Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3358244
Hallo, vanwege onze hond van 14 jaar heb ik me onlangs hier aangemeld. We lopen, zoals vele ooit zullen doen en hebben gedaan, met het grootste dilemma rond wat juist is te doen. Onze hond heeft vanaf pups af aan veel pech qua gezondheid gehad. Ze was 7 maanden oud toen ze baarmoeder ontsteking kreeg, heeft verschillende tumoren gehad en de ergste was op dr lip die van de een op andere dag er zat en met de dag enorm groeide waardoor we haar met spoed hebben laten opereren en haar neus hebben kunnen redden. Tumoren op dr oor, en vele snel groeiende vetbulten hebben we laten verwijderen. Ook haar gebit was vanwege scheefstand niet goed schoon te houden waardoor we ineens vr een keuze stonden en ze 11 tanden kwijt is geraakt. Ze is altijd een hele rustige, op zichzelf staande hond geweest die graag alleen bij mij of m’n man is. Kinderen vindt ze helemaal prima en is in dr leventje echt naar alles met me mee naar toe geweest. Zelfs een verhuizing naar t buitenland, vervoerd worden in het vliegtuig, ze was altijd bij ons en ze is meer dan goed voor ons geweest zo trouw als ze is.
Nu, 14 jaar is ze doof, heeft al 2 jaar flinke hartruis en artrose, krijgt furosurol, rimadyl, vitamine D en prilactone. Ze doet t hier goed op en ze is nooit een overenthousiaste hond geweest. Ze doet r ding, slaapt de hele dag wel maar als ze naar buiten moet kan ze de tuin in. Mee uit wil ze sindskort niet meer. Ze ziet al heel lang vanwege flinke staar niet goed meer. Nou heeft ze daar acute glaucoom bij gekregen.. dr ene oog is al volledig blind. Andere oog begint ook. Die blindheid is niet zon probleem voor haar. Vanwege haar staar is ze daar al wel aangewend. Maar omdat haar oog niet operatief te verwijderen is omdat ze de operatie niet zal overleven vanwege een vergrote lever en dr slechte hart staan we nu ineens vr een beslissing.....
Hoelang kijken we het aan? Laten we haar nu gaan? Is dit de druppel? Ze heeft pijn, glaucoom is zeer pijnlijk. Ze krijgt er wel nu tramadol bij en ze kreeg al flinke pijnstilling.
Maar nu waarom ik twijfel...... ze eet en drinkt nog goed, is nog graag bij ons, doet haar behoeftes in de tuin en geeft dit goed aan. Mee uit lukt niet meer omdat ze me niet meer kan zien en aan de riem vindt ze niet fijn en gaat juist harder aan de lijn trekken dan meelopen. Ze kan op haar manier nog wel rond scharrelen maar veel is het niet. Is glaucoom nu de druppel dat we haar nu moeten laten gaan? De dierenarts zegt dat ze al een tijd in reservertijd zit en dat we aan haar afscheid moeten gaan wennen. Ja dat weet ik al heel lang, maar is de glaucoom nu die druppel?
#3358255
Ik begrijp je twijfels. Maar als ik je verhaal zo lees, dan denk ik dat ik de beslissing om afscheid te nemen niet langer uit zou stellen. Ze kan immers alleen nog maar slechter worden en dat wil je haar besparen. Heel erg veel sterkte gewenst met het naderende afscheid van je lieve meisje! :-*
#3358259
Ik denk dat je dit na moet vragen bij een oogspecialist maar bij mijn weten doet glaucoom echt pijn.... :-\ . En als dat zo is, dan denk ik dat je er goed aan doet om na te gaan denken over een naderend einde..... :'( . Hoe verdrietig dat ook is, ze heeft een prachtig leven bij jullie gehad en soms is het einde daar........ :'(

Heel veel sterkte :-*
#3358312
Ik denk.. dat glaucoom erg pijnlijk is en schnauzers zijn bikkels. Zoals veel honden. Ze laten pas iets zien als het echt erg is. Wil je wachten tot het echt niet meer houdbaar is - of wil je haar dat besparen

