Ik gebruik het zelf ook en voor zover ik begrepen heb, reageert het metaal met de kefirplantjes, waardoor ze 'het' niet meer doen.
Daarom dus altijd alleen maar met glas en kunststof in kontakt brengen. Ik heb een kunststof vergiet en een kunststof lepel met gaten erin om ze eruit te scheppen, werkt prima!
Ik weet niet of je het ook in een donker kastje kan zetten, ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar het lijkt me ook dat het proces wel licht nodig heeft om te kunnen werken. Persoonlijk zou ik het dus niet doen. Kan je het niet gewoon op het aanrecht of op een kastje laten staan?
Vind het persoonlijk wel boeiend om te zien hoe het rijpingsproces vordert, maar misschien ben ik daar wel een rare in
Ik maak met deze temperaturen ongeveer 2 liter per week. Een deel eten we zelf, gemiddeld 1 á 2 keer per week, soms met honing en banaan, soms met aardbeien, net wat we in huis hebben. De rest gaat naar de honden en kippen, gemiddeld ook zo'n 2x per week.