Pagina 1 van 1

Geit...

Geplaatst: di 23 jun 2009, 15:02
door zita09
Lieve lezers en lezeressen,

Edit: Pardon, dit had in de rubriek KVV gemoeten. Excuseer aub.

De klacht is braken, 3-5 keer in de week 's ochtend vóór het ontbijt, en de hond is duidelijk misselijk op dagen die beginnen met braken en wil dan ook niet eten.

Ik probeer het kort te houden. Onze hond van 10 maanden en 13 kilo staat nu op een dieet van 65 gram gekookt geitenhart en 150 gram rijst, op advies van een veterinair internist om uit te vinden of en waar de hond allergisch of intolerant voor is.
Wij hebben eigenhandig en zonder het de dokter te melden deze hoeveelheid voer geleidelijk verdubbeld.
In overleg met de arts hebben wij besloten de gastroscopie uit te stellen en eerst op allergie/intolreantie in te zetten.
Hij verwachtte geen nieuwe informatie te krijgen uit een scopie en biopten.

Het dilemma: 65 gram gekookte geit en 150 gram rijst (ofwel het dubbele) voor een hond die nog spieren en botten aan het opbouwen is. Het behoeft geen betoog dat de hond flipt als de kat zijn eten krijgt, en anderszins als het er ook maar een schijntje van heeft dat wij met "eten" bezig zijn.
We zijn heel erg geneigd over te gaan tot kvv om de hond zo snel mogelijk weer kompleet te kunnen voeren.
Dit geit/rijst mengsel heeft de hond nu twee weken, en ik vermoed nog enkele weken te gaan. Geitenharten zijn goed verkrijgbaar.
De hond is goed op gewicht, levendig en gezeglijk.

Wij denken nu in de richting van een second opinion, danwel de dokter de dokter te laten en een kompleet kvv voer te gaan uitzoeken.
Met dat laatste wordt het chronisch braken niet opgelost. Of wel?

Kan iemand ons met deze summiere uitleg vertellen of de hond al dan niet tekorten krijgt in voedingsstoffen, het eerste waar wij aan denken is bijvoorbeeld kalk. Het dieet uitzitten is wat ons betreft wel te doen, zolang we de hond  niet te kort doen aan bouwstoffen.

Ik mag toch aannemen dat de internist wel weet waar hij mee bezig is maar het voelt gewoon niet goed. Met dat braken kunnen wij wel leven, en afwachten of het vanzelf slijt, als we maar weten dat dit geen schade doet aan slokdarm en tandjes. Liever dan dit spartaanse dieet.

Dokter en ik hebben elke week telefonisch een update.

Sprong ik erg van de hak op de tak?

Re: Geit...

Geplaatst: di 23 jun 2009, 15:32
door me and my boys
wat voor ras heb je?
klinkt al gastritus maar je hond is nog wel erg jong..
nu heb ik er niet zoveel verstand van maar zoveel rijst lijkt me helemaal niks en niet goed..
gekookt vlees eigenlijk ook niet...
wat gaf je je hond hiervoor te eten?
en zag je geen patroon wanneer die braakte(op bepaald vlees oid)?
en wat braakt je hond, is dat gal of etensresten?

Re: Geit...

Geplaatst: di 23 jun 2009, 15:33
door Lizzy
Hoe lang staat je hond nu op dit dieet van gekookt geitenhart en rijst? En heeft het verbetering gegeven, qua overgeven?

Wat braakt je hond, als jij 's morgens moet braken? Is het altijd 'op nuchtere maag'? Wat at je hond daarvoor (voor het geitenhart + rijst)?

Sinds wanneer braakt hij eigenlijk?

Re: Geit...

Geplaatst: di 23 jun 2009, 15:48
door zita09
Dankje Lizzy voor het verplaatsen. Ik zag mijn fout te laat.

De hond heeft al enkele voerwisselingen doorgemaakt.
De 'cyclus' is alsvolgt:
Toen we haar kregen stond ze op brok a.
eerste twee weken geen bijzonderheden
derde week braken
vierde week braken en bijna niet meer eten.
Geleidelijk voerwissel naar brok b .
eerste twee weken geen bijzonderheden
derde week braken
vierde week braken en bijna niet meer eten.

En zo voorts.  Dit gedurende 4 merken brok (dus plm 4 maanden) PLUS Hill's brok z/d ook voor ongeveer een maand. 5 merken brok dus.
(Ja. Ik ben hardleers maar nu wel 'om' naar kvv. Beter laat dan nooit.)
Na geen verbetering bij 4 weken Hill's en maagzuurremmers door d.a. doorverwezen naar internist.
Die maakte overigens ook de opmerking dat de hond nog erg jong is voor deze klacht.

