Moderator: Lizzy
Fido schreef: Ranzig worden onder invloed van licht is een biochemisch reactie. Menig wetenschapper kan je dat uitleggen en je hebt eréén bij je in de buurt ;)Dat er bepaalde reacties kunnen plaatsvinden bij bepaalde producten en/of grondstoffen ivm licht dat geloof ik graag. De vraag is of dit ook het geval is bij zalmolie met lichtdoorlatende fles, en of deze echt daadwerkelijk ranzig is zoals men beweerd hier? Waar kan ik dit ergens lezen? Is dit getest ergens?
Het is Doils en geen Oils en ook voor meer info daarover kan je bij die zelfde wetenschapper terecht of via die wetenschapper ;)
Ik gebruik krillolie en dat is nog veel beter dan EPA en DHA. Omdat dit direct opgenomen kan worden door de cellen.
Leuk stukje over Krillolie
Krillolie - EPA en DHA als fosfolipiden
Alle celmembranen in het lichaam bestaan voor het overgrote deel uit fosfolipiden. In visolie bestaan de vetzuren (in natuurlijke vorm) voor 100% uit triglyceriden. Deze vorm moet in het lichaam worden omgezet in fosfolipiden. Krillolie bevat de omega-3-vetzuren EPA en DHA reeds in de belangrijke fosfolipidenvorm. Hierdoor kan krillolie veel lager worden gedoseerd dan visolie. Door de rijkdom aan fosfolipiden en de krachtige antioxidanten, zoals astaxanthine, is krillolie ook stabieler dan visolie. Met name de hersenen bevatten veel fosfolipiden en zijn dus gebaat bij krillolie- suppletie. Krillolie wordt gewonnen uit kleine garnaalachtige schaaldiertjes (Euphasia superba) die in grote aantallen leven in de koude poolwateren.
Mevroi Kruim schreef: Ik heb ff gekeken en het onderzoek is niet meer online te zien bij de Consumentenbond, te oud denk ik.Jammer. Bedankt.
Fido schreef: Leuk artikel over EPA en DHA met referenties naar onderzoeken.Waar kaart ik aan dat jij je "minder" (of meer) interesseert in een bepaald soort artikelen? Ik heb alleen gezegd dat bepaalde dingen makkelijk bericht (lees: geroepen) worden maar dat ik ook graag onderbouwing of informatie hierover lees. Ik zeg dus niet dat deze berichten wel of niet kloppen.
http://www.vannature.nl/index.php?objectID=289
Staat ook nog ergens in het artikel over de snelle oxidatie. Ik ben dus meer geintresseerd in dit soort artikelen dan wat susan01 aankaart. Deze "bedrijven" schrijven voor eigen parochie ;)
Dit komt uit een ander artikel:
bescherming stabiliteit
EPA is een sterk meervoudig onverzadigd vetzuur. Hierdoor kan het makkelijk verbindingen aangaan met zuurstof en op die manier oxideren. Ranzig geworden EPA (geoxideerde EPA) heeft de eigen- schappen van een vrije radicaal en is dus toxisch. Bij de inname van hoge doseringen EPA is het om die reden essentieel om tevens een vetoplosbaar antioxidant te gebruiken. Vitamine E is hiervoor de meest aangewezen antioxidant. Vitamine E bestaat uit een familie van vier tocoferolen (alfa, bèta, gamma, delta) en vier tocotriënolen (idem). Bij langdurige suppletie van één van deze tocoferolen (vaak D-alfa-toco- ferol) ontstaat een disbalans. Het is daarom belangrijk om een vita- mine-E-complex te kiezen. Dit staat soms bij de ingrediënten vermeld als gemengde tocoferolen.
susan01 schreef: Waar kaart ik aan dat jij je "minder" (of meer) interesseert in een bepaald soort artikelen? Ik heb alleen gezegd dat bepaalde dingen makkelijk bericht (lees: geroepen) worden maar dat ik ook graag onderbouwing of informatie hierover lees. Ik zeg dus niet dat deze berichten wel of niet kloppen.Op één of andere manier kom je bij mij over dat je er alleen op uit bent om je gelijk te halen en je niet ergens écht in verdiept . Lees, denk, verdiep, laat het bezinken en ontdek iets. Dat kan zo enorm leuk zijn.
Herstel me als het nodig is, maar ik lees nergens in de bovenstaande tekst dat "lichtdoorlatendheid" de oorzaak is of zou kunnen zijn voor een bepaalde reactie, wel zuurstof. Ook is Vitamine E toegevoegd als natuurlijke antioxidant en lecithine aan de betreffende zalmolie http://www.biofooddiervoeding.nl/hond/h ... ticleID=65
Fido schreef: Op één of andere manier kom je bij mij over dat je er alleen op uit bent om je gelijk te halen en je niet ergens écht in verdiept . Lees, denk, verdiep, laat het bezinken en ontdek iets. Dat kan zo enorm leuk zijn.[/i]
Lizzy schreef: susan01, al die visolieen die jij nu aanhaalt zijn niet zalmroze. Is je dat ook opgevallen? Sterker nog, het ziet eruit als bruine bagger!Oepsie... is dat waar? Moet ik Doils in de koelkast bewaren? Ik heb 'm d'r gelijk ingezet! Maar (hoelang) moet ik het dan weer op kamertemperatuur laten komen voordat ik het geef?
Goed, alle fabrikanten die hebben gekozen voor een lichtdoorlatende fles: die visolie zou ik absoluut niet kopen. Niet voor niets doet Solgar zijn visolie capsules in donkere glazen potten. Zij stellen: de donkere glazen verpakking biedt de meest optimale bescherming tegen invloed van zuurstof, vocht en licht. En dan moet je voorstellen, zit de olie nog in capsules ook! Neem Doils. Die zit in een ondoorzichtig plastic fles. Maar na opening wordt het razendsnel ranzig. En bewaar je het beter in de koelkast. Olie oxideert nou eenmaal snel. Vervelend maar waar.
Deze flessen die jij aanhaalt (om wat te bewijzen?) zijn allemaal lichtdoorlatend. Ze bevatten zogenaamd alleen maar vitamine E om het oxidatie proces tegen te gaan. Je kunt het zo op je aanrecht neerzetten en daar bewaren. Nou, wanneer je je dus een beetje in visolie verdiept en leest over hoe snel het oxideert, dan kun je dus 1, 2, 3 op je vingers na tellen dat: of de olie wordt ranzig terwijl jij het gebruikt en voer je je hond ranzige visolie (en dat is niet gezond) of het is geconserveerd met iets dat oxidatie heel erg goed tegen gaat. Hoe dan ook, ik geloof niet dat mijn honden er baadt bij hebben zulke olieen binnen te krijgen. En ik zeg het nog maar een keertje, als jij daar anders over denkt: ik vind het prima.
anouk1970 schreef: Oepsie... is dat waar? Moet ik Doils in de koelkast bewaren? Ik heb 'm d'r gelijk ingezet! Maar (hoelang) moet ik het dan weer op kamertemperatuur laten komen voordat ik het geef?Ik bewaar het in de koelkast en gooi het gewoon koud door het eten.
anouk1970 schreef: Bevriest het? Dat is vreemd... heb jij zo'n proffesionele megavriezer misschien ?Nee hoor, ook bij mijn collega was de hele fles bevroren en die had de vriezer op -8.
