Pagina 1 van 1

paracetamol

Geplaatst: Ma 20 Mar 2006, 00:05
door Doedels
Vroeger gaf ik wel eens een kwart paracetamol aan mijn hond als hij keelpijn had. Het werkte prima. Dat is alweer een tijd geleden en ik dacht toen anders over voeding, medicijnen en inentingen dan nu. Kort geleden heb ik ergens gehoord of gelezen dat paracetamol niet geschikt is voor honden. Weet iemand daar iets van?

Re:paracetamol

Geplaatst: Ma 20 Mar 2006, 07:52
door zaron
Doedels schreef:Vroeger gaf ik wel eens een kwart paracetamol aan mijn hond als hij keelpijn had. Het werkte prima. Dat is alweer een tijd geleden en ik dacht toen anders over voeding, medicijnen en inentingen dan nu. Kort geleden heb ik ergens gehoord of gelezen dat paracetamol niet geschikt is voor honden. Weet iemand daar iets van?

Paracetamol wordt omgezet in een giftige stof en is giftig voor de lever.
Bij de hond (kat ook) wordt in het bloed de rode hemoglobine omgezet wordt in methemoglobine en geeft het bloed een chocolade bruine kleur
In plaats van paracetamol kun je beter Asperine geven
Dosering 2 a 3x per dag 10 a 25 mg. per dag per keer per kg.
Gr. Wim

Re:paracetamol

Geplaatst: Ma 20 Mar 2006, 15:20
door Timmy
Dit is wat ik er al eerder over schreef:

'Er zijn diverse soorten pijnstillers, waaronder paracetamol, aspirine (acetylsalicylzuur) en ibuprofen de bekendsten zijn. Ze hebben allemaal hun bijwerkingen en ze kunnen bij overdoseringen al gauw gevaar opleveren.
Veel mensen (en ook dierenartsen) raden aan bij pijn paracetamol te geven. Tot nu toe echter is er over de werking van paracetamol bij honden erg weinig bekend. Men weet eigenlijk niet eens wat nu de juiste dosis zou kunnen zijn. Wat ze wel weten is de veilige dosis van 15 mg/kg 3x daags maar of die echt werkzaam is... dat weten ze dus niet. In hoge doses (en wat is hoog?) kan dit middel leververgiftiging veroorzaken.
Aspirine is een NSAID, net als ibuprofen (Brufen) en naproxen (Aleve). Dit zijn ook niet de lekkerste medicijnen en kunnen inderdaad maagbloedingen veroorzaken. Echter van deze medicijnen (in ieder geval van aspirine en naproxen) zijn de juiste doses bekend:
Aspirine: 10-20 mg/kg 2x daags
Naproxen: 2mg/kg per 48 uur.

Ibuprofen zou ik niet gebruiken, omdat veilige doses niet bekend zijn en er al vaak honden op een kleine dosis een maagzweer met bloedingen kregen.

Aleve (naproxen) is in Nederland een vrij nieuw middel. In de VS echter wordt het al langer gebruikt en is de veilige dosis ook bewezen.

Als ik dus een pijnstiller zou moeten aanraden, dan zou ik kiezen voor in de eerste plaats aspirine of naproxen, gewoon omdat we daar de werking en dosis van kennen.
In de tweede plaats zou paracetamol ook kunnen, maar zou ik alleen geven als het "gewone" pijn is, bijvoorbeeld na operaties o.i.d. Bij andere soorten pijn, en dan bedoel ik vooral de gewrichtspijnen e.d. zou ik kiezen voor liever naproxen, behalve als het langdurig gebruikt moet worden.

Laatste waarschuwing: nooit paracetamol bij katten gebruiken!

Gr.
Linda

Re:paracetamol

Geplaatst: Ma 20 Mar 2006, 23:55
door Doedels
Ok duidelijk, bedankt voor de reacties.