Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door Quibus
#3339680
Mijn Cosmo (schapendoes, 9 en 1/2 jaar) is twee weken geleden geopereerd. Daarbij is 1 nier weggehaald. Die is gaan ontsteken vanwege een niersteen. Gelukkig gaat het heel goed met de patient, maar nu moet hij natuurlijk op de brokken.... UD van Hill's.. zegt de DA.
Ik heb hem altijd op vers gehad, eerst barf en het laatste jaar op KVV en dat zou ik graag zo volhouden.
Maar de twijfel slaat toe!
De niersteen bestaat vooral uit Ammonuim-waterstof-uraat (80%) en een vorm van calciumfosfaat (20%). Hij had weinig blaasgruis na de operatie, dat lijkt me wel een gunstig iets. Wel was op de echo (voor de operatie) in de andere nier ook wat niersteentjes te zien. Volgens de DA hoefde ik me daar geen zorgen over te maken.

Wat is nu wijsheid? Starten met een KVV nierdieet of toch de brokken?
We zijn zelf wel overtuigd van al het goede van vers, maar ik merk dat ik toch wat advies wil.
Kunnen jullie me helpen?

Groet,
Mirjam en Cosmo
#3339688
Als ik het goed heb is die brok tegen blaasgruis en geen nierbrok. Het lijkt dus dat je DA vooral de vorming van stenen tegen wil gaan en geen nierdieet aanraadt.
Persoonlijk zou ik de beide combineren. Maar dan vooral eens kijken wat de oorzaak is van deze samenstelling van steen. Het is nl geen simpele struviet.
Uraat bij dalmaten staat onder invloed van bepaalde eiwitten heb ik begrepen, maar geen idee of deze hetzelfde werkt en hoe het precies zit...

Veel vocht is bij zo'n aandoeningen wel altijd van cruciaal belang, en dat wordt meteen erg lastig met een brok. Plus dat ik me afvraag of die wel specifiek genoeg werkt tegen dit type steen. En heeft nl de neiging alles qua gruis en stenen maar over dezelfde kam te scheren, maar ik kan me toch echt moeilijk voorstellen dat het voor alle stenen werkt.
#3339705
Ik ben nog steeds aan het zoeken en lezen :???: . Het levert in ieder geval veel informatie op van wat ik mogelijk kan doen. Jouw bericht, Pearlsofpassion heeft me weer een andere richting op gezet, met meer info over uraat. Dank daarvoor :)
Die brokken worden idd vooral gegeven om het ontstaan van oa uraatstenen te verminderen, maar is ook een soort van nierdieet. 2 vliegen in een klap, blijkbaar. Maar het blijft brok..

Zoals ik het nu lees lijkt het dat ik moet gaan letten op de zuurgraad van Cos' urine en zou ik dus met 'gewone' kvv, aangevuld met groente, zuivel en eieren een heel eind moeten komen.

Wat ik op dit moment niet weet is hoe zijn andere nier het doet. Vrijdag gaan we voor controle (1e na de operatie) en dan zal ik de specialist wel gaan uitvragen over die steen, testuitslagen en waarom nu die specifieke brokken.
Mocht het nou toch zo zijn dat zijn nier het niet 100% doet, is dan een kvv-nierdieet met de aanvulling van groente, zuivel en eieren een optie? Naast veel vocht?
Hij krijgt nu 3 keer per dag zijn vlees met een flinke plens water er over heen. Hij plast en poept normaal. Nog wel wat moe na een wandeling (20 - 30 minuten in rustig tempo), maar dat wijt ik voorlopig aan herstel van de operatie.

Advies blijft welkom!
#3339713
Quibus schreef:Mijn Cosmo (schapendoes, 9 en 1/2 jaar) is twee weken geleden geopereerd. Daarbij is 1 nier weggehaald. Die is gaan ontsteken vanwege een niersteen. Gelukkig gaat het heel goed met de patient, maar nu moet hij natuurlijk op de brokken.... UD van Hill's.. zegt de DA.
Ik heb hem altijd op vers gehad, eerst barf en het laatste jaar op KVV en dat zou ik graag zo volhouden.
Maar de twijfel slaat toe!
De niersteen bestaat vooral uit Ammonuim-waterstof-uraat (80%) en een vorm van calciumfosfaat (20%). Hij had weinig blaasgruis na de operatie, dat lijkt me wel een gunstig iets. Wel was op de echo (voor de operatie) in de andere nier ook wat niersteentjes te zien. Volgens de DA hoefde ik me daar geen zorgen over te maken.

Wat is nu wijsheid? Starten met een KVV nierdieet of toch de brokken?
We zijn zelf wel overtuigd van al het goede van vers, maar ik merk dat ik toch wat advies wil.
Kunnen jullie me helpen?

Groet,
Mirjam en Cosmo
Jeetje, dat is wel heel apart, een schapendoes met uraat problemen! Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord (en dan zit ik toch behoorlijk diep in het uraatgruis probleem met mijn Dalmaten). Weten ze dat echt zeker? Is de steen naar een laboratorium gestuurd?

Als je een rashond hebt die niet Dalmatische Hond, Engelse Bulldog of Russische Terrier is en je hond heeft toch uraatgruis: dan moeten ze gaan zoeken naar de oorzaak daarvan, want andere rashonden dan bovengenoemd maken geen uraatgruis aan, omdat er uraatgruis aan wordt gemaakt (bij deze genoemde rassen) omdat zij een enzym missen in de lever. Honden van andere rassen kunnen uraatgruis aanmaken omdat ze een leverprobleem hebben, bijv. een levershunt.

Het is een beetje dubbel dat je dierenarts zegt dat je je geen zorgen hoeft te maken om de steentjes in de andere nier, aangezien hij door steentjes 1 nier heeft moeten verwijderen.... :-\ . Maar goed, laten we er vanuit gaan dat dit mini gruisjes waren ofzo.

Of je hond nou nierproblemen of uraatgruis problemen heeft: een brok is altijd een slecht idee. Brokken belasten de nieren teveel en zijn bovendien ook nog eens gortdroog. Terwijl honden met nierproblemen en honden met blaasgruis hebben juist behoefte aan vochtrijke voeding! Dus in beide gevallen zeg ik : niet aan beginnen. Maar een nierdieet in de vorm van KVV gaat je ook niet helpen.

Als het echt uraatgruis is zou ik zelf beginnen met pH waarde sticks kopen. Ik geef zelf de voorkeur aan deze: https://www.gezondeshop.nl/ph-teststrookjes.html omdat zij in een mooie range meten, namelijk van 4.5 tot 10. Ik zou beginnen om je hond eerst eens een paar ochtenden achter elkaar de urine pH te meten. Ik had voor mijn reu een plastic bekertje aan een ijzeren kledinghaakje gemonteerd om het op te vangen :biggrin2:

Je moet wel elke dag rond het zelfde tijdstip meten en het is ook belangrijk dat je niet de ene keer meet na het eten en de andere keer meet voor het meten. Want de pH waarde van de urine fluctueert enorm en dit gebeurt met name door invloed van voeding. Ik zou zelf (voor het meest heldere beeld) altijd in de ochtend voor de maaltijd meten.

De urine van de hond hoort rond de pH 6.5 te zijn. Is de urine alkalischer (oftewel gaat deze naar 7.0 of daarboven) : dan kan zich (in de regel he) struviet vormen. Is de urine 6.0 of lager: dan kan zich (in de regel maar normaal gesproken alleen bij de Dalmatische Hond, Russische Terrier en de Engelse Bulldog) uraatgruis vormen. Dit komt dus feitelijk door een probleem in de lever.

En daarom is het voor jou belangrijk dat je toch verder laat kijken naar de oorzaak. Als er leverproblemen bij jouw hond aanwezig zijn, moeten deze mogelijk behandeld worden. Als er met absolute zekerheid geen leverproblemen aanwezig zijn en je hond had toch met absolute zekerheid een uraatsteen: dan zul je moeten gaan kijken of je met voeding de pH waarde van de urine rond de 6.5 kunt gaan houden. Is de urine zuurder (lager dan 6.5), zul je minder vlees en meer groenten, eieren en zuivel moeten gaan voeren. Maar voor nu zeg ik terug naar de dierenarts (en eventueel specialist).
#3339730
Lizzy schreef:Jeetje, dat is wel heel apart, een schapendoes met uraat problemen! Ik heb er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord (en dan zit ik toch behoorlijk diep in het uraatgruis probleem met mijn Dalmaten). Weten ze dat echt zeker? Is de steen naar een laboratorium gestuurd?
Ja, zeker weten. Het ding is door de specialist van de Wagenrenk naar het lab gestuurd. Ik ga er dus vanuit dat dát wel klopt.


