Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

Door teamborderlolly
#3273823
vandaag geen leuk nieuws gehad..

HD D
hond geeft geen pijn aan, enkel na sporten.
(en daar stoppen we natuurlijk mee, althans we gaan iets anders doen. iets langzaams)
hond is net 4 jaar oud.

en nu kreeg ik 2 keuzes:
1.
afwachten, de hond geeft nog geen pijn aan.
eventueel later pijn stilling.

2.
heup kop resectie.
dus beide heup koppen er in een keer vanaf/uit weg ermee.

beide hebben voordelen, en nadelen.

maar kan ik zelf iets doen?
ik heb glucosamine gekregen.
en advies fietsen en zwemmen.

maar is er meer?

iemand ervaringen? advies?
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3273827
Oei, wat vervelend voor jullie!

Onze hond was 3 toen hij de diagnose kreeg. Hij begon 1 poot te ontlasten bij draaien en wegspurten. Dan kwam de kracht uit zijn betere poot.

Hij heeft een bekkenkanteling gehad. Een operatie die ze in de regel alleen bij hele jonge honden doen, voornamelijk omdat oudere honden vaak al slijtage in de heup laten zien en je dan tegen heftige artrose aan gaat lopen. Omdat bij onze hond het gewricht er nog prachtig uit zag, kon deze optie gekozen worden. De prognose was dan namelijk heel erg goed, namelijk pijnvrij oud worden. Wij zijn toen wel ook met behendigheid gestopt (ook al had het weer gemogen van de dierenarts) en zijn gaan hooperen, dat lijkt erg op behendigheid, maar is zonder sprongen.

Ik ben niet bekend met heupkop resectie. Ik zou ook niet weten of dat voor jou hond een goede oplossing kan zijn. Of iets een goede oplossing is, hangt ook af van de hond. De bekkenkanteling is bij onze hond bijvoorbeeld hufterproof met veel titanium gemaakt, zodat het paste bij zijn rauwdouwer manier van doen. Er is niets aan als je de hond de rest van zijn leven moet beperken.

Helaas heeft onze hond nu LSI en staat hij al tijden op vrij zware pijnstilling. En dat heeft toch best fors nadelen, het lichaam (maag-darm stelsel) heeft er erg onder te lijden. Hij krijgt inmiddels meer medicijnen tegen de bijwerkingen, dan tegen de pijn. Het valt ons ook vaak tegen hoeveel pijn de hond heeft en hoe slecht ze het laten zien. We hebben het vaak onderschat en dat is erg naar. Ze zijn zo hard voor zichzelf, als je het ziet ben je eigenlijk al te laat.

Ik zou in ieder geval veel uitleg van de dierenarts vragen en hopelijk komen er hier meer ervaringen voor je. Zodat je een goede keuze kan maken. Sterkte!
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3273840
Nog een aanvulling: onze hond krijgt visolie van doils en glucosamine. Dit hielp wel, zijn klachten namen duidelijk af tussen de diagnose en de operatie. Of het nog steeds helpt vind ik lastig, je hoort vaak dat de werking afneemt. Maar omdat hij nu dus ook LSI heeft blijven we het toch geven.

Rechtlijnig bewegen zoals fietsen is heel goed, zwemmen ook. Al zei onze dierenarts dat bij klachten ook met zwemmen de pijnlijke bewegingen vermeden worden en het dus niet per see voldoende helpt in verbetering van de spieren. Na de operatie heeft onze hond 3 maanden hydrotherapie gehad:

Afbeelding

Door de loopband wordt de hond verplicht de volledige beweging te maken en traint dus echt alle benodigde spieren. Door dit na de operatie te doen leerde Oscar weer zijn poot goed en volledig te gebruiken. Het kan ook ingezet worden zonder operatie natuurlijk, als vorm van fysiotherapie. Of dat voor jou hond geschikt is weet ik niet, maar ik had voor de operatie van Oscar nog nooit hiervan gehoord, dus ik denk zeg het toch even.
#3273841
Als geld geen (groot) probleem is zou ik gaan voor een total hip. Kortom een nieuwe heup. Dan kan je ook gewoon blijven sporten. Kortste revalidatie periode. Ze lopen, mits van begin af aan in goede conditie, letterlijk de kliniek uit.
Terry van ons heeft een total hip gekregen toen ze 5 jaar was en is uiteindelijk overleden op ruim 13 jaar. Ik heb alles met haar gedaan. http://www.dierenkliniekeersel.nl/opera ... inmenu-46/

http://www.biomedtrix.com/u_hip.

