Pagina 1 van 2

stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: di 19 sep 2006, 08:04
door Bianca
Sinds een aantal weken ben ik nu zelf aan het samenstellen (voorheen kvv en af en toe zelf iets samengesteld) en dat gaat over het algemeen goed. Wel valt mij op, dat ik vrij veel stukjes bot in de ontlasting terug vind, vooral bij Niels. Gistermiddag en vanochtend had hij ook wat (vers) bloed bij de ontlasting. :( Ze krijgen nu voornamelijk geitenribben en kippepoten als vleesbot. Ik heb zelf het idee dat dit vooral door de kippepoten komt. Iemand tips/ adviezen?

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: di 19 sep 2006, 08:07
door conleeuw
Bianca schreef: Sinds een aantal weken ben ik nu zelf aan het samenstellen (voorheen kvv en af en toe zelf iets samengesteld) en dat gaat over het algemeen goed. Wel valt mij op, dat ik vrij veel stukjes bot in de ontlasting terug vind, vooral bij Niels. Gistermiddag en vanochtend had hij ook wat (vers) bloed bij de ontlasting. :( Ze krijgen nu voornamelijk geitenribben en kippepoten als vleesbot. Ik heb zelf het idee dat dit vooral door de kippepoten komt. Iemand tips/ adviezen?
ik weet niet wat jou bot vlees verhouding is, maar mischien iets meer vlees er bij, dat werkt hier wel goed, meer vlees, minder waarneembare botjes in de ontlasting ;) wellicht dat andere hier meer over kunnen zeggen

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: di 19 sep 2006, 08:46
door Lizzy
Misschien verteert Niels zijn botten nog niet zo goed, omdat hij nog meer moet wennen. Geitenribben en kippenpoten zijn beide vrij hard bot. En een hond die het gewend is en de botten goed verteert, die hebben daar geen problemen mee, maar Niels waarschijnlijk nog wel.

Ik zou even teruggaan naar de basis. Even terug naar het voeren van kippennekken. Als hij die goed verteerd, dan zou ik delen van hele 'prooidieren' gaan geven zoals delen van hele kip (en even niet de poot. Dat komt later wel weer), parelhoen, eend, konijn, de kleinere/zachtere dieren dus. Bovendien bevatten deze vleesbotten ook wat meer vlees.

Als dat goed gaat, dan kun je poten van kip en geitenribben toevoegen. Als je geitenribben en poten voert, kun je er misschien ook wat pens bij voeren. Dat helpt goed als 'inpakker' van botstukjes.

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: di 19 sep 2006, 08:59
door Lizzy
Hoeveel procent bot geef je trouwens, zo ongeveer?

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: di 19 sep 2006, 13:22
door Bianca
Ik geef ongeveer 45 % vleesbotten, altijd samen met wat extra spiervlees of orgaan.  De geitenribben zijn echt goed bevleesd, volgens mij heeft hij daar ook minder moeite mee. Het probleem zit hem volgens mij in de kippenpoten.... Zou dat kunnen?

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: wo 20 sep 2006, 09:19
door Lizzy
Bianca schreef: Ik geef ongeveer 45 % vleesbotten, altijd samen met wat extra spiervlees of orgaan.  De geitenribben zijn echt goed bevleesd, volgens mij heeft hij daar ook minder moeite mee. Het probleem zit hem volgens mij in de kippenpoten.... Zou dat kunnen?
Niks is onmogelijk! Ik weet niet in hoeverre alle kippenpoten altijd van die jonge-plof-kippen is (die bij 6 weken door hun poten storten en geslacht moeten worden omdat ze langer niet kunnen leven - het zogenaamde vleeskuiken) of dat het ook wel van soepkippen is. Die laatste worden in de regel ouder en zijn volgens mij uitgelegde kippen en ik schat het niet ondenkbaar dat die poten wel eens wat harder zouden kunnen zijn....

Als je de poten verdenkt, zou je ze (tijdelijk) van je menu af kunnen schrappen om te kijken hoe het gaat. Neem bijv. vleugels ipv poten. Die botjes zijn toch duidelijk minder hard.

