Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door mutsie
#923300
Bij mij in het bos loopt een rottweiler en die heeft de ziekte van crohn.

Als allerlaatste redmiddel vroegen ze mij ( :o) om raad omdat ze gehoord hadden dat ik vers vlees geef.

De hond wil totaal niet eten. Aleen kattenbrokjes :(
En is dus vreselijk aan de diarree.

Nu heb ik kvv geadviseerd en dan de carnibest. omdat compleet vers geven nog een beetje teveel van het goede is. De hond kauwt dus niet.

Maar ja, 2 dagen carnibest en hij lust weer niks. geen pens, geen prins.

vreselijk lijkt me dat.

Ik heb nu maar gezegd dat ze gewoon ''left overs'' moet geven: aardappel, lekker jus'tje.
Met de ziekte van crohn lijken me granen nou niet zo geweldig.

heeft iemand nog tips?

karin
Door Antonia
#923319
Het voedsel bestaat voornamelijk uit eiwitten, vetten en in mindere mate koolhydraten. Vetten en eiwitten veroorzaken zelden problemen. De problemen bij een (chronische) darmontsteking worden veroorzaakt door de koolhydraten. Meer specifiek: de disaccharides en de polysaccharides veroorzaken de problemen.

Mono-Saccharides
Monosaccharides bestaan uit een enkele suikermolekuul (saccharide). De darmen zijn precies zo geconstrueerd dat ze monosaccharides door kunnen laten. Alle molekulen die groter zijn, kunnen niet in het bloed opgenomen worden. Het lichaam kan monosaccharides direct in het bloed opnemen. Er hoeven verder geen bewerkingen op losgelaten te worden (ze hoeven niet verteerd te worden). Monosaccharides (ook wel simpele suikers genoemd) komen vooral voor in fruit en honing (in de vorm van glucose en fructose).

Disaccharides
Disaccharides bestaan uit twee suiker molekulen. Ze zijn dus te groot om direct door de darmwand geabsorbeerd te worden. In de wand van het eerste deel van de dunne darm, het duodenum, worden speciale enzymen geproduceerd. Deze enzymen reageren met de disaccharides en splitsen ze in monosaccharides. Nadat ze gesplitst (verteerd) zijn, kunnen ze als monosaccharide door de darmwand in het bloed opgenomen worden. Tafelsuiker (maar ook: bruine suiker, rietsuiker, poedersuiker, etc) is een disaccharide (sucrose), evenals de suiker die van nature in melk zit (melksuiker, lactose). Voor elk verschillend type disaccharide is een ander enzym nodig. Zo is voor lactose een enzym genaamd lactase nodig en voor sucrose is sucrase nodig. Bij honden zijn veel van die enzymen niet aanwezig, waardoor de vertering van disaccharide problemen op kan leveren.

Polysaccharides
Polysaccharides bestaan (zoals de naam al zegt) uit meerdere (poly) suiker molekulen. Omdat de hond niet gebouwd is op het eten van polysaccharides, zijn deze molekulen redelijk moeilijk om te zetten naar monosaccharides. Het gebeurt in twee fasen. In de eerste fase wordt een vloeistof in de alvleesklier aangemaakt die door de darmen wordt gespoeld. In deze vloeistoffen zitten speciale enzymen die de polysaccharides (zetmelen) opbreken in disaccharides (maltose). Deze disaccharides moeten vervolgens weer omgezet worden naar monosaccharides (zie hierboven). Zetmelen (zoals in granen, aardappelen, mais, rijst, pasta, etc) zijn polysaccharides.