Het is een beetje dubbel dat je dierenarts zegt dat je je geen zorgen hoeft te maken om de steentjes in de andere nier, aangezien hij door steentjes 1 nier heeft moeten verwijderen.... :-\ . Maar goed, laten we er vanuit gaan dat dit mini gruisjes waren ofzo.
Ik maak me er stiekem ook wel zorgen over. Ze zal toch ook niet voor niets zeggen dat hij veel extra vocht nodig heeft. Spoelen was belangrijk, zei ze nog na de operatie.
Ik zal de pH gaan meten, was ik al van plan, na wat ik allemaal gelezen heb vannacht. Maar leverproblemen is nieuw voor me.
Als er leverproblemen bij jouw hond aanwezig zijn, moeten deze mogelijk behandeld worden. Als er met absolute zekerheid geen leverproblemen aanwezig zijn en je hond had toch met absolute zekerheid een uraatsteen: dan zul je moeten gaan kijken of je met voeding de pH waarde van de urine rond de 6.5 kunt gaan houden. Is de urine zuurder (lager dan 6.5), zul je minder vlees en meer groenten, eieren en zuivel moeten gaan voeren. Maar voor nu zeg ik terug naar de dierenarts (en eventueel specialist).
Ik ga dit vrijdag aankaarten bij de specialist.
Dank je wel voor al deze nieuwe informatie!
#3339756
Als lever problemen uit zijn gesloten kan ik je vanzelfsprekend wel goed helpen bij een dieet dat geschikt is voor honden met uraatgruis. Ik heb er (helaas) erg veel ervaring mee. Is het niet met mijn eigen honden (allemaal Dalmatische Honden maar afkloppen op ongelakt hout: allemaal zonder uraatgruisproblemen), is het wel met de vele Dalmatische Honden met uraatgruis problemen wiens eigenaren ik geholpen heb.

KVV zul je wel behoorlijk moeten gaan aanpassen, aangezien daar vaak veel orgaanvlees in zit. Het kan wel, maar ik denk dat zelf samenstellen beter en makkelijker is. Gemiddeld genomen eten Dalmatische Honden met uraatgruis 30% vleesbot, 5% orgaanvlees als lever, nier en hart, 20% pens, 15% groenten, 15% spiervlees, 15% zuivel, eieren en vaak toch iets van koolhydraat zoals witte rijst of havermout. Maar, dit moet soms toch persoonlijk per hond verder aan worden gepast. En ik wil je natuurlijk altijd met alle liefde helpen.
#3340046
Hoi Lizzy en anderen die me van advies kunnen dienen,

Gisteren bij de specialist geweest voor een blaaspunctie, echo en bloedonderzoek.
Goed en minder goed nieuws.
Er zit geen ammoniak in zijn bloed en de lever is oke. Dat is het goede nieuws.
Zijn overgebleven nier ziet er helaas niet mooi uit en werkt niet 100%. Het gruis in zijn nier en blaas zijn korreltjes geworden. Bij de eerste echo, 3 weken geleden was dat nog gruis met een enkel klein steentje. Het is allemaal nog uitplasbaar, maar toch.
Maandag krijg ik de verdere uitslagen van de urine en het bloed.
Ik moet in ieder geval over 2 -3 maanden terugkomen voor een echo. En mocht het dan allemaal slechter worden, wil ze hem spoelen. Daar wil ik nog even niet aan denken.
Arme Cos... hij is in ieder geval blij, bijna de ADHD-er die hij altijd is.

Het doel is dus om de nier en dat gruis binnen de perken te houden.
Ik geef hem nu nog steeds 3 keer per dag te eten met een flinke plens water en wat karnemelk. Hij slobbert het allemaal braaf op.

Ik heb inmiddels het dieet voor het uraat gevonden.
Waarschijnlijk moet hier nog op aangepast worden voor de nier?

Mijn mannetje was al een bijzonder hondje, maar hij wordt steeds bijzonderder :) :'(
#3340057
Gatverdamme, wat een narigheid :-\ . Dit is wel een tegenvaller zeg :-\ . Nou ja, fijn dat zijn lever in orde is maar dan nog is het heel erg vervelend dat zijn andere nier er niet zo goed uit ziet....

Het dieet voor honden met nierproblemen verschilt niet zo heel veel. Alleen moet je nu niet teveel eieren voeren, want eigeel bevat erg veel fosfor. Bij alleen uraatgruis kun je proberen om een dieet te geven zonder al teveel koolhydraat. Bij nierproblemen is iets koolhydraat wel aan te bevelen maar zolang je niet weet hoe de nieren het doen zou ik eerst het bloedonderzoek afwachten en nog even wachten met grote hoeveelheden koolhydraat. Je kunt alvast wel wat groenten gaan geven waar meer koolhydraat in zit zoals pompoen en zoete aardappel.

Verder is visolie van een echt goed merk aan te bevelen en bij voorkeur gebruik je visolie in capsules (omdat het in een fles erg gauw ranzig wordt). Plantaardige olie zoals maiskiem, tarwekiem, zonnebloem, sojaolie is echt een ontzettende no-no nu.

Hier staat trouwens het nierdieet: viewtopic.php?f=33&t=133001
#3340094
Als de nier enkel slechter werkt door de gruisproblemen, zou ik persoonlijk toch daarop focussen. Als het gruis weg is, wordt het nierprobleem vanzelf niet erger. Als het gruis echter blijft, zal de nierfunctie blijven achteruitgaan, zelfs als je nierdieet geeft.
Dring je zeker aan dat ze bij dit bijkomend urineonderzoek de samenstelling van het gruis bevestigen? Dus nogmaals testen? Dat is ook wel cruciale informatie.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door