Pagina 1 van 6

Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 11:52
door Bockel
Hallo allemaal,

Ergens in april ben ik begonnen met CB voer. Zo rond de 15e denk ik.. Voordat ik daaraan begon heb ik met Bockel een hele lijdensweg gehad, die helaas nog niet achter de rug is.

Bockel kwam in 2001 in ons leven als een geweldige mooie pup. Chocoladebruin, mooie oogjes, mooi vachtje en een lief beestje. We lieten haar chippen en enten, ik gaf braaf druppeltjes tegen vlooien, alleen het beste voor Bockel (dachten we).

Het ging op wat darmklachten na, voorspoedig met Bockel, maar op een bepaald moment is ze geacastreerd, op advies van de dierenarts.
Een jaar later begon de ellende pas echt. Ze had tot die tijd veel problemen met voeding. Toen we overstapten van puppybrokjes van Hill's, naar Royal Canin begon de ellende. Continu bezoeken aan de dierenarts, kuur op kuur, voor van alles. Darmklachten, ontstekingen, bloed bij de ontlasting, van alles. Het is allemaal alweer een aantal jaar geleden, dus de details ben ik een beetje kwijt. Maar ze begon ook haar vachtje te verliezen. Op de flanken, de oortjes, de staart en het neusje. Ik ben weer naar de DA gegaan. Van alles gedaan: eerst medicijnen, toen weer medicijnen, voeding, hielp allemaal niks. Toen is er wat van haar huid tussen de pootjes weggekrabt en bekeken onder de microscoop. Niets te zien. Seizoensgebonden kaalheid noemden ze het, was niets aan te doen.
Het vreemde was dat ze in de zomer haar vacht terug kreeg en zo gauw het herfst/winter werd, kwamen de kale plekken weer terug.

Toen heb ik een verwijzing gekregen voor een dermatoloog in Oisterwijk.
Die herkende de kale plekken als een gebrek aan een bepaald hormoon dat zou worden aangemaakt door de zon. Ik kreeg tabletten mee. Die importeerde ze uit Amerika en bevatten het hormoon dat Bockel tekort kwam. In NL was de verkoop ervan verboden, en daarom kon ik ze verder nergens krijgen.
Omdat het toen ook weer zomer werd, was het voor moeilijk te zeggen of ze de vacht terug kreeg van de tabletten of van de zon.

Daarnaast had ze veel moeite met wennen aan het voer en op een bepaald moment weigerde ze nog om te eten. Dan stapten we maar weer over naar een andere variant.
Op een bepaald moment zijn we overgestapt naar "ordinaire brokken" van de supermarkt. Wonder boven wonder deed ze het daar goed op. Na 1 jaar begon ze weer darmklachten te krijgen en merkten we in het voorjaar van 2005 dat ze lang bleef zitten om te plassen. We wisten ook niet goed wat we daarvan moesten denken, totdat we op vakantie zagen dat ze gewoon druppeltjes bloed plaste.

Hevig geschrokken ging mijn man met haar naar een DA in de buurt. Ze kreeg een antibioticum, de zoveelste inmiddels en er werd een blaasontsteking geconstateerd. Na de vakantie hield de onsteking aan en gingen we opnieuw met haar naar een DA. Die checkte haar urine en zei dat ze kristallen in de urine had. Blaasgruis. We kregen dieetvoeding, weer een kuur en tabletjes voor thuis.

Het hielp allemaal niks. Ze bleef diarree houden. In december gingen weer terug naar de dierenarts (een andere ditmaal) en die gaf medicijnen en zei dat als dit ook niet zou helpen, ze haar "open zouden maken". Toen ik vroeg wat ze dan precies wilde doen, gaf hij aan dat ze niet wisten wat er precies aan mankeerde en dat ze zouden beginnen met bloedonderzoeken en dan eens van binnen zouden kijken. Dat zag ik helemaal niet zitten.
De gegevens van dit bezoek heb ik inmiddels thuis:
"Cystitis. Recidive van van de zomer. Toen elders behandeld. Als weer recidiveert: U.O.
2 ml albipen
14x 200mg aescamox
2x daags 1 tablet, kuur afmaken
6x 10mg buscopan dragee
2x daags 1 tablet"

Dit hielp dus ook niet en omdat ik weinig vertrouwen had in deze DA, besloot ik naar een andere te gaan. Gegevens van wat ze daar weer kreeg heb ik (nog) niet thuis..

