Moderator: Lizzy
cathrien schreef: Volgens mij kun je het beste stukjes jonge kaas geven??? waarom zou dat beter zijn dan belegen ?
pike schreef: ??? waarom zou dat beter zijn dan belegen ?hoe jonger de kaas is, des te minder droge stof, dus ook zout
Nynke F schreef: hoe jonger de kaas is, des te minder droge stof, dus ook zoutMijn brein denkt als volgt:
pike schreef: Mijn brein denkt als volgt:
Als kaas in een pekelbad gaat, trekt het zout zowel in het vocht als in de droge stof.
Als het vocht eruit onttrokken wordt, blijft het zout uit het vocht achter, dus blijft het zoutgehalte gelijk.
Maak ik een denkfout?
Ik heb in de voedingswaardetabel zitten kijken maar daar wordt geen onderscheid gemaakt tussen jong en oud. Ik zie wel dat schape- en geitekaas veel meer zout bevat.
Nynke F schreef: Mijns inziens blijft het zout achter in de droge stof als de kaas indroogt. Dus hoe ouder de kaas, hoe meer zout in verhouding.Ja maar
Dit alles zit nog in mijn achterhoofd van de warenkennis die ik op de koksschool had, bijna 20 jaar geleden
pike schreef: Ja maar ::)ik heb soms gelijk en in dit geval wist ik het zeker maar daarom ging het niet ik zou zelf geen kaas als beloninng geven, dan liever piepkleine stukjes rodiworst
Nee je hebt wel gelijk. Het is wat ik ook zeg, het zout blijft achter. Maar het klopt niet wat ik zei dat het zoutgehalte dan gelijk blijft. Absoluut blijft het wel gelijk maar relatief gezien niet. Want als de kaas indroogt wordt het gewicht kleiner dus het zoutgehalte wordt percentueel hoger. .
Nou ja, zou het veel uitmaken als je wat kleine beloninkjes geeft? Ik gebruik ook wel eens kleine stukjes kaas, ik let er altijd op dat ik niet te veel snij maar dat is meer omdat ik het nogal vet voor ze vind. Ik had niet eerder aan het zout gedacht.