Pagina 1 van 1

Teken en de ziekte van Lyme

Geplaatst: zo 28 jul 2013, 23:20
door Nancy73
Dit weekend hebben we een heerlijk weekend gehad op Terschelling. Zatermiddag werden we besprongen door teken ondanks behandeling. De meest veegde ik zo van Devina haar rug maar twee van de lui heb ik er uit moeten trekken waarvan een jammer genoeg ook nog een brak  :'( Uiteindelijk wel de resten weten te verwijderen maar het zit me allemaal toch niet lekker.

Ik ben bang voor de ziekte van Lyme ondanks dat heel veel lui er toch redelijk laconiek over zijn. Ben ik nu zo paranoide???  Ik maak me echt zorgen en zou wat advies kunnen gebruiken. Ik zit zelfs te denken om haar preventief een kuur  Doxycycline te geven. Ik ben echt zo vreselijk geschrokken!!

Re: Teken en de ziekte van Lyme

Geplaatst: zo 28 jul 2013, 23:30
door henneke
die twee die je eruit hebt getrokken zaten er toch niet lang in ? ik zou de datum opschrijven en in de gaten houden of er rare dingen de kop op steken maar geen kuur geven bij voorbaat

Re: Teken en de ziekte van Lyme

Geplaatst: ma 29 jul 2013, 08:18
door Kaio
nouja laconiek. Honden/dieren hebben er nu eenmaal minder last van, ze hebben het wel opgelopen maar worden vaak niet ziek. Soms helaas wel. Dan zou ieder in het wild levend dier toch het loodje leggen, ze hebben geen advantix en ook niemand die met de tekentang dagelijks de teken verwijderd.
Maar ja ik kijk dus niet op van 2 teken, dat is de minimale dagelijkse kost hier, meestal zitten we er vet overheen.  Kwestie van gewenning ook, als je er meer dan 1000 hebt verwijderd.
Dus ikzelf zou dus helemaal niet bang zijn en al zeker geen AB gaan geven.
Je kunt het dan evt noteren en in de gaten houden.

Re: Teken en de ziekte van Lyme

Geplaatst: ma 29 jul 2013, 08:54
door Lizzy
Nou, laconiek..... Het is een kwestie van de feiten bij elkaar optellen en een risicoberekening maken.

Mijn berekening ziet er als volgt uit: ik geloof er heilig in dat de kans dat je hond 2 jaar minder lang leeft (ik noem nu maar een dwarsstraat hoor, met die 2 jaar, kan ook 2 maanden of 4 jaar zijn) als je 'm volpropt met allerhande soorten gif uit angst voor. Het aantal honden dat werkelijk de ziekte van lyme krijgt is laag. Een hond is gewoon veel minder gevoelig dan een mens. En ik denk dat een hond veel meer antistoffen aanmaakt gedurende het leven dan een mens, omdat ze simpelweg veel vaker worden gebeten.

Goed, een teek moet dus 24 uur of langer goed vast hebben gezeten wil ie uberhaubt de bacterie over kunnen brengen op de hond. En natuurlijk wil de dierendokter jou doen laten geloven dat lyme elke dag op de loer ligt. Zo verkoopt hij zijn handel, zijn teek dodende middelen. Dus dan krijg je verhaal A: http://www.dierendokters.com/honden/ziekte-van-lyme. En lees je een beetje nuchtere-niet-zo-gifgeile-dierenarts-website, krijg je verhaal B: http://www.westerhuiskliniek.nl/Archief ... +Lyme+hond. Niks preventief elke hond volstorten met gif.

Dus tja, ik vind het paranoide ja, om zelfs te bedenken om haar preventief een AB kuur te geven. Gut, ik zou hier iedere week dan wel een AB kuur in een van mijn honden kunnen stoppen zeg! Gaan ze dood aan teveel AB.

Even wat feiten:

Het RIVM en Wageningen University starten vandaag aan het begin van de “Week van de Teek” een grootschalig onderzoek waarbij gekeken wordt of preventief antibioticagebruik na een tekenbeet de ziekte van Lyme kan voorkomen. Van de ruim 3400 teken die afgelopen jaar via Tekenradar.nl naar het RIVM zijn opgestuurd bleek ruim 20 procent besmet te zijn met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ongeveer drie procent van de mensen met een tekenbeet liep de ziekte van Lyme op.

