Wat te doen met een pup van 7 maanden met mogelijk HD? Adviezen welkom

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Omlaag
Barfplaats
Gesponsord bericht
erica01
1-ster
Berichten: 18
Lid geworden op: Wo 15 Okt 2008, 21:59

Wat te doen met een pup van 7 maanden met mogelijk HD? Adviezen welkom

Berichtdoor erica01 » Zo 11 Jan 2009, 12:44

Hierbij vraag ik jullie raad/advies voor het volgende. Gisteren was ik op een verjaardag en kwam een kennis met de vraag wat ik van HD weet; niet zo veel dus vandaar dit topic. (heb wel al de hele ochtend het forum afgestroopt). Deze mensen hebben een pup van 7 maanden, kruising tussen een golden retriever en een labrador. De golden was de vader en is 13 jaar geworden, volgens de eigenaren nooit ziek geweest. Het nest was een "ongelukje" en de golden is na de dekking overleden. Van de lijnen van de ouders is verder niets bekend.
De pup heeft HD-achtige verschijnselen; een onderzoek (+ röntgen) zal a.s. vrijdag plaatsvinden, dat moeten we dus nog even afwachten. Omdat het betreffende hondje wel eens bij mij logeert zou ik graag willen helpen naar het zoeken van een oplossing. De eigenaren van de pup zijn (nog) niet bekend met vers en dit forum en de pup krijgt nu (nog) brokvoer. Als ik ze goed zou kunnen uitleggen waarom de pup over moet op vers, zullen ze daar zeker ontvankelijk voor zijn.

Graag zou ik willen weten wat ik mijn kennissen in de zin van voeding, voedingssupplementen en therapie zou kunnen aanraden?
Sietie
5-sterren
Berichten: 590
Lid geworden op: Ma 25 Dec 2006, 18:35
Contact:

Re: Wat te doen met een pup van 7 maanden met mogelijk HD? Adviezen welkom

Berichtdoor Sietie » Zo 11 Jan 2009, 13:01

Door vers te voeren krijgen de gewrichten wel meer "smering" waardoor hij wss soepeler gaat lopen...Maar de HD gaat er echt niet van weg Stel hij zou geen kom hebben dan maakt het weinig uit volgens mij... ik zou de pup op vloerbedekking laten lopen en niet op laminaat, gladde plavuizen ed... dus echt een stroeve vloer(ik zou zowiezo geen enkele pup op een gladde vloer laten lopen)...geen trap laten lopen ...niet achter ballen aan laten rennen...aangepaste beweging en proberen om met gerichte training zn achterhand spieren sterker te laten worden (bijvoorbeeld heel rustig naast de fiets laten lopen dus rechtlijnige bewegingen...., dit kan vanaf een maand of 9)en ja net wat ik al zei... vers smeert veel beter de gewrichten dan droge brok... ik ken honden die zwaar aan de pijnstillers zaten en toen ze op vers kwamen die met de helft of nog minder af konden bouwen...

Erg sneu zon jonge hond :-\  ben wel benieuwd wat de foto's uitwijzen....sterkte met het hondje
Ine
5-sterren
Berichten: 2237
Lid geworden op: Ma 21 Feb 2005, 11:46
Contact:

Re: Wat te doen met een pup van 7 maanden met mogelijk HD? Adviezen welkom

Berichtdoor Ine » Zo 11 Jan 2009, 13:27

Sietie heeft je eigenlijk alles al verteld, veel meer is nu niet mogelijk.
Eerst de foto's afwachten. Worden deze door eigen da gemaakt? Anders zou ik haar aanraden om deze bij een orthopeed te laten maken, dus een verwijsbrief vragen aan de eigen da.
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 26148
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Provincie Groningen

Re: Wat te doen met een pup van 7 maanden met mogelijk HD? Adviezen welkom

Berichtdoor Angelique » Zo 11 Jan 2009, 18:29

Ik zou eerst de foto's afwachten.

Mocht het HD zijn dan de bewegingstherapie toepassen zoals Sietie die beschreven heeft en daarnaast zou ik Primeval Pup geven en eventueel een glucosaminecomplexmiddel.

