Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door xolopodenco
#1163815
Mijn Podenco Ibicenco van 11 maanden is anderhalve maand geleden, voor haar eerste loopsheid, gecastreerd. Alleen de Eierstokjes zijn verwijderd. (De baarmoeder was ok en verschrompeld vanzelf, deze verwijdert men tegenwoordig niet meer waardoor de operatie een stuk lichter en eenvoudiger wordt).
Zij is snel opgeknapt na de operatie zonder pijnstillers of antibiotica die men tegenwoordig standaard schijnt mee te geven. (Wat ik echt onzin vind).

Nu 6 weken later heeft zij sinds gisteren af en toe een rode uitvloeiing. Ik dacht dat ik het niet goed zag. Zou ze loops zijn geworden???
Ik heb de dierenarts gebeld en die liet weten dat ze dat nog nooit had meegemaakt. Het kon echter ook een ontsteking zijn. Ik heb met de assistent alle mogelijkheden doorgelopen en was nadien niets wijzer. Ik mocht vandaag meteen langs komen maar heb afgesproken dat ik het deze week nog aanzie in de hoop dat het vanzelf over gaat.

Een baarmoeder ontsteking nl onstaat vrijwel uitsluitend bij niet gecastreerde teven. En de verschijnselen zijn ( bij een open baarmoederontsteking, met uitvloeiing dus):
Koorts, veel drinken, overgeven, sloomheid, etterige stinkende uitvloeiing (wit-geel of roodbruin).
Mijn hond heeft geen koorts (boven de 39 tot 41) want 37,2, net gemeten, en vertoont de overige verschijnselen ook absoluut niet.
De uitvloeiing is helder en soms waterig rood en ruikt naar ijzer (bloed).

Op internet heb ik 2 gevallen gevonden waarbij de hond loops werd na castratie. In het eerste geval was er niet voldoende weefsel van de eierstokken verwijderd, er was weefsel achtergebleven waardoor de hormoonproduktie door was gegaan. En in het tweede geval was er eierstokweefsel beschadigd waarbij een stukje in de buikholte was achtergebleven dat zich daar gehecht had en weer hormonen was gaan produceren. Dit komt echter niet vaak voor heb ik de indruk...

Wat mij vooral erg opvalt is dat de hond geen interesse geniet van andere reuen tijdens het wandelen en dat ook mijn eigen reu, gecastreerd weliswaar maar toch erg gevoelig voor loopse teven, geen enkel signaal van mogelijke loopsheid bij mijn hond afgeeft...

Eigenlijk denk ik derhalve dat het geen loopsheid is en ook geen ontsteking, maar wat is het dan??????
Het is me een raadsel.
Het begon gisteren na een wandeling waarbij ze veel en hard gerend had ( maar zich echt niet verwond heeft volgens mij) en het stopte in de loop van de namiddag. Het was niet veel, ik ontdekte het omdat er bloed op haar hielen zat, ik dacht dat ze haar hielen verwond had maar het kwam van het zitten. Vanmorgen begon het weer na het wandelen en eten, een beetje slijmachtig en helder transparant rood, geen geur behalve die van bloed.

Is er iemand onder jullie die dit herkent???
Laatst gewijzigd door xolopodenco op do 29 jan 2009, 13:41, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Decibels
#1163833
een ontsteking is mijn eerste gedacht. Jonge teven hebben vaak een vaginitis.

Ik ken ook andere verhalen. Een teef van mijn zus was een stukje eierstok blijven zitten en die vertoonde álle verschijnselen van een loopse teef...behalve het bloedverlies. Ze liet zich ook gewoon dekken...voor jonge reuen een ideale 'oefenteef'.... ;D

Mijn eigen reu vroeger dekte nog gewoon na castratie op 7-jarige leeftijd...zat ook 'gekoppeld'...maar kon zich dan wel zó lostrekken... :P
Door Decibels
#1163861
vaginitus is er in vele vormen...van heel mild (die vanzelf overgaat) tot ernstig, waarbij je dus naar AB moet grijpen.
Door xolopodenco
#1163867
Mmmm, ik begrijp het, maar ik kom elke keer weer die wittige, romige of stinkende en zelfs tot korsten opdrogende uitvloeiing tegen, ook bij Vaginitis.
Toen ik de bijsluiter van Utero Vetsem las uit het topic dat ik hier boven noem zag ik voor het eerst staan: bloederige uitvloeiiing...Maar dat schijnt weer voor baarmoederonsteking gebruikt te worden.
Door Red_Hunter
#1163885
Ik ken vaginitis ook alleen als witte uitvloeiing.
Kan het niet een blaasontsteking zijn, daar kan toch ook wel eens bloed bij zitten?

Mijn teef die een baarmoederontsteking heeft gehad, merkte je trouwens ook niets van, geen koorts, niet ziek en ook niet veel meer drinken.
Bij haar zag ik het ook voor het eerst door het bloed, maar omdat ze verder geen verschijnselen had dacht de DA ook aan een blaasontsteking en daar is ze dus voor geholpen, pas na een rontgenfoto, omdat ze toen buikpijn kreeg, zag hij de baarmoederontsteking en die was al heel ver.
Dus laat anders voor de zekerheid een echo maken.

