Hartruis malshi

Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Barfplaats
Gesponsord bericht

Hartruis malshi

Berichtdoor Barfplaats

Gebruikersavatar
Gizmo
2-sterren
Berichten: 95
Lid geworden op: Zo 02 Feb 2014, 19:02
Contact:

Hartruis malshi

Berichtdoor Gizmo » Ma 23 Apr 2018, 14:02

Hallo allemaal,

Vanochtend was ik met Gizmo bij de dierenarts voor haar anaalklieren. Toen de DA naar haar hart ging luisteren ontdekte ze een ruis. Ze zei dat dit zou kunnen duiden op een lekkende hartklep. Ik schrok daar best van omdat recent een vriendje van Gizmo is overleden aan hartfalen. Gizmo is bijna 5 jaar. 10 maanden geleden is ze voor het laatst naar de dierenarts geweest en toen hadden ze nog geen ruis gehoord. Ik merk verder niks aan Gizmo, ze heeft nog genoeg uithoudingsvermogen etc.

Nu raadde de dierenarts aan om een röntgenfoto te laten maken om te kijken of het hart ook vergroot is. Mocht dat het geval zijn dan wil ze hartmedicatie geven. Ik heb me laten voorlichten en daarna ben ik eens gaan Googlen. Ik lees op meerdere websites dat je eigenlijk niet echt actie hoeft te ondernemen als je hond nog goed eet/ niet kucht of benauwd is/ genoeg uithoudingsvermogen heeft. En al helemaal niet meteen medicijnen als er nog geen symptomen zijn.

Zijn er hier mensen die mij advies kunnen geven wat ik het beste kan doen of ervaring hebben met een soortgelijke situatie? Ik raak door zoiets snel van slag waardoor ik dan snel meega met de adviezen van de dierenarts. Maar ik wil het beste voor Gizmo en niet voor de portemonnee van de dierenarts.

Groetjes van het baasje van Gizmo
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 26335
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Provincie Groningen

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Angelique » Ma 23 Apr 2018, 14:24

Ik zou hondje oppakken en meenemen naar een cardioloog. Daar een dopplerecho laten maken zodat er exact in kaart gebracht kan worden wat er lekt en hoeveel en of medicatie echt wel nodig is.
Alleen een rofo zegt te weinig over de noodzaak van medicatie en zo'n bezoekje cardioloog is natuurlijk iets meer gedoe en wat kostbaarder, maar dan weet je wel wat er exact aan schort. Voor hetzelfde geld is er nog helemaal geen (dure) medicatie nodig.
Geen actie ondernemen als er geen klachten zijn zou ik niet willen propageren. De klachten gaan optreden als er sprake is van hartfalen en dat stadium kun je ook voorblijven met eventueel wat medicatie (al dan niet in alternatieve meds of supplementvorm).
Het voordeel van het in kaart brengen is dat je de schade kan beperken voordat het optreedt.
Lizzy
Moderator
Berichten: 63731
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Lizzy » Ma 23 Apr 2018, 15:22

Ik sluit me helemaal bij Angelique aan. Wat je nodig hebt is niet een rontgenfoto maar een doppler echo.

Mijn Dalmatische Hond Brutus had ook een lekkende hartklep. Dat is geconstateerd toen hij een jaar of 5 was en hij is er 14 jaar mee geworden. Het hoeft dus niet perse een drama te zijn.
Gebruikersavatar
Doranto
5-sterren
Berichten: 5496
Lid geworden op: Di 12 Jul 2011, 11:08
Locatie: Kaatsheuvel

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Doranto » Ma 23 Apr 2018, 15:57

Ik vind een hartaandoening sowieso iets voor een specialist en niet voor een reguliere da.
Een van mijn honden had van een reguliere da vochtafdrijvers voorgeschreven gekregen, terwijl ze dat van de specialist juist niet mocht!
Gebruikersavatar
Gizmo
2-sterren
Berichten: 95
Lid geworden op: Zo 02 Feb 2014, 19:02
Contact:

