naar aanleiding van diverse aanbevelingen, betreft de verhouding omega 6 : 3, eten we zelf vis , en geven onze beessies vis...
om bepaalde ontstekingen (nieren, botaanhechtingen, etc) in't lichaam een ommezwaai te geven, wordt her en der aanbevolen elke dag zo'n 500 mg omega 3 naar binnen te werken
en nu: ik begrijp 't niet meer:
-'t gaat niet om 500 mg olie uit capsules, maar om voldoende EPA en DHA (en da's dus niet altijd evenredig) + in capsules zit niet alleen
EPA en DHA (meestal EPA 18 % en DHA 12%) en in vis natuurlijk ook niet
-daarnaast weten we dat meervoudig onverzadigde vetzuren ranzig kunnen worden; in 'de fles' onder invloed van zuurstof, en in't
lichaam, wat al die vetten niet kan verwerken....
-dus dient er vit-E toegevoegd te worden, en da's een bewezen anti-oxidant, die er voor zorgt (bij bepaalde hoeveelheden,) dat olie niet
snel oxideert/ranzig wordt in de fles
- nu is ook bewezen, dat die meervoudig onverzadigde vetzuren in 't lichaam ranzig kunnen worden en dit idd met vit. E opgelost kan
worden (en liefst ook nog wat selenium) (en ja, daar is een rekensom voor)
maar m'n vraag is eigenlijk:
### in hoeverre kun/moet je dan die vit E toevoegen, ('t is wèl 'n vetoplosbare vitamine, waar we niet teveel van binnen willen krijgen...)
zijn die EPA en DHA ook oxiderend in't lichaam zonder vit. E? of is dit dan voor 't resterende deel olie uit die caps of vette vis
'k kan me zo voorstellen; met grote hoeveelheden visolie/vis per dag, dat 't meer kwaad dan goed kan doen?
of zit ik er nu helemaal naast?
en vit E, ; dan mag je ook nog de d-tocopherol of 'k meen de alphatocopherol pakken, anders werkt 't al niet?