ik heb een groot dilemma..update

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

ik heb een groot dilemma..update

Berichtdoor Barfplaats

ginny
3-sterren
Berichten: 132
Lid geworden op: Ma 12 Dec 2005, 19:26

ik heb een groot dilemma..update

Berichtdoor ginny » Zo 14 Mei 2006, 13:17

hoi hoi

zoals jullie weten mankeerd mijn bulletje een heleboel, even in het kort, zware HD, rechterheup schiet ook geregeld uit de kom, PL beide kanten, aan rechts graad 3 tot 4, links graad 2, vergroiede rugwervels, waardoor zij scheef loopt aan de achterhand en zeer waarschijnlijk haar plas en poep daardoor niet kan ophouden, dijbeen wat hierdoor allemaal wat krom aan het groeien is, en ze is 7,5 mnd oud, van de week kreeg ze in het badje een soort van toeval, ik dacht eerst dat ze zeg maar geschrokken was doordat ze in het badje ging moest om even schoon te wassen, maar ze heeft weer een toeval gehad, het duurt maar heel even, maar de DA denkt toch aan epilepsie,

aankomende vrijdag komt de specialist om haar aan de rechterknie en dijbeen te opereren, maar ze loopt nu sinds een weekje ontzetten mank aan de linkerkant, de DA denkt dat het vanuit haar heup komt, ze heeft er pijn aan dat zie je ook, maar als ze aan rechts geopereerd wordt kan ze niet goed herstellen omdat links zo pijn doet, en zo komen er elke week weer nieuwe dingen naar boven waar ze last van gaat krijgen, is logisch want haar achterlijf is gewoon overbelast door alle afwijkingen.

nu begon mijn DA erover, van hoe denk je over euthanasie, ik heb het altijd in mijn achterhoofd gehad, maar als het hard op wordt uitgesproken dan schrik je toch, hij vind dat ook al kunnen we met de operatie een eindje komen er toch wel heel veel aan haar mankeerd en dat het na de herstelperiode maar weer de vraag is waar ze dan last van krijgt, ook de onzekerheid wat haar rugwervels gaan doen, als blijkt dat haar onzindelijkheid daarvandaan komt, of dat ze daar uitvals verschijnselen van kan krijgen...

het is allemaal zoveel bij haar en een hoop onzekerheid, en mijn DA zegt ook we kunnen het proberen maar hoe ver wil je gaan, laat je haar in haar waarde en neem je afscheid of gaan we verder, en als blijkt dat het toch geen zin heeft gehad om te opereren, dan heeft ze die pijn van die operatie ook voor niks gehad.

het is misschien een wat warrig verhaal, maar mijn hoofd loopt over, ik krijg er helemaal hartkloppingen van, wat moet ik nu doen, mijn vorige bulletje is ook maar bijna 8 mnd geworden en nu zouden we weer afscheid moeten nemen.

ik weet dat dit heel persoonlijk is allemaal, maar ik zou toch graag wilen weten wat jullie zouden doen als jullie hond dit allmaal zou hebben, en dat er steeds weer andere klachten de kop opsteken, de specialist zegt van we beginnen ergens maar ik en mijn DA denken van ja maar waar eindig je dan.

ben heel benieuwd hoe jullie er over denken,

groetjes, simone
Laatst gewijzigd door ginny op Di 16 Mei 2006, 12:35, 1 keer totaal gewijzigd.
Gebruikersavatar
K@rin
5-sterren
Berichten: 2045
Lid geworden op: Do 16 Okt 2003, 13:51
Locatie: ergens op het randje van de Achterhoek
Contact:

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor K@rin » Zo 14 Mei 2006, 13:24

Het is heel erg moeilijk om een "juiste" beslissing te nemen .........
Maar, ik denk dat de KWALITEIT van leven van je Bulletje het belangrijkste is !
Jij bent diegene, die kan zien of zij nog schik in haar leven heeft ...........
DIt kunnen de ergste beslissingen in het leven van een hondenbezitter zijn .........
Heel veel sterkte gewenst.
ginny
3-sterren
Berichten: 132
Lid geworden op: Ma 12 Dec 2005, 19:26

