Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Gebruikersavatar
Door chooky
#11754
Ik las dit in de digitale trouw van vanavond. Ik heb het nog iet helemaal uit, maar wilde het na de eerste alineas al plaatsen. Ik ga nu ook even lezen. (http://www.trouw.nl/zorgengezondheid/ar ... 65150.html)


Diergeneeskunde / Het huisdier vergrijst
door Wilma Kieskamp
2003-07-12
Huisdieren worden steeds ouder, dankzij een stille revolutie in de diergeneeskunde. Alle honden- en kattenbezitters zullen dat merken: aan hun dier zal veel meer gedokterd worden dan tot voor kort gebruikelijk was. De industrie juicht, dierenartsen zijn enthousiast. Maar wie prikt de kat met suikerziekte, als het baasje op vakantie wil?


Gelaten zit kater Bram op de tafel in de behandelkamer van de dierenarts. Dertien jaar oud, bejaard naar kattenmaatstaven en niet al te fit meer. De dierenarts heeft weinig tijd nodig voor de diagnose. Vol goede moed wappert hij met de uitslag van de bloedtest. ,,Hij heeft suikerziekte. Dat is heel goed behandelbaar. Je geeft twee injecties per dag.'' Vijf minuten later staan we buiten, de handen vol wegwerpspuiten en flesjes insuline én een mooie folder van de insulinefabrikant. Plus de opdracht: voortaan op vaste tijdstippen thuis zijn, om de kater te prikken. Elke dag. ,,Als het goed gaat kan hij nog járen voort'', zegt de jonge arts er ter aanmoediging bij.

De assistente verzekert bij het afrekenen (75 euro) dat onze paniek wel zal zakken. Alleen al in deze ene Amsterdamse dierenartsenpraktijk hebben heel wat katten suikerziekte. Prikken is echt heel eenvoudig. Alleen een beetje lastig met afspraken buiten de deur, inderdaad, of in de vakanties. Ze geeft ook vast telefoonnummers van de weinige dierenpensions in Nederland waar katten met suikerziekte welkom zijn. De pensions blijken zonder uitzondering een wachtlijst van een jaar te hebben. In de het hoogseizoen zitten ze al vol.

Eén ding vraagt de dierenarts niet, een vraag die enige jaren geleden nog heel gewoon was in de diergeneeskundige praktijk: gaan we die suikerziekte behandelen, of niet? Tien jaar geleden was suikerziekte ook behandelbaar. Toch luidde toen vaak het advies om de kat 'verder lijden te besparen'.

Het voorbeeld van deze ene kater staat niet op zichzelf. Huisdieren worden steeds ouder. De medische zorg voor 'kleine gezelschapsdieren' als honden en katten is de afgelopen paar jaar zo sterk verbeterd dat dieren hoogbejaard kunnen worden. Ook worden behandelingen gegeven die artsen en eigenaren vroeger gewoon 'te ver' vonden gaan voor een huisdier.

Dat heeft ingrijpende gevolgen voor het hebben van een huisdier; vooral kattenliefhebbers zullen moeten omschakelen. Een kat was tot nu toe een dier dat weinig intensieve zorg vergde. Werd hij oud, dan was de eerste ouderdomskwaal meestal fataal. Maar in de nieuwe diergeneeskunde, met al haar medisch-technische noviteiten, zullen katten -net als honden- langer leven, de extra jaren steeds vaker op een schema van pillen, injecties, drankjes, pijnstillers, speciaal voer en frequent dierenartsbezoek. Ook aan honden zal veel meer te dokteren zijn dan de eigenaren tot nu toe gewend waren.

Cijfers geven een indruk van de vergrijzing van het huisdierenbestand. Twintig jaar geleden werd maar tien procent van de katten ouder dan tien jaar. In 1995 (de laatst beschikbare gegevens) haalde al veertig procent van de katten die leeftijd. Honden worden minder oud. Maar ook daar neemt de gemiddelde leeftijd snel toe: van 28 procent 'tien-plussers' twintig jaar geleden, naar 37 procent in 1995.

Dierenarts Ko Schoenmakers noemt het een 'mooie ontwikkeling'. Hij is een van de Nederlandse pioniers in de 'ouderenzorg' voor kleine huisdieren en begon in zijn praktijk in IJsselstein onlangs een speciaal seniorenspreekuur voor honden.