Naast dat vers voer voor iedere pup een welkome voeding zou zijn heb je voor spieropbouw goede eiwitten nodig en die vind je alleen in een rauw dieet.
Gebruikersavatar
Lefki&Amy
5-sterren
Berichten: 3117
Lid geworden op: Ma 09 Jun 2008, 12:49
Locatie: Nijmegen

Re: Wat te doen met een pup van 7 maanden met mogelijk HD? Adviezen welkom

Berichtdoor Lefki&Amy » Wo 14 Jan 2009, 17:09

Vit C heeft toch ook een gunstige werking op HDklachten, zeker als er vroeg mee begonnen wordt??
GimThur
2-sterren
Berichten: 57
Lid geworden op: Wo 23 Jul 2008, 22:52
Locatie: apeldoorn

Re: Wat te doen met een pup van 7 maanden met mogelijk HD? Adviezen welkom

Berichtdoor GimThur » Wo 14 Jan 2009, 23:47

mijn ACD heeft ook al van pup af aan HD en Atrose en niet te zuinig.
Ze krijgt bij elke voeding sacha blend.
Tevens krijgt ze 1 keer per maand fysiotherapie om alle wervels e.d. soepel te houden.
Verder veel laten zwemmen in warm water (daar heb je speciale honden therapie baden voor).
En inderdaad naast de fiets en rechtlijnig in draf laten lopen.
Ballen gooien en frisbieen is idd uit den boze echter hebben wij op een gegeven moment besloten om Gimley zo nu en dan wel met de bal en frisbie te laten spelen gezien ze hier echt helemaal idolaat op is en niet rustig te houden was. We hebben die beslissing echt goed overwogen en wij hebben het idee haar lekker te laten genieten van het leven en ja dan zal ze misschien wat korter bij ons zijn maar heeft ze wel kunnen genieten want een hond alleen maar in de mand is ook niets en zeker niet voor een ACD.
Inmiddels is Gimley bijna 5 jaar oud (terwijl de artsen toen zeiden dat ze de 4 jaar niet zou halen) en geniet nog volop van het leven. Goed als ze echt een actie dag heeft gehad (lees lange of zware wandelingen of flink gespeelt met andere honden/frisbie/bal) dan krijgt ze een pijnstiller.
Wel merk ik nu duidelijk het verschil nu we een gezonde ACD erbij hebben en is Gimley een stuk rustiger en sneller moe maar laat zeker de kaas niet van haar brood eten en laat duidelijk merken dat ze nog steeds de baas in huis is.
Kortom:
Mijn advies, kijk en luister naar je hond. leer de lichaamstaal en wees de rem als ze te ver gaan maar laat de hond vooral wel genieten.
- geef het genoeg geestlijke bezigheden (verstop dingen, doe clicker oefeningen die niet belastend zijn enz enz.
- Zorg dat de hond niet te zwaar wordt
Laatst gewijzigd door GimThur op Do 15 Jan 2009, 09:34, 1 keer totaal gewijzigd.
nisha
2-sterren
Berichten: 95
Lid geworden op: Zo 31 Okt 2004, 17:47

Re: Wat te doen met een pup van 7 maanden met mogelijk HD? Adviezen welkom

Berichtdoor nisha » Do 15 Jan 2009, 10:02

Ik heb een bernersenner van 10 maanden die erge hd heeft, de koppen passen zo goed als niet in de kommen, paar maanen terug zag ze enorm af, kon amper gaan, moest helpen recht te zetten als ze lag, tijdje zelfs niet meer kunnen gaan wandelen en ze had altijd pijn, spieren verdwenen van achter waardoor ze nog zwakker werd.

ze heeft 2 keer een anabolespuit gehad en 2 keer cortisonespuit en daarom al een groot deel opgeknapt, maar echt goed was ze nog niet, geprobeert met speciale brok van hills jd, geen verbetering, nu staat ze op kvv en suplimenten, glucosamine en controitine tabletten, visolie en duivelsklauw en doet het momenteel heel goed

wandelen van niets terug opgebouwd naar 2 keer per dag 30 min, maar ik let goed op dat ze niet te gek doet, dus ze mag niet los, wel met uitrollijn van 8 meter, beetje zielig maar als ik haar loslaat doet ze maar op en heb ik geen controle over haar bewegingen en dat durf ik nog niet nu ze terug wat beter is

het is een gelukkige hond nu zonder pijn die geniet van haar leventje

men rade op andere forums aan haar te laten inslapen, ben echt blij dat ik volgehouden heb, want 2 maanden terug zag het er erg slecht uit en dacht ik dat ze niet lang meer te leven had.

ook al lijkt de hond slecht, niet direct opgeven, blijven proberen en kijken wat hij aankan

sonja
Laatst gewijzigd door nisha op Do 15 Jan 2009, 10:04, 1 keer totaal gewijzigd.
erica01
1-ster
Berichten: 18
Lid geworden op: Wo 15 Okt 2008, 21:59