Baloe van ons heeft een dubbele bekkenkanteling gehad met 7 en 9 maanden en is uiteindelijk overleden op 11,5 jaar aan een milttumor. De bekkenkanteling en revalidatie daarvan was heel veel zwaarder dan bij Terry met haar kunstheup. En dan weten dat je nog een keer moet...uiteindelijke resultaten zijn grofweg hetzelfde. Maar mochten wij er ooit nog een keer voor staan dan zou ik eerder kiezen voor een total hip ondanks dat dit veel duurder is.

Ik denk dat je mag rekenen op zeker 3000-3500 euro

Bij heupkopresectie verwijderen ze de heupkop(pen). Dit doen ze eigenlijk alleen bij lichtere honden tot grofweg 15-18kg. Pijnlijk proces aangezien het lichaam dmv littekenweefsel een nieuw gewricht aanmaakt. Ik ken 3 honden die dit gehad hebben met wisselende resultaten. Over het algemeen blijven de honden wisselend manken

Onze beide honden zijn hersteld zonder fysiotherapie oid. Terry liep na 10 dagen alweer in het bos en Baloe beide keren na 6 weken.
#3273859
Bedankt alvast.

Ik was vergeten te melden dat een bekken kanteling geen optie is.
En er ook sprake is van ernstige atrosse.

Het is dus of aankijken en afwachten met pijnstillers.
Met als nadeel dat ze nog jong is. En dus begint het met 1 pilletje... maar waar eindigd het? En wat doet dat met haar nieren?

Of dus de koppen eraf.

Dus ik hoop op iemand met ervaringen daarmee
#3273863
[quote="teamborderlolly"]Bedankt alvast.

Ik was vergeten te melden dat een bekken kanteling geen optie is.
En er ook sprake is van ernstige atrosse.

Het is dus of aankijken en afwachten met pijnstillers.
Met als nadeel dat ze nog jong is. En dus begint het met 1 pilletje... maar waar eindigd het? En wat doet dat met haar nieren?

Of dus de koppen eraf.

Dus ik hoop op iemand met ervaringen daarmee[/quote

Bij een total hip is dat dus geen probleem domweg omdat het hele gewricht vervangen wordt.
En als je de kosten van pijnstilling gedurende pak m beet 8 jaar afweegt tegen wat een total hip kost...tsja lijkt mij een simpel rekensommetje.
Wbt chronische pijnstillers geven; dat hoeft geen probleem te zijn voor de vitale organen. Dat is heel erg hondafhankelijk.
Gebruikersavatar
Door Kaela
#3273865
Cindy de Wolf schreef: Bij een total hip is dat dus geen probleem domweg omdat het hele gewricht vervangen wordt.
En als je de kosten van pijnstilling gedurende pak m beet 8 jaar afweegt tegen wat een total hip kost...tsja lijkt mij een simpel rekensommetje.
Wbt chronische pijnstillers geven; dat hoeft geen probleem te zijn voor de vitale organen. Dat is heel erg hondafhankelijk.
Dat rekensommetje is inderdaad snel gemaakt. Langdurig pijnstilling is akelig duur.

En het hoeft geen last te geven, maar het kan wel en dan is het toch extra vervelend. Wel een factor om rekening mee te houden bij een gezonde hond. Een operatie is ook niet zonder risico natuurlijk, het is een afweging.
#3273976
e[/quote

Bij een total hip is dat dus geen probleem domweg omdat het hele gewricht vervangen wordt.
En als je de kosten van pijnstilling gedurende pak m beet 8 jaar afweegt tegen wat een total hip kost...tsja lijkt mij een simpel rekensommetje.
Wbt chronische pijnstillers geven; dat hoeft geen probleem te zijn voor de vitale organen. Dat is heel erg hondafhankelijk.[/quote]


Ja zo zit ik nu ook een beetje.
Want 3500 klinkt natuurlijk heel dramatisch want is toch veel geld.
Maar ik heb nu voor 1 week pijnstillers en ik ben 78 euro verder...
Oké dat was Inc supplementen.. maar toch...

Ik ga maandag even naar die kliniek bellen.
Vragen kan geen kwaad.
En ik gok ook dat jouw hond een stuk zwaarder is.
Kia is nu 14 kilo.
#3273977
hannabelgje schreef:Als de hond geen pijn aangeeft hoe wist je dan dat er iets mis was?

Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk
Omdat ze mank liep na het sporten.
En de eerste keer dacht ik oké verkeerd terecht gekomen . Toevallig mijn andere hond ook.
Dus toen rust.
Week later was alles weer prima.
Die week ook na sporten geen last. Want geen ingewikkelde sprongen gedaan.