Groetjes Trudie
Door sandrra
#1163895
Zij is natuurlijk net pas gesteriliseerd dus misschien dat t toch een baarmoederontsteking kan zijn?
Ik neem aan dat die nog niet helemaal verschrompeld is.
Door xolopodenco
#1163908
Nee, dat neem ik niet aan, die die nu al verschrompeld is...maar een baarmoederontsteking ontstaat onder invloed van de hormonen uit de eierstokken...en die zitten er al een tijdje niet meer. Vandaar dat ik het zo vreemd vind. Bovendien is ze wel erg jong voor een baarmoederontsteking.
Een ontsteking kun je "ruiken". En vaak ook zien doordat weefsel zwelt of rood wordt. Allemaal niet het geval hier...
En Trudie, hoe zag die bloeduitvloeiing er precies uit bij jou?
Door Red_Hunter
#1163921
Eigenlijk zag ik alleen tijdens het plassen dat het wat rood was, verder niet. Was eigenlijk nog een geluk dat ik dat zag.
Nou ja een geluk, uiteindelijk heeft ze na de operatie nog een paar uur geleefd en is toen toch overleden.
Mijn teef was trouwens al 10 jaar en nog intact.

Groetjes Trudie
Door xolopodenco
#1163926
Ach wat vreselijk Trudie, dat spijt me heel erg voor je... :'(

Het lijkt anders dan wat ik nu heb, een hele jonge grote teef, nog in de groei, gecastreerd en wel, die af en toe wat waterig of licht slijmerig bloed lekt, het drupt er niet uit hoor, niet zoals ik dat wel bij een andere loopse teef heb gezien. Ze likt er ook niet aan en het is ook niet geïrriteerd...
Gebruikersavatar
Door Angelique
#1164015
spreeuwtje schreef: is 37,2 niet wat laag voor een temperatuur van een hond??
38,5 of hoger is gebruikelijker..

38,5 is nog normaal  en hoger valt onder "verhoging"  37,2 is behoorlijk normaal.
Door xolopodenco
#1164422
Ik geloof dat het mij meer om de uitvloeiing gaat dan om de temperatuur...Ze heeft geen verhoging, dat zou nl het geval zijn bij een ontsteking in de onderbuik.
En onderkoeld was ze ook niet echt toen ik haar temperatuurde.
De lichaamstemperatuur van een hond ligt zo tussen de 38 en 39.
37,5 wordt als ondergrens genoemd en boven de 39 begint de verhoging en vanaf de 40 heeft een hond koorts die boven de 41 gevaarlijk wordt.
Speciaal voor jullie heb ik net nog een keer gemeten. Ik heb de thermometer wat dieper ingebracht en voila: 37,4.
Maar het is ook een hele magere hond, in de groei en met een schofthoogte van 71 cm.
Ik heb vandaag Utero Vetsem en Groene Os Weerstand compositum besteld. Wanneer het een ontsteking is zou dat wel moeten helpen.
Ze vloeit niet constant, alleen af en toe een beetje, en als ze het merkt likt ze het weg. Ik hou haar en haar gedrag in de gaten.
Ze is levendig, vrolijk, ondeugend en eet als een paard tot nu toe. Als het even kan geef ik liever geen AB. Het oogt ook allemaal niet echt alarmerend, alleen een beetje vreemd.
Door Lizzy
#1164450
De uitvloeiingen van Linga's vaginitis waren altijd melkwit tot roze tot een beetje pus-geel. Als er een ontsteking zit in de baarmoeder: dan vermoed ik dat er bepaalde waardes in het bloed verhoogt zouden moeten zijn. Vaak zijn vagina ontstekingen net wat te mild om in het bloed terug te zien.

Ik geloof er eerlijk gezegd niks van, dat er hier sprake kan zijn van een baarmoeder ontsteking. Zodra de eierstokken weggenomen zijn: schrompelt de baarmoeder. En omdat er geen hormonale activiteiten plaats vinden, kan het bijna niet waar zijn, dat er iets met de baarmoeder aan de hand is. Tenzij er gewoon een eierstok is blijven zitten en je hond dus nu of loops is of inderdaad een ontsteking heeft. Maar ik ben toch bang dat je daar maar op 1 manier achter komt en dat is samen met je DA (of een andere) een onderzoekje doen....

Ik vind een echo geen gek idee. In mijn ogen moet je dan wel naar een specialist, die weet waar ie naar kijkt. Ik heb weinig op met DA's die een echo apparaat in de kliniek hebben staan en een "bij-cursusje echootje kijken" hebben gedaan. Want dit is werk voor specialisten. Ik kan je Warmerdam in Noordwijkerhout van harte aanbevelen, mocht je daar een beetje in de buurt wonen. Hij kan kijken hoe het met de baarmoeder gesteld is. Als deze verschrompelt is: weet je 1 ding zeker: er zit geen baarmoeder ontsteking en de kans dat deze er ooit komt is minder dan nihil. Misschien dat hij de eventuele resten van de eierstokken ook nog kan zien? Ik weet het niet, die vraag zal hij moeten beantwoorden....

Overigens heb ik Tannetje wel eens zien schrijven dat ze met regelmaat vaginitis tegen komt bij gecastreerde teefjes. Bij Linga was de vaginitis direct na de castratie weg, maar ik ken ook wel honden die heel lang tobben met vaginitis, ook na castratie.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door