In april kwam ik via internet op www.turboteckels.nl en ik vond er gegevens van vers voer. Ik vond een dealer in de buurt en kocht direct 5 kilo CarniBest.

Nu is het dus ongeveer 1 maand verder. Ze blijft dunne ontlasting houden, beetje diarree achtig. Een normale keutel heb ik bij haar al meer dan 1 jaar niet gezien..
Ze vindt het wel mega lekker en schrokt alles supersnel naar binnen. Ik heb het idee dat ze wel wat is afgevallen, maar ze was ook wat aan de flinke kant, dus dat lijkt me niet zo'n groot probleem. Ik geef haar 200 gram per dag, verdeelt over 2 maaltijden.
Haar blaasprobleem is er nog steeds. Ze blijft binnen plassen, nog steeds met bloed en troebele urine, dus dat blaasgruis zal er nog wel zijn. Ik heb me voorgenomen om 3 maanden af te wachten. Als het dan nog niet verbeterd ben ik echt ten einde raad. Ik zie het niet zitten om telkens weer medicijnen in dat hondje te stoppen en ook niet om haar te laten opereren.
Ze heeft er zichtbaar veel last van.
De dealer van CB blijft volhouden dat ik het tijd moet gunnen en dat alles wel goed zal komen. Ik hoop het met haar mee..

Nog een kanttekening: laatst zag ik onderweg naar mijn werk een man lopen met een chocoladebruine teckel, zoals Bockel, óók met kale plekken op de vlanken. Als ik hem weer zie, spreek ik hem eens aan!

Bockel komt van een fokker uit Oisterwijk, volgens mij heette hij: Oisterwijks hoekje.
Ik ben daar na mijn bezoek aan de dermatoloog geweest en die man toonde weinig interesse voor mijn probleem. Hij had er nooit eerder van gehoord dat honden uit zijn fokkerij deze problemen hadden. Verder had hij voor de hobby nog een paar nestjes per jaar, maar hij liep tegen zijn pensioen en fokte niet meer.

Nu hoop ik dus dat mijn problemen verdwijnen met Carnibest. Ik heb geen idee of het om struviet of alkalische blaasgruis gaat trouwens..

WIE HERKENT HIER IETS VAN??

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 12:34
door Mevroi Kruim
Wat een narigheid met Bockel! Arm beest ... en arme jullie, alsmaar aan het tobben met een zieke hond.

Bij mijn eigen honden heb ik dit soort dingen nooit meegemaakt, gelukkig *afkloppen*. Maar mijn 5 katten hadden allemaal struviet en bijbehorende blaasontstekingen, nierbekkenontstekingen, bloed in de urine en gaat u maar door. Kwam niet van de RC brokjes, volgens de da, maar ze moesten wel nierdieet. Ja natuurlijk, 5 katten, geen familie van elkaar, verschillende leeftijden, en allemaal, tegelijk, dezelfde verschijnselen, en dat zou niks met het voer te maken hebben?
Katten rigoreus op vers overgezet en na een aantal weken problemen voorbij. Eentje is er nu aan de Fortekor (5 jaar later), die had zoveel schade aan de nieren dat hij het niet meer trok. Maar die is inmiddels ook alweer 13 en verder kerngezond.

Ik meot er wel bij zeggen dat ik de katten die ontstekingsverschijnselen hadden ab-kuren heb gegeven. Als ze eenmaal een ontsteking hebben zijn ze die niet zomaar weer kwijt. De infecite maakt de urine basisch, wat weer een prima milieu voor de bacterien oplevert, enz enz.