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Gizmo » Ma 23 Apr 2018, 16:30

Heel erg bedankt voor de snelle reacties! Dan gaan we er zeker mee naar de cardioloog en dan zien we daarna wel weer verder. Ik zie dat dierenziekenhuis Drachten een cardioloog heeft (Anton Beijer), dat is voor mij de dichtstbijzijnde. Iemand ervaring daar? Of maakt het verder niet zoveel uit naar welke je gaat? Ik ga nu heel erg hopen dat het meevalt bij Gizmo!
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 26335
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Provincie Groningen

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Angelique » Ma 23 Apr 2018, 17:42

Gizmo schreef:Heel erg bedankt voor de snelle reacties! Dan gaan we er zeker mee naar de cardioloog en dan zien we daarna wel weer verder. Ik zie dat dierenziekenhuis Drachten een cardioloog heeft (Anton Beijer), dat is voor mij de dichtstbijzijnde. Iemand ervaring daar? Of maakt het verder niet zoveel uit naar welke je gaat? Ik ga nu heel erg hopen dat het meevalt bij Gizmo!


Ik ken de man niet, maar als hij cardioloog is dan zal het best goed zijn.
Gebruikersavatar
Kaela
5-sterren
Berichten: 10847
Lid geworden op: Do 24 Mar 2011, 19:00
Contact:

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Kaela » Ma 23 Apr 2018, 18:38

Ik ken hem als papegaaienspecialist. Ben meerdere keren bij hem geweest en ik vond hem deskundig, prima met de dieren en hij luisterde goed en legde goed uit. Wel een tikje zakelijk richting de dieren, maar dat is met vogels ook anders als met honden. Vogels observeer je of neem je in de houtgreep, daar is in de regel weinig gezelligs aan in zo'n setting.
Toen we nog met de hond naar het dierenziekenhuis gingen ook goede ervaringen en Pluk hebben ze bij een verstopping ook goed behandeld. Hoe hij als hartspecialist is weet ik niet, maar misschien helpt deze ervaring wel wat.

Wij zijn destijds overgestapt naar Sneek, omdat ik een vaste dierenarts wilde die met Oscar en mij kon werken en bij het dierenziekenhuis kreeg je wisselend dierenartsen. Maar ik was dus zeker niet ontevreden!
hamada
5-sterren
Berichten: 2497
Lid geworden op: Zo 08 Aug 2004, 19:42
Locatie: Achterhoek

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor hamada » Ma 23 Apr 2018, 19:47

Met onze hartruis hondjes gaan we altijd naar Paul Mandigers, nu werkzaam in Utrecht, en niet meer in de Wagenrenk.
Maar dat is natuurlijk wel verder weg voor jullie. Maar hoe dan ook zou ik ook naar een specialist gaan met Gizmo.
Gebruikersavatar
Gizmo
2-sterren
Berichten: 95
Lid geworden op: Zo 02 Feb 2014, 19:02
Contact:

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Gizmo » Di 24 Apr 2018, 11:50

Bedankt voor het delen van je ervaringen met die arts Kaela!

Utrecht is inderdaad wat ver voor een specialist als er ook eentje meer in de buurt is.

Ik was dus het er helemaal over eens om een echo te laten maken en ik had zowat al een afspraak gemaakt in Drachten. Ik had daarna nog even mijn eigen dierenarts aan de telefoon en toen was dit het verhaal: ze heeft een klein ruisje (maar dat hebben heel veel honden zeggen ze) dus waarschijnlijk een lekkend hartklepje. De hartslag was niet onregelmatig dus geen gekke dingen. Zolang ze niet onder narcose hoeft is verder onderzoek niet nodig. (Daar was misschien sprake van om haar anaalklieren te laten verwijderen. Ik vroeg gisteren ook of verdere actie nodig was als ze geen narcose krijgt, en toen had ze het wel nog over die röntgenfoto.) Dus toen werd ik weer erg aan het twijfelen gebracht. Ik heb echt alles over voor Gizmo!! Maar het zijn geen kleine bedragen, dus ik wil niet onderzoeken gaan doen als de dierenartsen zeggen dat het niet nodig is. (De dierenarts zei ook dat ze hartecho's doen, maar dat laat ik liever doen door een specialist.)