Die week daarna weer wel mank.
Toen einde seizoen dus langere tijd rust.
Maar omdat het me toch niet lekker zat na de laatste les bij het maken van de afspraak voor heup foto's van mijn andere hond ook haar erbij gepakt.

En dat was dus gisteren.

Waar ik wel al de hele nacht mijn hoofd over breek is dat ik iedere 3 maanden bij een vrij bekende osteopathie mevrouw zit....
En iedere 6 maanden een sport keuring laat doen bij een goed aangeschreven fysiotherapeut...
Hoe kan mijn hond dan zo slecht zijn?
Waarom hebben deze mensen nooit iets gemerkt?
Door evelyn02
#3273985
Ik heb een border terriër gekend waarbij de heupkoppen verwijderd zijn. Hond heeft een prima leven gehad. Wandelde elke dag op het strand zonder problemen. Ingreep is al op jonge leeftijd gebeurd. Dus dat was een positief verhaal. Ik weet niet of het gewicht van de hond veel uitmaakt? Een border terriër weegt maar rond de 7 kg
Door Parelridder
#3273986
Waar ben je geweest voor orthopedisch onderzoek? Ik zou bij een zo ingrijpende operatie sowieso onderzoek & advies van een specialist vragen. Ik heb zeer goede ervaringen met dr. Meij (professor in de orthopedie, tevens neuro-chirurg) en werd op hem geattendeerd door anderen n.a.v. hun goede ervaringen.
Gezien de leeftijd van je maatje en jullie wens samen aktief te zijn zou ik zo mogelijk kiezen voor operatie, als de kans van slagen hoog is. Dat laatste wordt mede bepaald door de kwaliteit (dus ook ervaring) van de chirurg.
Pijnstillers (nsaid's) zijn nooit goed. De ene verdraagt ze veel beter dan de ander, maar het blijft een middel wat je zo min mogelijk moet innemen en serieuze risico's mee brengt. Ik gebruik ze zelf, heb ook al verscheidene malen een middel uit die groep gehad wat later uit de markt genomen werd omdat er toch meer mensen aan overleden dan aanvankelijk gedacht, wat dan bij toeval werd ontdekt (eigenlijk iets anders onderzoekend).. En ik merk qua bijwerkingen als ik ze degene die ik verdraag dagelijks in neem, dat ik er een licht misselijk gevoel van heb: behoud van eetlust, niet braken, maar net niet lekker, dus heeft wel wat invloed op wat me aan staat qua eten en een beetje zeurderig gevoel in mijn maag. Zoiets zou ik aan mijn hond nooit kunnen zien realiseer ik me dan, hooguit dat 'ie wat kritischer wordt in wat hij lust misschien?
Dus gelukkig zijn ze er, die ontstekingsremmers, en soms ontkom je gewoon niet aan het gebruik, maar ik zou zeker niet te licht denken over chronisch gebruik er van (waarmee ik niet bedoel dat je dat doet hoor!).
Door yazzie
#3274042
Wie heeft de uitslag HD D gegeven? En waar zit de artrose precies?

Ik wil niet lullig doen maar heb zelf de nodige ervaring met diverse dierenartsen die een röntgenfoto totaal anders interpreteren dan hun collega's of specialisten.En echt totaal anders: van stoppen met sporten (quote van mijn vorige dierenarts) tot deze hond zit zo perfect in elkaar, zo zie ik ze eigenlijk nooit (quote van de specialist). Beide quoten gingen over de heupbeoordeling van een hond die als officiële beoordeling vervolgens HD A heeft gekregen. Sterker nog, sommige röntgenfoto's waren zo slecht genomen dat ze niet eens juist beoordeeld konden worden...

Ik zou de röntgenfoto's opvragen en laten beoordelen door de fysiotherapeut en ostheopaat waar je ook komt. Of laten opsturen naar een radioloog voor een second-opinion. Of allebei.

Voordat ik een dergelijke operatie zou doen zou ik sowieso een specialist raadplegen om zeker te weten dat de gestelde diagnose bij jouw hond, HD D met artrose inderdaad juist is. Sterkte voor jou en je hond.
#3274078
yazzie schreef:Wie heeft de uitslag HD D gegeven? En waar zit de artrose precies?

Ik wil niet lullig doen maar heb zelf de nodige ervaring met diverse dierenartsen die een röntgenfoto totaal anders interpreteren dan hun collega's of specialisten.En echt totaal anders: van stoppen met sporten (quote van mijn vorige dierenarts) tot deze hond zit zo perfect in elkaar, zo zie ik ze eigenlijk nooit (quote van de specialist). Beide quoten gingen over de heupbeoordeling van een hond die als officiële beoordeling vervolgens HD A heeft gekregen. Sterker nog, sommige röntgenfoto's waren zo slecht genomen dat ze niet eens juist beoordeeld konden worden...

