Pagina 1 van 2

Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: wo 08 feb 2012, 23:44
door Mevroi Kruim
Misschien dat een van de dierenartsen het weet ... Ik had weer eens de (deze keer heel korte  ::)) discussie met een da over zieke poes die toch eigenlijk wel gekookte kip met rijst moest krijgen want dat was zo licht verteerbaar  ::)  en ik vroeg me ineens af of dat uberhaupt ooit onderzocht is, hoe honden en katten gekookt meel en gekookt vlees verteren. Dat het bij mensen kan werken wil ik wel aannemen, wij hebben geen carnivoren-spijsvertering, wel redelijk goed malende kiezen en maken wel netjes amylase in ons speeksel. Maar honden en katten kunnen niet kauwen en malen, hebben geen amylase in hun speeksel en ander maagzuur. Die klont gekookte rijst landt dus zo in de maag, en wat kan die er dan mee? Ik weet wel dat de pancreas ook amylase maakt maar ik kan me zo voorstellen dat die bij honden en katten niet is ingericht op grote toevoer van zetmeel.

De theorie achter de gekookte kip snap ik ook nog, de eiwitten alvast in stukjes knippen omdat dat mooi voorbewerkt is, maar is dat echt zo, kunnen honden en katten er dan echt beter mee overweg dan als het rauw is?

Wie weet het?

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: do 09 feb 2012, 09:44
door Lizzy
Ik ben natuurlijk geen DA.

Maar bij mijn weten is er niet zo heel veel onderzoek gedaan naar de verteerbaarheid van rijst en gekookte kip.

Wat ik denk is het volgende: er is zat onderzoek gedaan naar de noodzaak van koolhydraten in het dieet van de hond. Conclusie: de noodzaak is er niet. Behalve bij drachtige teven. Ze hebben vele pups met en zonder koolhydraat op laten groeien: verschil? Niet echt. Maar, drachtige teven blijken dus behoefte te hebben aan glucose (vandaar dat wij in het dieet voor de drachtige teef koolhydraat aanbevelen). Daarvoor en daarna is de behoefte nul.

En de Nutrient Requirement of Dogs schrijft als conclusie dan ook: "Carbohydrates provide an economical source of energy in the diet of dogs. Cooked starch is well digested by adult dogs and by growing Beagles. Growing Beagles fed a purified canned diet containing 62 percent of energy from cornstarch exhibited an apparent energy digestibility of 84 percent, whereas energy digestibility was slightly higher (89 percent) for dogs fed diets containing less starch and more fat. Weight gain of Beagles fed the diet containing 62 percent cornstarch from 2 to 10 months of age was somewhat less than for dogs fed diets with less starch and more fat".

En dan uit canine and feline nutrition :

"all animals have a metabolic requirement for glucose. This requirement can be supplied either through endogenous synthesis or from dietary sources of carbohydrates. The dog is capable of meeting its metabolic requirement for glucose from gluconeogenic pathways throughout growth and maintenance, provided that sufficient fat and protein are included in the diet. However, the need for an exogenous source of carbohydrates during the metabolically stressful periods of gestation and lactation has been debated".

En ook dit boek schrijft weer "it provides an economical and digestible energy source and it is also essential for the extrusion process used in the preparation of most dry food".

Ik denk zelf dat rijst dus helemaal niet licht verteerbaar is. Dat blijkt ook wel een beetje uit wat er in "nutrient requirement of dogs" staat. Ik denk dat het daarom niet wordt aanbevolen, rijst, vanwege de lichtverteerbaarheid (alhoewel de meeste dierenartsen geen flets idee hebben waarom ze iets aanbevelen, als het om voeding gaat). Rijst is gewoon verteerbaar, punt. En belangrijker (denk ik dan he) is dat het glucose bevat. Snel opneembare energie in geconcentreerde vorm. En als een dier dus ziek is, heeft het behoefte aan glucose/energie (denkt men) en veel ziekte dieren hebben totaal geen trek in vlees/vleesbot/orgaanvlees maar wel trek in zoetig. En koolhdyraat is zoetig. En ze hoeven er dus maar een klein beetje van te eten. Zieke dieren hebben al helemaal (vaak) geen trek in vet. Dus als ze en geen vet en geen eiwitten eten, kunnen ze dus niet voldoende glucose maken uit vet en eiwitten. Dus ze eten koolhydraat, dat levert ze snelle energie/glucose en dat is 1 + 1 en dat maakt dan 2.

Shoot!

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: do 09 feb 2012, 10:02
door Lizzy
En waarom adviseren ze gekookte kip? Kip is lichter verteerbaar dan veel andere vleessoorten. En dierenartsen vinden sowieso dat je vlees moet koken, vanwege de vreselijke beestjes die erin zitten, in rauw vlees. Maar dat gekookt vlees makkelijker verteerbaar is als rauw vlees, voor een hond? Naaah, mooi niet. En dat heb ik zelf ondervonden. Ik heb een keer een heel zieke hond gehad. Gaf ik haar gekookte kip, poepte ze dat in dezelfde stukken weer uit. Gaf ik haar rauwe kip, verteerde ze dat tot poep. Maar, als je een hele zieke hond hebt en de weerstand is lager, dan kan het handig zijn (denk ik) om je hond niet bloot te stellen aan beestjes (bacterieen). Neemt niet weg dat door het koken van vlees nutriets verloren gaan... Denk aan taurine, dat gewoon verloren gaat door koken... Dat is voor even niet erg maar voor lange tijd wel erg.

Mensen koken/bakken vlees en dan is het makkelijker verteerbaar (zegt men). Omdat het lange keten eiwitten (geloof ik dat ze heten) openbreekt. En dan kunnen de enzymen in de maag beter inwerken op het vlees. Maar mensen hebben niet dezelfde maag/spijsvertering als een hond. En er moet dus een verschil zitten (ergens) waarom een hond het beter doet op rauw vlees. Ik denk dat het te maken heeft met hoe zuur het maagzuur is. Dat van de hond is zuurder. Waarschijnlijk breekt dat de eiwitten al open, waardoor enzymen (misschien ook niet dezelfde enzymen of niet dezelfde hoeveelheid enzymen) bij de hond al op het vlees in kunnen werken...?

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: do 09 feb 2012, 10:10
door Hitam
Ik ben wel DA maar weet het ook niet ;)
Ik heb echt geen idee. Ze kunnen koolhydraten wel verteren en gebruiken, dus het doet wel wat. Maar of het beter is? Echt geen idee.
Dat zelfde geldt voor gekookt vlees. Ik gebruik het voor dieren die rauw niet aankunnen. Maar of het ook beter verteert?
Steve Marsden (Canadees dierenarts die erg veel ervaring heeft met rauw voeren) zegt dat rauw slechter verteerbaar is en dus beter. Moeten de darmen meer werken. Van gekookt worden de darmen "lui". Maar duidelijk bewijs is er niet voor.
Net zoiets als rauw voor mensen. De darmen moeten doen waar ze voor gemaakt zijn en niet te veel gemakkelijk verteerbare suikers opnemen.

Wat ik zie is dat als je dieren met diarree op gekookte kip en goed doorgekookte rijst zet, ze knalgele ontlasting krijgen. Dus naar mijn idee slecht verteren. Ik denk eigenlijk dat je juist op zo'n monent niet te veel moet veranderen in de voeding. De darmen zijn gewend om te verteren wat ze normaal binnenkrijgen en als je ineens iets heel anders gaat geven, met heel veel koolhydraten, dan kunnen ze dat absoluut niet verteren en maak je het alleen maar erger.

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: do 09 feb 2012, 11:15
door Nathascha
Interresant om te lezen.
En wat Hitam zegt in de laatste alinea heb ik met mijn honden ondervonden.
Luca zat eerst op de brok. Hij werd ziek. Kreeg hij rijst met gekookte kip. Duurde best wel even voordat hij weer op de brok kon. En toen hij weer brok moest eten, wilde hij de brok eigelijk niet meer ( achteraf dus niet zo gek  :D )

Later kreeg ik de tip van iemand om hem met diarree liever een dag geen eten te geven of met zijn eigen voer 6 tot 8 porties per dag  te geven. Ik heb hem niet laten vasten. Vond ik zielig want dat kon toch niet?? ( achteraf weet ik dus dat het wel kan  ;) )
Maar die meerdere porties eigen voer, hielp eigelijk veel beter om hem weet op de poten te krijgen. En hij bleef daarna toen hij opgeknapt was ook zijn voer eten.

Nu op vers heb ik eigelijk geen zieke hond meer gehad. Maar mocht er 1 ziek zijn, zou ik zelf nu voor meerdere porties, desnoods KVV, per dag kiezen. Gewoon lekker zijn eigen voer. Maar je wetenschappelijk onderbouwen...dat kan ik niet. Ben geen arts. Daarom ben ik blij met dit soort topics. Kan ik veel van leren!

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: do 09 feb 2012, 11:26
door *Dorothea*
Hitam schreef:?
Wat ik zie is dat als je dieren met diarree op gekookte kip en goed doorgekookte rijst zet, ze knalgele ontlasting krijgen.
Ja dat was mij ook al opgevallen, en daarbij heb ik zelfs een paar keer tijdens een ontlastingsonderzoek :yucky: hele rijstkorrels in die gele smurrie aangetroffen. Eén eigenaar omschreef het heel treffend als couscous.  :biggrin2:

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: do 09 feb 2012, 11:40
door Mevroi Kruim
Dat heb ik vroeger dus ook wel gezien hele rijstkorrels en gele drab. Vandaar mijn gedachte dat het dus niet zo best verteert.

Iets waar ik de laatste tijd over aan het nadenken ben, door eigen ervaringen, is in hoeverre je spijsvertering zichzelf afstelt op wat je eet. Van de paarden wist ik al lang dat een spijsvertering geen statisch geheel is maar dat bv darmflora behoorlijk fluctueert nav wat er zoal binnenkomt. Bij mezelf, met veel kortere darm, heb ik dat ook gemerkt. Geen vlees/wel vlees en veel granen/geen granen maakt heel erg uit, wat je merkt op het moment dat je weer gaat veranderen. Van geen graan naar wel graan heeft een forse impact op het verteer-gebeuren, idem voor wel/geen suiker.

Nou hebben honden en katten de darm meer voor het idee  :D maar ik zou me kunnen voorstellen dat ook die reageert op wat er binnenkomt aan voedingsstoffen. En dan juist zetmeel, omdat ze dat niet voorverteren in de bek maar alle vertering verderop moet gebeuren. Ik zou me dus bv kunnen voorstellen dat voor honden die gewend zijn aan het verteren van zetmeel, brokhonden dus, de overgang naar gekookte rijst minder dramatisch uitpakt dan voor onze versgevoerde honden die zelden of nooit een kh in hun darmen laten zakken.

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: do 09 feb 2012, 12:07
door Martine-Tom
Aha dé discussie  :biggrin2:
Ik heb hem met mijn da ook al vaker gevoerd...mijn vorige da moet ik zeggen oa hierom ben ik daar weg.
Mijn kat had diabetes en pancreatitis (in 1e instantie dacht ie acuut maar dat bleek chronisch te zijn) ik moest heb...jawel gekookte kip met rijst geven. Nouja eigenlijk dieetbrokken maar dat wil ik sowieso niet dus toen kwam hij daarmee op de proppen.
Zijn redenatie was dat door het koken van de kip het al voorverteerd was. Die snapte ik ook niet zo heel erg goed eigenlijk.
Ik kook met water en niet met maagzuur en amylase enzo  ???

maar goed, mijn kat krijgt dus Tryplase omdat zijn pancreas niet meer werkt en toen zei hij dat ik dat dan maar over de kip moest strooien (wel gekookt) omdat dat het beste was...toen ik verder vroeg kreeg ik een aai over mijn bol en een meewarig "dom blondje"-knikje  >:( >:(

dat was dus de laatste keer dat ik daar was  :-X

Maar goed, volgens hem is het dus lichtverteerbaar omdat gekookt vlees voorverteerd is.

Rauw stond hij sowieso niet achter maar rauw aan een ziek dier voeren staat zo'n beetje gelijk aan moord geloof ik :-X

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: vr 10 feb 2012, 20:47
door conleeuw
ik kan mij voorstellen dat als je een hond heb die altijd op brokken zit, dat als je bij ziekte gekookte rijst geef, met daardoor gekookte kip (is lekker, anders vreet ie de rijst niet volgens mij) dat het dan wel kan werken, want de hond is immers gewend aan het verteren van granen, hoewel ik moet zeggen de gele poep is mij ook niet onbekend, heel vaak als een van de uitlaathonden ziek is, hoeven de mensen mij niet eens te melden dat ze rijst met kip voeren, ik zie het aan de ontlasting, maar ik vraag mij altijd af, hebben ze de rijst wel goed genoeg gekookt, het moet wel echt goed gekookt zijn denk ik. Maar voor honden die altijd vers eten lijkt het mij eigenlijk helemaal geen goed idee, zoals Olga schrijft, ga maar bij jezelf kijken heel lang geen koolhydraten gegeten, als je het dan wel eet, de hele boel op stelte, idem met zuiker, idem met bijvoorbeeld melk, maar gebruik je het iets vaker, dan heb je er niet zo uitgesproken last meer van, of er moet iets mis zijn met de darmpjes. Ik denk dat het ook een functie heeft, de eigenaren denken dat ze iets doen, als je gewoon de eten zou geven wat je altijd geef, dan wil ik wedden dat het even lang duurt eer het weer goed gaat, wie weet, misschien wel sneller beter :-\ :biggrin2: maar dan hebben mensen iets te doen om te helpen met de genezing ;) dat is volgens mij de grootste functie van gekookte rijst met kip

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: di 13 mar 2012, 08:17
door Lil
verkeerde topic  :-\

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: di 13 mar 2012, 11:12
door Anne in Zweden
Verstand van zaken heb ik ook niet, maar ik weet wel dat onze honden, voordat we op barf overstapten, iedere dag gekookte rijst met gekookte kip en gekookte groenten bij hun brokken (bestaand uit 20% vlees) kregen, en dat ze altijd drabbige ontlasting hadden. Geen diarree, maar zeker ook geen mooie barfkogels. Gewoon weke drollen. Dus zelfs al zouden darmen en vertering kunnen wennen aan het soort voer dat een hond krijgt (onze reuen hebben vijf jaar lang zo gegeten), dan nog is er iets met gekookte rijst en kip wat niet lekker valt daarbinnen, gezien de keutelvorming (or lack thereof).

