer terug bij af, namelijk de instabiliteit des wervels???
:-\ ik kan het niet meer vatten hoor.....  :P
Nee, dan kun je dus de beweeglijkheid niet herstellen. Dat lukt niet meer als er al spondylose is.
Ja, eigenlijk moet je dus preventief behandelen wil je spondylose voorkomen. Als er al bruggen zijn heeft het niet zoveel zin meer. Wat je dan kan doen is de wervels ervoor en erna zo goed mogelijk houden.
Dat doet mijn chiropracter ook. Die wervels ervoor komen extra onder druk te staan door de spondylose en zo schrijdt het proces voort.

De spondylose ontstaat doordat de voorste lendenwervels niet beweeglijk genoeg zijn en daardoor te veel hefboomwerking op de laatste lendenwervels komt.  Daar ontstaat dan te veel beweeglijkheid en daardoor weer de spondylose.

Maar omdat Yuki ook voor kreupel is kan het ook zijn dat er voor in de wevelkolom ook een en ander speelt.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door