Het is belangrijk dat je weet of het gruis struviet of oxalaat is. Maar aangezien oxalaat vrijwel niet voorkomt bij brokgevoerde dieren is struviet het meest waarschijnlijk.
In dat geval is het dus belangrijk dat de urine zuur wordt. Verse voeding is een must, maar verzurende middelen als vit. C en cranberry zijn in het begin nodig om de laatste bacterien weg te pesten en de genezing een kans te geven.

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 12:39
door Peet
Volgens mij zijn er nu 2 dezlfde topics over Bockel... ???

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 12:58
door Bockel
Ja klopt, ik kreeg van Lizzy het verzoek een nieuwe topic te plaatsen bij medisch, dus dat heb ik gedaan..

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 13:32
door Netty
kale plekken bij de teckel herken ik als geen ander.
je hebt er niet bij vermeld of je teckel ook *stinkt*
mijn teckel heeft ook last van die plekken, ze heeft een lichaamslucht bij haar, wat soms heel sterk ruikt. de zon doet haar duidelijk goed, want in de zomer heeft ze beduidend minder last van haar huid en stank dan in de winter......
mijn dierenarts had het ook over een bacterie die ze hier in Nederland oppikt en waar ze, als ze met me mee in Maleisie, geen last van heeft, waarschijnlijk toch iets te maken met de zon.
hier pikt ze in Nederland ook altijd plekjes in de zon, ze verhuist gewoon mee.
ze heeft ook erg gekleurde urine, een heel gevoelig maag en darmstelsel.
ze is ook gesteriliseerd, maar had de klachten ervoor ook al, dus dat is het niet, maar wat het wel is......ook ik heb geen idee.
wel weet ik dat op Carnibest ze het beter doet en minder klachten heeft dan vroeger met die brokkenmeuk.
ze komt trouwens van een ander adres :-X

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 14:02
door Tineke *
Je weet toch dat met versvoer ze hevig gaan ontgiften hé.De klachten kunnen soms(tijdelijk)verergeren.Maar dan moet je dus ff doorzetten.En voor de zuurtegraad idd vit.c en cranberry.

Tineke

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 14:29
door Lizzy
Ja sorry, ik had je topic onder versvlees nog niet gezien, alleen je voorsteltopic....

Goed, pfffff.... wat een ellende allemaal....

Allereerst is het wel erg belangrijk om te weten wat voor type blaasgruis je hond heeft. Kun je dat niet bij je dierenarts navragen? Weet je misschien de pH waarde van de urine? Als je die weet, kunnen we wel een goede inschatting maken om welk type blaasgruis het gaan. Zitten er ook bacterieen in de urine?

Dit is wat je volgens mij moet doen:

Volgens mij moet je allereerst een goed probiotica product aan gaan schaffen. En dan valt er te denken aan de Acidophilus van Solgar, de Acidophilus van Akropharma. de DarmClear van de Groene Os of de Probiotica Pro-Soluble van Protexin (die laatste moet je via je DA bestellen). Deze probiotica kun je aan de voeding toevoegen. Dit is om de darmen op te peppen want die hebben behoorlijk wat te lijden gehad, zo te lezen. Eventueel kun je ook Darm Compositum van de Groene Os erbij geven. Maar, prioriteit 1 = probiotica!

Verder moet ik eerst weten wat de pH waarde van de urine is of weten om welke type blaasgruis het gaat, voordat ik je daar verder in ga adviseren. Ik denk dat het struviet is, maar als dat niet het geval is en ik vraag je de urine aan te gaan zuren terwijl dat niet goed is omdat het om iets anders gaat, ben je verder van huis.

Wat je in mijn ogen ook moet doen is je hond nooit meer laten vaccineren.

Ik zou eigenlijk graag van je willen weten of je wat ziet in het zelf samenstellen van voeding. De reden is dat het in mijn ogen een goed idee is om nu met 1 diersoort te beginnen qua vlees en vleesbot en orgaan, om dit langzaam op te bouwen naar meerdere vleessoorten. Gewoon, om te kijken of er vleessoorten zijn waar je hondje goed/minder goed op reageert. Als je daar wat in ziet, kunnen wij je verder helpen in hoe dit aan te pakken.

Ook wil ik graag weten of er een mestonderzoek is uitgevoerd en of de ontlasting ook met de ELISA-test gecontroleerd is op giardia.

En als laatste denk ik dat je inderdaad wel even geduld moet hebben, als je deze weg in slaat. Als je al 5 jaar aan het tobben bent, is het misschien niet helemaal juist om te verwachten dat je je hondje binnen 4 weken weer op de rails hebt en moet je inderdaad nog wat maandjes geduld hebben..... Maar stel, je gaat een actieplan maken en het gaat binnen een paar weken/maanden niet beter, dan is het misschien een goed idee om eens naar een holistisch dierenarts te gaan.

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 15:54
door Bockel
Hi Lizzy,

Ik ben zojuist naar de reformwinkel geweest en heb daar vitamine-c tabletten en cranberry-capsules gehaald, na het lezen van de adviezen over blaasgruis. Ik begrijp nu dat ik dat dus beter nog niet had kunnen doen.. Ik kan de DA nog niet bereiken omdat hij schijnbaar op woensdag operaties uitvoert, maar dat zal ik zeker nog proberen.

Dat probiotica, dat is als ik het goed heb begrepen dus een middel om de negatieve effecten van een antibioticum op te heffen? Je hebt er nogal wat genoemd, koop je die ook in een reformzaak?
En nog even geen cranberry en vitamine c geven dus?
PH is mij ook nog niet bekend. Al je vragen zal ik stellen aan de DA, als ik hem spreek.
Ik stel het medeleven en de raad enorm op prijs. Na 5 jaar tobben en zelfs overwegen om het arme dier in te laten slapen, bid ik eindelijk voor een oplossing.

Ik heb een prive bericht ontvangen van iemand op het forum die me doorlinkte naar een geschreven stukje over de fokker waar we Bockel gekocht hebben (Oisterwijks Hoekje). Dat sprak boekdelen. Ik herkende er veel van, bv dat we 100 gulden zouden besparen als we er geen stamboom bij zouden nemen en ook dat wij niet in de fokkerij mochten komen, omdat de honden daar ziek van zouden worden. Verder mochten we ook de moeder niet zien.
Destijds hebben we er helemaal niet bij na gedacht, maar nu ik de beelden van Tros Radar heb gezien ben ik heel erg geschrokken. Omdat mijn ouders een teckel uit het Oisterwijks Hoekje hebben en daar nooit, maar dan ook nooit ellende mee hebben gehad, dacht ik dat de problemen op zich stonden. Nu twijfel ik daar een beetje aan en daar ben ik niet blij mee.

Je hebt er veel verstand van. Ben je zelf ook veterinair?

Alvast bedankt en ik hou je(jullie) op de hoogte.

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 16:03
door Bockel
Hi Lizzy,

Nog even je vraag over zelf samenstellen van de voeding. In principe heb ik daar geen problemen mee, maar ik weet niet zo goed hoe ik eraan moet beginnen. Ik heb al veel gelezen: kippenekken, vleugeltjes, pens... Waar haal ik dat allemaal???? Een slachterij?? Plus, wat kan Bockeltje aan? Ik bedoel, botjes eten? Ik ben erg bang dat ik iets verkeerd zal doen en het probleem ga vergroten. Ik besef wel dat ze het goed doet met Carnibest, en daar heb ik nu een voorraad van 5 kg van in de vriezer, dus voorlopig kan ik vooruit. Maar een klein teckeltje, wat moet die dan hebben aan vers voedsel?

