Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door geer
#1070335
Vorige week hebben de dames meegedaan aan het afstudeeronderzoek van Erwin (van Fido)... Naast een grondige osteopathische bevoeling werd wat bloed afgenomen voor een 'routine' bloedonderzoek. Dat Sophie iets geks zou hebben, dat zou me op de een of andere manier niet verbazen. Maar Ted...gezonder dan Ted vind je ze niet. Gisteren kreeg ik echter de uitslagen en daaruit blijkt dat Ted haar leverwaardes niet kloppen. Ik heb met Erwin overlegd en besloten eerst eens over (nu) drie weken nog een keertje bloed te laten checken. Zijn die weer afwijkend, dan gaat ze de molen in. Maar ik ben niet zo'n ster in het duiden van waardes... En vraag me toch af waar (Erwin heeft wel alle tijd genomen om 't een en ander toe te lichten) die waardes van kunnen komen en waar ze op zouden kunnen duiden. Ted zelf is kipje lekker, eet goed, poept goed, plast goed, niet misselijk, geen gekke dingen... Ze is na 1 jr. niet meer gevaccineerd en is nu 5, ze eet af en toe gekke dingen zoals stukjes fleecedeken, ze is oververhit geweest van de zomer en een maand of 2,5 geleden gesteriliseerd...en dat was het wel zo'n beetje qua medische geschiedenis. Ze eet barf en, als mijn vriezer leeg is, Carnibest (nu alweer een paar weekjes) Iemand nog heldere inzichten? Dit zijn de waardes:

Albumine : 30     25 - 34 g/L

Alk.fosfatase : 11     < 130 u/L

An.fosfaat : 0.70      0.92 - 1.58 mmol/L

Bilirubine tot.: 1.5     < 3.4 umol/L

Calcium : 2.4        2.2 - 3.0 mmol/L

Galzuren : 33.6      < 8.0 umol/L

ALAT (GPT) : 95      < 46 u/L

Gamma GT : 7        < 6.0 u/L

Kreatinine : 56       50+ - gew. umol/L

Natrium : 152       141 - 155 mmol/L

Kalium : 4.1         4.0 - 5.4 mmol/L

Totaal eiwit : 61     58 - 78 g/L

Ureum : 6.7           3.5 - 6.5 mmol/L


Haemoglobine : 11.6       8.8 - 11.7 mmol/L

Haematocriet : 0.43       0.42 - 0.57 l/L

Erythrocyten : 7.2        5.5 - 8.5 T/L

Leucocyten : 4.3         5.9 - 13.8 G/L



De anders gedrukte waardes zijn afwijkend...
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#1070393
Bij Sanne schommelen de leucocyten altijd rond de 4 (van 3,9 tot 4,1). Er is daarvoor nooit een oorzaak gevonden, en ondertussen is ze bijna 10 jaar. Het is voor het eerst vastgesteld toen ze denk ik een jaar of 4 was en nog brok at.
Ze is onder behandeling geweest bij een internist omdat ze meer afwijkende bloedwaardes had (trombocyten en erytrocyten te laag, geen afwijkende  leverwaardes), die zich hebben herstelt op prednison (die afwijkingen waren dus auto immuun gerelateerd).
Overgestapt op barf heb ik de prednison kunnen afbouwen, de andere waardes zijn goed gebleven, maar haar leuco's blijven te laag.
Voor elke da die het ziet weer een mysterie!
Door geer
#1070396
Nou, het zijn niet eens die leucocyten, als ook die bovenste drie...

http://www.tsjoeng-foe.nl/Bloedonderzoek.htm

Hier staat het een en ander te lezen over GPT (ALAT) en de galzuren... Dat duidt toch op iets leverachtigs. Maar wat? Ik merk werkelijk niets aan haar.

