Iris-rr schreef:
Ik heb al eens adviezen gevraagd aan mensen en die raadden aan om te beginnen met bijvoorbeeld een braadkuiken uit de supermarkt.
Goed, dan heb je een braadkuiken, en dan?
Is dat 1 maaltijd? Is het compleet? Moet je het snijden?
Je kunt inderdaad beginnen met braadkuiken. Of kippennekken. Of eendennek. Je geeft dan in plaats van een maaltijd KVV een maaltijd met braadkuiken. Maar je kunt niet alleen braadkuiken voeren. Het is belangrijk om verschillende vlees/diersoorten af te wisselen.
Dus, wat je doet is eerst kijken waar je zoal aan kunt komen. Dan ga je een menu maken. Stel je hond heeft ongeveer 700 gram verse voeding per dag nodig (ik heb het dus niet over brok), dan maak je bijv. als volgt een menu. 700 gram x 7 dagen per week = 4900 gram per week. Dat rond je even af. Dus laten we zeggen 5000 gram per week (5 kilo). De helft daarvan geef je aan vleesbot. Dus de helft van 5 kilo = 2500 gram vleesbot. Je neemt dan vleesbotten die voor tenminste 50% uit vlees bestaan en voor maximaal 50% uit bot. Omdat jouw hond nog geen vleesbot gewend is, zou ik beginnen met kippennek en eendennek. Dit kun je dan langzaam uitbreiden naar parelhoenkarkas, haaskarkas, konijn, eendkarkas, zalmkop, etc. En daarna kun je ook grotere botten van grotere dieren gaan voeren zoals lamsnek, geitenribben, lamsribben, etc.
Goed, die andere helft, 2500 gram, die verdeel je over orgaanvlees, spiervlees en groenten. Je zou bijv. van alle 3 deze groepen even grote delen kunnen voeren. Dus 2500 gram gedeeld door 3. En dat is ongeveer 800 gram. Dus, per week voer je 2500 gram vleesbotten, 800 gram orgaanvlees, 800 gram groentemix en 800 gram spiervlees. En als extra geef je een eitje, beetje zuivel, fruit, etc.
Je kunt ook wat preciezer rekenen en bijv. kiezen voor 50% vleesbot, 20% orgaanvlees (inclusief pens), 10% groenten en 20% spiervlees. Net wat jij prettig/goed vindt.
Verder is het dus belangrijk dat je verschillende diersoorten geeft. Dus niet alleen kip en rund. Maar eerder minimaal een stuk of 4 diersoorten. Bijvoorbeeld kippenvleesbotten en eendenvleesbotten (of kip en parelhoen of kip en lam - net waar jij goed aan kunt komen) en bijv. runderkopvlees en lamsvlees of runderkopvlees en geitenvlees. En dan bijv. runderorgaan (pens en hart) en lamsorgaan. En bijv. 1 keer per week vette vis (zalmkop of hele sardientjes).
Tenslotte vraag ik me af waar je verder vlees kan bestellen voor het barfen en hoe je dan weet hoeveel ze ergens van moet hebben? Zijn er nog aanraders voor bepaalde vleessoorten?
Alvast heel erg bedankt!
Zie daarvoor de categorie Vraag en Aanbod en dan vooral de a La Carte die Femke heeft gemaakt.