Hier kun je al je vragen en problemen kwijt met betrekking tot de gezondheid. Raadpleeg uw dierenarts bij twijfel of urgente zaken.

Moderator: Lizzy

#3307594
Hallo allemaal,

Ik heb een 13 jaar oude Franse Bulldog teef die voor deze leeftijd nog zeer goed is. Ze ziet er goed uit, ze is vaak genoeg speels en doet lekker gek. Helaas lijdt ze echter wel aan epilepsie, al sinds dat ze één jaar werd ongeveer. Ik ben al vrij gauw medicatie gaan geven toen ertegen en de medicijnen heten phenobarbital (phenoral). Het is echt jaren goed gegaan en dat ze heel zo nu en dan eens een aanval kreeg en daar was ik extreem blij mee. Ze werd ouder en ouder maar de aanvallen qua aantallen werde beduidend minder. Helaas ging dat begin dit jaar ineens heel anders. Want niet alleen werden de aanvallen veel zwaarder, ze kwamen ook ineens bizar vaak voor.

Het was in maart dat ze voor het eerst zo'n extreem zware aanval kreeg. Ze viel op de grond op haar zij, lag te shaken en schuimbekken op de grond. Het duurde hooguit een minuut en toen was de aanval over en probeerde ze weer te staan. Maar het duurde nog zeker wel een minuut of twee voordat ze weer echt terug was, want daarvoor strompelde ze wat rond, zakte door haar pootjes, wist zich geen raad en was niet aanspreekbaar. Sinds dat moment heeft ze helaas meer van dit soort aanvallen gehad, maar ook soms wat kleinere aanvallen waar de aanval begint met hele vreemde bewegingen met haar koppie, door pootjes zakken en heel druk rondlopen door het huis en is onspreekbaar. Daarnaast zijn er ook wat ik maar even noem mini-aanvalletjes/trekjes die ze bijna wel dagelijks heeft, net nog. Ze staat dan voor me naar mij te kijken en het is dan net alsof er een aanval getriggered wordt bij haar maar deze zet niet door. Ze verliest kort haar evenwicht, schud lichtjes met haar koppie. Ik ben geen expert,maar weet vrijwel zeker dat dit bij de epilepsie hoort.

Helaas zijn de aantal aanvallen ook sterk omhoog gegaan. Begin dit jaar was het nog ongeveer elke maand raak, met geluk om de twee maanden. Toen ineens ongeveer elke twee weken en sinds juni/juli is het gewoon bijna elke dag raak, met heel soms dat ze vijf dagen niet eentje heeft. Gisteren was een vreselijke dag want het is nog nooit zo slecht geweest. 2 aanvallen in de ochtend, eentje in de middag en nog eentje eind middag/begin avond. 4!!!!! Toen in maart die hele zware aanval was gebeurd heb ik contact opgenomen met de dierenarts en ben naast de 50mg (een halve in de ochtend, een halve in de avond) ook een 12.5mg gaan geven, een halve in de ochtend en in de avond de andere helft. Twee maanden later en helaas waren de aantal aanvallen niet omlaag gegaan, eerder slechter en besloten om de dosering voor een tweede keer te verhogen. Een pil van 12.5mg in de ochtend en eentje in de avond. Na twee weken kon ik verschil gaan merken, hopend op verbetering is het juist alleen maar slechter geworden en ik begrijp het niet en het frustreert me mateloos en het maakt je zo boos he.

Nou heb ik gisteren contact gehad met de dierenarts weer en zij hebben mij aangeraden om naast Phenoral ook Pexion te gaan geven. Ze vertelde mij dat zij van veel hondeneigenaren goede ervaringen hebben gehoord. Later vandaag komt de medicatie binnen en die haal ik gelijk op ook. Ik vroeg ook nog wat de andere opties waren mocht deze pil niet helpen, wat vreselijk zou zijn want ik hoop echt niet dat het arme beestje nu elke dag dit soort aanvallen gaat krijgen....en zoveel ook. Vandaag nog niet en ik klop dat even gigantisch af ook. De andere optie was een MRI scan om erachter te komen wat dit veroorzaakte en helaas was dus een hersentumor absoluut een mogelijkheid werd mij verteld. Nou heb ik een dierenverzekering, Proteq en als het zover zou komen ga ik goed informeren wat het kostenplaatje zou zijn, want het gaat hier om epilepsie, een chronische aandoening volgens Proteq en dus moeten de mensen een eigen bijdrage van 50% doen. Geen idee hoe dit echter zit met zo'n scan. Geld maakt mij niets uit, ik geef alles voor haar, maar het moet haalbaar zijn. Daarnaast het idee dat een 13 jarig bulletje onder narcose gaat....ik weet het niet hoor.

Wat mij gewoon zo frustreert is dat het ineens uit het niets na een gigantische verbetering al die jaren ineens zo immens bergafwaarts gaat. Helpt de Phenoral gewoon ineens amper nog? Lijkt er echt op. Ik ben op andere fora ook advies gaan vragen aan mensen die ervaring met deze vreselijke ziekte hebben en dan lees je wel weer verhalen die je hoop geven. Eentje had een scan laten doen, de hond bleek een zeldzame aandoening te hebben en dit was te verhelpen met een bepaald goedje. Een ander iemand zei dat hij zijn hond phenoral geeft en daarnaast Potassium Bromide, oftewel volgens Wikipedia Kaliumbromide. Epikal bevat dit goedje. Dus dat geeft mij weer hoop dat mocht de Pexion niets uithalen dat er nog altijd andere medicatie over blijft, maar of dat gaat helpen is altijd maar afwachten. Ik kreeg ook canna-pet aangeraden, maar dit zijn allemaal dingen voor later. Eerst maar eens kijken of Pexion verbetering gaat brengen. Ik bouw gewoon echt een feestje als het gaat verbeteren. Misschien is het gewoon een soort stofje, iets wat mijn hondje te kort komt.

Advies/tips/hulp is altijd welkom.
#3307600
Heb je al een Specialist geraadpleegd? Je kan je dierenarts contact op laten nemen met Paul Mandigers (de specialist in Epilepsie) Ja helaas kan er zo ineens verslechtering optreden en dan geven ze toch ook vaak dubbele therapie, dus meerdere verschillende AED's naast elkaar, maar als je je da contact op laat nemen met Paul Mandigers, krijg je dus een goed advies (die weet ook hoe jou ras reageert op welke medicatie. Epilepsie is een rotziekte, heb 6 honden gehad (eentje leeft nog) met Epileptische aanvallen.
#3307612
Ik zou ook contact zoeken met een specialist op dit gebied. Heb je je hond in maart iets gegeven dat deze aanvallen zou kunnen verklaren? Anti vlooien - -teken medicatie bijvoorbeeld? Ander voer? Dat het zo lijkt te verergeren kan duiden op een proces in de hersenen, maar zonder nader onderzoek kom je er niet achter. Veel sterkte!
#3307617
He wat naar allemaal!

Wij hebben een hond met epilepsie gehad. Hij is maar 1 jaar en 3 maanden geworden. Meteen de maximale dosis phenobarbital. Omdat dat na een paar maanden echt nauwelijks werkte, langzaam overgegaan op Kaliumbromide. Het heeft niets mogen uithalen. :(

Als ik jouw verhaal zo lees vind ik het echt fantastisch dat jouw hond al 13 jaar heeft kunnen worden en dat de medicijnen zo goed geholpen hebben.
Wat ik het waard zou vinden om te onderzoeken is waarom hij plots zoveel aanvallen krijgt.
Ik zou zeker naar een specialist gaan. Pas als je weet wat hiervan de oorzaak is, kan je er daadwerkelijk iets aan doen.
Persoonlijk zou ik hier niet te lang mee wachten, zeker omdat hij nu grotere en meerdere aanvallen per dag krijgt.

Heel veel succes en sterkte. Epilepsie is echt een klote-ziekte!! :bigarmhug:
#3307630
charmed schreef:Heb je al een Specialist geraadpleegd? Je kan je dierenarts contact op laten nemen met Paul Mandigers (de specialist in Epilepsie) Ja helaas kan er zo ineens verslechtering optreden en dan geven ze toch ook vaak dubbele therapie, dus meerdere verschillende AED's naast elkaar, maar als je je da contact op laat nemen met Paul Mandigers, krijg je dus een goed advies (die weet ook hoe jou ras reageert op welke medicatie. Epilepsie is een rotziekte, heb 6 honden gehad (eentje leeft nog) met Epileptische aanvallen.
Toevallig kwam ik die specialist tegen via Google gisteravond en heb meteen een mailtje gestuurd. Ik kreeg vandaag een reactie dat ze via de mail mij niet kunnen helpen. Het beste zou zijn om een afspraak te maken op de poli van dr. Mandigers. Begin augustus zijn er nog plekken vrij. Het probleem is alleen wel dat het in Wageningen is en ik woon in Groningen, helaas niet echt om de hoek. Het is absoluut wel te doen als het echt nodig is, maar stel dat het snikheet is tegen die tijd en mijn enige manier van vervoer is per trein, dat is niet echt fijn voor haar.

Maar ik had er helemaal niet over nagedacht dat mijn dierenarts voor mij contact kan opnemen met hem. Dan krijg je gewoon advies dus? Da ga ik daar zeker weten achteraan. Mijn dierenarts heeft het eerder dit jaar wel gehad over iemand met zeer veel kennis over epilepsie en die zat in het dierenziekenhuis dacht ik. Maar ook dat hij voor zo'n beetje alles geld rekent, voor advies per mail kostte al heel wat begreep ik.
MillyMol schreef:Ik zou ook contact zoeken met een specialist op dit gebied. Heb je je hond in maart iets gegeven dat deze aanvallen zou kunnen verklaren? Anti vlooien - -teken medicatie bijvoorbeeld? Ander voer? Dat het zo lijkt te verergeren kan duiden op een proces in de hersenen, maar zonder nader onderzoek kom je er niet achter. Veel sterkte!
De enige echte veranderingen zijn geweest dat ik vorig jaar in juni ben verhuisd, maar toen was alles nog heel ok. Dit jaar ben ik begonnen met geven van Farmfood HE omdat ze ineens amper nog van haar normale voer at, ze was er gewoon echt zat van. Althans zo leek het voor mij. Alleen als ik rodi of pens erdoorheen deed wilde ze het wel hebben maar dan ging het qua ontlasting weer helemaal niet goed. Ik heb haar hiervoor een hele tijd Carocroc senior gegeven.

Ik vergat er ook bij te vermelden dat ze begin dit jaar ineens heel erg veel begon te drinken, bizar veel en ze plastte vaak in huis op de grond of in de mand. Allerlei urine en bloedtesten laten doen en gelukkig was alles goed met haar nieren en blaas en alles wat erbij hoort, maar ze kwam wel een bepaalde stof te kort. We zijn er nooit achter gekomen waarom ze die stof te kort kwam. Wel werd me duidelijk gemaakt dat het niet heel erg is en ook geen betrekking heeft tot de epilepsie. We zijn er dus nooit achtergekomen waarom ze zoveel drinkt en mij is verteld door meerdere dierenartsen dat het echt van alles kan zijn. Het kan zijn dat het psychisch is dat ze zoveel drinkt in mijn huis want bij mijn moeder bijvoorbeeld drinkt ze bij lange na niet zo vaak.

Om ervoor te zorgen dat ze dus niet liters wegdrinkt in idioot korte tijd zorg ik er gewoon voor dat ze elke 1 a 2 uur even flink kan drinken en zo gaat het de hele dag door. Ik heb dit allemaal uitgelegd aan mijn dierenarts en gevraagd of ik dit op de juiste manier doe en zij vinden dit een prima oplossing. Als ik namelijk een flinke bak water neer zou zitten in de woonkamer zou ze er alleen maar bij staan en moet ik haar de hele tijd er weg sturen. Dat is ook niet goed. Het is ongeveer twee a drie maanden geleden dat we die tests hebben laten doen en opzich zou ik weer een check kunnen laten om te kijken of er nu misschien wel iets mis is, maar ik denk dat ik eerst afwacht of de Pexion zijn werk gaat doen.
Border Bandit schreef:He wat naar allemaal!

Wij hebben een hond met epilepsie gehad. Hij is maar 1 jaar en 3 maanden geworden. Meteen de maximale dosis phenobarbital. Omdat dat na een paar maanden echt nauwelijks werkte, langzaam overgegaan op Kaliumbromide. Het heeft niets mogen uithalen. :(

Als ik jouw verhaal zo lees vind ik het echt fantastisch dat jouw hond al 13 jaar heeft kunnen worden en dat de medicijnen zo goed geholpen hebben.
Wat ik het waard zou vinden om te onderzoeken is waarom hij plots zoveel aanvallen krijgt.
Ik zou zeker naar een specialist gaan. Pas als je weet wat hiervan de oorzaak is, kan je er daadwerkelijk iets aan doen.
Persoonlijk zou ik hier niet te lang mee wachten, zeker omdat hij nu grotere en meerdere aanvallen per dag krijgt.