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor ginny » Zo 14 Mei 2006, 13:42

dat is het hem ook ze is een echte bull een grote bikkel is ze, altijd vrolijk doen maar ik zie dat ze nu veel last heeft van haar linkerkant, ze houd haar linkerpootje helemaal stijf en als je bij een bull kan zien dat hij pijn heeft dan hebben ze echt veel pijn, maar ze mankeerd zoveel dat ik nu begin te denken van is het opereren allemaal nog wel waard. moet ik haar niet laten gaan, ik schrijf het maar even van me af, want ik blijf maar dubben en kom er even niet uit op dit moment.

mijn oudje hebben we afgelopen december in laten slapen hij was 14 jaar maar ziek en gewoon helemaal op, dat zag je als je hem aankeek, die beslissing was anders, bij hem was het zo overduidelijk en hij heeft echt geleefd, wat heeft mijn bulletje nu voor leventje achter de rug, altijd maar rustig houden en in de keuken, omdat ze anders helemaal kreupel loopt van teveel beweging.

groetjes, simone
Truus
5-sterren
Berichten: 5717
Lid geworden op: Wo 20 Aug 2003, 21:56
Locatie: Brabant

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor Truus » Zo 14 Mei 2006, 14:52

Karin & Pyrs schreef:Het is heel erg moeilijk om een "juiste" beslissing te nemen .........
Maar, ik denk dat de KWALITEIT van leven van je Bulletje het belangrijkste is !
Jij bent diegene, die kan zien of zij nog schik in haar leven heeft ...........
DIt kunnen de ergste beslissingen in het leven van een hondenbezitter zijn .........
Heel veel sterkte gewenst.

Hiier ben ik het helemaal mee eens ! Jij weet eigenlijk heel goed wat het beste zal zijn.
Sterkte !!
sylvia
5-sterren
Berichten: 8612
Lid geworden op: Za 27 Dec 2003, 12:34
Locatie: Sint-Annaland

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor sylvia » Zo 14 Mei 2006, 15:02

Ik ben het met Karin eens , de kwaliteit van leven van jouw hondje moet de doorslag geven en jij bent de enige die dat kan beoordelen.
Lil

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor Lil » Zo 14 Mei 2006, 15:38

Wat een nare beslissing.
Heel veel sterkte met het maken van je keuze, ik weet zeker dat je de juiste beslissing zult nemen.
Malamoods
5-sterren
Berichten: 2131
Lid geworden op: Vr 17 Feb 2006, 15:23

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor Malamoods » Zo 14 Mei 2006, 15:51

Kan jouw hond gewoon hond zijn? Kan hij rennen, spelen, snuffelen, bewegen? Heeft hij nog plezier in het leven? Kunnen jullie het zelf aan?

Ja, ik weet hoe moeilijk het is.... Je verwacht nu eigenlijk antwoorden en ik schiet nog meer vragen op je af, maar het is ook zo'n moeilijke beslissing! Een verantwoordelijkheid die loodzwaar op je schouders rust... Maar liefde is ook loslaten, respect hebben voor je hond, grenzen stellen, etc.... Ik kan je niet zeggen vanuit hier wat je wel of niet moet doen helaas... Ik wil je wel enorm veel sterkte wensen met dit moeilijke dilemma!

Rachel.
202Spots
5-sterren
Berichten: 4782
Lid geworden op: Di 09 Mei 2006, 17:51
Contact:

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor 202Spots » Zo 14 Mei 2006, 16:13

ginny schreef: ik heb het altijd in mijn achterhoofd gehad,


Weet je Simone, toen ik dit las toen dacht ik eigenlijk gelijk dat je zelf al weet wat het beste is...
Jij ziet zelf al dat het niet is zoals het moet zijn...
Jij moet besluiten,hoe graag we soms willen helpen en alles voor onze dieren willen doen..soms kan je geen God gaan spelen.
Ik geloof niet dat er iemand is die van jou zal verwachten om je bulletje in leven te houden, met het vooruitzicht wat hij heeft...
Ik zelf zou hem dus geen onzekere lijdensweg laten gaan.
roefus