Wat vinden jullie van het advies van de Da? Ik denk zelf dat Angelique wel gelijk heeft met wel doen om eventuele klachten voor te zijn. Een ruisje betekend toch sowieso dat er iets niet helemaal goed werkt en in de loop van de jaren meer achter uit zal gaan?

Edit: had net nogmaals de dierenarts aan de telefoon en die zei als ik het wel wil laten onderzoeken je het beste een röntgenfoto en hartecho kan doen...
Laika
5-sterren
Berichten: 630
Lid geworden op: Vr 02 Apr 2004, 12:47

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Laika » Di 24 Apr 2018, 12:15

Ik zou er toch even door een specialist naar laten kijken. Is het onschuldig dan heb je eenmalige kosten maar een stuk minder zorgen. Is het ernstiger dan is de kans groot dat je er op tijd bij bent en erger kan voorkomen (in elk geval tijdelijk).
Gebruikersavatar
pearlsofpassion
Moderator
Berichten: 9932
Lid geworden op: Di 26 Jul 2011, 16:20
Locatie: Herzele (België)

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor pearlsofpassion » Di 24 Apr 2018, 19:42

Ze zullen toch ook even luisteren voor ze tot een echo over gaan?
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 26335
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Provincie Groningen

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Angelique » Di 24 Apr 2018, 21:07

Sowieso was er eerst niks en nu is er een ruisje, er is dus een proces van achteruitgang gaande En dat zoveel (kleine) honden dat hebben wil nog niet zeggen dat de oorzaak van de ruis altijd hetzelfde is.

Waarom pas onderzoek doen als er sprake is van narcose? Als je dan toch uitgaat van een lekke klep, dna handel er dan verder ook naar. En niet alle narcoses kun je plannen, je hond kan morgen wel aangevallen worden oid, ligt die daar op een spoedoperatie te wachten, moeten ze eerst even naar het hart gaan kijken.

Rofo en hartecho (een echo van het hart of een Doppler) bij da zal niet veel goedkoper zijn dan hetzelfde bij de specialist en dan heb je het verschil dat een cardioloog ook goed weet te interpreteren wat ze zien. Nu aangeven...een rofo en indien vergroot dan medicatie vind ik wat magertjes. Je weet dan nog steds niks over hoe lek, bloeddruk e.d. Terwijl dat best handig is om te weten als je een medicijn moet geven. Oh nee wacht, je krijgt tegenwoordig bij het minst geringste ruisje al vetmedin mee. Altijd goed...denken ze dan. En ondertussen dacht jij dat je misschien wat geld bespaarde door de onderzoeken bij je da uit te laten voeren. Je moet (nou ja, je moet niks natuurlijk :biggrin2: ) je da zien als een huisarts, leuk dat die een ruisje hoort, maar voor het echte werk dan wel door naar een specialist.

Maar he, jouw hond, jouw feestje. Je weet in ieder geval wat de mogelijkheden zijn.
Lizzy
Moderator
Berichten: 63731
Lid geworden op: Ma 24 Mar 2003, 19:28
Contact:

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Lizzy » Wo 25 Apr 2018, 07:06

Gizmo schreef:Bedankt voor het delen van je ervaringen met die arts Kaela!

Utrecht is inderdaad wat ver voor een specialist als er ook eentje meer in de buurt is.