Heel veel succes en sterkte. Epilepsie is echt een klote-ziekte!! :bigarmhug:
Ik heb de dierenarts gevraagd wanneer ik ongeveer resultaten mag verwachten van deze extra nieuwe medicatie en het komt erop neer dat het al binnen een paar dagen kan zijn. Maar ja met deze aandoening weet je het maar nooit. Ik ga in elk geval zeker met mijn dierenarts het hebben over dr. Mandigers.
#3307637
Heeft ze meer stress waar je nu woont?
Je schrijft dat ze op je nieuwe adres plots meer water is gaan drinken en dat niet doet als je bij je moeder op bezoek bent.

Bandit gaat veel drinken als hij stress heeft, vandaar dat ik hieraan denk. ;)
Stress kan ook de epilepsie-aanvallen versterken.

Stress kan van alles zijn.
Mijn hond is lichtelijk onzeker. Bij mijn vorige woning was een uitlaatstrook vlak voor mijn woning. Veel honden die elkaar tegenkomen, dus veel geblaf.
Nu woon ik veel rustiger, hier wordt nauwelijks geblaft. Bandit is echt veel relaxter in huis! :)
#3307647
Als je dierenarts contact met hem opneemt dan gaat dat via de universiteit. Hij heeft telefonische spreekuren en daarin kunnen dierenartsen hem bellen via de universiteit. Mandigers is DE specialist op gebied van Epilepsie en Neurologische afwijkingen, hij heeft iedereen opgeleid, dus ik denk dat hij de beste persoon is om advies aan te vragen (dan wel via je dierenarts) en als hij dan als antwoord geeft komen, tja dan is het niet anders, maar medicijn advies hoef je niet voor te komen (tenminste als je een goede diagnose hebt niet)
thijs.van-abs schreef:Toevallig kwam ik die specialist tegen via Google gisteravond en heb meteen een mailtje gestuurd. Ik kreeg vandaag een reactie dat ze via de mail mij niet kunnen helpen. Het beste zou zijn om een afspraak te maken op de poli van dr. Mandigers. Begin augustus zijn er nog plekken vrij. Het probleem is alleen wel dat het in Wageningen is en ik woon in Groningen, helaas niet echt om de hoek. Het is absoluut wel te doen als het echt nodig is, maar stel dat het snikheet is tegen die tijd en mijn enige manier van vervoer is per trein, dat is niet echt fijn voor haar.

Maar ik had er helemaal niet over nagedacht dat mijn dierenarts voor mij contact kan opnemen met hem. Dan krijg je gewoon advies dus? Da ga ik daar zeker weten achteraan. Mijn dierenarts heeft het eerder dit jaar wel gehad over iemand met zeer veel kennis over epilepsie en die zat in het dierenziekenhuis dacht ik. Maar ook dat hij voor zo'n beetje alles geld rekent, voor advies per mail kostte al heel wat begreep ik.



De enige echte veranderingen zijn geweest dat ik vorig jaar in juni ben verhuisd, maar toen was alles nog heel ok. Dit jaar ben ik begonnen met geven van Farmfood HE omdat ze ineens amper nog van haar normale voer at, ze was er gewoon echt zat van. Althans zo leek het voor mij. Alleen als ik rodi of pens erdoorheen deed wilde ze het wel hebben maar dan ging het qua ontlasting weer helemaal niet goed. Ik heb haar hiervoor een hele tijd Carocroc senior gegeven.

Ik vergat er ook bij te vermelden dat ze begin dit jaar ineens heel erg veel begon te drinken, bizar veel en ze plastte vaak in huis op de grond of in de mand. Allerlei urine en bloedtesten laten doen en gelukkig was alles goed met haar nieren en blaas en alles wat erbij hoort, maar ze kwam wel een bepaalde stof te kort. We zijn er nooit achter gekomen waarom ze die stof te kort kwam. Wel werd me duidelijk gemaakt dat het niet heel erg is en ook geen betrekking heeft tot de epilepsie. We zijn er dus nooit achtergekomen waarom ze zoveel drinkt en mij is verteld door meerdere dierenartsen dat het echt van alles kan zijn. Het kan zijn dat het psychisch is dat ze zoveel drinkt in mijn huis want bij mijn moeder bijvoorbeeld drinkt ze bij lange na niet zo vaak.

