Pagina 1 van 1

ringworm

Geplaatst: Di 27 Mei 2008, 19:50
door vagebond
Is ringworm besmettelijk van mens op dier. Gister ben ik bij de huisarts geweest voor een gek plekje op mijn huid. Het zit er al maanden, geen tijd druk druk. Ik was bang dat het huidkanker zou zijn, begint hij over ringworm???? Maar ik wil eigenlijk op kraamvisite bij een vriendin met puppies van het weekend. Kan dat wel zonder gevaar voor de puppies?  Gekke vraag, ik kan t ook niet helpen.

Re: ringworm

Geplaatst: Di 27 Mei 2008, 19:59
door Angelique
Nope, dat kan niet zonder gevaar voor de pups.

ff gegoogled...

Besmettingsbron en wijze van overdracht
Veel dieren, maar ook mensen, zijn symptoomloos drager van de schimmelsporen die ringworm kunnen veroorzaken. Zij kunnen de schimmel overdragen op anderen zonder dat ze zelf verschijnselen vertonen. De infectie kan van dier naar mens overgedragen worden, maar ook van mens naar mens of van mens naar dier. De schimmelsporen kunnen vooral goed doordringen in een natte, enigszins verweekte of beschadigde huid. Dit kan ook via de omgeving. Bijvoorbeeld via paardendekens, zadels, borstels, de hondenmand, of kleding. Nadat de schimmel de huid is binnen gedrongen, duurt het gemiddeld 2 tot 3 weken voordat er symptomen waargenomen worden.

Re: ringworm

Geplaatst: Di 27 Mei 2008, 20:02
door LindeMarie
Heb zelf ook eens ringworm gehad (overgedragen door een van mijn leerlingen), en volgens de bijsluiter van de zalf die ik kreeg zou het gevaar op besmetting na enkele dagen behandelen voorbij moeten zijn.

Ik weet dat mens en dier elkaar kunnen besmetten via de sporen die je o.a. door aan het vlekje te krabben  laat verstuiven. Mijn arts heeft toen wel gezegd dat besmettingsgevaar redelijk beperkt is omdat een dier stevig beschermd wordt door z'n vacht.
Het vlekje afdekken is misschien al voldoende?

Re: ringworm

Geplaatst: Di 27 Mei 2008, 20:48
door vagebond
ja, ik behandel t nu natuurlijk ook al, dan plak ik er gewoon een pleister op

Re: ringworm

Geplaatst: Di 27 Mei 2008, 22:07
door kira
ik zou wel even overleggen met degene waar je op bezoek gaat. weet niet hoe oud de puppen zijn, maar weerstand van puppen is natuurlijk niet echt groot. Zelf ga ik niet naar een nestje toe als ik iets heb, verkouden, grieperig o.i.d., maar misschien ben ik wel overbezorgd en overvoorzichtig. Je moet trouwens wel reageren op de zalf wil het helpen, mijn ringworm was na drie verschillende zalven nog niet verdwenen en ik had mijzelf vervolgens met mijn arm op mijn rug besmet, uiteindelijk heb ik er een behoorlijke tijd mee getobt en was het de dermatoloog die met de vierde zalf raak schoot en ben ik uiteindelijk bevrijd van de plekken.

Re: ringworm

Geplaatst: Wo 28 Mei 2008, 08:00
door me and my boys
vagebond schreef:ja, ik behandel t nu natuurlijk ook al, dan plak ik er gewoon een pleister op

zou het risico niet willen lopen de pups of moeders te besmetten.
ellen

Re: ringworm

Geplaatst: Wo 28 Mei 2008, 10:34
door conleeuw
ik zou niet op bezoek gaan voordat de besmettingsgevaar niet over is, jij kan er wel een plijster op plakken, maar de sporen zijn microschopisch klein (schimmel) en kunnen zomaar elders ook aanwezig zijn, op je handen, op je arm..... gewoon niet doen pleister of niet je ben een besmettings bron/gevaar :-\ erg jammer :( maar gelukkig gaat het weer over ;)

Re: ringworm

Geplaatst: Wo 28 Mei 2008, 10:45
door bloemetje
Ik zou het ook zeker niet doen! Vooral niet met kleine pupjes die nog totaal geen afweer hebben opgebouwd. Ringworm is (vooral bij honden/katten) ontzettend hardnekkig en het zou voor je vriendin echt een totale ramp zijn als haar puppen het kregen!