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: wo 20 sep 2006, 09:37
door Bianca
Het zijn kippepoten van zo'n 450 gram per stuk, haalt een soepkip dat? Leek mij eerder van plofkip.... Maar goed, Niels z'n darmen zijn nog steeds in de war, hij maakt me zelfs 's nachts wakker omdat hij moet poepen. Er zit dan nog steeds bloed bij de ontlasting, en hij blijft erg lang napersen waardoor er alleen nog maar wat slijmerige ontlasting komt vermengd met bloed. Gelukkig maakt hij geen zieke indruk, maar heb zojuist toch maar ff de DA gebeld. Advies: een dag vasten, dan gekookte rijst in bouillon, na 1,5 dag handje brokjes erbij... :doh: Vertelde dat hij geen brokken kreeg maar vers, stotterende DA: tja, misschien hebben de botten zijn darmen wat beschadigd...

Maar goed ik kijk het ff aan... Toch gek, Sophie schrokt alles zo snel mogelijk naar binnen (kauwt nog net wel ff), nergens last van en Niels kauwt alles altijd heel goed en die krijgt problemen...

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: wo 20 sep 2006, 09:48
door Lizzy
Ja vreemd.... En vervelend....

Ik zou hem zeker geen gekookte rijst geven. Dat verteert hartstikke slecht.

Een dagje vasten kan geen kwaad. Dat brengt misschien wel even rust in de darmen. Je zou ook wat yoghurt/kefir met extra probiotica capsules (van Akropharma of Solgar of Protexin. Die laatste is alleen te bestellen bij de DA en die eerste twee bij drogisten/reformwinkels) kunnen geven. Om de darmen een beetje te boosten. Je kunt hem nu ook heel goed wat groene leem geven, om de boel een beetje te reinigen.

En dan zou je morgen of overmorgen weer voorzichtig vast voedsel kunnen geven, maar nogmaals, ik gaf toch geen gekookte rijst. En ik zou toch ook terug gaan naar de basis. Voorlopig alleen nog maar even zachte botten voor Niels en dus geen kippenpoot en ook even geen rib. Even terug naar de basis en bijv. beginnen met kippennek, totdat hij dat goed verteert. Dan naar het volgende botje, maar ik zou dan toch ook weer kiezen voor zachte botten van kleine dieren. Bij voorkeur delen van hele dieren (eend, konijn, parelhoen, kip). En als hij dat goed verteerd, dan kun je weer hardere/grotere botten gaan proberen.

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: wo 20 sep 2006, 10:07
door Bianca
Ok, dank voor het advies. Kunnen kippevleugels ook ipv nekken? Daar kan ik wat makkelijker aan komen. Zal te veld gaan voor de probiotica. Wat vind jij van zuurkool? Zou ook als een soort probiotica kunnen dienen volgens sommigen? Toch sneu dit hoor, hij is echt verzot op z'n vleesbotten, geniet er echt van. Maar ja.... Komt het overigens veel voor dat honden botten echt niet kunnen verteren?

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: wo 20 sep 2006, 10:21
door Lizzy
Bianca schreef: Ok, dank voor het advies. Kunnen kippevleugels ook ipv nekken? Daar kan ik wat makkelijker aan komen. Zal te veld gaan voor de probiotica. Wat vind jij van zuurkool? Zou ook als een soort probiotica kunnen dienen volgens sommigen? Toch sneu dit hoor, hij is echt verzot op z'n vleesbotten, geniet er echt van. Maar ja.... Komt het overigens veel voor dat honden botten echt niet kunnen verteren?
Ja, kippenvleugel kan ook, maar die zou ik zelf een paar dagen achter elkaar even pletten met een (vlees)hamer.

Gefermenteerde zuurkool bevat ook melkzuurbacterieen. Yoghurt ook. Maar ik vind het percentage goede bacterieen die er in zit en dan de reis door de maag overleeft te laag voor een positieve werking, in geval van problemen. Dit zijn goede 'onderhoudsmiddelen', vind ik, maar wanneer er problemen zijn (zoals diarree of na een AB kuur): dan vind ik probiotica-capsules beter werken (gewoon zelf vastgesteld). Bovendien hebben vrij veel honden toch gewoon wel moeite met het verteren van zuurKOOL. Mijn honden eten het wel maar zijn daarna toch gassig. En zijn darmen zijn van streek dus ik zou hem niet met zuurkool belasten.

Je hoeft ook niet eeuwig kippenvleugels te blijven voeren hoor! Maar sommige honden hebben blijkbaar moeite met het verteren van botten. En eigenlijk is dat altijd slechts in het begin. Zodra een hond meer gewend is en een sterker spijsverteringssysteem krijgt (doordat zijn maag en darmen eindelijk eens echt aan het werk worden gezet), zal hij de vleesbotten beter gaan verteren. En ik schat in dat dit voor Niels ook geldt. Dit komt wel goed. Hier went hij wel aan. En hij zal op een gegeven moment zelfs prima kippenpoten kunnen verteren. Maar sommige honden hebben nou eenmaal wat meer tijd nodig als de ander. Hoe het komt? Geen idee.

Ik merk eerlijk gezegd dat van de drie Dalmaten die ik heb er 1 het beste spijsverteringssysteem heeft: Linga. En opvallend genoeg heeft zij als enige nooit 1 brokje gezien in haar leven. Ik denk dat fokkers vergeten hoe belangrijk het is om de eerste 8 a 11 weken alleen rauwe/verse voeding aan de pups te geven. In deze weken legt de pup zijn darmflora aan. Zet je pups op steriele voeding (brokken/blik): zullen deze honden geen optimaal werkend spijsverteringssysteem ontwikkelen. En ze hebben gewoon levenslang een achterstand. Bij de ene hond merk je daar nauwelijks wat van, bij de andere hond merk je dat wel. Dit zou 1 oorzaak kunnen zijn. Maar er zijn er vast meer. Brutus z'n spijsverteringssysteem is om zeep geholpen door veel te veel parvo-entingen op jonge leeftijd, waardoor hij iedere keer parvo kreeg en doodziek was en hij daarvoor de ene AB kuur na de andere heeft kreeg. Tel maar uit, je verlies.... Hij doet het nu hartstikke goed hoor, daar niet van. Maar dat heeft wel even geduurd.

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: wo 20 sep 2006, 11:30
door Mevroi Kruim
Bianca schreef: Het zijn kippepoten van zo'n 450 gram per stuk, haalt een soepkip dat? Leek mij eerder van plofkip.... Maar goed, Niels z'n darmen zijn nog steeds in de war, hij maakt me zelfs 's nachts wakker omdat hij moet poepen. Er zit dan nog steeds bloed bij de ontlasting, en hij blijft erg lang napersen waardoor er alleen nog maar wat slijmerige ontlasting komt vermengd met bloed. Gelukkig maakt hij geen zieke indruk, maar heb zojuist toch maar ff de DA gebeld. Advies: een dag vasten, dan gekookte rijst in bouillon, na 1,5 dag handje brokjes erbij... :doh: Vertelde dat hij geen brokken kreeg maar vers, stotterende DA: tja, misschien hebben de botten zijn darmen wat beschadigd...

Maar goed ik kijk het ff aan... Toch gek, Sophie schrokt alles zo snel mogelijk naar binnen (kauwt nog net wel ff), nergens last van en Niels kauwt alles altijd heel goed en die krijgt problemen...
Ja. Eerder dan plofkip. Legkippen zijn flinke meiden, kijk bij de poelier maar eens naar de afmetingen van een soepkip en vergelijk dat met braadkuikens. Er gaan zeker 4 braadkuikens in een soepkip.

Zuurkool zou ik ook niet geven, is idd nog steeds best stevige kost. Andere melkzure groente, of bv melkzuur groentesap, kan weer wel. Maar ik zou er ook mee wachten totdat z'n darmen weer op orde zijn.

Of rijst al dan niet zwaar te verteren is, daarover verschillen de meningen ( ;) naar Lizzy). Zilvervliesrijst is zwaar, witte rijst is puur koolhydraat en op zich kunnen honden dat goed verteren, dwz ze zetten het om naar glucose voor de cellen. Is het daarmee ook gezond? Nee. Net zomin als lichtverteerbare suiker voor mensen gezond is. Wij kunnen suiker heel snel en volledig omzetten in glucose voor energie. Maar geen arts zal meer zeggen dat DUS pure suiker gezond is voor mensen. Juist die snelle omzetting jaagt het bloedsuikergehalte enorm omhoog wat een zware belasting voor de insuline-producerende klieren betekent, en een zware belasting voor de cellen die snel al die extra glucose moeten opnemen. Idem voor de hond, sterker nog, veel erger voor de hond want zijn insulinesysteem is niet ingesteld op vertering van koolhydraten, en het onze wel. En daarnaast herstelt de darmflora niet als je de zuurgraad van de darm ineens drastisch verhoogt (dwz de darm basischer maakt) dmv koolhydraten. Slechte bacterien gedijen bij basische omstandigheden, goeie darmbacterien juistg bij zuurdere omstandigheden.

Bloed in de ontlasting is niet fijn. Helder bloed wijst op een beschadiging of een infectie vlak bij de uitgang, dus in de endeldarm of het laatste stuk van de dikke darm. Dat kan door vanalles komen, door botjes, door een takje wat hij opgegeten heeft, door een infectie, door een voedselintolerantie ... je weet het niet. Maar een scheurtje in de endeldarm kan bv ook ontstaan door persen, dus als hij een keer nogal stevige ontlasting heeft gehad. En elke keer dat hij gaat zitten gaat dat dan weer open. Dat los je niet op met gekookte rijst.

Wat ik zou doen: idd dagje vasten. Kan nooit kwaad en is voor een hond ook niet onnatuurlijk, z'n ingewanden zijn daarop ingesteld.
Dan weer beginnen met bv kipfilet, nekken, spiervlees, evt. gevolgd door ruggen/karkassen, die bestaan uit zacht bot en zijn goed te verteren. En Okugest en probiotica, zoals Lizzy aanbeveelt. Rustig aan, kijken hoe hij het erop doet.

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: wo 20 sep 2006, 11:55
door Bianca
Ok, ik sla het allemaal op in mijn brein  :), althans dat probeer ik.... De kippenpoten heb ik gekocht als zijnde kuikenbouten, vandaar dat ik nu toch wel verbaasd ben over het effect. Ik was uiteraard ooit al eens braaf begonnen met kippenekken, vleugels en dat ging perfect. Zelfs geitenribben ging goed. Af en toe vond ik wel een klein stukje bot in de ontlasting, maar meer niet. Zoals nu heb ik niet eerder meegemaakt en dat maakt me toch een beetje onzeker.

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: wo 20 sep 2006, 12:04
door Lizzy
Ja, begrijpelijk. Het is overigens ook niet ondenkbaar dat Niels op zich geen problemen heeft met de poten maar dat hij bijv. een virusje/infectie in z'n darmen heeft en z'n spijsvertering wat van slag is en hij daarom moeite heeft met de vertering.

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: wo 20 sep 2006, 12:16
door Bianca
Das natuurlijk ook goed mogelijk... Maar ik zie nu eenmaal altijd meteen hele grote beren op de weg ipv eerst de kleintjes.. :-\

Re: stukjes bot en bloed in ontlasting

Geplaatst: wo 20 sep 2006, 12:30
door Lizzy
Dat is toch menselijk! Vooral wanneer het je eigen honden betreft. Ja, dan maak je je nou eenmaal gauw zorgen... En toen ik net overgeschakeld was, dacht ik ook altijd direct aan 'de vleesbotten' als het niet helemaal ging zoals ik het graag zag. Lijkt me ook logisch. Je bent nog niet zo heel lang bezig met vleesbotten en moet je ook daar aan wennen....

Maar, nu barf ik toch al heeeel wat jaartjes, met drie honden. En ik heb eerlijk gezegd nog niet meegemaakt dat er bloed gepoept wordt door botstukjes. Wel doordat ze een virusje/infectieetje hadden opgelopen en erg aan het persen waren om ontlasting/slijm uit te poepen en dat er daarom wat bloed te zien was. En toevallig kan het zijn dat er tegelijkertijd ook botstukjes in de ontlasting zaten, maar dat kan op zich wel toeval zijn.

Maar goed, desalnietemin is het beslist niet verkeerd om een paar dagen rustig aan te doen, wat extra's te geven zoals beschreven en niet te harde botten te geven. Want, sec gezien wil je gewoon geen bot in de ontlasting zien

Ik zie hier ook wel eens een enkele keer botstukjes in de ontlasting hoor. Bij Brutus en Pinkel. En dat is eerlijk gezegd toch vrijwel altijd na lamsribben/geitenribben. Die kunnen toch blijkbaar nog wel eens erg hard zijn, vooral als het lam of de geit niet meer zo heel piep waren. Dus heel abnormaal is het nou ook weer niet. Alleen, omdat je nog niet zo lang vleesbotten geeft, raad ik je toch aan een tandje terug te gaan, zeker tot zijn darmpjes weer tot rust zijn.