Om ervoor te zorgen dat ze dus niet liters wegdrinkt in idioot korte tijd zorg ik er gewoon voor dat ze elke 1 a 2 uur even flink kan drinken en zo gaat het de hele dag door. Ik heb dit allemaal uitgelegd aan mijn dierenarts en gevraagd of ik dit op de juiste manier doe en zij vinden dit een prima oplossing. Als ik namelijk een flinke bak water neer zou zitten in de woonkamer zou ze er alleen maar bij staan en moet ik haar de hele tijd er weg sturen. Dat is ook niet goed. Het is ongeveer twee a drie maanden geleden dat we die tests hebben laten doen en opzich zou ik weer een check kunnen laten om te kijken of er nu misschien wel iets mis is, maar ik denk dat ik eerst afwacht of de Pexion zijn werk gaat doen.



Ik heb de dierenarts gevraagd wanneer ik ongeveer resultaten mag verwachten van deze extra nieuwe medicatie en het komt erop neer dat het al binnen een paar dagen kan zijn. Maar ja met deze aandoening weet je het maar nooit. Ik ga in elk geval zeker met mijn dierenarts het hebben over dr. Mandigers.
#3307707
Bosliefje schreef:Is 13 jaar voor een Franse bul niet heel erg stokoud? Ik kan me voorstellen dat dat op zich al een reden voor verslechtering zou kunnen zijn?
Die gedachte heb ik ook . Bulldoggen blijven vaak lang fit , maar als ze beginnen te kwakkelen dan is het (vaak ) goed mis (op die leeftijd )
En dan kunnen ze snel achteruit gaan , en idd 13 is best een hele leeftijd voor dit ras , dus verergering zou in dit geval best mogelijk zijn . Wat ik in dit verhaal mis is het hart . Is hier ook naar gekeken ? Alles kan een trigger zijn /worden
Dat komt bij Bullen op die leeftijd ook nogal eens voor . Ik ben het met de anderen eens , ik zou ook advies vragen aan specialist Mandigers

Ik heb zelf een E.B gehad die ruim 13 is geworden , zij had geen epilepsie , maar kreeg in de laatste fase van haar leven steeds meer last van ""kortsluiting "" in het hoofd
Hoogbejaard , slechtere doorbloeding , dus ook in de hersenen . Slechtere hart en longfunctie ..... en een kortsnuit
Ik heb meerdere honden van die leeftijd gehad , maar dat was echt niet te vergelijken met deze hoogbejaarde kortsnuit
Plus dat het echte bikkels zijn ..... we zullen doorgaan . En te vaak doen ze voor die leeftijd teveel als wij niet op de rem trappen
Stress is er ook zo eentje , daar worden ze heel gevoelig voor . Alles wat anders is /word daar kunnen ze lange tijd helemaal van slag van zijn
Wij gingen o.a om die reden al twee jaar niet meer op vakantie .....

Sterkte met je oudje ;)
#3307710
lisette overduin is ook een specialiste op epilepsiegebied.
ken je het forum www.epilepsiebijhonden.nl al? daar is heel veel info te vinden.
jouw hond clustert, en daar schijnt pexion nu juist niet of minder bij te helpen.
je kunt de spiegel van de phenoral laten bepalen en kijken of je hiermee nog omhoog kan.
epikal duurt even voordat je daar een spiegel van opgebouwd hebt.
zoveel aanvallen als jouw hond nu heeft, kun je ook niet mee doorgaan.
stel dat ze iets op een mri-scan vinden, dan kun je er toch niks meer mee op deze leeftijd. hersentumoren kunnen evt. nog bestraald worden, maar moet je dat zo'n oudje nog aandoen? beestje moet dan steeds onder narcose.
als het niet verbeterd, zou ik eerder over afscheid na gaan denken.
sterkte ermee, heb ook een epihondje gehad helaas.
#3307722
Ik wou het net ook zeggen, Pexion is niet aan te raden bij honden die clusteren.

13 jaar geworden met epilepsie, dan hebben jullie bij de pech lang geluk gehad, mijn hond heeft het na 2 jaar ziek te zijn geweest niet gered :'(

Heel veel sterkte ermee!
Goeie adviezen om bij specialisten te gaan heb je al gekregen, niets meer aan toe te voegen.
#3307745
Border Bandit schreef:Heeft ze meer stress waar je nu woont?
Je schrijft dat ze op je nieuwe adres plots meer water is gaan drinken en dat niet doet als je bij je moeder op bezoek bent.

