Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door crutz
#255088
vorige week zondag gooide Marinus een metalen buisje voor Ace weg,
helaas is hij er zo gek op dat hij keihard op de buis knalde (bek tot aan zn ogen in t zand) en op de buis een stukje van zn hoektand afbrak (er is net een rood puntje van de zenuw zichtbaar, dus niet ver, maar wel net TE ver :'()

gelijk bij de DA geweest (mn eigen) die gaf alleen AB zodat de zenuw niet zou gaan ontsteken en wil er verder weinig aan doen, zenuw moet verder terugtrekken en dan is t weer goed ::) maar ze wilde hem wel nog na een week zien (volgende week dus) om er zeker van te zijn dat ze me niet door hoefde te sturen naar een specialist (schijn je na een week beter te kunnen beoordelen)

zelf maar die specialist (v Foreest) alvast gebeld (tenminste Marinus, ik zat deze week in de Ardennen voor mn werk) en die gaf aan dat (nog wel ongezien, maar hij heeft veel ervaring met werkhonden) een wortelkanaalbehandeling wel nodig was en dan vult hij de tand af zodat hij er netjes uit blijft zien (=KASSA maarja, dat hoort er bij)
alleen dat doet hij meestal pas 2 wk nadat de tand is afgebroken (bij honden ouder dan 2,5 jr, daarvoor doet hij het wel zo snel mogelijk ivm de groei ed) omdat t dan minder pijnlijk en bloederig is en dus minder narcose en medicatie nodig is, er staat nu dus een afspraak voor 17 februari

t enige waar ik mee zit is dat t bij t eten (bibi dus niet knagen oid) lijkt alsof Ace er toch iets pijn aan heeft (stand van zn staart is wat laag tijdens het eten en hij eet wat voorzichtig) maar verder zie je helemaal niets aan hem (spelen, rennen, vrolijk etc.), zou het kunnen dat bij het eten de scherpe randjes wat schuren langs zn lip of kan het echt dat hij dan last heeft van die hoektand?

ik heb hem verder natuurlijk nog niet laten bijten (training) oid en dat gaan we ook pas weer doen na de behandeling (helaas want we hadden morgen onze eerste wedstrijd, maar zn gezondheid gaat natuurlijk gewoon voor) ondanks dat de beide DAsen gezegt hebben dat t wel zou moeten kunnen...............
Door Lizzy
#255105
Poeh, ik weet het echt niet! Ik weet alleen dat Ordell alias Gino alias Harold ons heel goede adviezen heeft gegeven met de afgebroken kies van Brutus.... Met een beetje mazzel sluit hij nog aan dit weekend!
Door Truus
#255132
Jee, ik weet ook noet wat je er nu aan moet laten doen, maar ik weet wel, dat Timo een hele hoge pijngrens had, en dat zou Ace natuurlijk ook kunnen hebben.
Sterkte met Ace!
Door Nelly
#255139
Als Ace geen uitgesproken werkhond was zou ik zeggen: lekker laten zitten die tand! Mijn Ashley heeft ook al jaren zoiets; gebeurd met het oppakken van een
duimstok die Thei had laten liggen. Ashley is nogal opruimerig en sjouwt dus alles achter je k* nt aan. Op zich niks mis mee, integendeel, kan verrekte handig zijn. Maar toen pakte hij die duimstok net ff verkeerd aan, nl. waar de metalen scharniertjes zitten en ja hoor tand kapot :-\ ::) Maar goed, wij werken niet echt met 'm, dus hebben 't gewoon laten zitten; nooit ergens last van gehad.
Door jolly64
#255818
Mischie kan de tand getrokken woren zodat hij daarna weer lekker kan kauwen zonder dat dat ding in de weg zit
maar mischien kan de da hem repareren en ziet het er erger uit dan het is
Succes ermee
Door crutz
#255826
tieneke schreef: Stel dat die tand wel gaat ontsteken... :-\
Als de tand behandeld wordt kan hij hierna dan weer op een bot kluiven?
daarom heb ik dus ook maar wel die AB gegeven (zit nl niet op ontstekingen in tanden te wachten............)

inprincipe wel (neem ik aan) er wordt nl door de DA die hem gaat behandelen voor het werk "bijtgarantie" gegeven, dat wil zeggen dat de kwaliteit van de beet dus niet door pijn of zwakte van die tand achteruit gegaan mag zijn, ik neem aan dat knagen dan dus ook wel weer mogelijk is