Wellicht allemaal domme vragen, maar het voelt alsof ik hierbij even bij de hand genomen moet worden voor wat hulp. Ik doe met liefde en plezier het juiste, maar wat is precies het juiste.. Begrijp je?

Ik neem aan dat voorlopig even doorgaan met CB geen probleem hoeft te zijn?

Graag je reactie als ik iets verkeerd heb begrepen en zeker graag je advies.

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 16:04
door Bockel
Tineke * schreef: Je weet toch dat met versvoer ze hevig gaan ontgiften hé.De klachten kunnen soms(tijdelijk)verergeren.Maar dan moet je dus ff doorzetten.En voor de zuurtegraad idd vit.c en cranberry.

Tineke
Ik heb weinig gemerkt van dat ontgiften.. Loopneus? Nee. Jeuk? Nee. Diarree? Jawel, maar dat is al erg lang zo, dus daar kijk ik niet van op. Wat kan ik nog meer verwachten?

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 16:06
door Bockel
Netty schreef: kale plekken bij de teckel herken ik als geen ander.
je hebt er niet bij vermeld of je teckel ook *stinkt*
mijn teckel heeft ook last van die plekken, ze heeft een lichaamslucht bij haar, wat soms heel sterk ruikt. de zon doet haar duidelijk goed, want in de zomer heeft ze beduidend minder last van haar huid en stank dan in de winter......
Hi Netty,

Nee, Bockel stinkt niet. Ik merk er helemaal niks van. M.u.v. de winderigheid die ze wel altijd heeft ;)

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 16:16
door Bockel
Lizzy schreef:
Allereerst is het wel erg belangrijk om te weten wat voor type blaasgruis je hond heeft. Kun je dat niet bij je dierenarts navragen? Weet je misschien de pH waarde van de urine? Als je die weet, kunnen we wel een goede inschatting maken om welk type blaasgruis het gaan. Zitten er ook bacterieen in de urine?

Ik heb zojuist gesproken met de ass van de DA.

Er was het volgende bekend:

pH 8
Struviet en eiwit in de urine
Bacterien: wist ze niet te melden

Bockel heeft toen een Amoxicilline injectie gekregen
Clavubactin tabletten (antibioticum)
Metacan (pijnstiller)

Kun je daar iets mee?

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 16:41
door Madera
Bockel schreef: Nog even je vraag over zelf samenstellen van de voeding. In principe heb ik daar geen problemen mee, maar ik weet niet zo goed hoe ik eraan moet beginnen. Ik heb al veel gelezen: kippenekken, vleugeltjes, pens... Waar haal ik dat allemaal???? Een slachterij?? Plus, wat kan Bockeltje aan? Ik bedoel, botjes eten? Ik ben erg bang dat ik iets verkeerd zal doen en het probleem ga vergroten. Ik besef wel dat ze het goed doet met Carnibest, en daar heb ik nu een voorraad van 5 kg van in de vriezer, dus voorlopig kan ik vooruit. Maar een klein teckeltje, wat moet die dan hebben aan vers voedsel?
Tuurlijk kan een teckeltje botjes eten, alleen iets kleinere dan grote honden. Gewoon beginnen met kippennekken (wel even platslaan met een hamer) en dan verder uitbreiden.

Waar je het kunt kopen, ik heb geen idee waar je woont maar kippennekken en vleugels kun je over het algemeen op de markt kopen bij de poelier. verder haal ik veel dingen voor mijn BARFdagen bij Islam Center (in Rotterdam), maar ik weet niet of dit voor jou te doen is qua afstand. er zijn nog veel meer "bekende verkooppunten"(zaken waar veel BP-ers vlees halen) in nerderland maar daar ben ik iets minder bekend mee.

wat een teckeltje moet eten, je geeft nu een x gewicht aan CB. begin met dit gewicht en als het teveel is merk je het vanzelf aan je hond.