Bandit gaat veel drinken als hij stress heeft, vandaar dat ik hieraan denk. ;)
Stress kan ook de epilepsie-aanvallen versterken.

Stress kan van alles zijn.
Mijn hond is lichtelijk onzeker. Bij mijn vorige woning was een uitlaatstrook vlak voor mijn woning. Veel honden die elkaar tegenkomen, dus veel geblaf.
Nu woon ik veel rustiger, hier wordt nauwelijks geblaft. Bandit is echt veel relaxter in huis! :)
Ik zelf vind het niet echt op stress lijken, maar je kan het natuurlijk nooit zeker weten. Maar het vele drinken is inderdaad hier begonnnen. Wanneer ik bij mijn moeder op bezoek ga, dan leeft ze ook helemaal op. Dat is iets wat ik nog steeds niet begrijp en ik vind het vooral jammer. Wanneer ze daar binnenkomt gaat ze eerst het huis doorzoeken naar eten, er zou maar iets van eten gevallen zijn, haha. En daarna snuffelen in de tuin en in de woonkamer over het kleed met haar buik schuiven, je ziet echt hoe ze ineens gigantisch opleeft en laat zien hoe fit ze nog is voor een 13 jarige bull.

Als ik dan weer naar boven ga (yep ik woon boven mijn moeder en haar vriend) dan zie ik meteen dat ze echt lomer is in mijn huis, eigenlijk niet meer speels te noemen en bij lange na niet zo enthousiast meer zoals ze beneden wel is. Nou heeft dit denk ik met verschillende dingen te maken....beneden wordt er ook meer ''geleefd'' dan hier, ik bedoel twee mensen wonen er, tuin waar ze altijd in kan, een voller huis qua meubels en mijn huis is kaler qua dat soort dingen. En dat is nog niet alles, ze vind het ook al een hele lange tijd niet meer leuk om buiten te lopen. Het liefst gewoon elke 1 a 2 a 3 uur een plasje buiten de deur en gelijk weer terug. Zelfs wanneer ik weet dat ze een grote boodschap moet doen wil ze eigenlijk niet naar het grasveld toe en loopt dan ook echt ver achter mij. Ik moet haar echt bijna dwingen. Zodra ze klaar is en we kunnen terug....dan loopt ze dus voor mij uit. Dit gedrag is begonnen een tijdje na de verhuizing want in het begin vond ze het zeer leuk om naar het park te lopen. Misschien is het gewoon ouderdom....maar, in maart van dit jaar had ik een groepje vrienden op bezoek en we hebben een flink stuk gelopen en ik nam Yoshi mee. Die liep ver voor ons uit, die vond het helemaal prachtig. Als ik dit had gedaan in mijn eentje waren we niet voorbij mijn straat gekomen.