Re: Wat te doen met een pup van 7 maanden met mogelijk HD? wanneer foto's maken

Berichtdoor erica01 » Zo 18 Jan 2009, 22:14

Beste allemaal,

door de griep geveld een aantal dagen achter op reacties. kennissen zijn bij da geweest; deze vermoed groeipijnen en geen HD. Er zijn geen foto's gemaakt onder het mom van "HD-foto's kun je pas maken als een pup een jaar oud is". daarnaast allerlei adviezen meegekregen zoals rechte lijnen lopen ed. Ook geen pijnstilling meegekregen omdat het hondje zonder pijnstilling haar eigen grenzen beter kan bepalen. dat kan ik nog snappen. Wat de eigenaren en ik ons afvragen: is het waar dat goede foto's pas  rond een jaar gemaakt kunnen worden bij een vermoeden van HD? Op sommige site's wordt juist veronderstelt dat je deze foto's zo vroeg mogelijk moet maken zodat een eventuele operatie ook zo vroeg mogelijk kan plaatsvinden. Het excuus hiervoor: hoe vroeger de operatie, hoe meer kans op een vroegtijdig herstel door de botgroei op jonge leeftijd (???). wie kan zich in welke mening vinden en waarom?

bij voorbaat hartelijk dank voor de reacties (namens de eigenaren).
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 26148
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Provincie Groningen

Re: Wat te doen met een pup van 7 maanden met mogelijk HD? wanneer foto's maken

Berichtdoor Angelique » Zo 18 Jan 2009, 22:53

erica01 schreef:Beste allemaal,

door de griep geveld een aantal dagen achter op reacties. kennissen zijn bij da geweest; deze vermoed groeipijnen en geen HD. Er zijn geen foto's gemaakt onder het mom van "HD-foto's kun je pas maken als een pup een jaar oud is". daarnaast allerlei adviezen meegekregen zoals rechte lijnen lopen ed. Ook geen pijnstilling meegekregen omdat het hondje zonder pijnstilling haar eigen grenzen beter kan bepalen. dat kan ik nog snappen. Wat de eigenaren en ik ons afvragen: is het waar dat goede foto's pas  rond een jaar gemaakt kunnen worden bij een vermoeden van HD? Op sommige site's wordt juist veronderstelt dat je deze foto's zo vroeg mogelijk moet maken zodat een eventuele operatie ook zo vroeg mogelijk kan plaatsvinden. Het excuus hiervoor: hoe vroeger de operatie, hoe meer kans op een vroegtijdig herstel door de botgroei op jonge leeftijd (???). wie kan zich in welke mening vinden en waarom?

bij voorbaat hartelijk dank voor de reacties (namens de eigenaren).


Om officiële foto's te maken, is het beter om te wachten tot de hond is uitgegroeid. Echter, om gewoon een beeld te krijgen of de heupen op dit moment goed of slecht zijn kan best een foto gemaakt worden. Groeipijnen kun je ook alleen maar 100% zeker diagnosticeren met een rontgenfoto. Dus algemeen genomen lijkt het me een strak plan een andere DA op te zoeken, want deze heeft duidelijk geen zin in een serieuze aanpak.
Lizzy
Moderator
Berichten: 63084
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Wat te doen met een pup van 7 maanden met mogelijk HD? wanneer foto's maken

Berichtdoor Lizzy » Ma 19 Jan 2009, 08:03

Angelique schreef:Om officiële foto's te maken, is het beter om te wachten tot de hond is uitgegroeid. Echter, om gewoon een beeld te krijgen of de heupen op dit moment goed of slecht zijn kan best een foto gemaakt worden. Groeipijnen kun je ook alleen maar 100% zeker diagnosticeren met een rontgenfoto. Dus algemeen genomen lijkt het me een strak plan een andere DA op te zoeken, want deze heeft duidelijk geen zin in een serieuze aanpak.


Ik sluit me graag bij Angelique aan.
Sietie
5-sterren
Berichten: 590
Lid geworden op: Ma 25 Dec 2006, 18:35
Contact:

Re: Wat te doen met een pup van 7 maanden met mogelijk HD? wanneer foto's maken

Berichtdoor Sietie » Ma 19 Jan 2009, 12:33

Angelique schreef:Om officiële foto's te maken, is het beter om te wachten tot de hond is uitgegroeid. Echter, om gewoon een beeld te krijgen of de heupen op dit moment goed of slecht zijn kan best een foto gemaakt worden. Groeipijnen kun je ook alleen maar 100% zeker diagnosticeren met een rontgenfoto. Dus algemeen genomen lijkt het me een strak plan een andere DA op te zoeken, want deze heeft duidelijk geen zin in een serieuze aanpak.


Ik ga ook helemaal mee met Angelique! Groeipijnen kun je zien op een RÖFO ..op een jaar is idd voor de off. foto's..
Veel succes
Barfplaats
Gesponsord bericht

Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten