Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Liz
#2227857
Sinds 2,5 weken heb ik hier een hond in de interne gedragstherapie zitten met epilepsie. Een Mechelse Herder teef van 1,5 jaar oud. Ze kreeg bij de eigenaren natudog kvv te eten, maar zij vonden dit te duur worden, zeker in combinatie met de medicijnen tegen epilepsie. Nu heb ik haar hier de eerste dagen nog natudog gegeven, daarna duck glutenvrij die ik nog had liggen en daarna alaska zalm. Al die tijd heeft zij geen aanvallen gehad en heb ik de medicatie zelfs ietwat afgebouwd. Daarna heb ik smuldier glutenvrij voor haar gekocht, rund. Sindsdien heeft ze elke dag een aanval gehad en vandaag zelfs al 2. Mijn vermoeden is dus dat dit door het rundvlees komt, maar ik kan nergens zien wat er voor een vlees in de natudog en duck zit, kijk ik hier overheen? Als hier geen of veel minder rund in zou zitten, zou dit mijn vermoeden wel bevestigen.
De laatste dagen krijgt ze elke dag een half uur na haar avondeten een aanval. Vandaag heb ik haar Barf gegeven, zonder rund. Tot nu toe heeft ze nog geen aanval gehad.
Ze krijgt verder (medicatie heb ik weer teruggezet op het oude niveau laatste dagen) 2x daags 50mg fenobarbital en 2x daags anderhalve tablet epikal.
Kan iemand mij hier meer over vertellen? Ik wil deze hond heel graag helpen, maar kan niet aan haar gedrag werken zolang zij deze aanvallen heeft. Ze is ook heel erg van slag daarna en enorm onzeker.
#2227914
;)

Dynamic glutenvrij 
Gluten en granenvrije voeding, geschikt voor alle honden.
In het bijzonder voor honden met verteringsproblemen, te dikke honden, te weinig spiermassa, met vacht- en geurproblemen, zogende teven en pups, sporthonden en honden met bepaalde allergieën.
82% vlees (meer dan de overige soorten Duck), pens hart, nieren, kip, erwten, wortelen. Verrijkt met zeewier, vitamines, mineralen en spoorelementen.

Alaska Zalm
Zalmvlees, zalmgraten, groentenmix
Door charmed
#2228142
Aanvallen kunnen ook getriggerd worden doordat de medicatie verlaagd is. Dat kan je niet met zekerheid zeggen. Sommige honden reageren heftig op als je de medicatie gaat afbouwen. Dat mag alleen als de hond al heel lang geen aanvallen heeft gehad (dan moet je denken aan een jaar of langer (eerder langer)) en dan mag je alleen in hele kleine stapjes afbouwen en nooit zonder overleg met de specialist waar de hond onder behandeling is.

Verder in runderpens is wel een kans dat er granen aanwezig zijn omdat koeien ook granen gevoerd krijgen.
Door SjaakBF
#2228186
Ik kan je alleen maar een bevestiging geven dat voeding aanvallen kan uitlokken. Een vriendin heeft een hond met heel wat allergieën en zodra ze gaat experimenteren met een andere brok (ja brok...) of een stukje vlees... grote kans dat het fout gaat. Bij deze hond kun je de klok er bijna op gelijk zetten.
Succes met deze hond, een behoorlijke uitdaging!

Nicole
Door Liz
#2228192
Afbouwen met medicatie was in overleg met de arts. Medicatie was maar 1/4 tablet epikal afgebouwd om te beginnen, omdat ze hiervan steeds door haar achterhand zakte. Vanavond barf gegeven, parelhoenkarkas met hert. Nog geen aanval gehad en ze loopt nu zelfs buiten omdat ze dit aangaf. Had ze ook 3 dagen niet meer uit haarzelf gedaan.
Mochten meer mensen hier ervaring hebben met epilepsie aanvallen na bepaald voer, dan hoor ik dit heel graag.
#2228194
Met Charmed eens. Anti epileptica zijn geen "speelmedicijnen" en afbouwen dient pas na lange tijd aanvalsvrij te gebeuren. Dit omdat aanvallen makkelijker onderdrukt te houden zijn, dan wanneer je telkens opnieuw moet beginnen met opbouwen van de medicijnen. De medicijnen hebben best wel een "doorwerking" en daarom zie je de 1ste paar dagen niet altijd direct resultaat (goed/slecht) van de mindering.
In theorie kan het mogelijk zijn dat je nu eerst meer medicatie moet geven om die aanvallen weer onderdrukt te krijgen die nu de kop opgestoken hebben. Doe dit in overleg met een arts. Deze combi kan vrij snel toxisch worden en de dosering die je noemt is al best pittig te noemen.

Het kan best hoor dat rundvlees (of rood vlees? amoniak?, verminderde leverwerking?) een trigger is bij deze hond, maar dat weet je pas als je b.v. maanden geen rundvlees gegeven hebt en de hond nog steeds aanvalsvrij is.  Maar ik denk eigenljk eerder dat de mindering van medicatie de oorzaak is van deze rits van aanvallen. Het duurt ongeveer een paar dagen voordat de medspiegels weer op het oude niveau zijn.

Ik weet natuurlijk niet wat de problemen van deze hond zijn, maar de anti epileptica werkt "prikkelverzachtend". Zoals ik het bij mijn hond noem...je komt moeilijk binnen (zwaai 3x met koek, voordat er bij haar een lampje gaat branden van...hée koek). Daarbij kan ze ook heftig tot paniekerig reageren als ze ergens van schrikt. Dat van slag zijn na een aanval is ook niet iets wat je weg kan trainen, net als de onzekerheid. Zo'n aanval geeft verwarring, daar doe je niets aan, ook al sta je zo'n hond met alle liefde bij. Hondafhankelijk wil er uit die onzekerheid ook bijtgedrag ontstaan en dan ben je dus in de aap gelogeerd, want je traint er gewoon niets aan, omdat je rond zo'n aanval niet bij die hond binnen komt.

Natudog ken ik niet, maar volgens mij is duck ook grotendeels rund. Maar dan kan dan ook pens zijn en bij pens heb IK hier nog nooit een opleving van aanvallen gezien. Op rood vlees wel even, maar na een tijdje ook niet meer, toen kreegt ze ook weer aanvallen zonder dat ze rood vlees kreeg. Het rood vlees wat beperken is met honden die deze medicatie gebruiken niet ongunstig, aangezien de lever het al zwaar genoeg heeft.
#2228197
Liz schreef: Afbouwen met medicatie was in overleg met de arts. Medicatie was maar 1/4 tablet epikal afgebouwd om te beginnen, omdat ze hiervan steeds door haar achterhand zakte. Vanavond barf gegeven, parelhoenkarkas met hert. Nog geen aanval gehad en ze loopt nu zelfs buiten omdat ze dit aangaf. Had ze ook 3 dagen niet meer uit haarzelf gedaan.
Mochten meer mensen hier ervaring hebben met epilepsie aanvallen na bepaald voer, dan hoor ik dit heel graag.
Ja sorry, maar ik begrijp dan echt niet wat die arts bezield heeft om na een paar dagen geen aanvallen al die medicijnen te minderen. Er zijn er meer die dat doen hoor, alsof die medicinen de ziekte over laten gaan ???. Nee, ze onderdrukken een gevolg van een ziekte, niks meer en niks minder. En iedere aanval is een trigger voor de volgende aanval, dus medicijnen minderen als er toevallig eens een paar dagen geen aanvallen optreden is gewoon een heel slecht plan.
Hoeveel aanvallen kreeg ze gemiddeld thuis?
Door Liz
#2228198
Shiva was al een tijd lang aanvalvrij, de arts was dus sowieso aan het denken om af te bouwen omdat haar dosis vrij hoog is. Daar ze hierheen zou komen en dan uit een stress-situatie thuis naar een andere (dus stress) situatie hier zou gaan, wilde hij eerst wachten om te zien of ze daar niet weer aanvallen door zou krijgen. Aangezien dat het geval niet was (want dan had ze eerste dagen/weken wel aanvallen moeten hebben), vond hij het raadzaam om de medicatie te minderen. Zeker aangezien ze zo slecht op haar achterpoten staat door de epikal.
Deze hond moet misschien herplaatst worden en hoe meer medicatie ze dan krijgt, hoe moeilijker om te herplaatsen helaas.
#2228689
Is er geen ander soort seizure meds inplaats van epikal? Mijn Tor deed het helemaal niet goed op Bromide..ik wilde er absoluut niet verder mee gaan omdat ien bijn niet meer kon lopen..
Toen we af gingen bouwen en andere meds gingen geven, ging het gelijk beter met 'm wat 't door ze'n poten zakken betrof.
De seizures gingen gewoon met regelmaat verder, maar hij had in ieder geval geen last van door z'n poten zakken..
Dus misschien van Meds veranderen om te zien of dat verschil maakt?
#2228805
Mijn hondje kreeg aanvallen van kip, daarvan ben ik heel heel zeker, door schade en schande.
Zonder medicijnen, maar niet geheel zonder kleine absences af en toe, is ze 16 jaar geworden.
Ik heb vele jaren zelf voer gemaakt zonder kip, maar ook zonder kant-en-klaar-voedsel en dan ging het prima.
#2228818
Liz schreef: Heel graag, want dat door de poten zakken is vreselijk. Welke gaf jij dan? En gaf je deze ook in combinatie met fenobarbital?
Dat is ook heel lastig :(  Ik zou bij deze hond nog eerder de feno iets omhoog doen en dan de broom wat naar beneden. Er zij ook nog wel andere meds (epitard), maar die hebben zo ongeveer dezelfde als niet ergo bijwerkingen en zijn echt loeiduur, met ook nog de vervelende bijkomstigheid dat het hele grote, hele vieze tabletten zijn die vrij snel een pil-ingeefaversie veroorzaken.
#2228873
Liz schreef: Heel graag, want dat door de poten zakken is vreselijk. Welke gaf jij dan? En gaf je deze ook in combinatie met fenobarbital?
Ja, de bromide wilde ik beslist niet meer geven en ben toen naar de fenobarbital gegaan, daarna ook de Diazepam en Gabapenten (bij de Feno)geprobeerd.
Tor heeft nooit langer dan 3-4 weken tussen de seizures gehaald...
Ik had nog deze topic gevonden
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 527.0.html
met o.a deze berichtjes..
Nadat Tor met de meds was begonnen,kreeg hij 3 weken later toch weer 'n seizure...
en van de week was het 6 weken dat hij met de KBr was begonnen, dus de eerste bloedcheck gedaan om te kijken hoe de waardes waren....
die waren precies waar ze moesten zijn,dus dat was goed.
Nu maar wachten en hopen dat de seizures weg blijven.
Aan de andere kant had ik gehoopt dat we de dose konden verlagen,want Tor was aardig slap in z'n achterwerk sinds we met de meds waren begonnen..hij heeft erg veel moeite om overeind te komen,en loopt eerst te wankelen voordat ie lekker loopt, kan niet in 1 x op de bank of op bed springen,maar hangt te wachten totdat we hem 'n kontje geven om er op te kunnen....en ik dacht dus iedere keer dat dit de bijverschijnselen van de KBr was,
maar dat zou met  3-4 weken na het beginnen dus wel weer normaal worden.
Toen het er niet beter op werd of weg ging,dacht ik dus dat ie te hoge dose KBr kreeg,en daarom zo'n moeite had.
Maar toen ik dat van de week tegen de DA zei, vertelde hij me dat er waarschijnlijk iets met z'n ruggewervels was en dat het bij toeval gelijk met de KBr erger was geworden.
Nu we de resultaat van de bloodtest hebben, is dat dus ook wel bewezen.
`````````````````````
Even 'n kleine update...
Omdat we toch heel erg 't idee bleven houden dat de KBr de reden is dat Tor door z'n achterpoten bleef zakken en waggelend lopen, hebben we in overleg met de DA besloten om the KBr helemaal weg te laten...en alleen met de PB verder gaan...moet wel eerst deze week langzaam afbouwen.
Ik heb gisterenavond niet gegeven, moet vanavond naar
4cc...maandag niks, dinsdag 3cc....woensdag niks,donderdag 2 cc,vrijdag niks en zaterdag nog 1 cc geven en dan kijken hoe het verder  gaat...
Ik kan wel alvast zeggen dat ik NU gelijk vanmorgen al 'n grote verbetering zag!!
Hij is vandaag niet omgevallen,en ik heb hem maar 1 x op z'n gat zien zitten terwijl ie effe omhoog moest komen...heel groot verschil al en alleen nadat er maar 1 dose niet is gegeven,
~~~~~~~~~~~~~
Vandaag 1 week geleden hebben we de laatse dose KBr gegeven....
Tor loopt als 'n speer, en is vandaag voor 't eerst zonder hulp helemaal uit eigenkracht op de bank gesprongen!!!
Bewijst toch wel dat de KBr niet voor hem geschikt was..
Heeft nog wel heel klein beetje moeite met opstaan (van de Pb. ) maar is nog geen 5% van wat het met de KBr was.
Moet ik zeggen hoe blij we zijn dat we er mee gestopt zijn??
````````````````````````
14 juli 2006 had Torro z'n eerste seizure, en op 21 maart 2009 kreeg hij als laatste 'n Status seizure.... op 22 maart 2009 hebben we afscheid van hem noeten nemen.. :'( :'(
Dit was me tweede hond met epilepy...het is en blijft 'n klere ziekte....
http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 099.0.html
Laatst gewijzigd door mahuni op wo 18 jan 2012, 19:08, 1 keer totaal gewijzigd.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door