Nou was het natuurlijk iets nieuws he, niet meer rustig alleen met baasje maar ineens allemaal extra mensen en dat is dan ook weer interessant natuurlijk. Ik vind het wel jammer, want ik heb nu echt dagelijks moeite met haar normaal uit te laten. Vaak genoeg aan dierenartsen voorgelegd en die kunnen er helaas weinig mee.
charmed schreef:Als je dierenarts contact met hem opneemt dan gaat dat via de universiteit. Hij heeft telefonische spreekuren en daarin kunnen dierenartsen hem bellen via de universiteit. Mandigers is DE specialist op gebied van Epilepsie en Neurologische afwijkingen, hij heeft iedereen opgeleid, dus ik denk dat hij de beste persoon is om advies aan te vragen (dan wel via je dierenarts) en als hij dan als antwoord geeft komen, tja dan is het niet anders, maar medicijn advies hoef je niet voor te komen (tenminste als je een goede diagnose hebt niet)
Dit is goed om te weten. Ik ga dat ook absoluut doen dan. Best apart dat mijn dierenarts daar zelf niet op is gekomen. Je zou denken dat zij zo'n specialist wel kennen. Hoe dan ook, ik ben gisteravond begonnen met het geven van Pexion naast Phenoral. Gisteren was een uitstekende dag voor Yoshi, geen aanvallen en vandaag ook nog niets. Elke dag zonder een aanval is gewoon fantastisch, helemaal vergeleken met maandag. Dat was schrikbarend erg.
Bosliefje schreef:Is 13 jaar voor een Franse bul niet heel erg stokoud? Ik kan me voorstellen dat dat op zich al een reden voor verslechtering zou kunnen zijn?
13 is voor een bulletje absoluut oud te noemen, hoewel ik wel mensen gesproken heb ik mijn buurt die ook fransjes hebben gehad die tegen de 15 zijn geworden. Het kan ook absoluut gewoon ouderdom zijn maar het is zo frustrerend en toch ook wel vreemd dat het ineens zo rap bergafwaarts gaat/ging. Het is afwachten, want misschien gaat het nu weer een tijdje goed.
hamada schreef:Ik zou ook absoluut je dierenarts laten bellen met Paul Mandigers. En als het advies is consultatie bij hem dan zou ik absoluut een afspraak maken, danwel in Utrecht, danwel in Wageningen. Met onze ingewikkelde honden zoeken we altijd contact met hem en gaan er ook heen. Ook al is het een forse afstand.
Ze zitten ook in Utrecht dus? Het is altijd een optie mocht het echt weer gaan verslechteren. Hij zou maar net de oplossing hebben of advies wat mijn dierenarts gewoon niet heeft. Dat zou geweldig zijn.
smulpaap schreef:Die gedachte heb ik ook . Bulldoggen blijven vaak lang fit , maar als ze beginnen te kwakkelen dan is het (vaak ) goed mis (op die leeftijd )
En dan kunnen ze snel achteruit gaan , en idd 13 is best een hele leeftijd voor dit ras , dus verergering zou in dit geval best mogelijk zijn . Wat ik in dit verhaal mis is het hart . Is hier ook naar gekeken ? Alles kan een trigger zijn /worden
Dat komt bij Bullen op die leeftijd ook nogal eens voor . Ik ben het met de anderen eens , ik zou ook advies vragen aan specialist Mandigers

Ik heb zelf een E.B gehad die ruim 13 is geworden , zij had geen epilepsie , maar kreeg in de laatste fase van haar leven steeds meer last van ""kortsluiting "" in het hoofd
Hoogbejaard , slechtere doorbloeding , dus ook in de hersenen . Slechtere hart en longfunctie ..... en een kortsnuit
Ik heb meerdere honden van die leeftijd gehad , maar dat was echt niet te vergelijken met deze hoogbejaarde kortsnuit
Plus dat het echte bikkels zijn ..... we zullen doorgaan . En te vaak doen ze voor die leeftijd teveel als wij niet op de rem trappen
Stress is er ook zo eentje , daar worden ze heel gevoelig voor . Alles wat anders is /word daar kunnen ze lange tijd helemaal van slag van zijn
Wij gingen o.a om die reden al twee jaar niet meer op vakantie .....

Sterkte met je oudje ;)
Yep. Er zijn allerlei testen gedaan en uit eentje bleek dat het hartje ook in orde was, zeer in orde zelfs. Nou was dit ongeveer in maart en kunnen dingen veranderen, maar ik denk het niet.
enya13 schreef:lisette overduin is ook een specialiste op epilepsiegebied.
ken je het forum http://www.epilepsiebijhonden.nl al? daar is heel veel info te vinden.
jouw hond clustert, en daar schijnt pexion nu juist niet of minder bij te helpen.
je kunt de spiegel van de phenoral laten bepalen en kijken of je hiermee nog omhoog kan.
epikal duurt even voordat je daar een spiegel van opgebouwd hebt.
zoveel aanvallen als jouw hond nu heeft, kun je ook niet mee doorgaan.
stel dat ze iets op een mri-scan vinden, dan kun je er toch niks meer mee op deze leeftijd. hersentumoren kunnen evt. nog bestraald worden, maar moet je dat zo'n oudje nog aandoen? beestje moet dan steeds onder narcose.
als het niet verbeterd, zou ik eerder over afscheid na gaan denken.
sterkte ermee, heb ook een epihondje gehad helaas.
Bedankt voor de link, ik ga dat eens goed bekijken. Mijn dierenarts is er al sinds dag 1 bij, dag 1 van dat het echt veel vaker voorkwam en zwaarder ook. Zij lieten me juist weten dat Pexion wel eens echt zou kunnen helpen omdat de Phenoral toch niet meer helemaal zijn ding lijkt te doen. Phenoral is nu 2x verhoogd en ik begreep dat het niet echt veel hoger meer kan en dat we daar echt mee moeten uitkijken.