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor roefus » Zo 14 Mei 2006, 16:22

Pffff....Simone....wat enorm moeilijk voor je.
Ja....verstand en gevoel, hè?
Uiteindelijk denk ik dat jijzelf de juiste beslissing gaat nemen.
Nadat je alles afgewogen hebt (het mogelijke en het onmogelijke).
Heel veel sterkte hiermee, wat je ook beslist.
Want dit is enorm verdrietig.
conleeuw
5-sterren
Berichten: 4130
Lid geworden op: Ma 18 Jul 2005, 14:12
Locatie: duiven (GLD)
Contact:

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor conleeuw » Zo 14 Mei 2006, 17:13

ik kan mij voorstellen dat je alles voor je hond wil doen, dat willen wij eigenlijk allemaal, maar zoals andere al hebben geschreven, wat is de kwaliteit van de leven die jou hondje heb als je laat opereren, er speelt heelwat qua gezondheid voor voor deze pup. Maar moeilijk is het toch om te beslissen wat je ga doen. Ik ben wat dat betreft mischien iets te recht door zee. Ik heb zelf een pup van 11 maanden laten inslapen, nog voordat ze dood en dood ziek was, omdat ik haar niet wou houden tot ze zo ziek was (we wisten wel dat het zou komen) moeilijk was het wel, maar ik geloof er niet in om mijn hond te laten lijden omdat ik haar zo nodig nog een paar maanden bij me wil houden. Dat wil niet zeggen dat ik zeg dat jij je hond moet laten inslapen, maar vraag jezelf even heel kritisch af, wat is de kwaliteit van leven na de operatie.... dus is de ingreep de antwoord en zal de hond dan opknappen en een leuk, pijnvrije bestaan lijden waar zij gewoon lekker kan wandelen, spelen, en gezellig hond/pup kan zijn, dan geloof ik wel dat jij zal weten wat je moet doen. Ik wens jou in iedere geval veel wijsheid en sterkte met het maken van jou beslissing.
Gebruikersavatar
*Remy*
5-sterren
Berichten: 717
Lid geworden op: Zo 03 Okt 2004, 12:08
Locatie: Weert

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor *Remy* » Zo 14 Mei 2006, 18:07

Hoi Simone,

ik sluit mij aan bij de anderen wat betreft een hondje niet laten lijden, echter, wanneer het mijn hond zou zijn zou ik eerst nog eens goed met de specialist gaan praten (ik heb te vaak het inslapen-advies van een dierenarts gehoord tav hondjes die uiteindelijk wel nog een volwaardig leven hebben gehad). Zoals ik het zie heeft ze momenteel zoveel last van haar linker been, meer dan voorheen, omdat het linkerbeen continu overbelast wordt. Wanneer rechts rechtgezet wordt en weer gewoon belast kan worden, zal links ook beter worden. Wat je wel nodig hebt is een goede fysiotherapeut, die na een eventuele operatie haar spiermassa middels massages, elektrotherapie, waterloopband, isometrsiche oefeningen ed weer opbouwt. Op dit vlak is echt veel mogelijk; ze hoeft hier zelf niet actief voor te kunnen bewegen. Met behulp van pijnmedicatie, warmte, magneetveld en Tens (deze laatste 2 middelen zou de fysiotherapeut ook in huis moeten hebben) kan je haar pijn onder controle houden.
Wat denkt de specialist over hoe ze zich verder ontwikkelt, aangezien ze nog steeds een groeiende pup is? Kan ze dmv een operatie en vervolgens intensieve begeleiding bij het "kweken" van spieren" een "normaal" leven krijgen? Kan de epilepsie onder controle gehouden worden met medicatie? Ik zie dat je hondje echt veel mankeert; veel is echter ook met elkaar verbonden. Ik wil het je niet moeilijker maken dan dat je het al hebt, ik heb alleen maar mijn gedachten opgeschreven, die niets betekenen omdat ik niet in jouw schoenen sta en niet elke dag met jouw hondje samenleef.
Heel veel sterkte met welk besluit je ook neemt.

