Pagina 1 van 1

vit E

Geplaatst: vr 11 jun 2004, 18:56
door karray
WIE KAN MIJ DE NADELEN VERTELLEN OVER DE TOEVOEGING VAN VIT.E ,AAN VOER?

Re:vit E

Geplaatst: vr 11 jun 2004, 21:47
door Lizzy
Bedoel je de nadelen van vitamine E supplementen? Ik vind namelijk het grootste nadeel van vitamine E supplementen dat een hele tijd geleden de meeste merken van de mark af zijn gehaald vanwege een schadelijke stof die de vitamine E supplementen bevatten. En aangezien deze merken/supplementen nog steeds niet terug op de markt zijn, vertrouw ik het niet meer. Ik geef af en toe wel tarwekiemolie voor de vitamine E.

Re:vit E

Geplaatst: vr 11 jun 2004, 22:23
door Paul_Barte
"Vitamine E fungeert als een anti-oxydant. Dat wil zeggen, het is een stof die de schadelijke werking van zuurstof in het lichaam tegengaat. Vanwege deze eigenschap, maar dan niet in het lichaam, maar in een product, wordt het toegepast als additief, onder E306, E307, E308 en E309.
Vitamine E is niet een enkelvoudige stof, het is een groep stoffen, de tocopherolen. Er bestaan 4 typen tocopherolen, alpha-, beta-, gamma- en delta-tocopherol. Chemisch lijken ze sterk op elkaar. Alpha-tocopherol is de meest werkzame component van de vier. Tocopherolen zijn niet oplosbaar in water, wel in vet. Ze komen dan ook alleen voor in vet-houdende producten. Tocopherolen zijn niet onschuldig, bij een te hoge dosis kan er leverschade optreden. Vandaar dat ze nooit in hoge concentraties in vitamine-preparaten zitten.

Vitamine E wordt onwerkzaam gemaakt door zuurstof en komt dus voor in vet. Iedere processtap, waarbij veel zuurstof in contact komt met het product (mengen, mixen), of waarbij vet wordt verwijderd or aangetast, zal het vitamine E gehalte verminderen. Verhitten, uitdrogen en verzuren hebben ook negatieve effecten op vitamines. Invriezen gaat meestal eerst gepaard met blancheren, hierbij worden vitamines uitgespoeld met het kookwater (vooral B- en C-vitamines) en gaan ze door de hitte verloren. Het vriezen zelf heeft weinig effect. Wel kunnen er door ontdooien weer verliezen optreden. Wat vitamine E betreft, invriezen is vaak uitdrogen en daardoor kan er verlies optreden. Ook tijdens het ontdooien kan er dus weer verlies optreden, maar het is niet speciaal meer voor vitamine E dan voor andere vitamines. "

En vroeg me af hoe het kan dat er op veel zakken honden voeding staat dat ze Tocopherolen als anti-oxidant gebruiken. Terwijl ik hierin lees dat ze eigenlijk alleen gebruikt kunnen worden in produkten waar vet in zit (omdat ze vet oplosbaar zijn)...

Ze moet dan de vitamine E wel als laatste toevoegen anders vergaan ze tijdens het produktieproces (verhitten ed), maar als ze het als laatste toevoegen zitten er geen vetten meer in de brokken... ik snapte het brokken verhaal toch al niet..maar nu helemaal niet meer...... pff...ben blij dat ik vlees geef en dat ik wel begrijp hoe dat ik elkaar steekt ;-)

p.s. het zijn wel niet mijn eigen woorden maar de moeite waard om te vermelden. De bron is mij helaas ontschoten waarvoor excuses.

Re:vit E

Geplaatst: vr 11 jun 2004, 22:39
door karray
heel bedankt voor het verschaffen van deze uitgebreidde informatie.
Dacht alleen niet dat alle producten een verhittings proces ondergaan,ten minste zo beweren ze.Eerlijk gezegd geloof ik dit niet zo.LIjkt mij toch wel nodig wil je niet , schadelijke bacterien , schadelijke gisten,ziekte bronnen wil proberen tegen te houden.Dit kan alleen door een soort proces uit te voeren die dit mogelijk maakt ???
Maar heleboel processen binnen de verwerking van brokken zet je wel aan het denken