Vandaag ben ik bij de lezingen geweest van Felican en zal hier een korte samenvatting geven wat er verteld is met het rauw voeden verhaal.
Volgens mij waren er wel meer rauwvoerders in de zaal en als die nog aanvullingen hebben graag
De lezing werd gegeven door Ing. Tjalling Huisman, Opleiding Diermanagement, Leeuwarden.
Persoonlijk hoorde ik de lezing met een dubbel gevoel aan. Het was een lezing waarbij iedereen, voor en tegenstanders aan hun trekken kwamen, met andere woorden je kon voor je gevoel eruit halen wat je wilde en beide "partijen" konden tevreden zijn
Hij was niet echt voor maar ook niet echt tegen. De lezing verminderd de discussie niet maar zet nog meer vraagtekens, helaas.
Er kwam duidelijk naar voren dat er te weinig tot geen onderzoek is gedaan wat rauw voeren en het effect daarvan betreft.
Wel is er onderzoek gedaan naar de wolf en die onderzoeken gaven aan dat de wolf bijna geen plantaardige voeding tot zich neemt (2-8%) in tegenstelling wat er bij zelf samenstellen wel gedaan wordt. Ook is het een foute gedachte dat de wolf de maaginhoud tot zich neemt.
De volgorde van het eten van een prooi:
1 hart long lever darm milt nieren
2 grote spieren
3 kleine spieren
4 pezen kraakbeen merg kleine botten huid
Geen maag en maaginhoud!
Gemiddelde opname 4-6 kg prooi per dag. Wolf 2-3x zoveel energie verbruik dan onze hond
Opportunistisch voeropname: paaiende zalm vooral de koppen
Beweringen over plantaardig materiaal worden nauwelijks onderbouwd in onderzoek, integendeel dit wordt tegengesproken.
De wilde hond.
oppertunist
Hoe meer verwijderd van de mendelijke invloed hoe meer carnivoor
Dingo >98% dierlijke prooi, groter aandeel kleine prooidieren
De hond.
Fysiologisch gezien geen verplichte carnivoor.
eiwit gebruik voerenergie aangepast aan aanbod
Hoge gehalte koolhydraten worden verdragen oeps sorry kon het niet laten
Toen kwam er een heel epistel over het vergelijk van een aantal menu's van honden die rauw gevoerd worden. Er werd door een groot gedeelte van de zaal hard gelachen toen men het menu zag. Ik zelf moest ook wel even glimlachen omdat deze menu's wel erg overdreven waren met oa honing, bijenpollen, kefir, yoghurt enz. Net of wij dat dan iedere dag zo doen en zo'n ondertoon van "dan moet je niets anders te doen hebben als je je hond zo wil voeren".
De lezing begon toen wel een omslag te krijgen dat het helemaal niet zo verkeerd is om rauw te voeren áls men maar weet waar men mee bezig is en dat dierenartsen en andere mensen met een adviesrol hierop moeten inspelen door te assisteren bij de evaluatie van dit soort diëten.
Dat er meer onderzoek gedaan moet worden om zowel de risico's en mogelijke voordelen in beeld te brengen.
Dat er wel gebruld wordt dat het gevaarlijk is oa verstikking, geen vertering rauwe botten maar dat het nog nooit op papier is aangetoond en dat hij er dan ook vanuit gaat dat men het wel zegt maar dat het niet gebeurd.
Ik was na de lezing niet laaiend enthousiast, heb goed geluisterd maar had ook geen negatief "rot"gevoel. In ogenschouw genomen dat de zaal gevuld was met fokkers, da, paraveterinairen, trimmers en fanatieke tegenstanders van rauw voeren hebben deze mensen toch ook te horen gekregen dat het kan en dat er geen bewijzen zijn dat een goed samengesteld menu slecht is voor de hond.
Misschien is het een begin van het langzaam kneden tot een acceptatie?
We blijven positief hè?
Na de lezing ben ik naar meneer Tjalling Huisman gestapt en verteld in het kader van te weinig onderzoek dat wij ivm een scriptie met een onderzoek bezig zijn tussen verschillen van de brok en rauw gevoerde honden. Ik wilde later wel wat meer vertellen (het was nl lunchtijd) maar hij hield me tegen en wilde er meer van weten. Ik kreeg direct zijn kaartje in mijn handen gedouwd en hij wil graag dat Erwin contact met hem opneemt.