rauwvoer, gevaar volksgezondheid?
Geplaatst: za 22 dec 2007, 09:47
Na het sturen van een email aan de dierenkliniek, kreeg ik dit antwoord met een aantal links.
Ik zou vooral willen vragen aan Tannetje Koning om hierop te reageren.
Alvast bedankt!
Beste mevr. Beumer,
Allereerst dank voor de moeite die U heeft genomen om uw ongenoegen aan ons kenbaar te maken.
Gaarne zou ik U toch even op enkele links naar wetenschappelijke publicaties betreffende dit onderwerp willen wijzen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entre ... d_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entre ... d_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entre ... stractPlus
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entre ... d_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entre ... d_RVDocSum
Deze links verwijzen naar regulier wetenschappelijke publicaties verschenen in de afgelopen jaren, waarin toch enkele kanttekeningen worden geplaatst bij het voeren van rauw vlees en dierkarkassen aan gedomesticeerde honden. Het gaat hierbij niet enkel om gevaren voor de dieren zelf, maar ook om het belang van de volksgezondheid. Al het in de EU verkrijgbare commerciële diervoeder moet voldoen aan stringente bepalingen, zo mogen er enkel dierlijke(bij)producten in worden verwerkt die voldoen aan dezelfde veiligheidseisen welke worden gesteld aan producten voor humane consumptie. Natuurlijk gaat ook daar af en toe wat mis, maar in wezen is dit systeem bedoeld om te voorkomen dat mensen ziekte oplopen na contact met diervoeder of faeces van dieren.
Wel ben ik het met U eens dat de kans op versplintering van rauwe botjes vele malen kleiner is dan van gekookte botjes. Dit heeft zoals U al zeer correct vermelde te maken met verandering van structuur tgv het verhittingsproces.
Het is voor de meeste hondenrassen uitstekend mogelijk om van een dieet van enkel rauwe dierkarkassen te leven, mits deze in totaliteit worden aangeboden. Dit omdat b.v. de ingewanden (met daarin deels verteerd plantaardig materiaal plus de bijbehorende herbivore darmflora) essentieel zijn om aan de nutriëntenbehoefte van vleeseters te voldoen. Enkel het aanbieden van spier- en botmateriaal is dan ook niet aan te raden, maar ik ga er dan ook vanuit dat dit voor U al bekend is. Echter, onze dierenartsen zijn van opinie dat in het belang van het dier maar nog meer in het belang van de volksgezondheid (zie boven) het voeren van rauw vlees nimmer de voorkeur geniet boven het voeren van een kwalitatief hoogwaardig commercieel dieet. Het staat U natuurlijk vrij om hierin met ons van meining te blijven verschillen.
Met vriendelijke groet,
*****
Ik zou vooral willen vragen aan Tannetje Koning om hierop te reageren.
Alvast bedankt!
Beste mevr. Beumer,
Allereerst dank voor de moeite die U heeft genomen om uw ongenoegen aan ons kenbaar te maken.
Gaarne zou ik U toch even op enkele links naar wetenschappelijke publicaties betreffende dit onderwerp willen wijzen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entre ... d_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entre ... d_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entre ... stractPlus
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entre ... d_RVDocSum
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entre ... d_RVDocSum
Deze links verwijzen naar regulier wetenschappelijke publicaties verschenen in de afgelopen jaren, waarin toch enkele kanttekeningen worden geplaatst bij het voeren van rauw vlees en dierkarkassen aan gedomesticeerde honden. Het gaat hierbij niet enkel om gevaren voor de dieren zelf, maar ook om het belang van de volksgezondheid. Al het in de EU verkrijgbare commerciële diervoeder moet voldoen aan stringente bepalingen, zo mogen er enkel dierlijke(bij)producten in worden verwerkt die voldoen aan dezelfde veiligheidseisen welke worden gesteld aan producten voor humane consumptie. Natuurlijk gaat ook daar af en toe wat mis, maar in wezen is dit systeem bedoeld om te voorkomen dat mensen ziekte oplopen na contact met diervoeder of faeces van dieren.
Wel ben ik het met U eens dat de kans op versplintering van rauwe botjes vele malen kleiner is dan van gekookte botjes. Dit heeft zoals U al zeer correct vermelde te maken met verandering van structuur tgv het verhittingsproces.
Het is voor de meeste hondenrassen uitstekend mogelijk om van een dieet van enkel rauwe dierkarkassen te leven, mits deze in totaliteit worden aangeboden. Dit omdat b.v. de ingewanden (met daarin deels verteerd plantaardig materiaal plus de bijbehorende herbivore darmflora) essentieel zijn om aan de nutriëntenbehoefte van vleeseters te voldoen. Enkel het aanbieden van spier- en botmateriaal is dan ook niet aan te raden, maar ik ga er dan ook vanuit dat dit voor U al bekend is. Echter, onze dierenartsen zijn van opinie dat in het belang van het dier maar nog meer in het belang van de volksgezondheid (zie boven) het voeren van rauw vlees nimmer de voorkeur geniet boven het voeren van een kwalitatief hoogwaardig commercieel dieet. Het staat U natuurlijk vrij om hierin met ons van meining te blijven verschillen.
Met vriendelijke groet,
*****