Groetjes,

Jacquemine
mutsie
4-sterren
Berichten: 299
Lid geworden op: Wo 05 Jan 2005, 14:58
Contact:

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor mutsie » Zo 14 Mei 2006, 18:27

Ik sluit mij bij mijn voorgangster aan. Dat is het eerste wat ik dacht.
Je schrijft: ''de DA denkt dat het uit haar ruggenwervel komt...
Is hij/zij gekwalificeerd genoeg om dit te beoordelen?


Ik zie dat er al een specialist komt om te opereren.
Misschien kan je daar beter eens een verhelderend gesprek mee hebben wat het verloop zou zijnvan deze afwijkingen en de toekomst van jou hondje.
Of misschien kan je een second opinion aanvragen voordat je deze zware beslissing neemt.

Karin
nikèdog2000
5-sterren
Berichten: 2765
Lid geworden op: Di 08 Mar 2005, 19:16
Locatie: woubrugge

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor nikèdog2000 » Zo 14 Mei 2006, 19:10

ook ik wens je heel veel sterkte met je besluit.
maar wat ik me af vraag !!!!
wie zet er zulke hondjes op de wereld?
eerst 1 van 8 maanden
en nu 1 van 7,5 maand
ginny
3-sterren
Berichten: 132
Lid geworden op: Ma 12 Dec 2005, 19:26

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor ginny » Zo 14 Mei 2006, 20:32

Jacquemine schreef:Hoi Simone,

ik sluit mij aan bij de anderen wat betreft een hondje niet laten lijden, echter, wanneer het mijn hond zou zijn zou ik eerst nog eens goed met de specialist gaan praten (ik heb te vaak het inslapen-advies van een dierenarts gehoord tav hondjes die uiteindelijk wel nog een volwaardig leven hebben gehad). Zoals ik het zie heeft ze momenteel zoveel last van haar linker been, meer dan voorheen, omdat het linkerbeen continu overbelast wordt. Wanneer rechts rechtgezet wordt en weer gewoon belast kan worden, zal links ook beter worden. Wat je wel nodig hebt is een goede fysiotherapeut, die na een eventuele operatie haar spiermassa middels massages, elektrotherapie, waterloopband, isometrsiche oefeningen ed weer opbouwt. Op dit vlak is echt veel mogelijk; ze hoeft hier zelf niet actief voor te kunnen bewegen. Met behulp van pijnmedicatie, warmte, magneetveld en Tens (deze laatste 2 middelen zou de fysiotherapeut ook in huis moeten hebben) kan je haar pijn onder controle houden.
Wat denkt de specialist over hoe ze zich verder ontwikkelt, aangezien ze nog steeds een groeiende pup is? Kan ze dmv een operatie en vervolgens intensieve begeleiding bij het "kweken" van spieren" een "normaal" leven krijgen? Kan de epilepsie onder controle gehouden worden met medicatie? Ik zie dat je hondje echt veel mankeert; veel is echter ook met elkaar verbonden. Ik wil het je niet moeilijker maken dan dat je het al hebt, ik heb alleen maar mijn gedachten opgeschreven, die niets betekenen omdat ik niet in jouw schoenen sta en niet elke dag met jouw hondje samenleef.
Heel veel sterkte met welk besluit je ook neemt.

Groetjes,

Jacquemine


ben net pas thuis dus kon niet eerder reageren, de specialist die gaat opereren heeft haar ook al helemaal onderzocht en toen zij nog veel jonger was ben ik ook bij een andere specialist geweest. alletwee zeggen ze, het onzindelijke kan met de ruggengraat te maken hebben omdat op het punt waar de rugwervels in elkaar beginnen te schuiven ook de zenuwen lopen die over de sluitspieren gaan, maar omdat ze nog jong is is er ook een kansje dat ze gewoon erg laat is met zindelijk worden, zij zeggen dat als ze ouder is en ze is nog steeds zo onzindelijk dat het dus met de rug te maken heeft.