Uiteraard ga ik er vooralsnog gewoon vanuit dat de waardes het volgende onderzoek gewoon normaal zijn, maar beter goed voorbereid dan niet, toch?
Door maddoc
#1070437
was ze wel goed nuchter op moment van bloedprikken?
anders kun je sowieso hoge galzuurwaardes krijgen.
Bij mijn eigen hond een keer niet aan gedacht en toen had ze een waarde van 40, later goed nuchter geprikt en toen een hele normale waarde.
Door ~Joke~
#1070520
Spike is vroeger een aantal keren op galzuren geprikt [nuchter] omdat gedacht werd dat de krampaandoening een leverafwijking was, bij hem schommelden de waardes heel sterk: van erg hoog tot normaal. Als vergelijking is Kyra ook gedaan zij zat ook hoger dan normaal met galzuren.
Spike heeft in Utrecht een uitgebreid leveronderzoek gehad en er zijn geen afwijkingen gevonden. Ik denk zelf dat je aan deze uitslag niet zoveel waarde hoeft te hechten, galzuurwaardes kunnen nogal eens schommelen.
Als het mijn hond was deed ik er niets mee. Je schreef dat Ted supergezond is. Als je niet aan het onderzoek had deelgenomen had je dit nu ook niet geweten.
Door Lizzy
#1070531
Galzuren en Gamma GT wijzen dus op leverproblemen of op problemen bij de galgang. Zou dat nog een mogelijkheid zijn, dat ze galstenen heeft? Galstenen geven in de regel geen klachten (of zeer vage klachten). Ze worden meestal ook per toeval ontdekt....

Ik ben benieuwd naar het volgende bloedonderzoek. Altijd een goed idee om 'm 2 keer te doen. Pinkel heeft ook een keer verhoogde leverwaardes gehad (anders dan Ted hoor). Ik heb het bloed 3 keer laten onderzoeken. De derde keer waren de waardes weer normaal.
Gebruikersavatar
Door Hitam
#1070601
De gamma gt en ALAT vind ik niet noemenswaardig verhoogd. Wel iets om nog een keertje te controleren om te kijken wat het gaat doen.
En die galzuren, tja, ik kom wel vaker verhoogde galzuren tegen bij gezonde honden.

Hitam heeft dat zijn leven lang gehad en hij is er 15 mee geworden. Ze schommelden tussen de 24 en de 12.
We hebben een keer een echo van zijn galblaas laten maken en toen zat daar neerslag in. Dus een ab kuur gegeven en de neerslag was weg. Maar de galzuren bleven verhoogd. Dus waarschijnlijk had ook dat niets te betekenen.

En ook de specialisten konden me niet uitleggen wat het te betekenen had.
Door ~Joke~
#1070828
Hitam schreef: De gamma gt en ALAT vind ik niet noemenswaardig verhoogd. Wel iets om nog een keertje te controleren om te kijken wat het gaat doen.
En die galzuren, tja, ik kom wel vaker verhoogde galzuren tegen bij gezonde honden.

Hitam heeft dat zijn leven lang gehad en hij is er 15 mee geworden. Ze schommelden tussen de 24 en de 12.
We hebben een keer een echo van zijn galblaas laten maken en toen zat daar neerslag in. Dus een ab kuur gegeven en de neerslag was weg. Maar de galzuren bleven verhoogd. Dus waarschijnlijk had ook dat niets te betekenen.

En ook de specialisten konden me niet uitleggen wat het te betekenen had.
Klopt, in Utrecht hadden ze ook geen verklaring voor de wisselende galzuurwaardes.
Door geer
#1094019
Nou helaas voor Ted. Haar Terminale Status is weer opgeborgen in de kast. Vanaf nu wordt er weer gewandeld in de regen, niet meer gewandeld door de afwasmachine en dingen stukmaken is weer als vanouds verboden.

Haar waardes na een tapje vorige week bleken helemaal normaal! ;)
Door geer
#1094069
kira schreef: Ik krijg bijna medelijden met Ted.

Hoop dat ze nog heel lang door de regen mag wandelen, kun je niet een regenpakje voor haar maken?
Haha, Ted heeft een paar hele lekkere jasjes. Die haar heel kek staan en beschermen tegen weer en wind. In huis trekt Ted al een gezichtje als een oorwurm, maar gaat ze er braaf mee in haar mandje liggen. Maar zodra de voordeur open gaat? Dan verzet Ted geen pootje meer. Je vrienden zouden je maar zien, in je malle jas  ;D

Ons lekkere Kroketje blijft gewoon tot haar twintigste heerlijk mokkend met ons door de regen wandelen. Gelukkig maar!
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door