Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Wicka
#891798
Wicka is nu  ruim 5 maanden en is al helemaal uitgewisseld. Ze heeft echter geen goed schaar gebit en haar onderste hoektanden staan aan de binnenkant van haar bovenste hoektanden. En ze heeft een klein beetje onderbeet. Het probleem is nu als de onderste hoektanden echt groot gaan worden ze dan vermoedelijk in de bovenkaak prikken, met alle eventueele gevolgen van dien.

Dus wat nu?? Ik vrees dat de enige optie is om ze te verwijderen, maar omdat ik hier verder geen ervaringen mee heb vroeg ik mij af of er andere opties zijn.
Een beugeltje gaat helaas niet  :P
Door Laura2004
#891830
Ik zou dit met je dierenarts bespreken, bij mijn vroegere kliniek zat een dierenarts die gespecialiseerd was in alles wat met het gebit te maken had.

Mijn reu heeft trouwens ook een onderbeet en ondervindt daar geen problemen van, het lijkt mij niet echt een goed idee om de hoektanden te laten verwijderen.  En ik meen ooit gehoord te hebben dat er wel degelijk hondenbeugels bestaan.

Succes ermee!
Gebruikersavatar
Door Angelique
#891856
Aangezien het gebit nog wel niet volgroeid zal staan is het nog mogelijk om de hoektanden met je handen naar buiten de masseren. De lichte onderbeet kan nog wel wegtrekken. De kaken van een hond groeien afzonderlijk en dit zou slecht een fase kunnen zijn.

De hoektanden helemaal verwijderen zou ik niet doen. Eén van mijn honden had een scheve kaak en de hoektand stond zover naar binnen dat masseren of een beugel geen optie was. We hebben toen enkel de punt van de tand eraf laten halen.
Door K&D
#891860
Shelties hebben geregeld niet goed staande hoektanden (mesioversie) en er zijn wel degelijk opties mogelijk met beugeltjes.
Maar voor een goede diagnose en behandeling moet je  naar een specialist gaan. Wacht daar niet te lang mee, want nu is er wellicht nog wat aan te doen omdat de kaak zacht is.
Door Wicka
#891881
Oke, bedankt voor de tips! Of de onderbeet nog goed komt, weet ik niet hoor, ze had het als klein pupje ook al...

Is er een goede tanden specialist in de kop van Noord Holland?
Gebruikersavatar
Door Angelique
#891893
Wicka schreef: Oke, bedankt voor de tips! Of de onderbeet nog goed komt, weet ik niet hoor, ze had het als klein pupje ook al...

Is er een goede tanden specialist in de kop van Noord Holland?
Owwww, nee, dan wordt de kans erg klein dat dat nog goed komt :-\
Door danielle1980
#891896
1 teefje had uit mn eerste nestje erge onderbeet, heel erg zelfs.
dat was de reden dat we haar niet aanhielden...
maar op 9 maanden was t zo goed als normaal en nu heeft ze perfect schaargebit... ::)
dat was ashi :P

ik zou idd naar specialist gaan, maar let op dat je er niet TE snel aan gaat lopen kloten ;)
Door K&D
#891897
Wicka schreef: Oke, bedankt voor de tips! Of de onderbeet nog goed komt, weet ik niet hoor, ze had het als klein pupje ook al...

Is er een goede tanden specialist in de kop van Noord Holland?
Ik weet ze niet, maar ik wil wel voor je navragen?
Wat ik tegenkom is dhr. van Foreest. Die zit in Wageningen bij de Wagenrenk en zit ook eens in de zoveel tijd in  Emmeloord.

Verder heb ik nog een linkje gevonden: http://www.werkgroepveterinairetandheel ... ndigen.htm maar ik heb geen idee wie goed is.
Laatst gewijzigd door K&D op wo 09 jan 2008, 15:27, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Wicka
#891901
Top, in de link zie ik de dierenartsenpraktijk in Blokker, dat is vlakbij!
Ik kan er uiteraard gewoon eens even na laten kijken en horen wat zij er van vindt.
Door Minusplus
#891949
Wicka schreef: Top, in de link zie ik de dierenartsenpraktijk in Blokker, dat is vlakbij!
Ik kan er uiteraard gewoon eens even na laten kijken en horen wat zij er van vindt.

Een Bull Terrier heeft normaal als pup een overbeet. De kop veranderd nog enorm tijdens de groei en de overbeet verdwijnt dan.
Onze hond heeft maar vier kleine tandjes in de onderkaak, dus haar hoektanden staan ook teveel naar binnen.
Fokster gaf als advies elke dag een paar keer naar buiten duwen met je vingers.
De specialist die hier boven genoemd werd moest daar erg om lachen en zei dat dat niet hielp.
Hij adviseerde ons de hoektanden niet te laten trekken, die zitten een heel eind in het kaakbeen.
Zijn advies was een stuk er afhalen kan beter als de hond uitgegroeid is, daar anders de tand kan beschadigen en af kan sterven. Wij hebben het goed in de gaten gehouden en ons dametje heeft er geen last van, dus wij hebben niets laten doen aan der tanden.
Door Rosita
#892395
Ik heb toevallig op een ander forum een stukje geschreven over de bovenbeet van mijn hond Vito, misschien heb je hier wat aan.