overigens gisteren wel aan die wedstrijd mee gedaan, alleen het bijtgedeelte overgeslagen (toch meegedaan voor mn eigen ervaring) en verder werkte hij lekker (zelfs sleutels apporteren was er niets aan hem te zien qua pijn, gelukkig)
denk dus dat de pijn die hij toont bij het eten (was savonds trouwens wel al weer veel minder dan die avond er voor) idd grotendeels komt door de irritatie van de (iets scherpe) randjes van die hoektand tegen het slijmvlies, dat had de DA (Foreest) nl ook gezegd toen Marinus hem naar pijn die hij er aan kon hebben gevraagd had, maar qua bijten neem ik gewoon tot de 17de geen risico.......................(dus ook geen botten tot die tijd)
Door crutz
#255827
jolly64 schreef: Mischie kan de tand getrokken woren zodat hij daarna weer lekker kan kauwen zonder dat dat ding in de weg zit
maar mischien kan de da hem repareren en ziet het er erger uit dan het is
Succes ermee
ga dus echt niet zomaar een hoektand laten trekken :o :o :o
gelukkig is t ook niet zo erg dat hij idd getrokken moet worden,
was t echt zo erg geweest had ik in elkgeval wel al het alternatief geweten (de hond van een kennis van ons in Canada heeft dat) nl SS (Stainless Steel) in zn bekkie, dan krijgt hij een stift (hoek) tand van RVS ;) maar ik heb het natuurlijk liever gewoon zo (is toch een veel mindere ingreep en natuurlijk VEEL goedkoper......... ;D)
Gebruikersavatar
Door Sanyo
#255867
Mijn hond had hetzelfde, alleen was het een snijtand. Als je een rood puntje ziet, ligt de zenuw dus bloot en dat schijnt wel gevoelig te zijn. Als het later gaat ontsteken, kun je een fistel in de kaak krijgen en ben je dus nog verder van huis.
Zij heeft bij v Foreest een wortelkanaal behandeling gehad, met een mooie witte vulling erin. Direct na de behandeling mocht ze er alles alweer mee doen.
Hij kon er zelfs nog iets opzetten om het cosmetisch mooier te maken, maar of dat ook sterk is weet ik niet. Ik heb dat niet laten doen, het ging mij erom dat mijn hond geen last zou krijgen.
Gebruikersavatar
Door Hitam
#255908
Als het wortelkanaal bloot ligt heeft hij pijn. Dus inderdaad nu even niet laten bijten.
Van Foreest gaat tand vullen en dan kan er niets mis mee gaan. Pijn weg en tand blijft zitten. Dat lijkt mij de enige juiste oplossing voor een werkhond.
Door crutz
#255933
Hitam schreef: Als het wortelkanaal bloot ligt heeft hij pijn. Dus inderdaad nu even niet laten bijten.
Van Foreest gaat tand vullen en dan kan er niets mis mee gaan. Pijn weg en tand blijft zitten. Dat lijkt mij de enige juiste oplossing voor een werkhond.
gelukkig lijkt t al veel minder,
t rode puntje is ook weggetrokken (zoals gezegd is door de telefoon)
net heeft hij lekker een lap pens naar binnen gewerkt (ik dacht dat kan wel, is niet zo hard en ze doen toch t meeste met de knipkiezen)
nog ff anderhalve week geduld en dan is hij er helemaal vanaf, gelukkig................blijf het alleen wel vreemd vinden dat er pas na ruim 2 wk behandeld wordt..........
Door Ordell
#256472
crutz schreef: gelukkig lijkt t al veel minder,
t rode puntje is ook weggetrokken (zoals gezegd is door de telefoon)
net heeft hij lekker een lap pens naar binnen gewerkt (ik dacht dat kan wel, is niet zo hard en ze doen toch t meeste met de knipkiezen)
nog ff anderhalve week geduld en dan is hij er helemaal vanaf, gelukkig................blijf het alleen wel vreemd vinden dat er pas na ruim 2 wk behandeld wordt..........
Het is slim om een antibioticakuur te hebben gegeven. Dit gaat een eventuele ontsteking tegen. Wanneer een tand afbreekt hoef je daar in principe nooit iets aan te doen. Een hond is, in tegenstelling tot de mens, in staat om nieuw tandbeen aan te maken. De zenuw trekt zich inderdaad terug en het gaatje zal worden opgevuld. Dit gebeurt in de natuur ook zo, daar zijn geen tandartsen.
En dan is het nog maar de vraag hoe het lichaam van de hond reageert op amalgaan, daar is nog nooit onderzoek naar gedaan, maar gezond is anders. Dus na 2 weken even laten kijken, gewoon laten bijten, en als het dan goed is, niets meer aan doen...scheelt je ook weer een hoop knaken..... ;)
Gebruikersavatar
Door sylvia
#256501
Volgens mij vult Foreest niet met amalgaan maar met een witte substantie die hij met blauw licht laat harden.
Ik heb ooit geweten wat de naam was, maar het is al zo lang geleden dat hij de hoektand geknipt heeft bij 1 van mijn honden dat ik de naam niet meer weet.
Door Helen
#256507
sylvia schreef: Volgens mij vult Foreest niet met amalgaan maar met een witte substantie die hij met blauw licht laat harden.
Ik heb ooit geweten wat de naam was, maar het is al zo lang geleden dat hij de hoektand geknipt heeft bij 1 van mijn honden dat ik de naam niet meer weet.
Dat is hetzelfde spul waarmee mensengaatjes gevuld worden tegenwoordig. Zover ik weet wordt amalgaam niet meer gebruikt. Dat is zelfs sterker dan je eigen tanden en je ziet het na de behandeling niet eens meer.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door