Hier kun je artikelen/informatie over medische zaken posten en vinden, dat als naslagwerk kan dienen voor de forumleden. Dit is GEEN vragen of discussie-categorie.

Moderator: Charlie Angel

Door casangio
#101219
Onder deze titel lazen wij in het clubblad van de Schnauzerclub een uitgebreid verslag van de dood van de Schnauzer Nancy, na het eten van chocolade. Iedereen die een A.K.K.-cursus heeft gevolgd weet dat in chocolade de stof theomobrine zit en dat deze stof "vergif" is voor een hond, maar dat er daadwerkelijk een hond aan zou kunnen sterven dat leek wel erg ver gezocht. Het eten van de gestolen bonbons werd dan ook niet onmiddellijk gekoppeld aan de verhoogde hartslag, alhoewel de diarree wel op rekening van de chocola werd geschreven.



"De volgende ochtend had ze natuurlijk last van dunne ontlasting, maar ze was tierig, heeft normaal gegeten en toen we naar onze paarden gingen, was zij in de auto onrustig zoals altijd. Bij het openen van het hek heeft Nancy plotseling een hartstilstand gekregen, terwijl zij van plan was -al blaffend- langs het hek te rennen om naar binnen te snellen."



De onwaarschijnlijkheid was ineens harde realiteit geworden, al kon de dierenarts na sectie geen directe doodsoorzaak aanwijzen. Op aandringen van de eigenaars van Nancy heeft de dierenarts contact opgenomen met vergiftigingscentrum, omdat zij dachten dat de chocolade er iets mee te maken had.

Bij nader onderzoek bleek, dat een hond een werkelijk een vergiftiging kan oplopen van chocolade. Bij het eten van 40 gram chocolade per kilo lichaamsgewicht van de hond komt er zoveel "theobromine" vrij in het lichaam dat na 18 tot 22 uur een hartstilstand op kan treden, hetgeen ook bij Nancy is gebeurd. Ze had lang geen 6 ons chocolade gegeten, en was ondanks haar negen en een half jaar in een superconditie, toch werd deze snoeperij haar fataal.

"Nancy had op de avond voor haar dood zelfs nog gebraakt dus wij denken dat veel minder chocolade al dodelijk is voor een hond!"

Nancy's baasjes willen U als hondenliefhebber waarschuwen, zodat U in een voorkomend geval DIRECT uw dierenarts in kunt schakelen om de hond een braakmiddel toe te dienen. Onderneem zelf actie, want de dierenarts van Nancy's eigenaars was zelfs niet op de hoogte van het bestaan van een chocoladevergiftiging!"

Theobromine, een bestanddeel van chocolade, is giftig voor honden. Wat het effect op de hond is, hangt af van de hoeveelheid chocolade die de hond heeft gegeten en het gewicht van de hond. Bij eenzelfde hoeveelheid zal het effect bij een kleine hond groter zijn dan bij een grote hond. .
De reactie verschilt van hond tot hond. Sommige honden zullen een beetje last van diarree krijgen, of slechts wat overgeven, terwijl andere honden hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en zelfs een hartstilstand kunnen krijgen. Theobromine kan ook het spijsverteringskanaal gaan irriteren, waardoor interne bloedingen kunnen ontstaan.
De chocolade die door banketbakkers wordt gebruikt bevat de hoogste hoeveelheid theobromine (tot 28 mg per gram), daarop gevolgd door chocolade puur (16 mg per gram), en zelfs echte witte melkchocolade bevat theobromine (2 mg per gram). Theobromine wordt niet eenvoudig afgebroken door het lichaam van de hond, dus het effect is cumulatief (opeenstapelend). Het duurt ongeveer 10 à 14 uur voordat de theobromine uit de bloedsomloop is verdwenen, en in die tusentijd wordt het via het maag-darmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. De lever heeft moeite met het afbreken van theobromine.
De chocolade snoepjes die speciaal voor honden worden gemaakt zouden uiteraard geen, of slechts weinig theobromine mogen bevatten. Controleer altijd de afwezigheid van theobromine in deze snoepjes. Als je niet zeker bent, geef dan iets anders. En zorg er altijd voor dat de hond NOOIT in contact kan komen met "mensenchocolade"! Laat geen chocolade op tafel liggen, zorg ervoor dat de hond een chocolade van de kinderen kan afpakken. Met andere woorden: behandel chocolade als dat wat het voor de hond is: VERGIF!!!

Eerste hulp: wanneer het minder dan twee uur geleden is dat de hond chocolade heeft gegeten, probeer hem dan direct te laten braken. Honden braken gemakkelijk. Laat hem iets eten of drinken wat goed zout is (wij hebben voor dat doel altijd een pak zuurkool klaarliggen). Heeft de hond slechts weinig chocolade gegeten en reageert hij volkomen normaal, geef hem dan toch Norit te eten, zodat het gif eerder kan afbreken.
Merk je dat de hond duidelijk "opgefokt" is, zijn slikreflexen niet meer goed werken, of zelfs comateus dreigt te worden en "in slaap valt", ga dan onmiddellijk naar de dierenarts.



Alma
Laatst gewijzigd door casangio op di 25 mei 2004, 09:05, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Lizzy
#101254
Aanvulling Linda:

Het gaat niet om het gewicht van de chocolade, maar om de hoeveelheid cacoa die er inzit. En dat is bij diverse soorten produkten ook nogal verschillend. Het is geen 40 gram per kilo, maar als richtlijn kun je als volgt aanhouden:

Bakkerschocolade: ±150 gram/10kg (=15 gram/kg)
Pure chocolade: ±188 gram/10kg (=19 gram/kg)
Melkchocolade: ±470 gram/10kg (=47 gram/kg)

Deze hoeveelheden worden aangehouden bij de emergency clinics in Amerika, waar chocoladevergiftigingen dagelijks binnenkomen.

Theobromine wordt niet zo snel opgenomen door de hond en daarom laten ze vaak tot 4-5 uur na inslikken nog braken. Het is echter niet verstandig dat thuis te doen, aangezien warme chocolade kleverig is en bij braken in de slokdarm kan blijven steken, waardoor het ook niet effectief uit het lichaam verdwijnt.
Norit geven is in ieder geval goed. Als je hond minder dan de letale hoeveelheid heeft gegeten, moet je hem nog goed in de gaten houden; niet elke hond reageert het zelfde en het kan zijn dat je hond heftiger reageert. Eerste verschijnselen zijn nervositeit en opgewondenheid (maar dan zijn de eerste niet op te merken verschijnselen al aanwezig: verhoogde bloeddruk en hartritmestoornissen.

Beste is om chcolade uit de buurt van je hond te houden.
Laatst gewijzigd door Lizzy op di 25 mei 2004, 10:24, 1 keer totaal gewijzigd.

Barfplaats wordt gesponsord door