Ik was dus het er helemaal over eens om een echo te laten maken en ik had zowat al een afspraak gemaakt in Drachten. Ik had daarna nog even mijn eigen dierenarts aan de telefoon en toen was dit het verhaal: ze heeft een klein ruisje (maar dat hebben heel veel honden zeggen ze) dus waarschijnlijk een lekkend hartklepje. De hartslag was niet onregelmatig dus geen gekke dingen. Zolang ze niet onder narcose hoeft is verder onderzoek niet nodig. (Daar was misschien sprake van om haar anaalklieren te laten verwijderen. Ik vroeg gisteren ook of verdere actie nodig was als ze geen narcose krijgt, en toen had ze het wel nog over die röntgenfoto.) Dus toen werd ik weer erg aan het twijfelen gebracht. Ik heb echt alles over voor Gizmo!! Maar het zijn geen kleine bedragen, dus ik wil niet onderzoeken gaan doen als de dierenartsen zeggen dat het niet nodig is. (De dierenarts zei ook dat ze hartecho's doen, maar dat laat ik liever doen door een specialist.)

Wat vinden jullie van het advies van de Da? Ik denk zelf dat Angelique wel gelijk heeft met wel doen om eventuele klachten voor te zijn. Een ruisje betekend toch sowieso dat er iets niet helemaal goed werkt en in de loop van de jaren meer achter uit zal gaan?

Edit: had net nogmaals de dierenarts aan de telefoon en die zei als ik het wel wil laten onderzoeken je het beste een röntgenfoto en hartecho kan doen...


Aan de ruis zelf kun je niet horen of dat een grote of een kleine is. Dus dit is gewoon onzin. De specialist die naar mijn hond heeft gekeken, heeft een Doppler echo gemaakt, geen rontgenfoto. Waarom zou je dat doen. Op een echo kun je prima zien of een hart vergroot is. Maar goed, wil een specialist een foto, maakt ie een foto natuurlijk. En er komt misschien een dag he: dan moet je hond met spoed onder narcose. En dan?
Gebruikersavatar
Gizmo
2-sterren
Berichten: 95
Lid geworden op: Zo 02 Feb 2014, 19:02
Contact:

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Gizmo » Wo 25 Apr 2018, 12:14

Heel erg bedankt voor jullie reacties. Ben het zeker met jullie eens, en dacht inderdaad ook van 'wat als ze nou met spoed onder narcose moet'. En het is zeker zo dat je een dierenarts als een huisarts moet zien, ze weten van alles wat maar niet heel veel. Volgens de dierenarts was een röntgenfoto inderdaad nodig om te zien of het hart vergroot is, maar als je dat dus ook op echo kan zien is dat wel erge onzin.

We hebben gisteren ook besloten om gewoon naar de cardioloog te gaan voor een echo. Gizmo is ons alles waard! En ik wil het niet op me geweten hebben dat de situatie misschien verergerd door gewoon af te wachten en zonder het verder te laten onderzoeken.
Gebruikersavatar
Angelique
5-sterren
Berichten: 26335
Lid geworden op: Ma 08 Mar 2004, 21:01
Locatie: Provincie Groningen

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Angelique » Wo 25 Apr 2018, 12:50

Ik vind dat een goed besluit. Het fijne van dit goed in kaart laten brengen is dat je weet wat er loos is en je daarop kan anticiperen in de vorm van...misschien andere activiteit, wat supplementen geven ect. Bij niks weten en gissen heb je voor jezelf extra onrust omdat je dan bij iedere hik of kuch meteen denkt...zou het hiermee te maken kunnen hebben. En dat geeft onzekerheden en die zijn lastiger om mee te leven dan met zekerheden, hoe vervelend die ook kunnen zijn. Zie die kennis/informatie die je nu gaat krijgen als een kans om het beste uit een minder goede situatie te halen.
Barfplaats
Gesponsord bericht

Re: Hartruis malshi

Berichtdoor Barfplaats


Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten