Ik heb ooit trouwens zelf getracht om al die vetzuren toestanden op een rijtje te zetten. Maar veel mensen vinden dat ik het niet makkelijk heb uitgelegd. Ik geef het toch nog maar een keer
:
Dierlijke vetten (melk, kaas, vlees) bestaan over het algemeen uit verzadigd vet, plantaardige vetten (olijfolie, zonnebloemolie) meestal uit onverzadigd vet. Dit klopt niet helemaal, want visolie bestaat weer uit onverzadigd vet en visolie is natuurlijk niet plantaardig. Uitzonderingen bevestigen de regel. Binnen de onverzadigde vetten heb je omega 3, 6 en 9 vetzuren.
Omega 3 is linoleenzuur en omega 6 is linolzuur, simplistisch gesteld.
Binnen iedere vetzuurgroep (neem bijv. Omega 3) heb je actieve en niet-actieve vetzuren. De niet-actieve vetzuren moeten in het lichaam nog om gezet worden in actieve vetzuren. Deze vragen dus nog werk aan de winkel van het mensen of hondenlichaam.
Lijnzaadolie is vooral rijk aan omega 3 vetzuren maar aan niet-actieve omega 3 vetzuren. Visolie is rijk aan omega 3 vetzuren en dit zijn actieve omega 3 vetzuren.
Zonnebloem olie is omega 6 en dat noemen we ook wel niet-actief. Het bevat LA en LA = linolzuur.
Borage olie is omega 6 en deze noemen we ook wel actief want deze bevat zowel LA als GLA=Gamma Linolenic Acid). Omega 6 vetzuren zoals Gamma-linolenic acid zitten in zeldzame olie als zwarte bessen, bernagie, teunisbloem en borage olie (da's dus die actieve). Niet-actieve omega 6 vezturen (LA) zitten in zonnebloemolie, maisolie, saffloerolie.
OK, Linolzuur wordt in het lichaam, via Gamma Linoleenzuur (GLA) en 'di homo gamma-linoleenzuur' omgezet in archidonzuur. Omega 6-vetzuren zijn goed voor het lijf (het werkt bloeddrukverlagend en onstekingsremmend en cholesterolverlagend, maar!, wanneer er archidonzuur wordt aangemaakt, dan is dat heel slecht. Uit dit zuur worden namelijk stoffen gemaakt die JUIST onstekingsbevorerend werken en koort opwekken. Als je vlees eet, krijg je veel van dit zuur binnen want, het dier heeft het linolzuur al omgezet in archidonzuur. Je kunt dit omzettingsprocess in archidonzuur vertragen door het toevoegen van Omega 3 vetzuren.
In omega 3 vetzuren komt ALA voor (alpha linoleen zuur) en dit komt vooral voor in lijnzaadolie, maar ook in groene bladgroentes, walnoten en granen. ALA kan een mens of hond zelf niet aanmaken, het moet uit de voeding komen. In visolie zit vooral EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Deze vetzuren kan de mens en de hond in principe zelf aanmaken uit ALA. Maar, deze omzetting van ALA naar EPA en DHA lukt niet goed is wanneer er geen balans is tussen de verschillende vetzuren en wanneer er een teveel is aan omega 6 vetzuren (die dus in margarines en plantaardige olie zitten).
Omega 9 vetzuren zitten in koudgeperste olijfolie. Het is wel gezond, maar men weet eigenlijk nog niet goed wat het in het lichaam precies doet....
OK, moraal van het verhaal dus: het toevoegen van LA's aan verse/rauwe hondenvoeding vind ik persoonlijk geen goed idee.
Want, de voeding van de hond bevat veel vlees (zie archidonzuur). Dus, voeg geen saffloerolie, maiskiemolie, zonnebloemolie, etc. toe aan hondenvoer. Als je persee olie wilt toevoegen aan het voer van de hond, zoek dan uit welke vetzuren de olie bevat. En geef dus bijvoorkeur een olie waar omega 3 vetzuren in zitten (dus visolie of lijnzaadolie). Een voorbeeld van de veschillende vetzuren die in een olie kunnen zitten: Lijnzaadolie bijvoorbeel bestaat voor 58% uit omega-3 vetzuren (niet-actieve omega 3 vetzuren wel te verstaan) en bevat daarnaast ook wat omega-6 en omega-9 vetzuren. Dit geldt voor meer olieen... Ze bestaan niet uitsluitend uit of omega 3 of omega 6 of 9.
De meeste olie-mengsels en capsules bevatten altijd een verhouding waarbij er het meest omega 3 vetzuren aanwezig zijn.
Ik heb geen idee of brokken uberhaubt omega vetzuren bevat. Mogelijk bevatten deze ook niet veel omega 6 vetzuren. De hond heeft dus deze vetzuren (omega 6) wel nodig, maar er moet een goede verhouding zijn tussen omega 3 en 6. Dus misschien kun je aan brokken omega 6 vetzuren toevoegen, maar geef er ook omega 3 vetzuren bij.
Groetjes, Lizzy