ik heb haar vandaag de hele dag mee genomen, naar mijn moeder en ze heeft daar lekker in de tuin kunnen dreutelen, maar dat is het hem nu juist door het ras hebben ze zo'n enorme pijngrens dat ze het zeker wel voelen maar er niet aan toegeven, je ziet aan haar manier van zwalken want zo loopt ze, alles wiebelt bij haar op haar achterhand, dat ze daar toch echt last van moet hebben.

de specialist heeft eerlijk tegen mij gezegd dat als dit zijn hondje zou zijn hij het zou proberen, er is nl. een kans dat het slaagt, maar ook dat het niet slaagt.

en wat hij niet kan zeggen is of de erge klachten nu uit de heupen komen of uit haar rug of knieen, hij wil daarom eerst de minst belastende operatie gaan doen, en zo het rijtje afwerken, maar dat zie ik niet zitten, dan heeft mijn bulletje voorlopig alleen maar operaties in het vooruitzicht en dan is aan het eind van de rit nog maar de vraag of het gelukt is.

mijn gevoel en verstand zijn nog zeker niet samen gekomen en het ene moment neig ik naar opereren en haar toch een kans geven maar als we zien dat het niet aanslaat of gewoon niet gaat wegens teveel pijn de beslissing nemen, en het andere moment denk ik, ik heb het recht niet om je langer bij me te houden. erg moeilijk allemaal, speelt ook mee dat we nu weer voor deze beslissing staan, terwijl het nog maar zo kort geleden is dat we onze reu hebben laten inslapen, ook tegen die beslissing heb ik zo tegen aan lopen hikken.

met de fokker heb ik ook een behoorlijk conflict op dit moment, ik neem het mezelf ook kwalijk dat ik dacht een goeie fokker te hebben uitgezocht, maar ik neem het haar ook kwalijk, weet meer over je lijnen waar je mee fokt dat scheelt ook een heleboel ellende, zoals we nu meemaken.

ik ben het type van moeilijk los kunnen laten, en daar ligt ook een gedeelte van al mijn twijfels in, denk ik. wat een dilemma allemaal zeg, ik geniet zo van haar als ik haar zoals vanmiddag bij mijn moeder in de tuin in het zonnetje zie zitten, en dan denk ik..we gaan ervoor, maar als ik haar dan weer zie lopen denk ik weer dit is niet goed, dit kan niet. het is gewoon zo zielig.

heeft ze nog kwaliteit van leven, ergens wel vind ik, maar ook soms weer niet, als ik zie dat ze geniet van het zonnetje en haar bak met vlees, als ze zoals vandaag mee gaat naar mijn moeder, dan geniet ze van haar leven, maar ik vind dat ze niet geniet als ze niet lekker los kan dollen met andere honden, veel in de open keuken moet zitten omdat ze anders als ze teveel loopt stijf gaat bewegen en moeilijk overeind komt.

ik ga het maar even proberen om het van me af te zetten, want ik kan aan niks anders meer denken op dit moment, voel me dan ook super schuldig als ze me aan kijkt, alsof ze mijn gedachten kan lezen.

ga morgen even bellen of ik met de DA hierover nog eens goed kan praten.

hartstikke bedankt dat jullie mijn dilemma wilde delen, ik vind het nl. best wel een beladen onderwerp, het lucht even wat op voor mij als ik het van me afschrijf en jullie meningen lees, voor het eind van de week moet ik laten weten of ik ga opereren of toch niet, zo ja dan wordt ze vrijdag 19 mei om 09.00 uur geopereerd.

ik hou jullie op de hoogte.
Gebruikersavatar
Charlie Angel
Moderator
Berichten: 11023
Lid geworden op: Vr 04 Mar 2005, 17:47
Locatie: Deventer

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor Charlie Angel » Zo 14 Mei 2006, 23:28

Wat een vreselijk groot dilemma zeg, er is al genoeg door mijn voorgangers gezegd.
Kwaliteit va leven is het belangrijkst en dat kan alleen jij bepalen, hoe graag wij je ook zouden willen helpen.
Ik wens je vreselijk veel sterkte en wijsheid toe. :-*
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re:ik heb een groot dilemma..

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 10 gasten