Bij een bovenbeet groeit de onderkaak langzamer dan de bovenkaak, dit is een genetische afwijking. De afwijking is recessief, beide ouderdieren moet dus drager zijn wil het zich uiten, ze hoeven dus zelf geen bovenbeet te hebben. Of een bovenbeet goed komt heeft meer te maken met de leeftijd waarop het verschil ontstaat. Vaak is het namelijk zo dat de onderkaak genetisch niet echt korter is, maar dat deze gewoon niet optimaal kan groeien door complicaties. Deze complicaties bestaan uit het inhaken van de (melk)hoektanden en het ingroeien van de (melk)onderhoektanden en ondersnijtanden in het gehemelte (het gehemelte gaat zich steeds verder terugtrekken). De complicaties nemen toe naar mate het verschil groter wordt. Hoe eerder er sprake is van een verschil hoe groter het verschil zal zijn op het moment van wisselen. Is er met 8 wk al sprake van een verschil (een verschil van 2 mm is heel veel voor een pup van 8 wk) dan zal het waarschijnlijk niet meer goed komen. Ontstaat er rond de 4 mnd een verschil (dus vlak voor het wisselen) dan is de kans een stuk groter dat het goed komt en is een beugel ook niet altijd nodig.

Mijn herder Vito (1.5 jaar) heeft een bovenbeet van 1.5 cm. De tandarts Andries van Foreest zag Vito voor het eerst met 4 mnd. Zijn bovenbeet was toen 1 cm. Zijn melk onderhoektanden waren wegens complicaties al getrokken (staken in zijn gehemelte en zorgde voor een flinke ontsteking waar ook antibiotica voor nodig was) en zijn blijvende onderhoektanden zouden voor nog meer ellende gaan zorgen. Voor een beugel moeten de hoektanden voor meer dan de helft zijn doorgekomen, want anders heeft de beugel geen houvast. Toen Vito’s bovenhoektanden lang genoeg waren voor een beugel staken zijn onderhoektanden alweer in zijn gehemelte (tot bloedens toe) en was zowel de stand als lengte erg afwijkend. Dit kwam omdat zijn onderhoektanden niet alleen in zijn gehemelte staken, maar ook de binnenkant van zijn bovenhoektanden raakten/beschadigden. Zijn bovenkaak liet ook een afwijkende stand zien naar binnen en ook stonden zijn bovenhoektanden te veel naar buiten (iets wat heel veel voorkomt bij een bovenbeet).

Een beugel die zijn onderhoektanden naar voren en naar buiten zou duwen was voor Vito geen optie, zijn bovenbeet was te ernstig. Hij kreeg een beugel die zijn onderhoektanden naar achteren en naar buiten zou duwen. Het afzagen van de onderhoektanden (iets wat vroeger, toen er nog geen beugels waren, veel gedaan werd) was bij Vito ook geen optie omdat dan evengoed zijn bovenhoektanden zouden beschadigen. Het afzagen van de onderhoektanden vind ik zo wie zo niet altijd een goede optie gezien een hond met een bovenbeet al een handicap heeft en de handicap daardoor alleen maar groter wordt. Vito’s beugel mocht er met 12 mnd uit en Foreest was erg tevreden over zijn puzzelwerk. Natuurlijk heeft Vito nog een handicap (kan niet makkelijk platte of kleine dingen van de grond op pakken), maar echt last heeft hij niet meer, het is meer een ongemak. De gaten in zijn gehemelte zijn mooi genezen en als zijn bek open staat valt de bovenbeet ook niet echt op.

Het laten zitten van de onderhoektanden in het gehemelte vind ik ronduit een slechte zaak, daar de honden er wel degelijk last van hebben. Ook kunnen er ontstekingen en fistels ontstaan. Met een overbeet is dus lang niet altijd te leven of te sporten, vooral als het verschil meer dan 5 mm is. De kosten van Vito’s beugel zijn daarom voor een deel door de fokker vergoed (helft van het aankoop bedrag, zoals dat in het contract staat). Mijn vorige herder had trouwens ook een (tijdelijke) bovenbeet (gemeenschappelijke honden in de stamboom, wist toen nog niet dat het erfelijk was). Het verschil ontstond gelukkig pas met 4 mnd (was toen hooguit 4 mm) en is na het wisselen uit zichzelf goed gekomen. Een bovenbeet is trouwens een bovenbeet, tijdelijk of niet, dus niet mee fokken.

De hond in de link hieronder is niet Vito, maar haar gebit is vrijwel identiek aan dat van Vito met 6 mnd. Krijg nog rillingen van wat er had kunnen gebeuren als ik niet had ingegrepen. Naast zijn onderhoektanden zaten ook zijn snijtanden in het gehemelte, gelukkig was dit niet heel diep en liggen ze nu vrij. Een bovenbeet van 1 cm of meer bij een pup van 4 mnd komt echt niet meer uit zichzelf goed, zo wel is het een klein wonder.

http://www.trainagility.com/isabellateeth.html


Niet iedere DA heeft trouwens de kennis in huis om een beugel te plaatsen of de tanden te zagen. In Nederland zijn eigenlijk maar 2 echte tandartsen voor dieren, Andries van Foreest en Frans Knaake. De laatste neemt steeds meer over van Foreest maar kon ook Vito niet behandelen, gelukkig voor Vito was Foreest nog niet met pensioen.
Laatst gewijzigd door Rosita op do 10 jan 2008, 09:36, 1 keer totaal gewijzigd.
Door Wicka
#892453
Hoi Rosita,
Bedankt voor je informatieve bericht. Ik ga er zeker na laten kijken en ik hou het zelf goed in de gaten.
De Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde is ook mede opgericht door Andries van Foreest dus ik ga er van uit dat het goed is.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door