Ik zou de röntgenfoto's opvragen en laten beoordelen door de fysiotherapeut en ostheopaat waar je ook komt. Of laten opsturen naar een radioloog voor een second-opinion. Of allebei.

Voordat ik een dergelijke operatie zou doen zou ik sowieso een specialist raadplegen om zeker te weten dat de gestelde diagnose bij jouw hond, HD D met artrose inderdaad juist is. Sterkte voor jou en je hond.
de dierenarts van dieren kliniek putten.
ik ga volgende week voor second opinion naar van dijkshoorn en dan kom daar ook professor hazenwinkel (als ik het goed schrijf)

en ik heb zelf (gelukkig) niet zo veel ervaring.
mijn reu heeft HD A en mijn andere teefje dus gisteren ook laten keuren en die ook HD A. en ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf echt duidelijk verschil zie.
ook omdat ik zelf kan aanwijzen wat er waar het niet klopt.

er zitten gewoon hele stukken ja extra en er zit geen mooie vorm meer in.

bij lada die dezelfde dag onder de foto is gegaan is het echt mooi te zien.
dus ik twijfel niet echt aan de diagnose.
want ik zie zelf ook dat als ik 2 mooie foto's heb en deze dan dat er iets niet zit zo als het hoort.
en of we dat nou HD D, HD E of HD C noemen maakt voor de hond niet uit.

ik ben dus ook heel bang dat haar "rot karakter" (voor andere honden) dus ook hier door komt.
dit gaf de dieren arts ook aan.

vandaar ook het advies. probeer eens eerst pijn stilling. en verbeterd het dan met haar karakter is dat wel een indicatie dat ze toch pijn heeft.

ik ga maandag ook even bellen met de kliniek van de link van hier boven die dus nieuwe heupen zet.
even vragen wat het ongeveer kost voor een hondje van 14 kilo

en dan van de week naar Nico en horen wat die er van vind
#3274095
teamborderlolly schreef:e[/quote

Bij een total hip is dat dus geen probleem domweg omdat het hele gewricht vervangen wordt.
En als je de kosten van pijnstilling gedurende pak m beet 8 jaar afweegt tegen wat een total hip kost...tsja lijkt mij een simpel rekensommetje.
Wbt chronische pijnstillers geven; dat hoeft geen probleem te zijn voor de vitale organen. Dat is heel erg hondafhankelijk.

Ja zo zit ik nu ook een beetje.
Want 3500 klinkt natuurlijk heel dramatisch want is toch veel geld.
Maar ik heb nu voor 1 week pijnstillers en ik ben 78 euro verder...
Oké dat was Inc supplementen.. maar toch...

Ik ga maandag even naar die kliniek bellen.
Vragen kan geen kwaad.
En ik gok ook dat jouw hond een stuk zwaarder is.
Kia is nu 14 kilo.[/quote]

Terry woog rondom de28kg dus dat is wel een wezenlijk verschil.
Zelf ken ik een markiesje dus ook rondom de 8kg net als een border terrier waarbij heupkopresectie heeft plaats gevonden rondom het jaar (hondje is in volle snelheid tegen een metalen/ijzeren paal geknald, heupkop meerdere plaatsen gebroken en stukjes verbrijzeld). Dit hondje is nu dik 2 maar loopt echt niet oke. Ook aan die poot PL ontwikkeld. Vermoedelijk hierdoor.

Nou breek de me die bek niet open over de kosten van pijnstillers...hier gaan er momenteel 3 doosjes previcox per maand doorgeen van 227mg en dan nog gabapentine en dan nog fysio...maar goed betreft hier oude honden bijna 15 en bijna 14 dus dit is met name ouderdomklachten en een extreem gebruikt lichaam...

Mocht je Maarten Kappen zelf willen spreken dan kan je hem bereiken ma, di en do tussen 08.00-08.30. Kost je niets. Maak een vragenlijstje, wat is er, wat verwacht je etc. Wat wil je nog kunnen met je hond, kortom verwachtingen.

Wat wij destijds gedaan hebben is naar 3 adressen die dit doen gebeld hebben. Vragenlijstje erbij en toen bleven er 2 over. 1 in Tilburg en Maarten in Eersel dan. Bij beide zijn we voor een persoonlijk gesprek geweest en Maarten zijn kliniek stak en steekt er met kop en schouders voor ons bovenuit. Je bent daar nog echt klant en zeker geen nummer.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door