Hoewel voor deze mensen afschuwelijk, daar doe ik echt niks aan af: het aantal honden dat besmet raakt met lyme is nog lager.

Het is nog onduidelijk in hoeverre de voordelen van preventief antibioticagebruik – mogelijk minder ziekte van Lyme – zouden opwegen tegen de mogelijke bijwerkingen en resistentie-ontwikkeling in de Nederlandse situatie. Daarom worden vanaf vandaag mensen die een tekenbeet registreren op Tekenradar.nl, uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Hierbij worden deelnemers ingedeeld in twee groepen. De ene groep wordt gevraagd om in overleg met de eigen huisarts binnen drie dagen na het verwijderen van de teek éénmalig antibiotica in te nemen. De andere groep wordt gevraagd om juist geen antibiotica te nemen. Naar verwachting duurt het onderzoek 4 jaar.

Met andere woorden: over 4 jaar weten we meer over preventief AB gebruik bij mensen.

Zelfde onderzoek moet dan ook nog gedaan worden bij honden. In mijn ogen gaat dat een onmogelijke klus worden, nogmaals, gemiddeld zal een hond dan 3 keer per maand preventief AB moeten nemen.

Het enige dat je in mijn ogen kunt doen? Je niet gek laten maken. En daarnaast gewoon heel alert zijn op de symptomen. En verder zorg je ervoor dat je hond in tip-top conditie is zodat de eigen afweer optimaal is. Kun je op allerlei kleine dingetjes letten. Zo laat je bijv. je hond niet vaccineren in het tekenseizoen. Je hond heeft met zijn afweer dan wel wat beters te doen dan antistoffen aanmaken tegen allerlei ziektes tegelijkertijd. Je stopt zo min mogelijk gif in je hond. Je geeft je hond super gezond te eten. En je zorgt voor een goede stress balans.

Dus de gevaren op een rijtje:

1)Een teek moet minimaal 24 uur vastgezogen zitten wil ie de bacterie over kunnen brengen.
2)Na 72 uur vast te hebben gezeten is de kans (als de teek zelf besmet is) 100%.
3)Niet alle teken zijn besmet!
4)Niet elke tekenbeet lijdt tot de ziekte van lyme.
5)Niet elk ziekte van lyme geval lijdt tot ernstige ziekte/dood.
6)Niet elke ziekte van lyme geval blijft onopgemerkt en is er dus nog vroegtijdig behandeling mogelijk
7)Honden zijn minder bevattelijk.
8)De kans dat je hond dus echt lyme oploopt is nu geschat op 0% tot 5% en aangezien dit bij mensen op 3% ligt, mag je er vanuit gaan dat dit bij honden nog lager ligt.

En als je dan toch nog steeds gillend niet goed wordt van elke tekenbeet, zou ik eerder hier voor kiezen: http://www.obelink.nl/sport-outdoor/out ... tAodJxIAZA dan voor preventieve AB. Hoewel de vraag natuurlijk altijd rijst (mocht de teek positief zijn): hoe lang heeft de teek vastgezogen gezeten, is een hond echt wel zo bevattelijk en ga ik bij iedere besmette teek alsnog AB erin stoppen....? Mijn antwoord is nee. Daarom ga ik die testjes ook niet aanschaffen.

Re: Teken en de ziekte van Lyme

Geplaatst: ma 29 jul 2013, 10:52
door Extreme
Ik denk dat Lizzy het heel duidelijk uitgelegd heeft  ;)
Laconiek ben ik zeker niet, mijn hond heeft/had toen ze in de puberteit kwam de verkeerde teek tegen het lijf gelopen, we hebben daar de ellende van gezien, en ja wij kunnen zeggen dat dit niet leuk is een hond met lyme. Uiteindelijk hebben we haar(pas geleden) moeten laten inslapen ivm nier problemen, resultaat van de lyme? niemand zal me dit antwoord kunnen geven, het blijft voor ons gissen. Dus ja wij hebben de ellende mee gemaakt. Zou ik preventie Ab geven, nee totaal niet, ja je loopt het risico, ook zelf, om de ziekte van lyme te krijgen, maar is dat niet met heel veel ziekte's zowel voor jezelf als voor je dieren?? Moet je dan maar op voorhand er medicijnen in gaan proppen? Met alle risico's van dien?
Je hond had nu teken, jij word er rustiger van om er een AB kuur in te stoppen, ok over een maand of 3 weer een paar teken, weer een AB? en zo maar door, de kans dat jouw hond lyme krijgt is klein, maar dat ze idd resistent word tegen Ab, misschien allergisch word, schade krijgt aan organen, is dan vele malen groter. En wat nu als ze dan wel eens een AB kuur nodig heeft?
Heel hard ga je ook andere honden vermijden(kans dat ze gebeten word is aanwezig en dat de wond gaat ontsteken ook), doe je je hond schoenen aan(kans dat ze in het glas stapt een pees doorsnijd is aanwezig), niet meer naar buiten( de kans dat daar een infectie ziekte is, is aanwezig).
Ik snap best dat je niet blij word van een teek/teken, maar je onnodig bang maken is in mijn opinie niet nodig.
Haal de teken eruit, schrijf evt de datum en plek op(ookal denk ik dat als je zoals sommige bp'ers en dagelijks tientallen afhalen je daar ook snel mee stopt), mocht ze klachten krijgen dan naar de da en dan is het nog altijd vroeg genoeg voor een AB.
Vergeet niet te blijven genieten van je wandelingen samen met je hond  ;)

Re: Teken en de ziekte van Lyme

Geplaatst: ma 29 jul 2013, 13:00
door Nancy73
Dank jullie wel voor de uitgebreide reactie!

Ik ben zeker niet van plan om preventief AB te gaan geven. (Ik maak mijn eigen etherische oliespray om Devina te beschermen en dat werkt goed. De ene teek zat op haar neus, de ander tussen haar billen.) Dat ik dat zo schreef was meer bedoeld om uit te leggen hoe paranoide ik even was dat ik zelfs daar aan zat te denken. Ik bedoelde ook niet dat er hier laconiek over geschreven wordt maar dat er daar  op dat eiland heel makkelijk mee om werd gegaan. Er zaten daar veel meer mensen op de camping met hond die hun dier niet eens elke dag controleerde. Wij zaten de hele dag door wel een paar keer te checken.

Ik ben heel blij dat er een uitgebreid reactie is gekomen. Dat had ik echt even nodig. Mijn paniek kwam ook voort uit gebrek aan info en kennis.

Re: Teken en de ziekte van Lyme

Geplaatst: ma 29 jul 2013, 13:13
door bosnimf1976
Ondanks regelmatige controle hier twee keer volle teek gevonden. Helaas kun je er met dikke vachten ook weleens eentje missen. Hou het persoonlijk in mijn achterhoofd maar preventieve AB now ay.

Re: Teken en de ziekte van Lyme

Geplaatst: ma 29 jul 2013, 13:33
door eelke
bosnimf1976 schreef: Ondanks regelmatige controle hier twee keer volle teek gevonden. Helaas kun je er met dikke vachten ook weleens eentje missen. Hou het persoonlijk in mijn achterhoofd maar preventieve AB now ay.
Juist, ik heb er best veel gemist bij Gijs, ondanks controle. Die vielen er dan gewoon vol uit  :-\ voor mij uiteindelijk wel de reden geweest uiteindelijk om een seresto band te halen, want hij had er meeeeeeeeeeeega veel. Het blijft inderdaad toch afwegen.

Re: Teken en de ziekte van Lyme

Geplaatst: ma 29 jul 2013, 13:40
door Extreme
Nancy73 schreef:
Ik ben heel blij dat er een uitgebreid reactie is gekomen. Dat had ik echt even nodig. Mijn paniek kwam ook voort uit gebrek aan info en kennis.
Zo zie je maar, plaats een stukje op Bp, er komen reactie's en je angst word (gedeeltelijk) weggenomen.
het zijn en blijven rotbeesten, maar paniek is gelukkig (nog) niet nodig  ;)
eelke schreef: Juist, ik heb er best veel gemist bij Gijs, ondanks controle. Die vielen er dan gewoon vol uit  :-\ voor mij uiteindelijk wel de reden geweest uiteindelijk om een seresto band te halen, want hij had er meeeeeeeeeeeega veel. Het blijft inderdaad toch afwegen.
Ik weet niet of er een 100% dekkende anti tekenmiddel bestaat, hoe groot is de kans dat je hond met frontline gesprayed is, een keer in het bos ronddaast, een teek krijgt,die besmet is met die bacterie en je  hond lyme krijgt? Het (is)gebeurd  :-\, ik denk dat je altijd een risico loopt.