,,Vooral dankzij de komst van nieuwe medicijnen en nieuw voer krijgen dieren een paar jaar extra en zijn ze bovendien korter ziek. Mensen willen zelf ook graag dat hun dier langer meegaat en goed gezond blijft. Daarom zijn we ook een speciaal spreekuur begonnen. Zolang een behandeling maar dierwaardig is, mag je die niet weigeren. Daar ligt mijn grens.'' Twijfels heeft hij bijvoorbeeld over chemotherapie bij katten met (veelvoorkomende) botkanker en een korte levensverwachting. Bij honden ligt het weer anders: daar zijn met chemokuren soms goede resultaten te halen. De hond van zijn eigen assistentie is daar het levende voorbeeld van.

Ko Schoenmakers zou grote moeite hebben om een kat met diabetes te laten inslapen, zegt hij. Hij noemt dat in zijn adviezen ook nooit als optie. ,,Het is goed uitvoerbaar voor het baasje. Je hebt voor een huisdier gekozen; er zit ook een stukje plicht bij om er dan voor te zorgen.''

Vanmiddag liggen op het seniorenspreekuur twee Labradors op de behandeltafel. De oudste, negen jaar, slikt nu dankzij de check-up tweemaal daags medicijnen tegen een schildklieraandoening.

Onder vakgenoten is zoveel belangstelling voor het nieuwe specialisme dat Schoenmakers (met anderen) binnenkort ook nascholing gaat geven. De cursus zat binnen de kortste keren vol en wordt mede gesteund door een Duits en een Deens farmaciebedrijf. Ook de Rijksuniversiteit Utrecht, die de dierenartsenopleiding voor heel Nederland verzorgt, organiseerde onlangs voor een enthousiast gehoor een postacademische nascholing 'veterinaire geriatrie'.

,,Speciale medische zorg voor het oudere huisdier is een nieuw, wereldwijd fenomeen'', zegt professor Herman Hazewinkel, orthopedisch chirurg in de universiteitskliniek voor gezelschapsdieren. De diervoedingsmiddelenindustrie en de fabrikanten van diergeneesmiddelen hebben die belangstelling stevig gestimuleerd.
Gebruikersavatar
Door chooky
#11755
Deel 2:

De hoogleraar heeft zelf net een serie drukbezochte lezingen achter de rug in het land, voor dierenartsen. Farmabedrijf Pfizer en diervoedergigant Iams waren daarvan medeorganisator. Met nog zo'n negen kleinere bedrijven hebben deze twee Amerikaanse reuzen het afgelopen jaar in Nederland campagne gevoerd om 'het belang van een goede gezondheidszorg voor het oudere dier onder de aandacht van de dierenarts en de eigenaar te brengen', zo laat een woordvoerder van Iams weten. De Nederlandse markt is rijp voor dezelfde successen als in de Verenigde Staten, waar Pfizer en Iams vijf jaar geleden voor het eerst begonnen met het investeren in speciale producten voor oudere huisdieren. Die dieren hoeven niet eens ziek te zijn; een van de grootste verkoopsuccessen zijn de zakken brokjes voor dieren ouder dan zeven jaar -flink duurder dan gewone brokjes. Ze zouden onder andere helpen tegen gebitsproblemen.

Professor Hazewinkel heeft geen moeite met de motieven van die fabrikanten. ,,Mensen hebben tegenwoordig veel meer geld over voor hun huisdier. De industrie is zich daarvan bewust. Die is aan de slag gegaan met een behoefte die gewoon bestáát. En dat levert prima behandelingen op. Neem een hond met gewrichtspijn, een zeer veelvoorkomende ouderdomskwaal. Voor het eerst zijn er pijnstillers voor honden. Vroeger gaf je een aspirientje, maar dan kreeg de hond een maagzweer. De enige andere optie was een zware heupoperatie. Ik vind het een echte verbetering.''

Hij noemt andere voorbeelden van nieuwe behandelingen en voeders die al worden toegepast: chemokuren voor honden of katten met bloedkanker, een nieuwe behandeling van bottumoren die amputaties overbodig maakt, speciaal voer voor dieren met gewrichtspijn. ,,Er is zelfs voer voor demente honden op de markt gekomen, met extra vitamine E.''

