Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#2647044
Lieve mensen, ik wil graag jullie hulp/advies voor Dex, een Duitse Herder van 1,5 jaar.

Toen Dex 9 maanden oud was is er geconstateerd dat hij ED heeft aan beide poten. Hij liep toen al 1.5 maand slecht en na een aantal dierenartsbezoekjes zijn de eigenaren bij een orthopeed  er achter gekomen dat het ED LPC/Ei is en dat beide gewrichten hierdoor artrose hebben. Dex is geopereerd op 7 November 2012 aan beide ellebogen. Beide poten zijn vanaf de binnenkant van de poten opengemaakt ter hoogte van de ellebogen, botsplinters en losgeslagen artrose verwijderd en de gewricht zijn bijgevijld. Het herstel na de operatie verliep goed. Op een bepaald moment heeft Dex ruim 40 graden koorts gekregen, zijn lymfeklieren waren opgezet en hij had een flinke ontsteking in zijn rechter elleboog.
Aan de antibiotica, pijnstillers en ontstekingsremmers. Ondanks dit alles had Dex had nog steeds verhoging, namelijk 39.1. Volgens de orthopeed zijn de ellebogen van Dex zijn zo goed als dat ze ooit kunnen worden. Hij zei dat met pijnstillers en voedingssupplementen Dex hier oud mee kan worden.

Bij een looptest viel de orthopeed op dat zijn achterhand die erg zwalkt. Hij zet zijn poten raar neer. Op een foto was duidelijk te zien dat de groeischijven in de heupen nog niet dicht waren. De  orthopeed is bang voor een neurologisch probleem. De zenuwen in de achterhad sturen de spieren niet goed aan, waardoor hij zijn poten raar en scheef wegzet. Daar komt bij dat de nagels aan zijn achterpoten in het midden flink zijn versleten wat duid op slepen met de achterpoten (struikelen). Er word een afspraak met een neuroloog gemaakt en Dex zal door de mri gaan.

Het is zeker dat Dex last heeft van een neurologische afwijking in de lage rug. Het lijkt erop dat het einde van het ruggenmerg en het begin van het staartbeen tegen elkaar aan staan en dat er daar iets klemt en is beschadigd. Hierna is er een MRI en CT scan in Utecht gemaakt. Hier is inderdaad een afwijking in zijn onderrug gevonden. Er zit iets ruimte tussen de laatste rugwervel en het staartbeen en de tussenwervelschijf is beschadigd. Hij zou hier oud mee kunnen worden. Op een bepaald moment is hij door spelen met een andere hond, gevallen met het gevolg dat hij weer een dikke poot had. Weer aan de ontstekingsremmers. Hierdoor werd de zwelling minder en het manken verdween. Op advies zijn ze hebben ze Huveran Dynam door zijn voer gedaan. Dex kreeg last van snel ademhalen, gevolg van de pijn?

Dex eet over het algemeen goed, ontlasting is redelijk. Dex zit aan de Carporal en de Cosequin. De Cosequin krijgt hij dagelijks en de Carporal als het nodig is. Alle bloed waardes zijn gemiddeld.
De ontsteking in zijn voorpoten blijven echter rommelen. De DA is het hiermee eens. Volgens de DA zijn de ontstekingen in zijn ellebogen, met name zijn rechter, onder controle te houden. Dex zou constante pijn in zijn voorpoten houden.


Is er nog hoop voor deze hond? De eigenaren van vanaf november 2012 in de weer met Dex en willen, omdat de vooruitzichten pijn zijn, de hond eind deze week laten inslapen. Alle adviezen zijn welkom!
#2647062
Ik kan dat vanaf hier niet beoordelen, maar ik neem aan dat de eigenaren specialisten die er meer verstand van hebben dan ik hebben geraadpleegd. Ik weet dat je met TTouch veel kan doen, maar zelfs daarmee niet alles. Enige iemand die ik kan bedenken die het misschien goed kan beoordelen is Sylvia Haverman, zij werkt o.a. als fysiotherapeut bij de tweede lijn in wilhelminaoord (en dus veel ervaring met ED etc.) en is TTouch Practitioner 2.
#2647801
Ik ga geen vrienden scoren maar ik wil toch in overweging geven dat als alles / bijna alles is geprobeerd en "niets helpt"... en de vooruitzichten zijn dat een hond altijd pijn blijft houden en heel erg in zijn normale leven wordt beperkt... dat inslapen dan helemaal geen verkeerde keuze is.

Het is mij volstrekt duidelijk dat mensen van een dier houden en dat niet kwijt willen.
Het is mij volstrekt duidelijk dat hier van alles aan gedaan is al en dat de eigenaren bereid zijn nog verder te gaan... maar dat moet, is mijn beleving, een grens hebben. Dit geldt voor oude, bejaarde honden (en ja, ik weet wat ik zeg) en voor jonge(re) maar zieke honden of jonge(re) maar pijn hebbende /houdende honden.

Alle kracht en sterkte gewenst!

Suzanne
#2647811
Ik vrees dat ik meega met Suzanne. Een hond van die leeftijd die continu pijn heeft in zijn poten en niet vooruit kan zonder uitzicht op verbetering heeft niet echt een hondwaardig leven. Maar het is makkelijk praten als het niet je eigen hond is. Dat besef ik wel. Heel veel sterkte!
#2647833
Ik herken heel veel van Ghost in het verhaal.
Zowel de fysio als de specialist zeiden dat Ghost nooit meer mocht spelen, rennen, los lopen.
Hij had veel pijn en was pas 3jaar jong. We zagen op een gegeven moment aan zijn ogen dat hij op was en zelf niet meer wilde, we hebben toen besloten hem te laten gaan.
Als alles gedaan is en het vooruitzicht blijft pijn dan is, hoe moeilijk het ook is, het este om hem te laten gaan.
Ghost is 1,5jaar geleden ingeslapen en we missen hem nog steeds verschrikkelijk maar voor hem was dit het beste.
Ik hoop op het betere afloop voor deze hond natuurlijk maar soms is laten gaan het beste.
#2648087
renate1985 schreef: Ik herken heel veel van Ghost in het verhaal.
Zowel de fysio als de specialist zeiden dat Ghost nooit meer mocht spelen, rennen, los lopen.
Hij had veel pijn en was pas 3jaar jong. We zagen op een gegeven moment aan zijn ogen dat hij op was en zelf niet meer wilde, we hebben toen besloten hem te laten gaan.
Als alles gedaan is en het vooruitzicht blijft pijn dan is, hoe moeilijk het ook is, het este om hem te laten gaan.
Ghost is 1,5jaar geleden ingeslapen en we missen hem nog steeds verschrikkelijk maar voor hem was dit het beste.
Ik hoop op het betere afloop voor deze hond natuurlijk maar soms is laten gaan het beste.
Maar dat stukje tekst vind ik daar wel heel belangrijk bij, ik vind niet dat je als buitenstaander kan beslissen of het een hondwaardig leven is of niet. Kan me heel goed voorstellen hoor, dat dat de uitkomst is (dus is geen verwijt naar hanna en suzanne, kan me hun standpunt heel goed indenken namelijk), maar het hangt helemaal van de hond af en hoeveel levenslust hij nog heeft. Enige die dat echt kan en mag beoordelen vind ik zijn de eigenaren :)
#2648270
Dat bedoel ik ook, kijk naar de hond.
Al zijn pijnstillers alleen om te rekken, als die dan nog een paar maanden zonder pijn kan en wil leven zou ik het doen. De beslissing maken is echt niet makkelijk maar de tijd die er nog is samen daar moet je van genieten. Inslapen kan altijd nog, terug halen helaas niet meer  :'(
Ik wens ze heel veel sterkte en wijsheid toe.
#2648597
Was er al bang voor.....
Ik had gehoopt dat ik op deze manier wat had kunnen betekenen voor de eigenaren.

Ben van mening, net zoals Suzanne en Hanna, dat de eigenaren alles hebben gedaan en dat ze nu het beste doen voor hun hondje!

Bedankt allemaal voor het meedenken!
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door