Het probleem
Alhoewel lang niet alle koolhydraten goed verteerd worden (de darmen zijn daar niet op ingesteld), uit zich dit slechts in brandend maagzuur, soms wat winderigheid of opgeblazen gevoel. Bij (chronische) darmonsteking werken bovenstaande processen echter niet optimaal. Het gevolg is desastreus:
Bijvoorbeeld bij het eten van brood, aardappelen of rijst: deze bestaan voor een zeer hoog percentage uit zetmelen (tarwe). Deze zetmelen worden in de darmen overspoeld door de vloeistof uit de alvleesklier. Dit proces gaat vaak nog redelijk goed. Het grootste deel van de zetmelen wordt omgezet naar disaccharides (maltose). Nu ontstaat er echter zo een gigantische overvloed aan disaccharides, dat de enzymen (maltase) niet in staat zijn ze allemaal te verteren en om te zetten naar monosaccharides. Deze disaccharides blijven dus in de dunne darm achter, onverteerd. Dit zou geen probleem hoeven te geven: De onverteerde etensresten verdwijnen in de ontlasting zou je logischerwijs denken. Wat er echter gebeurt is het volgende: Bacterieen in de darmen beginnen de onverteerde disaccharides op te eten. Als bijproduct blijft er een giftig gas achter en de bacterieen scheiden daarnaast ook nog een zuur af. De stinkende gassen veroorzaken overdruk in de darmen, met als resultaat: boeren en winderigheid. Bovendien raakt de maag ontregeld, waardoor teveel maagzuur aangemaakt wordt, met als gevolg een brandende keel en zuurbranden/kokhalsen. De zuren zorgen echter voor grotere problemen. Ze tasten namelijk zodanig de darmwand aan, dat de cellen die normaliter de enyzmen moeten produceren, nu afsterven. Ook de cellen die normaal de voedingsstoffen moeten absorberen sterven af. Bovendien zijn de zuren ontstekingbevorderend.

De vicieuse cirkel
Hier begint een zeer gemene vicieuse cirkel die moeilijk te doorbreken is.
Bij de volgende maaltijd, speelt bovenstaand proces zich nogmaals af. Er zijn echter al minder gezonde darmwandcellen over, waardoor er ook minder enzymen aanwezig zijn. Resultaat: nog meer onverteerde etensresten en dus nog meer zuur en gas, waardoor vervolgens de darmwand nog verder beschadigd wordt. De darmwand raakt na verloop van tijd zodanig beschadigd dat de voedselopname sterk achteruit gaat doordat de voedselabsorberende darmwandcellen bijna allemaal vernietigd zijn. Bovendien kan de darmwand, zoals ik al eerder zei helemaal geen onverteerde disaccharides absorberen. Dus op het moment dat de hond bijvoorbeeld rijst of aardappelen eet, voert hij niet zichzelf, maar voert hij de bacterieen in de darmen. Het gevolg is een tekort aan vitaminen en mineralen (die worden ook niet opgenonen door de sterk beschadigde darmwand) met als veelvoorkomend gevolg chronische vermoeidheid met als oorzaak bloedarmoede (B12 en foliumzuur) en eiwittekorten.

De oplossing:
De oplossing ligt voor de hand: geen complexe koolhydraten meer voeren!
Onder complexe koolhydraten verstaan we: disaccharides en polysaccharides.
Dit betekent voornamelijk dat je geen brood, crackers, koekjes, rijst, pasta, aardappelen, mais, suikerbevattend en melkbevattend voedsel meer kunt eten. Dit lijkt heel erg extreem. De lijst met toegestaan voedsel is echter ook nog zeer groot: fruit, vlees, vis, groenten, In het begin is het moeilijk om door te zetten. Het is erg belangrijk om streng het dieet te volgen. Een enkel koekje zal de symptomen weer terug kunnen laten keren. Wanneer de darmen beter beginnen te functioneren zal het gewicht langzaam aan verbeteren: Dieren met ondergewicht komen aan; dieren met overgewicht vallen juist af. Uiteindelijk zal het gewicht stabiliseren rond je natuurlijke gewicht.

Wat kan de hond eten?
- Spiervlees van bijvoorbeeld rundvlees, kalkoenfilet, schapenvlees, paardenvlees en vis).
- Orgaan (niet te veel, werkt laxerend), bijvoorbeeld hart (rund, lam, kip) en een klein beetje lever.
- Wat vleesbotten voor beginners (kippennekjes, eendennekjes)
- Licht gekookte fijngemaakte groene groenten, zoals broccoli, andijvie en wat gekookte worteltjes.
- Tussendoortjes: stukjes appel, stukjes komkommer.

