Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2128419
Het volgende gaat niet over mijn eigen hond(en) maar van goede vrienden van me. Maar ik zit er wel erg over in, dus vandaar dat ik hier wat info over probeer te krijgen en uiteraard om ervaringen uit te wisselen. Het gaat om 3 Leonbergers.
Een van de drie hond heeft geruime tijd antibiotica gehad, zelfs verschillende soorten, omdat ze klachten rond de anus had, maar de DA nooit aan fistels gedacht heeft. Na verhuizing, en dus een afspraak bij een andere DA, kwam die DA met de conclusie dat het om anale fistels ging. Alle drie de honden zijn inmiddels aan de fistels geopereerd.  Aangezien het bij alle drie geconstateerd is. Goed twee van de drie hebben nu nog wel wat kleine gaatjes rond de anus, maar verder lijkt het goed. Maar nr 1, waar de klachten het ergst bij waren is geopereerd en het probleem zou verholpen moeten zijn, volgens de DA, dus je denkt dan moet het over zijn. Niets was echter minder waar en de DA vondt het zelfs nodig om een hersteloperatie uit te voeren. Dus nadat de DA heel nadrukkelijk uitgesproken had dat het allemaal goed zou komen, is de hersteloperatie inmiddels ook uitgevoerd. Na drie dagen begon het allemaal al weer te fistelen. Nu is ze na afgelopen woensdag op prednisolan gezet in combinatie met Clavabactin. Haar advies was ook om de hond Atopica te gaan geven voor een maand tot zes weken. Maar aangezien de kosten al met drie geopereerde honden al zo opgelopen zijn, is het laatste eigenlijk geen optie meer omdat de mensen al voor ruim 3000 euro kosten hebben gemaakt. De atopica gaat ± 500 euro per hond kosten. Maar het arme beest loopt rond met een groot gapend gat van achter. Als dit zo door gaat kan het binnen afzienbare tijd zo voor het beestje niet langer. Ze heeft pijn, durft niemand meer te vertrouwen en zo meer. het vertrouwen van de eigenaren richting de DA is ook niet best meer, omdat de DA nu toegeeft dat de hersteloperatie eigenlijk niet had moeten plaatsvinden. Weet iemand hier iets over te vertellen, of weet iemand uit ervaring een goede specialist op dit gebied? de eigenaren zijn ten einde raad.
Ik hoop dat iemand ons hier verder kan helpen.
#2128651
Jez..... Ja joke het komt voor en steeds vaker hoor ik het, in  Finland en Engeland zijn nu wat uitgebreide onderzoeken naar fistels bij Leonbergers.
Ook mijn Sophie had ze, heb ze wel op atopica gezet, ongeveer een half jaar op de hoogste dosis, later afbouwend naar om de dag 50 mgr.  Ja kost wat, maar denk dat atopica het beste middel er voor is, prednison helpt vaak geen donder. En alle andere homeopatische middelen heb ik nog nooit echt goede dingen van gezien. Ik  ken verschillende leonbergers die  op atopica staan, ( heel lage dosissen. Sophie heeft er jaren het heel goed opgedaan, ( was er wel erg snel bij, had 2 speldenprikjes van gaatjes, de da's moesten  een paar keer kijken:-))). Laat ze anders eens voor advies naar Hopmans gaan, die raadde mij een operatie af omdat het vaak mis gaat.
Verder is er een arts die onderzoek doet naar fistels  bij leonbergers ( althans ik heb zo iets gelezen in het clubblad): Hildeward Hoenderken, http://dierenkliniekpietersberg.nl/Mede ... erken.html hoorde laatst nog dat hij een andere leonberger met dit had geholpen
#2128707
Hoi,

Oké. Ik en verbaasd over het feit dat het toch zoals jij zegt vrij vaak voorkomt bij Leonbergers. Ik verval direct in een vrij rechtstreekse vraag. wat betaalde jij voor de atopica? De desbetreffende DA bood het hun aan voor de ene hond, tegen inkoopsprijs. Maar de kostten kwamen voor 4 weken op 425,- euro. Als ik dan lees dat jij het een half jaar hebt moeten geven? :o :o Bij wie was jij of liever gezegd Sophie, onder behandeling?
#2129030
Joke I schreef: Hoi,

Oké. Ik en verbaasd over het feit dat het toch zoals jij zegt vrij vaak voorkomt bij Leonbergers. Ik verval direct in een vrij rechtstreekse vraag. wat betaalde jij voor de atopica? De desbetreffende DA bood het hun aan voor de ene hond, tegen inkoopsprijs. Maar de kostten kwamen voor 4 weken op 425,- euro. Als ik dan lees dat jij het een half jaar hebt moeten geven? :o :o Bij wie was jij of liever gezegd Sophie, onder behandeling?
Atopica is duur, ik betaalde bijna 4 euro voor  1 caps, Atopica 100
Wat atopica 50 kost weet ik niet

Edit:

rekening (dec. 2010) erbij gehaald. ;)