verder zijn dit waarschijnlijk een paar handige links:
(origineel is van Laura 2004 in topic: http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... #msg538814)


Hier wat duidelijke informatie over BARF:
http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... eadid=9326


Wanneer je besluit te gaan barfen is dit ook heel belangrijk om te lezen:

http://www.barfplaats.nl/forum/viewforu ... readid=801



En dit is ook wel heel interessant om te bekijken, zodat je een idee krijgt van wat barfen inhoudt:

http://www.barfclub.nl/een_handleiding_tot_barf2.htm
over tekorten hoef je je ook niet druk te maken, er staat een BARFhulp van the dude op Barfclub! http://www.barfclub.nl/downloads.htm onder downloads

ik hoop dat je er wat aan hebt!

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 17:24
door Borke
Wat een toestand zeg met jouw Bockel :-\

Waar woon je en in welke provincie is dat?
Ik vraag dat omdat we je dan wellicht wat hulp kunnen bieden met waar je wat kunt inkopen.

Onze oudste poes heeft hele ernstige darmklachten gehad die met vers vlees snel verdwenen en dat terwijl zij jaren lang problemen had gehad.
Zij is toen gestart met een dieet van rauw geitenvlees.

Ik denk dat je het beste zou kunnen starten met een diersoort en ik denk dat kip daarbij niet zo'n handige is omdat kip in heel veel brokken zit.
Handiger is het denk ik om iets te voeren wat niet in brokken zit, zoals bijvoorbeeld geit. Nou weet ik eerlijk gezegd niet of een teckel die nog geen botten gegeten heeft ook geitenribben weg kan knagen?

Je zult waarschijnljik van heel veel mensen hier op Barfplaats adviezen krijgen (we willen altijd allemaal graag helpen en velen van ons hebben probleemhonden of katten gehad). Lees even rustig de tips en kijk wat het beste bij je past.
Lizzy is een van de meest ervaren versvoerders van het forum en ik luister zelf altijd erg graag naar haar adviezen ;D

Re:Zieke Bockel :(

Geplaatst: wo 10 mei 2006, 18:06
door Lizzy
Bockel schreef: Ik heb zojuist gesproken met de ass van de DA.

Er was het volgende bekend:

pH 8
Struviet en eiwit in de urine
Bacterien: wist ze niet te melden

Bockel heeft toen een Amoxicilline injectie gekregen
Clavubactin tabletten (antibioticum)
Metacan (pijnstiller)

Kun je daar iets mee?
OK, struviet + blaasontsteking dus. Ja, je mag haar nu vooral vitamine C + cranberry gaan geven. Want de urine moet verzuurt worden. Dit is tweeledig:

1)De bacterieen gaan dood in zure urine
2)De struviet lost op in zure urine

En verse rauwe voeding, dat is ontzettend belangrijk, want je hondje moet a)veel vocht binnen krijgen en verse/rauwe voeding is vochtrijk en b)verzuurt vlees de urine ook.

De pH waarde van de urine MOET omlaag. Eventueel kun je zelf de pH waarde van de urine gaan meten door pH waarde-stripjes bij de apotheek te kopen (ik kan je eventueel ook een merk doorgeven - je moet stripjes hebben die van pH 4.0 tot 10.0 meten). De juiste pH waarde voor de urine van jouw hond is rond de 6.5.

De probiotica is om de darmwerking te verbeteren. De darmwerking verslechterd door o.a. antibiotica maar ook door vele andere oorzaken zoals slechte voeding (steriele voeding zoals brokken), stress, medicijngebruik, etc. etc. De meeste merken die ik opgenoemd heb kun je bij reformwinkels kopen. Of via Internet drogisterijen. Op de site van Solgar kun je zoeken waar je in jouw buurt hun merk kunt kopen: http://www.solgar.nl/groep/3/Solgar+Speciaalzaken/

Ik kom zo terug op het aspect voeding (ga even eten).