Dit geit/rijstmengsel krijgt de hond nu bijna 2 weken dus de spannende derde week breekt bijna aan. Ik verwacht al bijna dat ze aan het einde van de week weer gaat braken.
's Morgens vroeg, vóór haar eten. Gal, schuimig geel spul. Nu op geit heeft ze twee keer gebraakt in 2 weken tijd, en qua hoeveelheid duidelijk minder. Bij hoge uitzondering haar hele ontbijt terug, maar dat nemen we voor lief. Het gaat om dat bijna structureel galspugen.

Re: Geit...

Geplaatst: di 23 jun 2009, 15:53
door Cindy de Wolf
Klinkt mij een beetje als lege maag en daardoor misselijk. 1 van mijn honden deed dit ook bijna structureel totdat ik haar voor het naar bed gaan nog een bakje eten gaf, vanaf dat moment is het verdwenen.

Gekookte geitenhart en rijst :-X ik zou er heel snel vanaf stappen zeker met een hondje in de groei. Je zou eens contact op kunnen nemen met Erwin van Geitenbeek van www.anyanimal.nl of met Tannetje Koning = holistische dierenarts om te kijken hoe/wat. Erwin maakt www.carnivoer.nl en Tannetje http://www.banditvoeding.nl/

Sterkte!

Re: Geit...

Geplaatst: di 23 jun 2009, 16:02
door zita09
Dank je Cindy. Ik moest wel even lachen om de naam van de man in dit verband... Van Geitenbeek.

Wij hebben tot twee weken geleden vóór dit geit-verhaal de hond 4x per dag eten gegeven en een handje 's avonds voor het slapen gaan. Dus 4,5 keer per dag brok.  Nu geven we het beetje voer verdeeld over drie maaltijden. En een stukje geit voor het slapengaan.

Ik ga de links bestuderen.

Re: Geit...

Geplaatst: di 23 jun 2009, 16:44
door Lizzy
Ik zou dit heel anders aan zou pakken.

Als het mijn hond was, zette ik haar subiet over op BARF. Ik vind namelijk dat jouw hond vooral geen gemalen voedsel nodig heeft maar echt voedsel. In grote stukken. En vleesbotten (in eerste instantie natuurlijk beginnersbotjes - meer daarover in de bieb van Barfplaats). Ik vind gemalen vlees (KVV) namelijk een niet zo'n goede oplossing. Dat passeert veel te snel het spijsverteringssysteem. En dat is nou net niet wat jij moet hebben met haar.

Verder raad ik je echt aan om je hondje 1 keer per dag te gaan voeren op wisselende tijdstippen. Dat laatste is echt essentieel want jouw hondje begint al ruim voordat ze eten krijgt te anticiperen op voer. En ruim voor die tijd begint haar maagje al actief te worden. En dat maakt haar misselijk.

Ik geef toe, ze is erg jong voor dit soort problemen. Maar mijn Basset was ook zo jong toen zij al geplaagd werd door dit soort problemen.

Overigens kun je heel veel over dit probleem (het anticiperen op voedsel) lezen in het E book van Mogens Eliasen.

Re: Geit...

Geplaatst: di 23 jun 2009, 17:07
door zita09
Lizzy, het kllinkt erg zinvol wat je schrijft. Ik kan me daar ook wel in vinden. Ik lees al heel lang over barf en kvv maar ik snap nog niet veel van barf. Ik heb gelezen hoe mensen hun dieten zelf maken en ik ben toch wel bang daar fouten in te maken.

Moeten dat echt nog heel goed op een rijtje gaan zetten voordat we kompleet overschakelen. We zijn nog teveel de weg kwijt in barf.

Morgen weer overleg met de internist. Als hij zegt dat we zo door moeten gaan (voor weer een week) gaan we anders voeren, mogelijk eerst even kvv op wisselende tijdstippen - het hondje zit inderdaad al een uur voor etenstijd startklaar, ze BARST ook van de honger.

Als hij zegt dat we kunnen gaan bijvoeren met iets proberen we dat misschien nog even.

Eigenlijk moet de hond dus dingen eten die er langer over doen om te verteren. Is dat het tegenovergestelde van lichtverteerbaar? Of hoeft dat niet per se?
Dan is het buikje niet zo snel leeg en dus misselijk..... Goh!


Nog even, wat wij niet snappen en de d.a. en de specialist ook niet, waarom gaat het na elke voerwissel een week of twee goed? Heb jij enig idee, of iemand anders?

Re: Geit...

Geplaatst: di 23 jun 2009, 17:34
door Alba
Wij hebben vroeger ook een Fauve-je gehad met dezelfde klachten, bijna precies hetzelfde verhaal. Als ik daar nu aan denk, denk ik direct 'was ik maar wat ouder geweest, dan had ik mijn ouders wel zover gekregen haar op BARF te zetten'. Maagpijn doordat de maag leeg is en het anticiperen op voer kan verschrikkelijk zijn voor de hond, ik wil er niet eens aan denken hoe misselijk ze dan is.
Ik hoop dat de internist je 'toestaat' dit te doen, of dat je zelf besluit het te proberen! Succes in elk geval!

Re: Geit...

Geplaatst: di 30 jun 2009, 16:35
door Butch
Ik snap best dat je niet durft te barfen, iedereen die eraan begint heeft zijn twijfels en zeker als je dit soort klachten hebt. Maar je moet begrijpen dat als je begint met barfen, al doe je het heel slecht, dan is het nog steeds beter dan wat je nu geeft!
Het lijkt mij lekkerder om af te bouwen van zoveel maaltijden naar tijdelijk 2 keer per dag. Dan kan je altijd nog later 1 keer van maken.
Begin gewoon met de helft van de maaltijden ( 1 keer per dag) beginnersbotjes te geven, kippennekken, eendennekken, daarna karkasjes van gevogelte en zo.
De andere helft van de maaltijden verdeel je op in pens, vlees orgaan en groente: elke dag een beetje groente met een van de andere dingen, in de week bijvoorbeeld 4 keer vlees en 2 keer pens en 1 keer orgaan.
Dan zit je met de verhoudingen al aardig en heb je even de tijd om zelf een precies menu te maken.
Doe gewoon een bestelling bij Herby of zo en begin.
Die wisselende tijden is inderdaad heel effectief, dan anticipeert hij niet meer.

Lizzy, wat vind jij van bovenstaande? Klinkt het als een overgevoeligheid/allergie in jouw oren? Anders moet zita gewoon proberen het bij een diersoort te houden maar dan wel alle onderdelen. Geen rijst in ieder geval.

Re: Geit...

Geplaatst: wo 01 jul 2009, 07:31
door Lizzy
[quote="zita09"]
Lizzy, het kllinkt erg zinvol wat je schrijft. Ik kan me daar ook wel in vinden. Ik lees al heel lang over barf en kvv maar ik snap nog niet veel van barf. Ik heb gelezen hoe mensen hun dieten zelf maken en ik ben toch wel bang daar fouten in te maken.

Moeten dat echt nog heel goed op een rijtje gaan zetten voordat we kompleet overschakelen. We zijn nog teveel de weg kwijt in barf.

Morgen weer overleg met de internist. Als hij zegt dat we zo door moeten gaan (voor weer een week) gaan we anders voeren, mogelijk eerst even kvv op wisselende tijdstippen - het hondje zit inderdaad al een uur voor etenstijd startklaar, ze BARST ook van de honger.

Als hij zegt dat we kunnen gaan bijvoeren met iets proberen we dat misschien nog even.

Eigenlijk moet de hond dus dingen eten die er langer over doen om te verteren. Is dat het tegenovergestelde van lichtverteerbaar? Of hoeft dat niet per se?
Dan is het buikje niet zo snel leeg en dus misselijk..... Goh!


Nog even, wat wij niet snappen en de d.a. en de specialist ook niet, waarom gaat het na elke voerwissel een week of twee goed? Heb jij enig idee, of iemand anders?

[/quote]

Ik ben wel heel benieuwd hoe het bij de internist is gegaan. Welke ga je?

Ik weet ook niet waarom het na iedere voerwisseling een paar weken goed gaat en daarna toch weer mis gaat. Maar ook daarom lijkt mij barf dus de oplossing. Je voert dan namelijk niet meer hetzelfde. En kan er ook geen gewenning optreden. En echt, moeilijk is het niet en we willen je allemaal graag helpen! Als jij zou willen dan he.

Re: Geit...

Geplaatst: wo 01 jul 2009, 07:53
door Lizzy
[quote="Butch"]
Ik snap best dat je niet durft te barfen, iedereen die eraan begint heeft zijn twijfels en zeker als je dit soort klachten hebt. Maar je moet begrijpen dat als je begint met barfen, al doe je het heel slecht, dan is het nog steeds beter dan wat je nu geeft!
Het lijkt mij lekkerder om af te bouwen van zoveel maaltijden naar tijdelijk 2 keer per dag. Dan kan je altijd nog later 1 keer van maken.
Begin gewoon met de helft van de maaltijden ( 1 keer per dag) beginnersbotjes te geven, kippennekken, eendennekken, daarna karkasjes van gevogelte en zo.
De andere helft van de maaltijden verdeel je op in pens, vlees orgaan en groente: elke dag een beetje groente met een van de andere dingen, in de week bijvoorbeeld 4 keer vlees en 2 keer pens en 1 keer orgaan.
Dan zit je met de verhoudingen al aardig en heb je even de tijd om zelf een precies menu te maken.
Doe gewoon een bestelling bij Herby of zo en begin.
Die wisselende tijden is inderdaad heel effectief, dan anticipeert hij niet meer.

Lizzy, wat vind jij van bovenstaande? Klinkt het als een overgevoeligheid/allergie in jouw oren? Anders moet zita gewoon proberen het bij een diersoort te houden maar dan wel alle onderdelen. Geen rijst in ieder geval.
[/quote]

Ik weet het niet. Het zou kunnen natuurlijk. Ik zou zelf aanraden om eerst over te schakelen op een zelf samengesteld dieet (zonder rijst ja!) en als dat niet werkt, is een eliminatie dieet zeker een optie. Ik zou zeker aan raden om 1 specifiek diersoort niet te geven zodat ze die altijd kan gebruiken voor een eliminatie dieet.

Re: Geit...

Geplaatst: do 02 jul 2009, 19:49
door zita09
Update..... De internist bellen we niet meer. Het is ongetwijfeld een zeer kundig man, maar er is geen klik. Je zou je daaroverheen kunnen zetten maar we willen niet doen wat hij zegt. We gaven al bijna dubbel. En nog werd ze gek van de honger.
Maakt misschien nog wel verschil of je een Mopshond hebt of een Husky. Ik bedoel maar. Niks ten nadele van deze rassen!

Wat we nu doen: van gekookte geit en rijst hebben we de hond overgezet naar hoofdzakelijk Carnibest eend/rijst, daarbij nog steeds gekookte geit tot dat op is, af en toe een beetje rauw geitengehakt en af en toe 1/6 schijf Rodi pens.

We geven op vreemde tijden. 's Morgens vroeg hou ik haar een poosje bezig, balletje spelen, met de waterslang en het zwembadje, wandelen, plantjes water geven  :o
Ze weet dus nooit meer wanneer er eten komt en wat dat zal zijn. Stukje wortel tussendoor, of ietsje komkommer.
Twee hoofdmaaltijden dus met CB eend, tussendoor een brokje geit. of zo. Of wat overgebleven bloemkool  :P

Het spugen gaat nog steeds goed, ze spuugt niet. Maar bovenstaande doe ik nu pas een week en ik ga nog niet juichen.

Echt helemaal barfen willen we pas als het echt helemaal niet anders kan. We willen haar  niet tekort doen, en we denken dat we dat wel doen op 65 gram gekookte geit en 150 gram rijst. Ik moet er wel bij zeggen dat het dier toch groeit. Dat is nu wel oppassen, ze schijnt dat vleesvoer veel beter op te nemen dan de brok.  
Een dieet uitstippelen en onderhouden, daar zijn we nog niet aan toe. Het is al een half jaar geduvel met dat eten en nu eet ze graag. Tot geit at ze met grote tegenzin, of niet, nu eet ze graag. Daar zijn we al heel blij mee.

Als ze het op CB (eend) goed doet, houden we het daar even bij. Later willen we dat aanvullen met Rodi smaken en CB smaken.
Ik heb het idee dat ik weer erg van de hak op de tak spring.

Jammer is wel dat haar knaagbehoefte op geen enkele manier bevredigd wordt. Knaagbotten en vellen en kluiven geven we niet.
Als jullie specifiek een bot of iets anders kunnen noemen waarop ze kan liggen knagen zonder splinters of foute voedingsstoffen (spugen!), zal ik zien dat ik dat vind. We merken dat ze graag knaagt.

Toen ze nog op geit/rijst zat vrat ze haar knoop (floss) op om haar maag te vullen. Ik zag haar ok naar de kat loensen... :D

Gaat dit op den duur nog niet goed, dan moeten we ons bezinnen op Barf.
Dan ga ik jullie nog meer vragen stellen.

Dank zij jullie tip over dat op verschillende tijden voeren, komt ze ook niet meer vragen. Moest ze eerst inderdaad even wachten omdat we de dag netjes in stukjes hakten, nu heeft zij dat ook helemaal los gelaten. Ze vraagt niet en is blij met alles (!!) wat ze krijgt. Fijn he?

Sorry voor het lange verhaal.

Re: Geit...

Geplaatst: vr 03 jul 2009, 13:00
door Madera
geweldig dat je vooruitgang ziet. als knaagbotten zou ik als ik jou was gaan kijken of ik aan eendkarkas, eendenpoten of eendennekken kan komen. In ieder geval dezelfde diersoort als die je al geeft in je eliminatie dieet.

Geit tussendoor geven of rodi pens tussendoor zou ik niet doen. je bent met een eliminatie dieet bezig, dus moet je zo min mogelijk (zo niet geen) andere dingen geven. de geit kan ik me nog voorstellen, dat heb je hiervoor gegeven en gaf geen problemen, maar de pens zou ik echt nog even niet doen, eerst kijken hoe ze het op de eend-rijst doet.

Maar das mijn mening ik begrijp van jou dat je allang blij bent dat ze graag eet nu.