Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Hedy Miranda
#170157
Eindelijk, na 2 jaar is ontdekt dat Chico onze hond Leishmaniose heeft. Voor wie dit kent weet dat hij hier nooit meer vanaf komt. Hier in Nederland is er geen besmettingsgevaar. De overdrager, het zandvliegje, komt hier niet voor. We hebben een boerderij in Zuid-Frankrijk waar we iedere schoolvakantie zijn, waar we uiteindelijk ook gaan wonen. Daar blijkt Chico wel een infectiegevaar te zijn volgens de dierenarts. Wat nu? Ik moet misschien een dierenarts spreken die ervaring heeft in die landen met dit soort honden, maar kan ik via jullie in contact met zo iemand komen?
Door Lizzy
#170161
Nee hoor, dit is volgens mij niet correct. Leishmaniose is volgens mij beslist niet van hond tot hond overdragelijk. Alleen van de mug naar de hond.

Meer informatie over leishmaniose:

http://www.leishmaniasis.info (in het Engels)

http://www.leishmaniose.de/ (voor als je Duits beter is als je Engels)

http://www.greyhoundsinnood.nl/stichtin ... niose.html

http://www.canecorsoclub.nl/zomer_2003.htm

http://www.goedleven.be/mvl/vet/posters/info9.htm
Door oebaya
#170211
Als je hond leishmaniosis heeft, dan is hij in die zin een besmettingsbron, dat als hij in Frankrijk wordt gebeten door dat zandvliegje (wat overigens een mugje is), dat mugje de leishmaniosis opneemt en zo weer over kan dragen op een hond die nog niet besmet is, als hij die hond steekt.
Het werkt eigenlijk net als malaria: een malariamug steekt iemand met malaria, dan steekt de mug iemand zonder malaria en wordt die persoon zo besmet.
Ook een (sub)tropische ziekte als denguee wordt zo door een bepaald mugje overgebracht.
In onze koudere luchtstreken kunnen de betreffende muggen echter niet overleven, vandaar dat er hier geen besmettingsgevaar bestaat.
gr.
Nicolette
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door