Ik betaalde  voor 2 dozen a 15 caps. van Atopica100 : 111,30  ex  6% BTW

Hoeveel caps. per dag is nodig ?
Bij 3 caps./dag kom ik dan nog niet uit op het bedrag   wat jij aangeeft :o
Laatst gewijzigd door nova op za 08 okt 2011, 01:31, 1 keer totaal gewijzigd.
#2129084
Ja, lijkt wel of het steeds vaker voorkomt, en je ziet ook dat er een erfelijke component is, heb  nu al een paar keer gezien dat er meerdere honden uit een nest  of vaders moeders ze ook hadden, helaas had Sophie al 3 nesten gehad, Je kan niet alles voor zijn he.
Het probleem is natuurlijk dat er veel te weinig bekend wordt gemaakt...
Het is echt een vreselijke aandoening zeer pijnlijk.
Het probleem is dat je echt hoog moet starten en dat kost heel veel geld.
(moest ook bloed prikken, en kon toen vrij snel terug naar wat minder, heb geen idee meer waarop ze prikten dat is al weer jaren geleden)
Sophie haar fistels verdwenen ook volledig met die atopica, kon een normaal leven leiden.
Ze is vorig jaar overleden, heb trouwens hier nog doosjes atopica liggen die nog goed zijn...
Heb ook even de rekening er bijgehaald:
ik betaalde voor 3 dozen atopica 50 111,5 euro en atopca 100, 2 dozen 128 euro
#2129090
Hopmans Roden, bij Chantalle Vrijhoef, nee ze waren daar toen niet zo  van opereren. ( Ken nog een leonberger die daar onderbehandeling was, geen familie trouwens)
En kan je prive even een mail adres geven van iemand die 2 leonbergers had met fistels, wat ik heb gehoord later de atopica gestopt, misschien kan je daar eens verder vragen wat zij nu doen..
#2129093
Elke vorm van info is welkom, dus heel graag!
De honden waar het hier om gaat is ook geen familie van elkaar. Ze treffen het dus niet. Want ze hebben dus 3 x al deze kosten en de wil is er wel, maar laten we eerlijk zijn. Het blijkt dus maar weer eens, dat je gewoon met je hond moet gaan shoppen als ze iets mankeren. :'( :'(
Als je me een PB wilt doen met het emailadres heel graag
#2129106
Helemaal bizar dat 3 leo's die geen familie zijn tegelijk fistels hebben, zou dan helemaal eens voor een second opinion gaan!! En vraag ze dringend te dit melden bij  onze database, dit soort dingen zijn zo belangrijk voor het ras om te weten. Mail je het email adres wel...
#2129386
Hm, ik dacht dat het een exclusief Duitse Herder probleem was. Dus de Leonbergers nu ook.
Soms gaat het beter na omschakelen op vers. Ik heb wel meegemaakt dat het dan over gaat en verder is het erg dierpsecifiek. Ik heb dus wel veel ervaring met Duitse herders met dit probleem.
Bij een hond was het duidelijk een voedsalallergie.
Ik heb zelf een Duitser met een fistel en die ontstond toen ze 9 was. Die heb ik drie jaar rustig kunnen houden met alternatieve dingen maar nu staat ze dan toch op de Atopica. Ach, op haar 13e vind ik dat dan niet zo erg.
#2129427
Nee hoor het is allang geen typisch herder probleem meer, ken het al meer dan 23 jaar,  ook de moeder van mijn eerste leonberger had het , het is een typisch auto immuun probleem, je ziet ook familieleden met allergieen of schildklier bijv.
Hoor het steeds vaker, misschien ook wel omdat mensen er meer opener over zijn. Een van de redenen om geen geen leonberger meer te nemen, hoeveel ik ook van het ras houd, maar zoals ik al eens vaker heb gezegd: de (bot) kankers hartproblemen enz rijzen de pan uit, net zo als dit soort ( auto immuun) problemen.
#2129450
Mijn oudste hond Stanley (Golden Retriever) wordt in december 10 en heeft een autoimmune aandoening waardoor zijn rectum verzwakt is en o.a. peri-anale fistels heeft als het rectum ontstoken raakt. Volgens de holistische visie is dit een blijvend gevolg van zijn vaccinosis. Als ik het bovenstaande lees, dan word ik hier allerminst vrolijk van.
Een operatie is mij in 2004 afgeraden, omdat de prognose niet zo gunstig zou zijn, ook vanwege de hoeveelheid littekenweefsel wat kan ontstaan aan het rectum. Heb de zelf samengestelde voeding aangepast en ondertussen heeft hij een aantal alternatieve behandelingen ondergaan, waaronder ook volledig ontgiften, weerstandsopbouw en achterhandversterking. Vorig jaar is het na 4 jaar nog 1 maal terug gekomen (1 gat boven zijn anus en 2 kleine gaatjes op de uitgang anus en vlak daaronder), maar daar zat ook weer een lichte ontsteking van het rectum achter. Het was gelukkig met honingzalf en weerstandsverhoging erg snel genezen. Sindsdien krijgt hij regelmatig acupunctuur en medicinale kruiden die zijn achterhand moeten versterken en ontstekingsremmend werken. Het gaat wonderbaarlijk goed en we hopen het nog even zo te houden. De behandelaar is een gecertificeerd humaan acupuncturist/herbalist die ook huisdieren en paarden behandelt bij mijn dierenartspraktijk en met haar kan ik goed bespreken wat de vervolgstappen gaan zijn als het erger zou worden. Tot nog toe zie ik een operatie niet zitten en is gelukkig niet nodig.
Ik kan je verder niet helpen want zo te lezen is het bij mijn hond nog niet zo'n drama, maar misschien heb je iets aan mijn ervaring.
Veel sterkte voor de eigenaren.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door