MRI scan doe ik liever ook niet. Het zou dan puur zijn om erachter te komen wat het veroorzaakt en in het beste geval is het een zeldzame aandoening die weg te halen is met medicatie maar die kans is klein denk ik en in het ergste geval is het een tumor. Ik wist niet dat een hondje dan meerdere keren onder narcose moet. Nee dat is eigenlijk geen optie dan. Ik zou ook niet eens weten of het financieel mogelijk zou zijn voor mij, ondanks dat ik Proteq heb.
Kallista schreef:Ik wou het net ook zeggen, Pexion is niet aan te raden bij honden die clusteren.

13 jaar geworden met epilepsie, dan hebben jullie bij de pech lang geluk gehad, mijn hond heeft het na 2 jaar ziek te zijn geweest niet gered :'(

Heel veel sterkte ermee!
Goeie adviezen om bij specialisten te gaan heb je al gekregen, niets meer aan toe te voegen.
Nou vind ik het wel lastig worden. Ik ben gisteren net begonnen met het geven van Pexion op aanraden van de dierenarts omdat zij er veel goede dingen over hadden gehoord. Misschien dat het Yoshi wel gaat helpen, want gelukkig lijkt het niet vaste prik te worden dat ze elke dag aanvallen heeft nu. Maandag was immens slecht en het was nog nooit zo erg geweest. Ik kijk het wel even aan denk ik, want om nu gelijk te stoppen met Pexion lijkt me ook niet echt een goed idee.

hier is ze trouwens:

#3308349
Mandigers is wat mij betreft ook de optie als het om epilepsie gaat. Je hebt wel een doorverwijzing van je dierenarts nodig.

Zelf heb ik overigens heel slechte ervaringen met Pexion, mijn hond kreeg er meer en veel heftigere aanvallen van, die werd gewoon letterlijk door de kamer gekatapulteerd. Natuurlijk hoeft dat bij jouw hond niet het geval te zijn, elke hond is weer anders. Maar als je eenmaal met pexion bent begonnen mag je daar niet zomaar mee stoppen, dat moet je dan afbouwen.

Veel drinken is trouwens ook een van de bijwerkingen van phenobarbital en ook van pexion. Dat geldt ook voor een toegenomen trek in voedsel (vraatzucht). Ook lusteloosheid kan door de medicatie veroorzaakt worden.
#3308782
Het ging heel erg goed na die rot maandag vorige week. Tot gisteravond 23:00 was er niets aan de hand en toen gebeurde ineens dit:



Dit is niet een aanval zoals al die andere, maar dit heeft zeker weten met epilepsie te maken. Wat je hier ziet in de video is iets wat eerder dit jaar al eens gebeurde. Ineens zag ik haar koppie zo heen en weer schudden. Het was toen vrij snel weer over, maar gisteren heeft het toch zeker 5 minuten geduurd. Ze ging toen naar haar waterbak, dronk wat en het was weg.

Vanochtend helaas ook weer een kleine aanval. Ik was echt blij met hoe het beter leek te gaan maar met deze vreselijke ziekte weet je gewoon niet wanneer het gaat toeslaan. Ik ga hoe dan ook contact opnemen met mijn dierenarts en hun vragen of zij contact kunnen opnemen met Dhr Mandigers, Ik wil gewoon al het mogelijke gedaan hebben om haar te helpen, alles wat realistisch mogelijk is en normaal.

Wat betreft Pexion....ik weet het niet. Na maandag geen aanvallen meer tot gisteravond dus en vanavond dinsdagavond vorige week ben ik Pexion erbij gaan geven. Voor hetzelfde geld was het gewoon exact zo geweest als ik niet met de Pexion was begonnen. Het is echt lastig te zeggen met deze rotziekte. En inderdaad werd ze een stuk lomer, slomer en meer lusteloos en zakte ook een paar keer door haar pootjes. Gelijk dierenarts laten weten en die liet mij weten dat dit alles bij Pexion hoort maar na een paar dagen over zou moeten zijn. Qua door pootjes zakken lijkt dit ook zeker wel het geval te zijn. Maar dat de aanvallen erger worden lijkt in eerste instantie niet zo, maar ik zal het heel goed in de gaten houden.
 Terug naar “Vragen en Problemen over gezondheid”

Barfplaats wordt gesponsord door