Als zelf samenstellen (nog) geen optie is, dan zou ik het zoeken in een kvv zonder koolhydraten (bijvoorbeeld Carnibest Diabetes)
Door conleeuw
#923572
antoina, mooi geschreven, lijk wel bekend ;D mischien is het een idee om dit in de bib te plaatsen onder ziekte van crohn en chronische diaree ;)
Door mutsie
#923659
tjeempie.... :-X ik sta even met mij mond vol tanden  :)

Heb jij of heeft je hond dit ook?

ik ga het in ieder geval uitprinten en aan haar geven.

Ze gaf voor de tanden van de hond Dentastick  :(. Dat heb ik gelijk maar sterk afgeraden.

Maar de hond wil niets niets en niets(kattenbrokjes en blikje dan....)

ik kan me zo voorstellen dat je machteloos en je ten einde raad bent.

Ze had al wel carnibest pancreas gegeven. 1x en geen hap meer...

maar bedankt voor je uitgebreide antwoord.

karin
Door Antonia
#923744
conleeuw schreef: antoina, mooi geschreven, lijk wel bekend ;D mischien is het een idee om dit in de bib te plaatsen onder ziekte van crohn en chronische diaree ;)
Beter iets goeds gejat, dan zelf slecht bedacht. En volgens mij weet jij als geen ander dat het bekend is  ;)
Laatst gewijzigd door Antonia op do 28 feb 2008, 21:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Antonia
#923757
mutsie schreef: tjeempie.... :-X ik sta even met mij mond vol tanden  :)

Heb jij of heeft je hond dit ook?

ik ga het in ieder geval uitprinten en aan haar geven.

Ze gaf voor de tanden van de hond Dentastick  :(. Dat heb ik gelijk maar sterk afgeraden.

Maar de hond wil niets niets en niets(kattenbrokjes en blikje dan....)

ik kan me zo voorstellen dat je machteloos en je ten einde raad bent.

Ze had al wel carnibest pancreas gegeven. 1x en geen hap meer...

maar bedankt voor je uitgebreide antwoord.

karin
Hoi Karin,

Een hele goede vriendin van mij heeft de ziekte van Crohn. Dit specifieke koolhydratendieet heb ik van haar, het wordt door veel patiënten gevolgd en vaak met goede resultaten.

Ook een hond van een kennis van mijn heeft deze ziekte en ik heb voor deze hond een menu samengesteld op basis van de informatie uit dit dieet. Sedertdien is de dog redelijk klachtenvrij.

De tekst is niet van mij, ik heb hem alleen wat "hondser" geformuleerd. Ik sta er wel 100% achter.

Groetjes,
Tonny
Laatst gewijzigd door Antonia op do 28 feb 2008, 21:57, 1 keer totaal gewijzigd.
Door conleeuw
#924035
mutsie schreef: tjeempie.... :-X ik sta even met mij mond vol tanden  :)

Heb jij of heeft je hond dit ook?

ik ga het in ieder geval uitprinten en aan haar geven.

Ze gaf voor de tanden van de hond Dentastick  :(. Dat heb ik gelijk maar sterk afgeraden.

Maar de hond wil niets niets en niets(kattenbrokjes en blikje dan....)

ik kan me zo voorstellen dat je machteloos en je ten einde raad bent.

Ze had al wel carnibest pancreas gegeven. 1x en geen hap meer...

maar bedankt voor je uitgebreide antwoord.

karin
;D ;D ik zelf heb crohn, en heb mijzelf eigenlijk gezond gegeten door een dieet te volgen die gebasseerd is op de principe die Antonia heeft opgeschreven......werkt als een bom. Werkt ook bij honden met darmproblemen, maar het is wel zo dat bij een gezonde hond/mens kan je af en toe zondigen, maar bij echte zieke darmen kan je nooit even wat smokkelen, dus, er is geen ruimte om een boterham of een beetje rijst of wat pasta te geven, gewoon streng zijn, dan gaat het vast goed ;)
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door