Pagina 1 van 1

Calcium-Oxalaat gruis

Geplaatst: do 28 sep 2006, 21:22
door Shirley-Chicky
Hai, Ik ben net nieuw hier maar wilde toch even mijn verhaal aan jullie voorleggen.

Chicky is een Franse Bull van bijna 2 jaar oud.
Een tijdje geleden merkte ik dat ze heel lang plaste dus eigenlijk dacht ik meteen aan blaasonsteking.
Zo stom als ik was besloot ik het even aan te kijken todat ze last kreeg van een hernia. De hele blaas werd door mij 'vergeten' en ze ging veelvuldig drinken en plassen mijns inziens door de Prednison die ze voorgeschreven kreeg.

Toen ze weer een beetje hersteld was van haar hernia zag ik opeens dat ze bloed in haar urine had.
Weer naar de dierenarts welke blaasgruis constateerde. Op het moment van meten was haar PH- waarde bij de DA 8.3.
Er werd mij verteld dat er Calcium-Oxalaat gruis gevonden was, wat eigenlijk vreemd is omdat oxalaat vaak alleen bij een te lage ph waarde voor komt.
Vanwege de hernia was er een paar dagen voor het urineonderzoek een rontgenfoto gemaakt, die ze nu goed konden gebruiken om te zien of er al stenen ontwikkeld waren. Dit was niet het geval. 
Mij werd verteld (door de assistente....  :censored2:) dat Chicky voor de rest van haar leven op Specific Kidneysupport zou moeten.
Ik vertelde haar meteen dat ik het hier absoluut niet mee eens was. Op de verpakking staat notabene ook dat het maar 6 maanden gebruikt mag worden dus ik begrijp niet hoe dat meisje aan die informatie kwam.
Ik kon wel kvv blijven geven maar dat was op eigen risico.
Ik heb trouwens ook Antibiotica meegekregen, Clavubactin.

Afijn, na een avond lang googlen op 'blaasgruis en oxalaat' kwam ik hier en vond hier heel veel informatie.
Inmiddels ben ik sinds zaterdag haar PH-waarde aan het meten door middel van sticks. Helaas meten mijn sticks van 0 tot 14 maargoed, het is beter dan niets.
Ik kan tot nu toe gewoon goed aflezen wat haar ph waarde is.
Verder heb ik haar tot zondag wél de specific kuipjes gegeven om te kijken wat het zou doen. Om een goed overzicht te krijgen heb ik een tabelletje gemaakt.

Zaterdag 23-09             6.5           specific kidneysupport
Zondag 24-09             6.5           specific kidney/carnibest
Maandag 25-09               7            energique
Dinsdag 26-09               7            energique
Woensdag 27-09             7.5           energique (met veel water)
Donderdag 28-09             6.5           energique (met veel water)


Het Energique met veel water komt vooral omdat Chicky bij het eten van KVV haast niets drinkt. Ik meng het vlees dus met een scheut lauw water zodat ze goed veel vocht binnen krijgt. Ook slikt ze Vasotop voor haar hartje, en krijgt ze herniavetsem van VSM met haar antibiotica dus dit alles meng ik door het vlees. Ze krijgt nu 3 keer per dag eten.

Inmiddels heb ik ook Eurologist besteld wat waarschijnlijk morgen binnen komt.
Mijn vraag is nu, zou het nóg beter zijn i.v.m. de blaasgruis om te gaan Barfen?

Zo ja, wat voor menu zou ik haar dan het beste voor kunnen schotelen? Ze weegt 11,5 kg en het is van belang vooral voor haar rug en hartje dat ze niet te zwaar wordt.
(gister las ik ergens een goed menu voor blaasgruis hier, maar helaas kan ik het nu niet meer vinden)

Ook las ik dat Bibi beter is dan Energique met blaasgruis, waardoor komt dit precies? Door de premix die Energique gebruikt?

Pff het is een lang verhaal geworden maar ik hoop dat jullie mij wat kunnen helpen wat betreft mijn vragen.

En de vraag waar ik mee blijf worstelen is eigenlijk: Hoe kan ze Oxalaat gruis hebben, terwijl haar PH-waarde 8.3 was?  :-\

Re: Calcium-Oxalaat gruis

Geplaatst: do 28 sep 2006, 21:48
door Lizzy
Hallo Shirley-Chicky, in mijn ogen is het gewoon niet mogelijk dat je hond calcium oxalaat had bij een alkalische urine. Kan gewoon niet... Calcium Oxalaat vormt zich in een zure urine, niet in een alkalische. Het komt in feite ook vooral voor bij ouderen honden. En als ik heel eerlijk ben? Dan denk ik dat je hond gewoon struviet-gruis had. Geen oxalaat.

Een pH waarde van de urine van 6,5 is prima. pH waarde sticks die van 0 tot 14 meten zijn ook uitstekend trouwens.

Als ik jou was? Ging ik naar een andere dierenarts om haar urine te laten centrifugeren/na te laten kijken op gruis. Als er gruis in zit, dan moet je exact weten welk gruis. Ik denk dat de kans wel eens groot is dat er geen gruis meer zit ook. En als er gruis in zit, dan vermoed ik dus dat het struviet is.

Mogelijk had Chicky simpelweg een blaasontsteking en is daarbij struvietgruis ontstaan (dat gebeurt meestal, bij blaasontsteking. De pH waarde van de urine wordt alkalisch door de bacterieen en in deze alkalische urine onstaat struviet).

Ik denk dat we hier pas na een goede diagnose pas goed kunnen zeggen hoe je dit het beste aan kunt pakken. Hoewel ik wel van mening ben dat dieetvoer (en zeker Specific) supertroep is en je hond altijd beter af is met rauwe/verse voeding.

Op zich is alle rauwe/verse voeding bij alle gruissoorten beter. Om de simpele reden dat je hond voer krijgt dat past bij de carnivoor. Zelf samenstellen heeft als grote voordeel dat je hond EN geen premix binnen krijgt (wat een heel enkel keertje een probleem kan zijn bij steeds terugkerende blaasontsteking/gruis vanwege de hoeveelheid onnatuurlijke mineralen die het bevat. Meestal is dat overigens geen probleemveroorzaker) EN geen koolhydraten EN je exact weet wat je hond eet. 

Maar goed, om in herhaling te treden: ik denk dat je beter kunt beginnen bij het aanvragen van een second opinion om er zeker van te zijn of/welk type gruis je hond aan lijdt.

Re: Calcium-Oxalaat gruis

Geplaatst: do 28 sep 2006, 22:35
door Shirley-Chicky
Je slaat hiermee de spijker dus ook op zijn kop, ik vertrouw 3 van de 4 aanwezige dierenartsen op de praktijk dus niet meer na dit alles (en na meerdere ervaringen/aanvaringen). 
Vandaar dat ik mezelf ook zo veel mogelijk in probeer te lezen.

Ik zal eens bij een andere d.a. praktijk vragen of ik de urine bij hun na kan laten kijken.
Ik neem aan dat dit geen probleem is.

In ieder geval bedankt voor je bericht.

Re: Calcium-Oxalaat gruis

Geplaatst: vr 29 sep 2006, 21:42
door Shirley-Chicky
Vandaag heb ik het medisch dossier opgehaald en volgende week heb ik een afspraak bij een andere d.a.

Dit was de uitslag van de urinetest (letterlijk): Stick; PH 8.5 Eiwit; Spoortje SG; 1012 MO; Oxcalaat wel hoge ph?

Het vraagteken hadden hun er ook al achter staan dus blijkbaar vonden ze het zelf ook wat vreemd.
Anyway, volgende week word er een uitgebreid urineonderzoek gedaan.

Re: Calcium-Oxalaat gruis

Geplaatst: do 19 okt 2006, 23:32
door Shirley-Chicky
Update: Kort na mijn laatste bericht zijn we bij een andere d.a. geweest voor een second opinion. Er werd toen geen gruis aangetroffen. Ik heb zelf ook nog even een kijkje in de microscoop mogen nemen voor de zekerheid.  ;) Deze d.a. verwierp het hele oxalaat verhaal van mijn oude d.a., ook in zijn ogen was dit gewoonweg onmogelijk. Als er toen gruis heeft gezeten, is het struviet geweest.
Toevallig liep op de avond van de second opinion Chicky's a.b. kuur af.  Een paar dagen na de second opinion zat er weer bloed in de urine en steeg de ph waarde zelfs naar 8.5 á 9! Meteen weer een plasje weggebracht en ja hoor, de urine zat vol met struvietgruis.
Voor mij is dat 1 + 1 optellen; je stopt met de antibiotica en de gruis komt terug dus komt de gruis hoogstwaarschijnlijk door de ontsteking.
Afijn, na uitgebreid verteld te hebben dat ik géén brok wil voeren, heb ik toch maar blik meegenomen, zodat de ph waarde snel zou dalen. Ook kreeg ik weer een nieuwe a.b. kuur mee voor twee weken.
En na een dag of 2 werd de ph weer lager, daalde zelfs tot 5,5 en gaat het nu weer prima.

Gisteren zijn we (voor een ander probleem) weer bij de d.a. geweest en heb ik een plasje meegenomen om het op gruis na te laten kijken. Het zag er gelukkig erg netjes uit.
Vanwege het andere probleem moest er een echo gemaakt worden, dus ik vond het ook wel handig als ze meteen naar de blaas zouden kijken. Deze zag er gelukkig normaal uit, geen stenen, tumoren of andere enge dingen.
Hoewel de d.a. de vorige keer zei dat Chicky gewoon weer terug kon op haar oude voer wanneer de gruis verdwenen was, zei hij gister het tegenovergestelde. Volgens hem moet ze voor haar leven lang op het blaasgruisdieet.  >:(
Nou, fijn daar gaat mijn vertrouwen weer in een d.a. Les 1 in: hoe spreek ik mezelf het beste tegen.

Ik zit er nu dus aan te denken deze a.b. kuur af te maken en ook zolang nog het dieetvoer te geven. Wanneer de urine 'goed' blijft nadat ik gestopt ben met de a.b. kuur ga ik weer terug op vers (bibi) met vit. C en Cranberry.
Ook heb ik gelezen over dierenarts John Woudstra in Den Haag. Een pro-vers dierenarts. Den Haag is niet zo ver hier vandaan dus ik zou ook nog eens naar hem kunnen gaan.

Wat is dat toch met die dierenartsen? Zijn ze nou zo gefocused op de omzet die ze halen door middel van verkoop van brok en blik, dat het zelfs boven de dieren hun gezondheid staat?  :g: