Pagina 1 van 1

Barf en gezondheid

Geplaatst: vr 01 sep 2006, 21:15
door Batatinha
Hoi,

Ja ja, daar ben ik dan met mijn eerste vraag :)

Beetje gezocht op het forum of ik er iets over kon vinden, maar dat wilde niet zo best lukken.

Veel mensen zijn sceptisch als ik vertel dat ik over wil stappen op versvoer. Veel dingen die ik vaak hoor zijn: Krijgt ie diaree van. Slecht voor de gezondheid van je hond. (ivm
ziektes in rauw vlees. Dan krijgt hij geen volledige voeding.

Wat ik me dus af vraag. Wat is waar?
Van overstappen op ander voer kan je hond een beetje dunne poep krijgen, dat weet ik. Maar dat gaat meestal ook weer over als je niet te plotseling op andere voeding overstapt.

Hoe gevaarlijk zijn de ziektekiemen in rauw vlees voor een hond? Wij kunnen er doodziek van worden, maar is dat bij een hond ook zo?

En kun je barf gemakkelijk zo afmeten dat het voor jouw hond volledige voeding is?

Groetjes Marieke

Re: Barf en gezondheid

Geplaatst: vr 01 sep 2006, 23:46
door fester
Je hond word alleen maar sterker, mooier krijgt veel meer weerstand als je versvlees voert. Je kunt met versvlees ook heel veel problemen oplossen. Je hond krijgt goede ontlasting en veel minder omdat ze veel meer verteren van versvlees. Een hond krijgt veel meer weerstand van versvlees, en je hoeft niet bang te zijn dat ze er ziek van worden. Het maagzuur van een hond is heel anders als van een mens. Als ik je een tip mag geven waar je heel veel van kunt leren is door het boek te downloden van Morgens Eliasen. Informatie hierover vind je hier op barfplaats. Ik wilde dat ik deze informatie 15 jaar geleden had geweten. En snuffel is rond op deze site dan kun je heel veel leren.

Fester

Re: Barf en gezondheid

Geplaatst: vr 01 sep 2006, 23:47
door Sonja
Als barf ongezond zou zijn voor onze honden, dan zaten er op dit forum echt niet zoveel tevreden versvoerders, hoor.  ;)
Ja, een hond kàn van de overschakeling wat last van darmen krijgen, maar het hoeft niet. Ook kan een hond ontgiftingsverschijnselen krijgen.
En ja, je kan barf compleet maken. Het is tenminste wel de bedoeling van barf dat je je hond een compleet menu voert, alleen hoeft niet elke maaltijd alles te bevatten. Wel moet je je daar eerst eens in verdiepen. Er is bij de sectie 'zelf samenstellen' genoeg info te vinden hoe je dat kunt doen. En je kunt de menu's eens doorlezen voor voorbeelden.
Zolang je nog niet precies weet hoe je het moet doen kun je ook kiezen voor een complete versvleesvoeding.

Re: Barf en gezondheid

Geplaatst: za 02 sep 2006, 08:48
door Batatinha
Hm, ja natuurlijk moet ik nog veel lezen. Ik ben met Daan overgestapt van brok op vers van Rodi. Dat vindt hij heerlijk. Van Brokken at ie gewoon met tegenzin.
Daan heeft wel gevoelige darmen. Dus, eerst deze 'klap' maar eens te boven komen voor we beginnen met barf.
En bovendien ga ik eerst studeren. Hihihi
Om eerlijk te zijn vindt ik het allemaal heel ingewikkelt klinken. Maar misschien valt dat ook wel mee.

Over vers voer gesproken. Leuke anekdote.
De cavia's van een vriend van mij waren 2 weken uit logeren geweest voor de vakantie. (ik heb zelf ook 3 cavia's)
Na de vakantie kwamen ze terug zei hij. En ze hadden zo'n mooie vacht en zagen er blakend gezond uit.
Die mensen die ze op hadden gevangen hadden ze vers groenvoer gegeven!
Toch blijft hij doorgaan met het voeren van uitsluitend brok!!! Daar zit alles in staat op de zak. Zegt hij.  :-\
Hoezo hardleers.

Groetjes Marieke

Re: Barf en gezondheid

Geplaatst: za 02 sep 2006, 09:47
door Lizzy
Yep. Mensen zijn hardleers. Doe je niks aan. Bovendien denk ik dat mensen ook gewoon kiezen voor gemak. Elke dag brokkies aan je cavia geven is gemakkelijker als verse groenten kopen en wassen...

Qua gezondheid hoef je niet in te zitten. Als honden ziek zouden worden op barf, dan zouden we niet meer als 3000 leden hebben, die gemiddeld allemaal 1 of meerdere carnivoren in huis hebben en zouden ze niet vrijwel allemaal super, stik enthousiast zijn!

Rodi is trouwens ook rauw vlees dus er is geen reden om aan te nemen dat je honden van barf ziek zouden worden en van Rodi niet.

Qua overstappen op zelf samengestelde voeding: het is handig om met makkelijke botten te beginnen. Zoals kippennek en eendennek. Dat is makkelijk te verteren dus ook al slikt je hond ze in 1 keer in: is er geen man overboord. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je hond botten leert 'kauwen'. In het document "honden en het eten van botten" staat hoe je je hond over kunt wennen en wat geschikte botten zijn.

Het lijkt misschien moeilijk maar dat is het niet. Nou moet ik zeggen dat we het hier op Barfplaats ook niet uiterst makkelijk maken en zeggen "doe maar een dotje, het is al snel goed genoeg". Ik vind dat namelijk gevaarlijk. Mensen zijn niet gewend om na te denken over hondenvoeding en mensen moeten weten dat een hond geen mens is. Een hond is een carnivoor en heeft specifieke voedingsbehoeftes. En je moet wel weten wat deze zijn. Want een pup moet er goed groot op groeien en een volwassen hond moet floreren op z'n voeding. En voor minder gaan we hier niet. Dus ja, je moet je inlezen. Je moet weten wat je doet. Maar moeilijk is het niet. Ik heb een stukje gemaakt "barf voor beginners". Dat staat hier: http://www.barfplaats.nl/forum/index.ph ... 448.0.html

Ja, het is even lezen, maar ja, zonder enig leeswerk kom je er dus niet mee.... Als je dingen niet begrijpt of je wilt geholpen worden met uitrekenen van je menu: laat het ons gerust weten. We staan hier allemaal tot je beschikking om je te helpen!