Hier kun je al je vragen, problemen en stellingen kwijt met betrekking tot het zelf samenstellen voeding.

Moderator: Lizzy

Door stephany
#1088022
Ik kom net van een dierenarts bezoek terug ( alleen de jaarlijkse entingen) en kwam dus op het onderwerp voern uit. Chendo is sinds hij barft ( 5 weken nu) 2 kilo afgevallen. Dit had ik zelf ook al opgemerkt dus krijgt mn mannetje voortaan meer eten.
Maar waar het nou om gaat, onze dierenarts stond niet echt te springen toen ik vertelde dat ik zelf samenstel. Vers zei ze verder niets over maar volgens haar kun je zelf dus niet zo goed en uitgebalanceerd het eten samenstellen als een fabrikant van vers! Niet dat ik nu bang ben dat ze gelijk heeft, maar het zet me wel aan het denken of ik genoeg voer voor een 'complete' maaltijd.
Hier krijt chendo 8 tot 10 verschillende dier soorten waaronder ook vis, dus dat zit wel goed.
en naast orgaan, spiervlees en bot ( in de juiste verhoudingen) krijgt hij een zelf gemaakt groentenmix van minstens 10 soorten groente, en een antal keren per week een ei of kuiken.
Is dit voldoende voor een goeie gezonde complete maaltijd??
Of is het toch vrij belangrijk dat hij nog een notenmix en zuivel toegevoegd krijgt? Of andere supplementen?

Onze dierenarts is dus niet echt tegen vers, maar vind dat je dan beter een complete variant van vers kunt geven zodat de hond niks te kort komt, en wat is hier nou wel en niet van waar?
Door Edelgrijsje
#1088024
Zo te lezen doe je het prima!! ;)
Waarom zou je zelf niet in staat zijn een goede maaltijd in elkaar te flansen, als je weet hoe, en een fabrikant wel...?
Ik vergelijk het maar met babyvoeding, die hoef je toch ook niet altijd uit potjes te voeren, daar maak je ook zelf eten voor ( gepureerd )
Die noten en zuivel kan je er altijd bij geven, is zeker gezond.
Volgens mij doe je het prima, maar ik ben geen specialist op dit gebied.

mij da zei, als je maar 75 % commercieel voer geeft , kan je de rest er zelf bijvoeren... ??? onzin natuurlijk!
Door Happy Tail
#1088050
er bestaat zoiets als een bepaalde norm (AAFCO)waaraan voer moet voldoen wil het compleet heten.

Nu: wie beweert dat de hond nu precies deze hoeveelheden nodig heeft? hoe is deze hoeveelheid precies bepaald?
net als onze adh aan vitamines ed: hoe zijn die ooit bepaald en hoe kun je dat dan zelf regelen?

Dus wat veel fabrikanten dan doen: om aan die norm te voldoen (als ze hun voer compleet willen noemen) is er van alles instoppen om het compleet te maken, maar daar ligt volgens mij vaak het probleem: chemisch toegevoegde vitamines en mineralen lijken mij namelijk niet zo goed opneembaar. er zijn een aantal kvv's waar geen bot in zit, maar wel een calcium preparaat: dus volgens de ingredientenlijst zit er dan voldoende calcium in, maar wij weten natuurlijk wel dat er verschil is tussen calcium uit botten en chemisch toegevoegde.
Verder maken ze geen verschil in eiwitten die vermeld staan op verpakkingen, want mij lijkt namelijk wel een verschil tezitten voor een hondenmaag/darm stelsel of de eiwitten uit dierlijke of plantaardige bron zijn.

en bereken je voor jezelf ook iedere keer uit of je wel "compleet" eet?
Door Lizzy
#1088056
Je dierenarts heeft simpelweg geen verstand van hondenvoeding. Geeft niks, dat hebben de meeste niet. En zelf samenstellen: daar hebben ze tijdens hun opleiding niks over gehoord. En ze zijn, net als ieder ander, vergiftigt met waanideeen over eten. Ik ken je menu niet, maar als ik deze korte opsomming zie: dan denk ik dat jouw hond alles binnen krijgt wat hij nodig heeft. In ruime mate. Laat je niet gek maken door je dierenarts. En luister ook eens naar andere dierenartsen die andere geluiden laten horen. Zoals een Dorothea en Tannetje, hier op het forum. Zij zijn dierenarts en hebben zich wel in hondenvoeding verdiept. Buiten hun Universitaire studie om. En zij bevelen het zelf samenstellen van voeding aan....

Een hond hoeft niet iedere dag alles binnen te krijgen. Echt niet. Je kunt makkelijk alle voedingsmiddelen (de 50% vleesbot, 15% a 20% orgaanvlees 10% a 15% groente, en de rest spiervlees, nog wat opgeleukt met een visje en een eitje enzo) in 1 week geven. Zelfs in 2. Als je maar voldoende afwisselt (en dat doe je) en niet alleen kippenbot, kopvlees en pens voert. Je mag natuurlijk alles op 1 dag geven, vleesbot, extra spiervlees, orgaanvlees, groente. Maar, dat is echt niet nodig.

Vergelijk de schijf van vijf.

Afbeelding

Eet jij iedere dag melk, vlees, vis, tofu, broccoli, tomaat, boontjes, wortelen, sinasappel, banaan, paprika, appel, pasta, bonen, brood, aardappel, water, thee, margarine? Of eet je iedere dag wat (ongeveer) uit een specifieke groep? Met honden is het net zo. Geloof maar niet dat wolfwelpjes tegen mams zeggen "zeg mam, nou heb ik gisteren niet echt compleet gegeten, ik kreeg een afgekloven muis van je, nou moet ik toch wel een door een fabrikant gefabriceerde maaltijd van je krijgen, anders komt het niet goed met me".

Mocht je onzeker zijn over je menu: schroom dan niet om deze in het menu topic te plaatsen. Dan kijken we ernaar. Maar laat alsjeblieft hetgeen je DA zegt voor wat het is. De gemiddelde barfer heeft meer verstand van voeding voor honden dan de gemiddelde KVV fabrikant, sorry-dat-ik-het-zeg-ik-wil-niemand-beledigen. En de gemiddelde barfer gebruikt veel meer variatie op het menu dan wel KVV merk dan ook!! (zelfs dan alle merken bij mekaar).
Door stephany
#1088116
Dankjewel! heb na deze antwoorden dan toch weer het zelfvertrouwen dat ik het toch wel goed doe ;D.
En inderdaad wat je zegt lizzy, over dat de meeste barfers meer afwisseling hebben dan een gemiddeld kvv merk, dat dacht ik dus ook!!
En of ik elke dag een uitgebalanceerde voeding heb....... Ben bang dat ik beter voor de voeding van mn hond zorg dan die voor me zelf. Maar goed  ik heb dan ook de keus en mn hondje niet. Dus daar wil ik alleen het aller beste voor!!
Door Too
#1088118
blijft lastig hé , je weet dat je goed bezig bent- denkend over hond-wolf-  maar als een " authoriteit" je bevraagt wordt  t lastig je gevoel te blijven volgen... denkend dat de dokter t wel weet,
Niet dus, als jij een kompleet beest in gedachten houdt qua percentages [bot,orgaan,vlees] dan eet jouw hond zoals de natuur t bedoelt heeft!Enne de maaltijd schijf heb ik wel in m'n achterhoofd maar m'n achterhoofd is heeeeeel ver weg ;D ;D ;D
#1088253
Tja, ik vraag dan altijd maar of ze zelf hun kinderen ook met kant-en-klaar maaltijden en MacDonalds voeren  :D
Als ik 3 kinderen, manlief en mezelf meer dan 30 jaar gezond en verantwoord kan voeden en genoemde kinderen gezond en sterk groot kan krijgen dan denk ik dat ik echt wel een hond of kat verantwoord kan voeren.
#1088444
stephany schreef: Dankjewel! heb na deze antwoorden dan toch weer het zelfvertrouwen dat ik het toch wel goed doe ;D.
En inderdaad wat je zegt lizzy, over dat de meeste barfers meer afwisseling hebben dan een gemiddeld kvv merk, dat dacht ik dus ook!!
En of ik elke dag een uitgebalanceerde voeding heb....... Ben bang dat ik beter voor de voeding van mn hond zorg dan die voor me zelf. Maar goed  ik heb dan ook de keus en mn hondje niet. Dus daar wil ik alleen het aller beste voor!!
Ja en hier sla je dus de spijker op zijn kop. Het is natuurlijk belachelijk dat dierenartsen beweren dat wij de voeding voor onze honden niet samen kunnen stellen omdat het zo ingewikkeld is en omdat de brokkenfabrikanten jarenlang research hebben gedaan en het daarom beter weten (dat zegt dus mijn dierenarts). Wij stellen elke dag het eten voor onszelf samen en voor dat van onze kinderen. Is er ooit een huisarts geweest die tegen jou heeft gezegd dat jij dat niet zou kunnen? Welnee. En dan te bedenken dat wij omnivoren zijn die nog een veel ingewikkeldere voedingsbehoefte hebben dan honden, carnivoren.
Door sandrra
#1089672
Je bent gewoon goed bezig als ik t zo lees hoor.
En als je voor jezelf en evt gezin een maaltijd in elkaar kan steken zonder er bij neer te vallen, hoe moeilijk is het dan voor je hond?.
Dat houd ik mezelf dus voor.
Door Rossi
#1118456
Pfff ik heb laatst ook een onzettende discussie gehad met mijn DA.
Ik was echt pissed off.  >:(

Ze zei nog net niet dat ik een onzettende idioot ben ..maar daar kwam het wel op neer.

Ik hoor het haar nog zeggen ..

"RAUW!!??" "RAUW VLEES!??"

;D
Gebruikersavatar
Door spreeuwtje
#1118846
grinn..
nu wil ik niet zeggen dat ik voor mezelf een gezonde maaltijd in elkaar flans..
kiek heeft het 10x beter dan ik.. en zelfs nog beter dan mijn zoontje van 2..
want die vertikt t om groenten te eten..  ;D (en toch is t een bul van een gozertje)

ik kijk alleen maar naar mijn hond.. en zie dat ze er gezond uitziet..
toen ik nog brokken gaf.. was ze hartstikke ziek!!
een hond wordt echt niet beter met slecht voer hoor..
dan zou ze eerder zieker moeten worden..

en om eerlijk te zijn.. kiek krijgt geen rauwe groentemixen en geen zuivel en nootjes e.d.
kiek krijgt restjes van wat sano (het zoontje) niet eet.. en af en toe fruitresten e.d.
dat eitje schiet er vaak bij in..
en ik heb (denk ik) minder diersoorten voor haar.. (maar wel vis)..

ik denk dus.. die hond van jou eet beter en gezonder dan die dierenarts hoor!!!!  ;D
 Terug naar “Vragen, Problemen en Discussie BARF”

Barfplaats wordt gesponsord door