,,Een ander voorbeeld van een omstreden behandeling zijn niertransplantaties'', zegt prof. Hazewinkel. ,,Elders in de wereld is dat al gedaan, bij katten, waarbij nierziekten veel voorkomen. Technisch is het niet moeilijk. Maar waar haal je een donor vandaan? Geen kat meldt zich natuurlijk vrijwillig. Doorgaans wordt een oud proefdier gebruikt, onder voorwaarde dat de eigenaar van de zieke kat ook de donorkat mee naar huis neemt. Maar ook als het om andere behandelingen gaat, zijn het eigenlijk precies dezelfde discussies als in de humane geneeskunde. Het is makkelijk om te zeggen: dit of dat gaat veel te ver. Maar het wordt een ander verhaal als het jezelf betreft. Of in dit geval: je eigen huisdier.''

Maar waar ligt de grens? Over het geven van chemokuren is in Nederland nog wel discussie; sommige dierenartsen vinden dat echt te ver gaan bij een kat of een hond. Het dier wordt er overigens niet misselijk van of kaal, zoals bij mensen. In de universiteitskliniek wordt de behandeling al 'frequent' toegepast, ook bij katten. Wat beperkt mogelijk is in Nederland: bestralingen. Maar er zijn dierenbezitters die er wel om vragen. In Zwitserland en Duitsland is het namelijk al heel gewoon.

Er blijft slechts één verschil met de gewone geneeskunde: geld mag een rol spelen. Die grens schuift: baasjes hebben steeds meer geld over voor een behandeling. Was vroeger een uitgave van duizend gulden wel zo'n beetje de grens, nu ligt dat bij duizend euro. Ko Schoenmakers in IJsselstein zegt dat hij tegenwoordig behandelingen voorstelt die hij vroeger niet snel als optie durfde noemen: te duur, vond hij toen.

Maar over die andere grens is minder debat. Hoeveel mag je eigenlijk verlangen van de eigenaren van de dieren? Is een hondenbezitter asociaal bezig als hij geen medicijnen geeft aan zijn hond met nierprobleem? Zijn check-ups echt nodig, of een marketingtruc van de industrie? ,,Wij noemen alleen de mogelijkheden. De eigenaar van het dier beslist'', zeiden de dierenartsen die voor dit artikel werden geraadpleegd. Ze vertelden dat bijna geen dierenbezitter de voorgestelde medicijnen of voeders weigert.

In kattenpension The Old Cat Inn in het Noord-Hollandse dorp Zuid-Oost Beemster kent onderneemster Mary Kooijman de verhalen van kattenbezitters die jarenlang niet op vakantie of geen weekend van huis konden, vanwege de zieke kat of hond. ,,Wat mensen ervoor moeten laten, daar wordt soms iets te makkelijk aan voorbijgegaan door artsen'', zegt Kooijman, voormalig dierenartsassistente.

Juist suikerziekte is een goed voorbeeld van hoe dierenartsen de afgelopen jaren sneller adviseren om een chronische ziekte wél te behandelen. De behandeling bestond tien jaar geleden ook al, in de tijd dat Kooijman uit Amsterdam verhuisde naar het platteland van Noord-Holland. In de stad vonden dierenartsen suikerziekte wel behandelbaar. In de Beemster vond men dat stads gedoe. ,,Nu verandert het hier ook, mede onder invloed van een jonge generatie dierenartsen.''

In de keuken hangt een ingewikkeld medicijnenschema. Er zijn katten die dagelijks drie pillen én drankjes nodig hebben. Sommige dieren vallen de verzorger aan zodra ze een spuit zien. Daarvoor heeft Kooijman nu maar een speciale, diervriendelijke 'prikkooi' ontworpen. Ze vertelt dat maar heel weinig dierenpensions in Nederland zich wagen aan de opvang van zieke dieren, en enkele pensions die het wel deden, zijn er weer mee gestopt. ,,Het is veel werk. Dieren gingen in de opvang dood. Zieke dieren kunnen door de stress zieker worden.'' Van de twintig plaatsen in de Old Cat Inn, zijn er vanwege het vele werk slechts vier beschikbaar voor 'speciale gevallen'. In heel Nederland zijn er in de zomervakanties dus -omgerekend- hooguit tientallen opvangplaatsen voor zieke katten. Maar dat vertellen de folders niet die de dierenartsen meegeven.

Kater Bram stond zeven maanden op de wachtlijst voor een speciaal pension, zonder uitzicht op een plek in de vakantie. Fit is hij nog steeds niet. De dierenarts-assistente had inderdaad gelijk. Spuiten is makkelijk. Het bezweren van een 'hypo', een aanval die fataal kan zijn, was heel wat lastiger. Er moest een suikeroplossing naar binnen gewerkt worden in de bek van het vechtende dier.

Weekendjes weg en buitenlandse vakantie waren alleen mogelijk dankzij een peloton vrijwilligers, die tweemaal daags op bezoek kwamen om het dier zijn injectie te geven. Om het prikschema rond te krijgen, bleken uiteindelijk nodig: drie buurfamilies, twee nabije familieleden én een speciaal in huis gehaalde vakantie-oppas. En nu maar hopen dat de wachtlijst volgend jaar niet vol zit. Het lijkt de 'gewone' gezondheidszorg wel.
Door Paul_Barte
#11756
Eva.......een stuk waarvan er 100 in een dozijn gaan!!!
Dankzij blablabla....worden de huisdieren steeds ouder.
Katten met suikerziekte zijn goed te behandelen......waarom zijn er eigenlijk zoveel katten met suikerziekte??? Kan toch echt niet liggen aan die kattenbrokjes die voor 60% uit graan bestaan terwijl de kat een vleeseter pur sang is?
Nog een paar aardige:
De assistente verzekert bij het afrekenen (75 euro) dat onze paniek wel zal zakken. Alleen al in deze ene Amsterdamse dierenartsenpraktijk hebben heel wat katten suikerziekte.
De diervoedingsmiddelenindustrie en de fabrikanten van diergeneesmiddelen hebben die belangstelling stevig gestimuleerd.
Farmabedrijf Pfizer en diervoedergigant Iams waren daarvan medeorganisator.
Die dieren hoeven niet eens ziek te zijn; een van de grootste verkoopsuccessen zijn de zakken brokjes voor dieren ouder dan zeven jaar -flink duurder dan gewone brokjes. Ze zouden onder andere helpen tegen gebitsproblemen.
,,Er is zelfs voer voor demente honden op de markt gekomen, met extra vitamine E.''
etc...etc.....

Mensen, mensen...de commercie druipt er toch vanaf of lees ik dat nu als enige????
Enige jaren gelden werd trouwens de correspondentie van de diergeneeskundige faculteit verzonden op briefpapier van Eukanuba!!!
Door Lizzy
#11757
Om te beginnen verhuis ik dit even naar een andere categorie. Dit is geen discussieforum maar een bieb. En daarna reageer ik ;D
Door Lizzy
#11758
Nou, ik sluit me helemaal bij jou aan hoor... de commercie druipt er inderdaad met dikke vette druppels vanaf......

Maar goed, wat wil deze dame hier nu eigenlijk mee zeggen? Wat is haar punt?

Groetjes, Lizzy
Gebruikersavatar
Door chooky
#11759
Sorry Lizzy,
Ik wist al niet waar ik het zo gauw moest neerzetten  :-[
Ik had het eerste stukje gelezen en vond dat zo shocking omdat ik over dit onderwerp pasgeleden nog een discussie had gevoerd met een vriendin die dit ook al had gehoord, dat dieren steeds ouder worden en 'dus' ook steeds meer ouderdomskwalen ontwikkelden. Wat zij vertelde en wat ook in dit stukje staat is dat oa suikerziekte en zij noemde kanker bij het ouder worden (ouder worden in dit geval het omhoog gaan van de verwachte leeftijd die dieren kunnen behalen).
Ik heb inmiddels al zo vaak hier en op andere fora en websites geleerd dat een grote rol hierin voor het voer wat het beestje krijgt is weggelegd.
Ik had het hele stuk nog niet eens gelezen. Nu wel en ik ben nog meer geschokt. Het stuk wordt eigenlijk steeds erger vind ik. Ik moest ook walgen toen ik de naam Iams las  :-X
:-[
Door Lizzy
#11760
Hoi Eva, ik vind het shocking dat die lui verzinnen dat honden en katten steeds ouder worden. Het is gewoon niet waar. Het is gewoon een leugen. Maar, het klinkt zo verdomt geloofwaardig he?!

Ik heb nog een HEEL OUD boekje over rashonden. Echt zo oud dat het uit elkaar valt van ellende. Het is een Engels boekje. De gemiddelde leeftijd van een Rottweiler stond toen op 14 jaar! Dat was vOOr de brok zijn intrede deed... Hoeveel staat er nu gemiddeld voor een Rottie? Hoe oud zien we de Rotties op Iams tegenwoordig worden? Acht, als ze mazzel hebben?

Ik heb hier ook een boek over Canine Nutrition. Geschreven door de Vice President van Iams. Ik had het in eerste instantie (JAREN geleden) niet eens door... Die kerel zit ook te blaten dat kanker steeds vaker voorkomt bij honden omdat ze ouder worden. Ja, daaaag! De honden die ik om mij heen dood zie gaan aan kanker, krijgen kanker op de meest vreselijk jonge leeftijden....

Ik word ZO boos om dit soort berichten. Het is zo NIET waar.... Vraag maar aan oudere mensen van een jaar of 80 hoe oud hun honden vroeger werden. Doe maar voor de lol. 17, 18 en 19 jaar zijn niet eens uitzonderingen. Wat kregen ze te eten? Rauw afvalvlees...

Nee, het klinkt mooi, maar Iams klept uit z'n nek. Zo schrijft de VP van IAMS ook in zijn boek dat BHA en BHT en Etoxyquine niet gevaarlijk zijn. Why on earth maken die lui dan nu ineens brokken ZONDER die troep? Juist.

Groetjes, Lizzy
Door sylvia
#11761
zit ik een heel epistel te typen wil ik het plaatsen.....ja jammer helaas onderwerp gesloten,onderwerp verplaatst....en mijn epistel verdwenen Afbeelding
dus hier komt het nog een keer.
Voor mij begint dit stuk al op valse voorlichting,ze stellen dat 20 jaar geleden 10% van de katten maar ouder werd dan 10  :o dan woonde die 10% zeker allemaal bij mij in de buurt. 20 jaar geleden zat er zelfs in A.dam op de poezenboot een kat van 31jaar,tussen de rest van de ouwetjes.Bij een perzen fokster waar ik een chincilla katerkocht zat ook een zeer jong aandoende roodharige poezedame die achteraf al 23 bleek en in de jaren die ik met haar omging 5 of 6 leefde ze nog (sletje heette ze ,ik moest er ineens aan denken,sletje omdat ze op haar ouwe dag nog zo graag gedekt wilde worden  ;D )

De zwarte bastaard hond Toby van mijn oma is ook 18 geworden en die is al langer dood dan 20 jaar.
Ik bedoel als ze al op zo'n misleidende manier hun stukje beginnen is de geloofwaardigheid van dit stukje voor mij al gedaald tot onder het nulpunt.

(en lizzy als je nu weer dit stukje verplaatst hebt nou dan....ehhhhhh ja dat verzin ik dan nog wel  ;D )
Door Paul_Barte
#11764
Sterker nog..het bestond toen nog niet eens!!! Een jaartje of 40 geleden lag er in de enigste dierenwinkel in Tiel (die voornamelijk draaide op zaden en planten) alleen Hols Donathin in het vak met daarboven pakjes Gistocal omdat de honden toen al allerlei kwalen kregen van het calciumgebrek in het voer..vandaar de Gistocal. Wat later kwam er Doko en Pittah bij en toen.........ging het al helemaal mis  >:(
Door sylvia
#11765
Huh Sylvia, heb ik iets weggegooid? Weet je zeker dat het niet met de grote Big Bang verdwenen is?

Groetjes, Liz
nee joh ik zat dat te typen het was dus nog in uitvoering toen jij de topic verplaatste en dan ben je je type werk op het moment dat je wilt plaatsen maar er is niks meer,gewoon kwijt.
Door Lizzy
#11766
JUIST Paul!!

En toen die gasten van Iams en Jeukanuba en Pedigree Pal door kregen dat er veel (heeeeel veel) poen te verdienen was met hun rommel, zijn ze een hersenspoel actie gaan inzetten. Met succes >:(
Door Lizzy
#11767
nee joh ik zat dat te typen het was dus nog in uitvoering toen jij de topic verplaatste en dan ben je je type werk op het moment dat je wilt plaatsen maar er is niks meer,gewoon kwijt.
Oh Chips! Dat meen je niet? Jeetje, wat knudde! SORRY SYLVIA!!!!!!!!!!!!
Door sylvia
#11768
Sterker nog..het bestond toen nog niet eens!!! Een jaartje of 40 geleden lag er in de enigste dierenwinkel in Tiel (die voornamelijk draaide op zaden en planten) alleen Hols Donathin in het vak met daarboven pakjes Gistocal omdat de honden toen al allerlei kwalen kregen van het calciumgebrek in het voer..vandaar de Gistocal. Wat later kwam er Doko en Pittah bij en toen.........ging het al helemaal mis  >:(
en toen kreeg je ook nog de geperste brok,jakkie zo'n grijs gegolfd plat brokje wat grote gelijkenis vertoonde met bix brokken voor paarden  :-X waar je hond scheten als kolendamp op liet en er ook heerlijk cushing op kon ontwikkelen.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door