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: di 13 mar 2012, 16:07
door 202Spots
Cis en Tor hebben beide na de pancreatitis eerst 'n tijd alleen gekookte rijst/gort met gekookte kip/kalkoen te  eten gehad.
En Tor heeft 'n tijd alleen maar gekookt eten kunnen eten, ik kookte dus ook rijst of gort en heb nooit geen onverteerde rijst in de poep gezien.
Wanneer de rijst niet helemaal zacht gekookt is,dan kan het zijn dat 't niet helemaal verteerd, maar wanneer het zacht gekookt is dan word het allemaal verteerd hoor.
Met de gekookte kip, gekookte rijst/gort en gekookte groente was de poep trouwens ook nooit drabbig of geel.

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: di 13 mar 2012, 16:48
door Lil
Als je. Boris rijst geeft krijg je terwijl hij gezond is darmontsteking puur en alleen door de rijst. Hij is er super allergisch voor net als veel honden.

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: di 13 mar 2012, 20:55
door pike
Hier ook zo'n geval. Pike moest vroeger ook gekookte kip met gekookte rijst eten van de da. gevolg was dat hij i.p.v. "gewoon" diarree aan de complete spuitpoep kwam. Volgens de da had hij daarom een kippe-eiwitallergie en moest op dieetbrok. Gelukkig eet hij nu lekker rauwe kippetjes zonder enig probleem want hij was hij overgevoelig voor de rijst. Allergisch is hij er niet voor, want hij kan gerust een paar brokjes of snoepjes die rijst bevatten eten (van mij krijgt hij ze overigens niet). Maar als het in zijn dagelijkse voer zit gaat het mis. Achteraf bekeken, als ik voldoende ervaring/kennis had gehad, had ik dat veel eerder geweten, want hij poepte van pup af aan altijd gele drolletjes. 

Re: Hoe 'licht verteerbaar' is rijst/gekookte kip eigenlijk?

Geplaatst: do 15 mar 2012, 12:19
door Deesje
rijst wordt toch sowieso ook gebruikt om vocht te onttrekken en daardoor diarree te 'stoppen' zeg maar?

wat mij in het vooral niet aan staat is dat voedingsmiddelen beter verteerbaar zouden zijn als ze gekookt zijn.. maar wat mevroi Kruim al zegt geldt dat wel voor een carnivorenspijsvertering.. En dat kan er bij mij niet in, vooral omdat ik er steeds meer van overtuigd raak dat het voor mensen ook niet geldt.

Als je voedsel voert dat aansluit op de behoefte van het dier (en rijst sluit niet aan bij de behoefte van de carnivoor in mijn ogen) dan hoef je dit niet zogenaamd beter verteerbaar te maken. met koken verander je de moleculaire structuur dus of het dan beter verteerbaar wordt is in mijn ogen ook nog maar de vraag, enzymen 'passen' opeens niet meer en het kost het lichaam meer energie om te verteren..

daarnaast zou ik enkel al vanwege het feit dat het verhitten van zetmeelrijke voeding via maillard reacties tot kankerverwekkende stoffen leidt geen gekookte rijst voeren (en dat is een puur scheikundig feit dat volledig gedocumenteerd en onderbouwd is)

Dit is een stukje over wat AGE;s bij mensen doen, het zou mij niets verbazen als dit een van de redenen is waarom tegenwoordig bij huisdieren zoveel diabetes en soortgelijke aandoeningen optreden...
Een zetmeelrijk dieet gaat samen met verhoogde serum suiker-carbonyl groepen, die versuikerde eiwitten produceren – AGE’s (advanced glycation end products). Naarmate men ouder wordt neemt de hoeveelheid AGE’s in het lichaam toe. Celreceptoren, de slijmlaag, de bekleding van de bloedvaatjes raken beschadigd. Beschadiging van de vaatwand door AGE´s veroorzaakt de microvasculaire complicaties van diabetes: neuropathie, vaatziekten en oog- en nierafwijkingen. Verhoogd serum fructosamine, fucose, sialinezuur en versuikert hemoglobine (HbA1c) zijn markers van diabetes. Pyridoxamine (een van de B6vitaminen) vangt de reactive carbonylgroepen weg en remt vorming van AGEs. Antioxidanten in combinatie met alfa-liponzuur verminderen oxidatieve stress bij diabetespatiënten