Soms is houden van ook loslaten, zei iemand ooit tegen mij. En beter gaat het niet meer worden
Door fransbulletje
#3358354
Het blijft altijd zo'n moeilijke beslissing om te nemen :'(
Maar als ik je verhaal zo lees zou ik niet langer wachten...
Glaucoom is echt heel pijnlijk.
Heel veel sterkte en zoals al eerder werd geschreven : 'Houden van is ook loslaten als het niet meer gaat'.
#3358358
Na gewoon veel twijfel te hebben gehad ben ik vandaag teruggegaan bij de dierenarts. Vandaag was gelukkig de DA er die onze hond al 14 jaar heeft behandeld.. Nadat ze een oogdrukmeting hebben uit kunnen voeren blijkt dat ze geen glaucoom heeft! Wel een oogontsteking en ja dr staar is er niet beter op geworden. Ze produceert aan een oog geen tranen meer maar dit alles is niet pijnlijk, althans niet zoals een glaucoom, en goed te behandelen met 2 zalven......
We waren al afscheid ah nemen, had zelfs crematorium al gebeld... maar ze is nog zo goed! Ze scharrelt nog lekker rond en kreeg niet de indruk dat ze meer last had dan anders... m’n gevoel is dus juist! En we hoeven zeker nog geen knopen door te hakken!
En dit alles door een diagnose die te makkelijk is gesteld.. Tramadol mag ze blijven krijgen om er zeker van te zijn dat ze geen pijn heeft van dr ogen. Maar ze is echt nog te goed. Als het idd een glaucoom was geweest hadden we haar volgde week woensdag laten gaan.. met die gedachte ging ik er ook heen en dit is een vrij bizarre situatie. De andere DA zat er niet volledig naast omdat ze dezelfde symptomen heeft als een glaucoom. Maar alleen via een oogdrukmeting kom je er dus achter of dat t wel is. Gelukkig had een nieuwe DA sinds een paar weken zo’n apparaatje en al had m’n eigen DA m nog nooit gebruikt, ze dacht er aan om het te testen! Normaal gesproken moet je hiervoor dus naar een oogspecialist idd maar omdat alles op een glaucoom leek en gezien haar leeftijd en medische historie achtte de andere DA dit niet nodig..

Bizar gevoel maar er hoeven nog geen knopen worden doorgehakt....
#3358367
Kan me goed voorstellen dat je even enorm moet wennen aan deze onverwachte wending!

De balans blijft natuurlijk altijd fragiel bij zo'n oudje met diverse mankementen maar het is wel heel fijn dat er nu toch nog niet een knoop doorgehakt blijkt te hoeven worden :-* Hopelijk knapt het oog nu snel op van de zalf zodat ze er niet zoveel pijn meer aan heeft.
#3358797
Misschien volledig overbodig maar toch ...Glaucoom hoeft en is in principe niet pijnlijk. Het wordt niet voor niets een sluipende ziekte genoemd. Ik heb zelf glaucoom in beide ogen en nooit pijn gehad vanwege de glaucoom. Was het maar zo'n feest geweest want dan was het eerder ontdekt en had het eerder gestabiliseerd kunnen worden.

Bij honden kan het oog echter wel pijn gaan doen omdat de meeste glaucoom bij honden pas heel laat (veel te laat) wordt ontdekt en de oogdruk dermate hoog is opgelopen waardoor er hoofdpijnen ontstaan. Glaucoom betekent een slechte afwatering in het oog en daardoor een slechte bloedvoorziening naar de oogzenuw toe waardoor die afsterft.

Mijn oogdruk is overigens lager dan de meeste mensen, maar ik heb dan ook lage druk glaucoom en die is nog lastiger te ontdekken (en zorgt sowieso niet voor pijn). Normale oogdruk bij mensen mag oplopen tot 22 a 23. De mijne is nooit boven de 14 geweest. Tegenwoordig zit ik op 7 in het rechter en 12 in het linker oog.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door