Fido schreef: Op één of andere manier kom je bij mij over dat je er alleen op uit bent om je gelijk te halen en je niet ergens écht in verdiept . Lees, denk, verdiep, laat het bezinken en ontdek iets. Dat kan zo enorm leuk zijn.Hoe bepaalde mensen op mij hier overkomen laat ik maar in het midden. Gelukkig zijn er genoeg mensen hier die normaal en informatief berichten zonder "fel" te reageren (andersom voel je je snel aangesproken). Ten tweede heb ik bericht onder de topic zalmolie en heb ik gezien hoe bepaalde mensen hierop reageren. Iedereen z'n eigen mening maar graag wel onderbouwd ipv termen te roepen als "veredeld kippenvoer" en "geleerd 1e klas voortgezet onderwijs". Het vannature artikel was zeer informatief en goed geschreven. Bedankt daarvoor.
Licht heeft invloed op een oxidatie proces. Licht oxideert (licht, warmte en zuurstof oxideren, geleerd 1e klas voortgezet onderwijs) en EPA en DHA bevatten dubbele bindingen en oxideren hierdoor heel snel. Hoe dat werkt ga ik je niet uitleggen kan je opzoeken
of:
Misschien is het een goed idee dat je aan je vriend meer vragen stelt over oxideren kan hij je heel goed uitleggen
Mijn partner is ook da en ik vind het uitermate leuk om hem vragen te stellen en soms in discussie te gaan
Ik weet niet of je het, overigens goed bedoelde artikel, van mij hebt gelezen en alle referenties! Zodat je kan controleren waar het op gebaseerd is.
Ook ik hou van onderbouwd vandaar dat ik de artikelen die jij op somt niet interessant vind.
Ik studeer orthomoleculaire geneeskunde en lees liever de artikelen die ik net heb neergezet.
Toch nog wat opgezocht itle: Studie van licht-geïnduceerde eiwitoxidatie in olie-in-water emulsies
Authors: T'Jaeckx, Lori
Keywords: zuivelproducten
oxidatie
Issue Date: 3-Jul-2009
Het oxidatie-effect was het kleinst in de emulsies met olijfolie, gevolgd door de sojaolie-emulsies. In de emulsies met algenolie en visolie was het effect het grootst. Deze bevinding werd bevestigd aan de hand van een vetzuurprofiel, waarbij algenolie en visolie meer poly-onverzadigde bindingen bleek te hebben dan sojaolie en dan olijfolie.
Lizzy schreef: susan01, al die visolieen die jij nu aanhaalt zijn niet zalmroze. Is je dat ook opgevallen? Sterker nog, het ziet eruit als bruine bagger!Niet alle kleuren zien er even smakelijk uit inderdaad.
Goed, alle fabrikanten die hebben gekozen voor een lichtdoorlatende fles: die visolie zou ik absoluut niet kopen. Niet voor niets doet Solgar zijn visolie capsules in donkere glazen potten. Zij stellen: de donkere glazen verpakking biedt de meest optimale bescherming tegen invloed van zuurstof, vocht en licht. En dan moet je voorstellen, zit de olie nog in capsules ook! Neem Doils. Die zit in een ondoorzichtig plastic fles. Maar na opening wordt het razendsnel ranzig. En bewaar je het beter in de koelkast. Olie oxideert nou eenmaal snel. Vervelend maar waar.
Deze flessen die jij aanhaalt (om wat te bewijzen?) zijn allemaal lichtdoorlatend. Ze bevatten zogenaamd alleen maar vitamine E om het oxidatie proces tegen te gaan. Je kunt het zo op je aanrecht neerzetten en daar bewaren. Nou, wanneer je je dus een beetje in visolie verdiept en leest over hoe snel het oxideert, dan kun je dus 1, 2, 3 op je vingers na tellen dat: of de olie wordt ranzig terwijl jij het gebruikt en voer je je hond ranzige visolie (en dat is niet gezond) of het is geconserveerd met iets dat oxidatie heel erg goed tegen gaat. Hoe dan ook, ik geloof niet dat mijn honden er baadt bij hebben zulke olieen binnen te krijgen. En ik zeg het nog maar een keertje, als jij daar anders over denkt: ik vind het prima.